Odstav a odpolední spánek. Zkoušely byste to dál?

gbp
30. kvě 2022

Zdravím vás ženy a prosím o radu, názor, zkušenosti...
Dcera ma 2 roky, jsem v šestém měsíci a rozhodla jsem se ji odstavit. Je to 4 dny. Měla mléko už je na uspání na noc a odpoledne. A spíš tedy žádné mléko už nebylo, jen mě tak dudlala. Přijala to velmi dobře, na večerní spaní úplně bez problému, ale odpoledne se mi ji prostě nedaří uspat 🤦🏼‍♀️ Spavala doma v posteli 1-3 hodiny. Večer usne až kolem 22 hodin. To, jak spí odpoledne dlouho, nemá vliv na to, kdy večer usne. Když tedy bez kojení vůbec neusnula, vydržela stejně do těch 22 🤷🏼‍♀️ Moc to nechápu, ale je to tak. Usne v autě, ale já neřídím, v kočáře taky, ale to pak nevím, jak budu dělat s mimčem🙈. Navíc ji nezvládnu třeba hodinu vozit, protože pak mě hrozně bolí v kříži 🤦🏼‍♀️ Nosítko teď taky použít nemůžu. Samozřejmě jsem byla vděčná, když odpoledne spala, spala jsem taky, nebo udělala, co jsem potřebovala, zrelaxovala, poklidila...
Zkoušely byste to dál? Myslíte, že si to ještě sedne? Vymýšlely byste nějaký způsob uspání doma? Co u vás funguje? Nebo se na to prostě vykašlaly a spát ji nenechaly?
Díky za vaše názory a rady 👍

emillyhk
30. kvě 2022

@gbp Čtyři dny jsou málo, ono si to ještě nějak sedne... Nebo taky ne a přes den už spát nebude, ono to kolem těch dvou let je poměrně časté... Syn teda přes den nespal od 11 do 13m 🤦‍♀️ Nepomohlo nic, jenom jsem dodržovala "polední" klid, kdy jsme si šli na půl hodiny lehnout (já ležela, on si hrál v postýlce). Kolem 14m najednou začal spát po obědě 1-2hod. 🤷‍♀️ Ale bůhví co bude za pár týdnů...

emillyhk
30. kvě 2022

@gbp Jinak nám teda na uspávání večer i po obědě právě teď nejlíp funguje, že si lehnu zády k němu a předstírám spánek. Jak ležím k němu čelem, tak mě různě nimrá, hladí, pošťuchuje... Ale dítě mám mladší než ty, tak to ber prosím s rezervou, opravdu nejsem uspávací guru 😉

gbp
autor
30. kvě 2022

@emillyhk asi to tak dopadne, ze budu odpocivat aspon ja 😅 predstirat spanek jsem taky zkousela, vecer to docela funguje, asi jak je tma, tak ji to tolik nelaka zas vstavat. ted odpoledne mi da klidne pusu a povi dobrou a jde pryc 🙈 budu muset vydrzet, treba si to jeste sedne jak pises, ale moje nervy 😂🙈

pipi_puncocha
30. kvě 2022

Jsem ve stejné situaci, dvouleťaka jsem odstavila po druhých narozeninách z důvodu těhotenství, večer je to v pohodě, v noci spí krásně, ale ten polední spánek je problém. Mám dvě možnosti - jízda v autě nebo kočárek venku. To spí v pohodě 2 hodiny. Když zůstaneme doma, tak prostě nespí, nedokáže usnout přes den doma. Už to tak je 6 měsíců, tak moc ve změnu nevěřím. Kombinuju ty dvě možnosti, naštěstí zvládne spát v kočárku i když stojíme, takže cca 20min jdu ať usne a pak si sednu na lavičku, když se začne vrtět, tak zase popojdu a Sednu si jinam.😅 Ale druhé miminko se narodí za měsíc a já vůbec nevím, co budeme dělat pak. Pořád jsem doufala, že si ten polední spánek do té doby zruší úplně, ale nevypadá to. V nejhorším budu kupovat dvojkočár, i když mi to pro tak velké dítě už přijde moc.

gbp
autor
30. kvě 2022

@pipi_puncocha a kdyz nespi pres den, je protivny? jde spat driv vecer? mozna mas pravdu, ze s mimcem vznikne dalsi komplikace a bude lepsi, kdyz nebude starsi vubec spat. taky pak muze chtit spat jen doma, mimco zas v kocare... to je prast jak uhod 😄🙈 asi se s tim budu muset vyrovnat hlavne ja, ze mam po klidu 🙈 poustet pohadky ji nechci, ale nic jineho ji zas na miste neudrzi a bohuzel ma zrovna ted talent na vymysleni fakt nebezpecnych veci 😅 tak preju pevne nervy 😄👍

qistyna
30. kvě 2022

@gbp Ja odstavila kluka v unoru a odpoledni spanek je az ted tak nejak… Ze zacatku to taky nevychazelo ho uspat, musel si zvykat. pak jsem posunula usinani na 13 hod a zkousela ruzny uspavaci metody.. bez jeho poledniho spanku bych to nedala a to mi pak chodi spat v 8, kdyby ve 22hod tak bych uz padla, mas muj obdiv.. proste musis kazdy den zkouset neco jineho, neco si pak doma sedne.. ja ho treba nazenu do postele, jsem tu s nim, on se na posteli mrcasi, ja ho umravnuju a nedovolim mu slezt a pak se divame v knizce na obrazky a pak se unavi a usne, ale trva to.. klidne i hodinu. neni to hned. Venku v kocare taky usne rychle, kdyz vyjedu v ten jeho cas, ale take beru cas jeho spanku jako moznost spat a tak ho radeji uspavam doma 😀

pipi_puncocha
30. kvě 2022

@gbp právě, že úplně mega protivný, kdyby to zvládal bez spánku, tak neřeším. Ale už tak od 17h je to k nevydržení, ani se pak normálně nenají k večeři, koupání atd. je pak boj, a nebo usne právě třeba kolem 17h u pohádky a pak tu máme rodeo do noci.😅 Takže za mě ten spánek potřebuje, on usne v tom kočárku hned a je spokojený. Asi to člověk úplně do detailu nenaplánuje, za měsíc to může být jinak a jak píšeš, i faktor toho miminka, třeba to nebude chtít být v kočárku atd. No, mám z toho respekt.

jjasmina
30. kvě 2022

@gbp my si odpoledne lehali spolu, pak po pohádce a teď tam se mnou neusne a uložím a odcházím, nějak se to pořád mění. Jinak za mě je stopro lepší ať spí doma než venku, ale chce to čas. 4 dny po odstavu je málo

gbp
autor
30. kvě 2022

@qistyna teda to me nestras, ze by zas zacla az po tak dlouhe dobe 😅🙈 to mozna zas uz ani nechci 😄 leda kdyby se vyplnil muj sen a usnuly sme po obede vsechny tri (ja, starsi i mimco 😂) a takove stesti mit asi nebudu. nejvic se obavam, ze skoncim u vozeni starsi v kocaru s miminem v nositku, vsichni budou vyspany a ja budu v 18 padat na hubu 😂🙈 ale ona je nezdolna no. ve 13 usnela leda tak kdyz vstane pred sedmou, obvykle rano vstava ale kolem 8, tak to jde, ale to se ji chce spat zas az mezi 14-15 no. hodinu uspavat jeste vydrzim, ale dve uz mi leze na nervy 😅🙈 pohadky cteme vecer a rikame basnicky, to pak usne. ted jsem vypravely skoro hodinu, pak to zaklapla a rika neci spat a bylo 🤦🏼‍♀️ zkusim jeste, jestli by se nenechala pohoupat na balone, to sme jeden cas taky delaly, nebo mozna zkusim jinou mistnost a udelat vic tmu. nebo si ji navazu do toho nositka a budu s ji sedet, aby aspon nemohla zdrhat 😅 ale porsd si rikam, jestli ji to moc nenutim a nepotrebuju to spis ja 🙈 ale potrebuju no, je to fakt, jinak s ni vstavam, vever s ni jdu spat, takze jeji spanek, byla chvilka pro me. nechci prijit o svou chvilku 😂🙈

gbp
autor
30. kvě 2022

@jjasmina tak to bych taky mohla zkusit, je fakt ze vecer na me rve at jdu zpatky, nebo busi do dveri a krici otevrit. ale ve dne je to jine, to je fakt. 4 dny jsou malo, to je pravda, ale zase sem se bala, aby si uplne neodvykla.

emillyhk
30. kvě 2022

@gbp Jasně, že to potřebuješ nejvíc ty 😄 Já mám jen jedno, nejsem těhotná (to jsem byla unavená jako nikdy předtím), ale taky teď chodím večer spát s dítětem. Takže čas jen pro mě je opravdu jenom ta hodinka po obědě. A jak píšeš, tak chvilka jen pro sebe, když mrňous spí, to je taaaak boží 😄👍

gbp
autor
30. kvě 2022

@emillyhk sem rada, ze to nekdo chape 😄 nepripadam si tak sobecky 😅🙈 diky ☺️

konidana
30. kvě 2022

@gbp dcera mi prestal aspát v 18.m. Do té doby spala jen v kočáru, ale nezabíral už ani ten. Něco zkus, ale jestli to nepůjde, tak se budeš muset zařídit jinak.. já jí začala poo na hodinu pouštět pohádku, jinak furt něvco vymejšlela, zdrhala.... Normálně jsem ji nechala v židličce a pustila pohádku, z jiného místa by taky zdrhla🙈
Ve školce od 3a 3/4 zacala zase spát poo normálně.

vikinkav
30. kvě 2022

Deti mi po odstavu prestaly spat po obede 🤷‍♀️ Proste je neslo uspat. Dcerka jeste asi mesic davala spani v kocarku, pak uz ani to ne. Oba po 2. roce. Vtipne je, ze ve skolce spi po obede oba, doma nikdo

martt
30. kvě 2022

@gbp Ja jsem teda nekojila. Ale syn si odpolední spánek odboural sám kolen druhého roku. Ja bych chvíli počkala jestli si to nesedne a pokud ne tak bych ji pak už nenutila.

jjasmina
31. kvě 2022

@emillyhk přesně jak píšeš, jak ja se vždy těšim až po obědě usne a je chviličku klid 😀 za mě je ten spanek doma prostě lepší, ono kdybych měla brát ještě kočár, tak stejně je to na prd, nehledě, že občas jsou noci, kdy je člověk rád, že si muže taky něco dospat