Odpolední spánek. Budit či nebudit?

19. čer 2022

Hezký den, ženy, prosím o radu. Zůstanu v anonymitě, protože tchyně ze mě dělá tu nejhorší matku na světě a já z toho začínám být dosti špatná. Zajímá mě, Váš názor na situaci.

Syn měl nedávno 1,5 roku. Je to malý divočák, kdyby nemusel, nespí vůbec (přes den). Nicméně večer spí dost, cca od 19:30 do 8:00 až 8:30. Někdy vstáváme i po deváté. Přes den (kolem 13:00) ho nechávám spát 45min, pak ho budím, protože když spí déle (většinou cca hodinu a půl) tak neumí zabrat večer a chodí spinkat kolem 22:00. Usínání je pak nepříjemné jak pro mě, tak pro něj. Večer je totiž jediná možnost, kdy mohu vařit, žehlit, udělat něco kolem domácnosti a hlavně mít chvíli času i na partnera. Se synem nic moc udělat nejde, je na mě fixovaný, musím být všude s ním. Hrát si nechce sám, možná tak pět minut, potřebujeme neustálý kontakt (nemyslím jen mě, ale třeba dalšího dítěte. Když je u nás malý od sestřenice, tak si hezky hrají a já o něm nevím).Tchyně mi však oponuje, že by se děti neměly budit a já začínám pochybovat zda dělám správně🤷🏻‍♀️.

Jaký máte názor VY?

tasimia
19. čer 2022

Budila bych a na tchýni bych se vyprdla.. a jí řekni, ze je to tvůj syn a svého už vychovala ;).

95newmommy2020
19. čer 2022

Pokud mu to nevadí, tak v pohodě. Ale ten můj by byl protivnej, tak mi to za to nestojí. Ale necumakuju s nim. Já si jdu lehnout kdy potrebuju a jeho nechám v bezpečném prostoru a vysvětlím ze chci spinkat. On nemusí pokud nechce.

jaja01k
19. čer 2022

Naprosto tě chápu, proč ho budíš. Mně syn usínal kolem 14h a spal klidně tři hodiny. No asi nemusím popisovat, jaké jsme pak měli večery 😄 Kdyby se býval nechal vzbudit třeba po hodině, budila bych, ale bohužel to u nás nefungovalo.

felixfelicis
19. čer 2022

Jestli vam to funguje a mate to zajete, tak klidne. Moje deti, dokud nemely vyspano, byly neskutecne protivne a nebo rovnou jecely, dokud si nelehly nekde na koberec a znova neusnuly, takze bud spaly, kolik potrebovaly i za cenu delsi vecerky, nebo nespaly vubec...

zelenaesmolda
19. čer 2022

Ja dite budim protoze jinak by taky vecer usnula nekdy kolem 22h a na to nemam energii.

martiniquest
19. čer 2022

Vykasli se na tchyni a delej to tak,jak to vyhovuje vam

antoinet
19. čer 2022

Taky jsem budila, nevidím na tom nic špatného. Až půjde dítě do školky, bude aspoň naučené na režim a včasné ukládání do postele a klidný večer si rodiče zaslouží.

kristyn86
19. čer 2022

Kdyz vam to takhle vyhovuje, syn to zvlada a neni pak protivny,tak bych budila. Ve skolce taky budi....😉

lenerka1
19. čer 2022

Když to vyhovuje oběma stranám, tak bych to vůbec neřešila, ať si tchýně říká co chce. Já nebudím, pro mě je spánek posvátná věc a jsme všichni po "násilném" probuzení neskutečně protivní a dlouho, takže nám to tak prostě vyhovuje i za cenu pozdnějšího ukládání.

malenka3
20. čer 2022

Já jsem zastáncem toho nebudit, dítě mi spí tak, jak potřebuje. Ty spánkové režimy se u nás u tak malých dětí mění co čtvrt roku, tak se mi osvědčilo to nechat raději přirozeně. Nicméně dvou a půl letá si teď pořád dává někdy dvě až tři hodiny odpoledne a večer pak usíná pozdě, což nám začíná silně vadit. Teď jsem z toho byla tak vyřízená, že jsem dospěla k tomu, že své přesvědčení změním a budit začnu. No, ejhle, ukázalo se to jaksi nemožné. Dítě vzbudit nejde, protože nemá dospáno. Pokud ji násilím neproberu, prostě spí dál. Pokud ji proberu na sílu, je protivná až do večera a to mi za několik hodin pekla nestojí. Takže jsem zpět, kde jsem byla a čekám, až se to usadí. Což se teď ve vedru celkem i začíná zase dít.

emillyhk
20. čer 2022

No, u nás je spánek "posvátný", platí rozhodně nebudit 😄 Ale je to proto, že syn přes den dřív nespal (od 11 do 13m vůbec). Teď má skoro 1,5 a když ho z odpoledního spánku něco vzbudí, je protivný a do večera je to na tečku 🤦‍♀️ Večer usínal kolem 20.hod, teď jak je dlouho světlo a teplo, tak až kolem 21:30. Odpolední spánek nebo jeho délka na to nemá nejmenší vliv. Co potřebuju udělat bez něj, dělám buď ráno nebo když po obědě spí.
Ale pokud tvoje dítě funguje normálně i když ho vzbudíš (není protivný, unavený), tak bych se na tchýni vybodla a dělala si to po svém 😉😘 Naše babičky taky mají problém pochopit, že něco dělám jinak, ale já jsem se svým dítětem 24/7 a vím co a jak 😉

jako_mala_holka
20. čer 2022

Nikdy jsem nebudila, ať už spala hodinu nebo tři, když ji vzbudilo něco jiného (hluk třeba) předčasně, tak byla protivná a ubrecena... Ale zařídila bych se podle toho, jak to vyhovuje vám, každý to může mít jinak

me_druhe_ja
20. čer 2022

Pokud vám to tak vyhovuje a je po probuzení v pohodě, tak proč něco měnit jen proto, že to mají jiní jinak?

Já nebudim nikdy, pokud to není nutné. Jakmile ho vzbudím dřív, tak je pak protiva zbytek dne. Teď taky usíná klidně až v 22, včera až po 23, ale on leží klidně 1-2h klidně v posteli.

cherie24
20. čer 2022

Pokud vám to tak vyhovuje a dá se v pohodě vzbudit, tak gratuluji a závidím. 😀 Moje starší to měla taky jak tu ostatní píšou, když jsem jí vzbudila, byla protivná, ukňouraná a vzteklá až do večera a to mi za to šílené odpoledne nestálo. Radši jsem s ní byla vzhůru do 11. Od 2 let už nespí vůbec. Od 2 a čtvrt nespí a i tak vydrží s přehledem do 10 vzhůru. 😵 Jsem zvědavá na tu druhou, zatím to ale vypadá na 2 noční sovy. Ten klid večer a s partnerem mi dost chybí, fakt závidím všem, který uloží děti v 8 a už mají klid. 😦