Odplenkovat či počkat?

sonnenaufgang
7. únor 2021

Zdravím všechny,
chtěla bych se zeptat na názor. Dceři je 16 měsíců. Cca od půl roku máme dalo by se říct bezplenkovou na kadění. Šlo to postupně, nejdřív jsem držela nad plenou, pak nad nočníčkem a pak už tam seděla sama. Nespěchala jsem. Cca od roku dávám i vyčůrat po spaní. Kadění se daří do dnes v 99% do nočníku. Poznám na ni, že potřebuje. Čůrání jak kdy. Někdy se nechce na nočník posadit, tak nenutím, ale pak se počůrá do plíny/či na zem, když ji nemá. Během večerního uspávání si už asi měsíc pravidelně na nočník říká. + Nyní ale začala dělat, že si na čůrání někam zaleze- nejčastěji za dveře. Dnes chtěla schovat i na kadění na nočníku.
Otázka tedy je. Když už takhle ovládá to čůrání-nejprve si zaleze, pak to pustí..., zda už byste zkusili odplenkovat, či mám počkat.
Děkuji za názor🙂
Blanka

janinasm
8. únor 2021

@sonnenaufgang počkala bych. Kam ten spech. To co píšes mi tak nějak připadá že ještě není na odplenkovani to dítě připravené. Je jí teprvet 16 měs. Můžu se zeptat proč dáváš na nočník už od roku? Proč tak brzy? Podle mě dětský mozek na tohle není vůbec připravený v takovém věku.....

mia255
8. únor 2021

já bych počkala, mě se takhle malá uplně odplenkovala na cca 14 dní v roce a půl. Po oněch 14 dnech se začala zase počůravat všude možně takže jsem netlačila, spíš jsem to dělala tak, aby to vyhovovalo jak mě tak jí. Odplenkovala se po druhém roce života přes den a po cca měsíci i na noc 🙂 být tebou nikam bych malou netlačila, bude to stres jak pro tebe tak pro ni a v 16 ti měsících má na plínu ještě nárok 🙂

ajja87
8. únor 2021

@janinasm ja myslím, že je připravený, neříkám, že každý , ale my jsme dceru dávali, jak umělá sedět a bylo to nejlepší rozhodnutí, kolem roku si sama zacacala říkat, že chce kakat a myslím, že nám to dost usnadnilo odplenkovani, kolem roku a půl byla bez plen přes den po druhém roce i přes noc.

ajja87
8. únor 2021

@sonnenaufgang ja bych zkoušela a uvidíš, samozřejmě netlacit, ale pokud je takhle šikovná, tak proč ne, jak jsem psala výše, naše to měla podobně a dost mi to usnadnilo odplenkovani. Ale chce to podle mě v tom taky trochu režim, my teda vzdy dávali před jídlem, spaním atd. Uvidíme jak to půjde u druhého 😁

hasara33
8. únor 2021

@janinasm a proč čekat? 🤔 To je přeci jedno jestli to dítě je nebo není připravené, jde o to aby si na ten nočník zvykalo a pokud na něm nebrečí tak na tom vysazovat na nočník brzo nevidím nic špatného 🤷‍♀️ malou také vysazuji od 11. měsíců (teď má 16.) a kadí i čůrá do nočníku hezky, ale samozřejmě na odplenkování to ještě není, to nechávám na léto až bude moct běhat venku po zahradě i bez pleny

@sonnenaufgang pokud máš pocit, že když by to k tomu bylo tak to můžeš vyzkoušet, ale nelámala bych to přes koleno, dřív nebo později se to naučí tak jako tak 😉

hezz17
8. únor 2021

Je sikovna. Odplenkovala bych. Dcera kadila do nocniku od 10m, asi od 16m mela suchou plinu i 3h a vycurala se az po rozbaleni do nocniku. Od 18m byla bez plen

hezz17
8. únor 2021

@janinasm a proc ne? Kam myslis, ze se ditwti kadi lip, do pliny nebo "do prostoru" do nocniku?

codal
8. únor 2021

Já bych to dál dělala tak, jak to děláte, nechala bych tomu volný průběh, ono to přijde samo. To schovávání mi dělala dcera a vím, že to tak má hodně dětí, taky bych to nechala, ono to přejde samo, když na ni nebudete nijak tlačit.

codal
8. únor 2021

A s odplenkovaním bych počkala fakt do léta, to léto je na to ideální a i si myslím, že bude zralejší. Já mám holky říjnový a obě se odplenkovaly přes léto před druhými narozeninami (kakání teda až po druhých narozeninách, to trvalo dýl).

hezz17
8. únor 2021

@codal tak leto je ideal, ale necekala byvh pul roku jen na to. Taky jsme to zvládli v breznu.

codal
8. únor 2021

@hezz17 tak já netvrdím, že to nejde i jindy, určitě jo, jen je to složitější a podle mě počkat půl roku, pokud je malé teprv 16 měsíců teď, mi nepřijde nijak dlouho. Naopak jsem přesvědčená, že cca ten druhý rok (nebo teda u nás těsně před druhým rokem) je ideální čas na odplenkovaní, že se s prckem člověk už i trochu domluví. Ale netvrdím, že to nejde i dřív a že některé děti nejsou dřív zralé. Tady mi to ale podle popisu ještě na úplné odplenkovaní nepřijde a dala bych tomu prostě čas.

sonnenaufgang
autor
9. únor 2021

@janinasm tak on je rozdíl, dávat na nočník v roce co x minut nebo tak podobně. Dcera na něj byla zvyklá na velkou potřebu. Nejprve jsem jí nad ním držela, pak pomalu posadila s mou oporou zad, pak to zvládla sama. Takže to vysazování po spaní na čůrání byl další krok. Prostě jsem jí tam posadila, vyčůrala se a bylo hotovo. Bez křiku, hraní si na nočníku, čtení...
Nyní ví, k čemu ten nočník slouží a co se do něj dělá.

sonnenaufgang
autor
9. únor 2021

@ajja87 tak určitě nechci tlačit, nechci, aby z toho neměla pak ještě nočníkový blok🙂 díky za tip s tím režimem. Ten tolik nemáme🙂

sonnenaufgang
autor
9. únor 2021

@codal do léta je to fakt ještě dlouho, zdá se mi. Se za chvilku se oteplí a budeme mít nově zahrádku, tak to půjde lépe.

mazanamatka
9. únor 2021

@ajja87 Já zkouším dávat na nočník od 9 M. A docela slavím úspěch. Je to pro mě makačka, protože to "zkouším" nabídnout každou chvíli, ale zrovna kakání se už daří odchytit skoro vždycky včas. Nechtělo se mi do toho, ale moje máma mě taky dávala takle brzy, možná ještě dřív. A od roku jsem si já i segra ukázala, případně přinesla nočníček sama. Už to s dcerou také trénuji a myslím, že to bude mít velký efekt a celkově se podaří odplenkovat také brzy. Mám ambice, to přes léto (kolem roku a čtvrt) zmáknout na 100%.

mazanamatka
9. únor 2021

Takže za mě, bych pokračovala tak, jak to děláte. A třeba se podaří pleny odbourat úplně už brzy.

mazanamatka
9. únor 2021

@janinasm Mně to tedy rozhodně nepřijde "moc brzy". Vždyť předchozí generace maminek, co nechtěla prát látkové pleny usilovala o odplenkování co nejdříve. Většinou, hned jak dítě sedělo. Nebo stačilo v sedu na nočníčku přidržet. A celkem to slavilo úspěch. Jako taky mi je pohodlnější přebalit, až když je "co přebalit".., ale odplenkování zrovna vznímám, že to je něco, na co musí být mentálně připravená spíš máma než dítě :D

ajja87
9. únor 2021

@mazanamatka úplně s tebou souhlasím mentálně se musí připravit hlavně ta máma... ono to chce fakt mít v tom ten režim a věnovat se tomu, proto se u druhého víc bojím, že nebude tolik času, ale uvidíme, ale dělala to takhle i svagrova a i její děti se odplenkovali hodně brzy....