Holky prosím o radu, ušila jsem si na sebe bič, když jsme začínali s příkrmy, malá nechtěla jíst a ''vrtěla'' se v židličce, tak jsem ji pro ''zabavení'' pustila pohádku/písničky mno a dospělo to k tomu, že oběd nebo večeři nesní bez písničky, ale to by nebylo, aby si madam nevybírala sama, takže když se ji to nelíbí, přestane jíst 😬 Dneska jsem to už stopla, už to dál takhle nejde, jenže co s tím teď? Když to zkouším, začne se vztekat a nenají se :-/ Nějaká rada prosím? Nechat ji teda ať nejí a pak ji hlad sám dožene? Má někdo podobnou zkušenost? Jinak jí sama jen pečivo a tak, omáčku, polévku si těžko dá sama, ale jak ji to dát když prostě nechce jinak? Jo a malé bude 16m 🙂 Děkuji všem předem za rady!
@galatea_a Na klíně jsem zkoušela, to si dala dvě lžičky a konec a stoleček jsme pořídili, ale nechce tam u něj sedět ještě ☹ Je to s ní těžký, když ji namažu rohlík, nebo vánočku tak dlabe sama a je spokojená, ale to ostatní jídlo nevím jak :-/ Jogurt ještě dá, opře se o gauč a ve stoje ho sní, ale jinak to její stravování je fakt za trest.. Dneska jsem nepolevila a přesnídávku snědla v židličce, sice to trvalo půl hodiny a vztekala se sem tam u toho, ale pokrok!! 🙏
Když už budeš přeucovat, tak si to nastav a udělej tak, aby to bylo pro vás snesitelné. Nechat ji obíhat a hrát podle mě není řešení, pak bude jist 3 hodiny a po každém soustu odbehne. Zkus ji vysvětlit, že už vyrostla a bude jist jako dospělá. Povídejte si, ses s ní, dej tomu čas.
Dobrá taktika je pustit to, stopnout a říct - teď spapáš tři lžičky a pak jí to zase pustit a postupně prodlužovat intervaly jídla na úkor té televize až skončíš u toho, že písničku bude mít po snězeném jídle. Teorie snadná, jak se ti to povede v reálu :D je na tobě 🙂
Jestli tě to uklidní, holce jsou 4 a snídá/večeří taky u pohádek. Taky jsem s tím takhle začala. Ale normálně se nají i s náma u stolu, ale tohle má tak naučený no.
Já mám docela podobný problém, jen mladší dítě. Dceři je 14 měsíců a je šílená, ale fakt šílená tryskomyška. Takže vydrží sedět tak asi 10 vteřin. Ještě do ní nějak nacpu jogurt, který nemusí kousat a jí se rychle. Ale u oběda dá prvních pět soust, kdy má ještě hlad a pak začne vztek a odmítání jídla, takže dávám duplo figurky na zahazování, čteme leporel a podobně. Sice je to dost na palici, ale nevím, co s ní jiného.
My jsme tak krmili od roku do cca 2 let, a teď uz začíná mít o jídlo větší zájem, dívá se na jídlo, na mně, když jím a nají se i bez pohádky..asi nemá smysl lámat přes koleno
Já nevím, osobně bych šla raději do přeučení. Neuznávam jídlo u tv, tedy ano, s mužem tak hresime, ale nikdy ne před dcerou. 😀
Takže u nás se jedlo vždy u stolu. Buď na klíně, pak v židličce, teď je na rostoucí židli a budou jí na jaře 3.
Jo, někdy nejedla, dělala blbiny, no, tak ať nejí. To jsem jí nikdy nenutila. Byly doby, kdy jsem obědy vařila spíš sobě. 🤦 Ale taky to přešlo.
Takže do jídla nenutím, mám jen dvě zásady: jíme u stolu a když nechceš, fajn, ale nic jineho nemám, až při dalším jídle.
Nevím jestli jsem to pochopila dobře, ale je to tak, že problém je jen s těmi jídly, která nejí sama, ale je jimi krmena? Nemohlo by pomoct ji nechat, ať se nakrmí sama? Nebo to nejde ani s tím pečivem?
@eithelwing to je přesně jak u nás🙂 , večer s mužem hřešíme u tv,když děti spí,přes den vždy v kuchyni u stolu. nechce jíst jeden nebo druhý-beru,smůla,další jídlo až je čas
@petulles nevidím důvod proč by hustější polévku nebo obecně jídlo nemohla jíst sama. Dcerka i syn jedli sami od 12m, když se začali vztekat že nechtějí krmit,tak jsem jim dala lžičku nebo vidličku a jedli sami. Polévku museli mít hustější,ale i to se dalo.těstoviny s omáčkou i masem v klidu zvládali sami rychle, i špagety,nikdy problém nebyl,vždy měli bryndák s kapsičkou,kdyby něco spadlo...
@asinehri krmili jste do 2 let? tj,to si neumím představit,syn i dcera jí sami od 1 roku. ano,sice to trvá déle,ale alespoň jsem se stihla najíst než dojedli oba dva
@martiina_k Zkoušeli jsme, bez úspěchu 😀 Ona je strašně tvrdohlavá :-/
@atekram42 Ano, jen s těmi jídly který nejí sama, ona to se lžičkou ještě moc neumí, ač se snažím ji to dávat pokaždé zkoušet, tak do toho ''bouchá'' a to je vše 😀 Asi začnu vařit spíš co může jíst rukou a bude to 🙂
@veronikav31 Jak píšu výš, ona to se lžičkou ještě sama moc neumí, polévku by nezvládla vůbec. Jinak co jde, tak sní rukama..
@eithelwing Já chci právě taky přeučit, sice taky s manželem takhle občas hřešíme, ale ona to zavedla už do takových extrému, že to jinak nejde. Je mi trapně když jsme na návštěvě a já musím vytáhnout mobil a pustit písničky.. Lituji toho, že jsem ji to takhle naučila, hold první dítě - žádná zkušenost 🙂 Zatím máme za sebou 1 den bez, snažila jsem ji dát vše co sní sama a docela dobrý. Tak snad to zdárně dobojujeme 🙂
@petulles ale to nevadí,že to se lžičkou ještě neumí,naučí se.A není nic špatného na tom,že pro začátek bude jíst rukama,když bude mít k dispozici lžičku,tak se s tím taky naučí.Žádný učený z nebe nespadl a časem se naučí jíst lžičkou bez rukou.Obě naše děti takhle na začátku taky jedly a problém nebyl(za to babičky se mohly zbláznit) a dcerka když šla ve 2r a 8m do školky tak už velice dobře jedla jak lžičkou,tak i s vidličkou,bez rukou.Mladší syn(2r),už taky jí víceméně lžičkou nebo vidličkou bez rukou.Však taky jí něco jiného než polévku k jídlu,ne?hlavně k obědu. Tak jí můžeš případně nakrmit polévkou a pak jí dát na talíř druhé jídlo,k tomu lžičku a nechat jí ať se nají sama, to není problém ne?lepší když se takto sama nají než pouštět tv,písničky,dělat u toho blbinky.ty se v klidu taky najíš.máme tyto bryndáky: https://www.tetadrogerie.cz/eshop/katalog/canpo... a super, je to s kapsičkou
@petulles My tohle driv nemeli s pohadkami, ale s knizkami. Malej byl od malicka nejedlik a byla jsem rada, ze pri knizce jsem do nej neco nenapadne dostala.Pak mi nejak doslo, ze ve mnou stanovenych intervalech nema hlad, resp.staci mu opravdu ty tri lzicky a uz delal blbiny nebo proste neotevrel pusu ani omylem..Zacala jsem davat mensi svaciny, aby mu do obeda/vecere vic vyhladlo, a jak pekne najednou dlabal..i bez knizky😁A pak ho hrozne zacalo bavit krmit se sam lzickou, sice to bylo ze zacatku vsude, ale to je normalka.Synovec, ted jiz osmilety, byl odmalicka zvykly na pohadky u jidla a do ted se neni schopen najist bez toho🙈Ve skole snad myslim ani neji.
@petulles Ale neveste hlavu, u každého je něco. 😉 My zase bojovali s dudlíkem, treti narozeniny za dveřmi. 🤦
Hlavně hodně sil a trpělivosti a neudělat krok zpět!
A vůbec nevadí, že se lžičkou nenaji. To prijde casem. Dítě svede snist rukou vsechno, až dospělak zira. 😀
@veronikav31 Jj, mé stravovací návyky rozhodně na pochvalu nejsou, ale vše tajně. 😀 Díky čemuž se některé i odbouravaji. 😊
To by mě taky zajímalo co s tím. Syn má úplně stejný "problém".
Já se přiznám, že dcera jedla u pohádek víc jak do 3let,ona byla hrozny nejedlik, porad by se jen kojila, ještě ve dvou letech byla na 50%ziva z kojení o jídlo moc zájem neměla a pohádky samozřejmě pomohly. Ve školce si navykla, že se dá jist i bez pohádek a nějak plynule přestala vyžadovat pohádky k jídlu i doma. Teď už je jí 5let ji krásně, někdy si u večeře tablet pustí, ale rozhodně na tom není zavisla. Já osobně pokud jim sama tak u jídla čtu nebo cucim do mobilu, taky mi připadá, že jenom jist je nuda a ztráta času, v práci ujidam a u toho pracuju na pc. Samozřejmě pokud jím společně s kymkoli venuju se jen jídlu a společnosti. Takže já bych to nehrotila a násilím bych malinkym dětem pohádky u jídla nezakazovala, az dostanou víc rozumu tak postupně zavést pravidla a u společného jídla bez pohádky.
Já jsem v rámci odučování zkoušela všechno i samostatné jídlo (ve vaně), protože v 18 měsících pro ni bylo zajímavější kyckat jidlo po sobě i okolí, jen v puse nic neskončilo... Až ve dvou letech najednou udělala první pohyb lžičkou do vlastních úst (ještě měla etapu, kdy se snažila krmit mně 😀)
Moc děkuji všem za rady a názory, jsem ráda, že v tom nejsem sama a věřím, že časem se to zlepší 🙂 Budu vařit co ji půjde hezky jíst rukama a lžící budu dávat zkoušet, aspoň se zabaví a na písničky zapomene 😀
@izz76 Jj, taky ráda jím u pc, zapnu film a v klidu se třeba nasnídám, jenže u dcerky je problém, že to nedokáže bez toho, což už mi přijde moc + si vybírá co se ji líbí, když se ji to nelíbí začne se vztekat a přestane jíst, takže já jak deb... přepínám písničky na youtube aby se vůbec najedla :-/ Kdyby to nebylo až takhle, tak to neřeším a počkám až povyroste, jenže takovéhle krmení a vše tohle kolem už mě fakt nebaví ☹
@evca_w Děkuji za tip, vyzkouším 😉 Je pravda, že svačinky má docela velký, doháněla jsem to nejedení oběda, tak to zkusím otočit..
Zkus jí dát místo lžíce vidličku, náš prcek začal sám jíst prvně vidličkou, bavilo ho napichovat brambory, maso a bylo to mnohem jednodušší, než nabrat na lžíci a donest to v pořádku do pusy 😁lžíci jsme zavedli až později. Teď je mu 26 měsíců a třeba polívku mu ještě pomáhám, vybere z ní vše, co může a voda zůstává, když bere tu, tak ještě hodně bryndá.
@petulles a proc je to takovy problem,ze chce u jidla pisnicky?Ja treba zasadne vecerim u televize,vzdycky cekam na Ulici :D
Zkoušela jsi bez židličky? Třeba s tebou na klíně? Nebo u malého stolečku, aby si mohla odběhnout pohrát a pak zase se přijíst najíst. Kdyžtak vyzkoušej ;)