Ahoj, od kdy si myslíte, že je vhodné jít s miminkem do nějakého supermarketu? Je tam hodně lidí a taky klimatizace, tak mám strach, ať něco nechytne...
Pokud to neni nutne, rozhodne bych pockala aspon po sestinedeli. Kdyz vidim ty novorozence v kosiku, tak fakt nechapu. Ano, jedna vec je nakoupit potraviny, ale obchodnimu centru bych se vyhla. Dite nema imunitu a ne nadarmo je sestinedeli obdobim klidu PRO OBA🙂
Imunita novorozence je po narození "nadopovaná" protilátkami od maminky, takže cca do tří měsíců věku je dítě velmi dobře chráněno proti patogenům, krize paradoxně přichází mezi 4. - 6. měsícem (u nekojených), kdy od maminky obdržené protilátky se vyčerpají a vlastní tvorba ještě není na dostatečné úrovni. Kojené děti mají přísun protilátek od maminky stále.
Takže já bych se bežného nákupu v supermarketu neobávala. Ona existuje hygienická teorie vzniku alergií, která staví na tom, že lidé (děti nevyjímaje) mají díky "nízkoantigennímu" prostředí málo trénovanou a využívanou imunitu a ta si pak hledá "oběti" v podobě jinak neškodných látek (alergenů)... Prostě platí - nic se nemá přehánět - ani přehnaná expozice patogenům, ani přehnaná úzkostlivost 😉
Taky jsem s obema detmi chodila nakoupit temer od zacatku a nikdy jsme nemeli zadny problem. Manzel se sice snazi nakupy obstarat, ale nekdy je moje pritomnost nezbytna, nebo musim zkratka sama 😉
úplně vhodné to asi nebude nikdy, ale nakupovat se musí, že 🙂 Takže bych to moc neřešila, bude fajn, když to za tebe zvládne někdo jiný a když ne, mimino chvilku v obchodě určitě zvládne.
Malý má asi 4 měsíce a já jsem s ním zatím do supermarketu nevešla. Až bude větší, to zas bude zima a budou řádit chřipky... Nakupuje taťka a když chci zajít do obchodu sama, tak malého hlídá. Nejezdím ani MHD, chodíme s kočárkem pěšky, máme všude blízko. Takže pokud Ti má kdo nakoupit, tak bych to co nejvíce oddálila.
já taky téměř ihned, hned druhý den po návratu z porodnice jsme šli na procházku a asi za 3 dny jsme šli i nakoupit, bez problému, malej je zdravej jako řípa............já osobně bych se toho vůbec nebála, děti jsou odolnější než se zdá
Tak šestinedělí bych vynechala a potom podle potřeby. Jen v chřipkovém období bych taky nešla.
Já jsem nakonec na nákupy s mimčem rezignovala - naštěstí mohl nakoupit manžel - protože je to džungle.
Malýho jsme vozili v kočárku, manžel vezl vozík. I tak mí párkrát do kočáru málem sedli nákupuchtiví důchodci, pořád do něj strkali... prostě neměla jsem na to nervy. 😝
Tak asi takto...Naše malá měla ve věku 1 týdne života nacestováno kolem 1000km..V jednom měsíci kolem 5000km..Vozila jsem ji úplně všude.Jak obchody,autobazary,autosalony...Do 6 měsíců má dítě protilátky od matky a není důvod se o něj strachovat.Spíše se dodržuje 6ti nedělí pro matku.Porodní cesty jsou otevřené a náchylné na infekce...Tak pozor na veřejné WC..Víc nic bych neřešila. 😉
Já bych to neřešila. My nemáme auto, takže jsem od malička jezdila MHD (poprvé den po návratu z porodnice k doktorce) a zatím měl dvakrát rýmu (pokaždé, když jsme vyrazili na "venkov" na čerstvý vzduch🙂) a nakupovat jsem taky chodila normálně - teda v poklusu, protože Jojo nákupy nesnáší a vždycky hrozně řval.
taky jsem chodila s malou hned do supermarketů - vždyť nakupovat musí každý, a když je chlap od rána do večera v práci a nikdo na hlídání poblíž, tak to ani jinak nejde - a tu půlhodinku to přežije každý 😉
ja s malym zacala kdyz dovrsil 3kg-takze v necelych 14-ti dnech. To bylo na radu mudry-prej na mimca pod 3kg je to zahul.. Jinak mi prijde,ze me do tech kramu honi(mudra)-tvrdi,ze cim driv se mimi zacne vystavovat 'beznymu' vzduchu,tak tim je odolnejsi.. Jsou nam 2 mesice,jsme zdravi a krasne prospivame 🙂
My jsme šli poprvé ve 3 týdnech, ale jen pro potraviny do Tesca, do velkého nákupního centra jsme šli až ve 2 měsících, dřív jsem se trochu bála prskajících a smrkajících lidí.
Asi bych to tak neprožívala... pokud není vyhlášena nějaká epidemie, nemrzne nebo naopak nejsou pařáky, není špatná smogová situace(asi krom Ostravska) tak bych neřešila, jestli s miminem někam jít nebo ne😉
my sme išli rovno z porodnice. Mali sme babyvak, tak to išlo 🙂
Taky jsme chodili hned a v pohodě, je fakt, že místo chodníku u silnice jsme šli raději parkem a místo tramvají pěšky (představa zapáchajícího chrchlajícího bezdomovce v blízkosti kočárku mě děsila a děsí vlastně furt 😖
Myslím,že taky trošku záleží,kdy se to malé narodí. Já mám termín v prosinci a nedokážu si představit,že chodím pomalu denně s novorozencem v mrazech ven. 😖
My jsme byli asi na třech týdnech - na měsíci. Manžel se sice snažil obstarávat nákupy, ale ne vždycky to šlo. A nic se nemá přehánět... 😉 Mám teda na mysli jen potraviny, obchodní centrum bych odložila o něco později.
me se maly narodil koncem leta v srpnu a nemely jsme zadny problem s nim jit kamkoliv rika se ze deti se maji tahat od narozeni do kazdehokoliv pocasi aby si zvykli ani klima a ni nic jineho nam problem nedelalo🙂
ja taky chodila hned.. neni duvod se niceho bat.. vsak nepestujes kyticku ve skleniku../ jen do toho .. s chuti.. a uzijte si to
My šli do obchoďáku až po šestinedělí. Na procházky ven hned po návratu z porodnice.
Ja se do obchodaku nehnala hned. Manzel vzdycky pohlidal a ja zajela na rychly nakup. Prvni nakup v nakupaku jsme udelali v 5 tydnech. Pres autosedacku jsem prehodila plenku, to predevsim pro muj dobry pocit. Ven chodime od prichodu z porodnice. Ve 4 tydnech jsme byli na svatbe, kde na hostien bylo kolem 70lidi 😉
ahoj všichni, já také souhlasím,že netahat miminko do obchodáku nebo mhd co to jde ale bohužel manžel a tchýně jsou proti mě ikdyž nám to doporučila pediatrička a i přes to doma poslouchám že ho izoluju a je to skleníkové dítě..hrozně mě to trápí a rozčiluje..nemáte někdo podonou zkušenost a radu jak jim to vysvětlit?
U prvního synka jsme šli nakoupit ihned po propuštění, jelikož doma prostě nic nebylo a otec pracoval. Nynější tatka také moc doma nepobude, takže na nákup se budeme chystat zrovna tak trošku dřív, než jen po šestinedělí. Mnohem rizikovější bych spíš viděla to, když jsme s malým šli ihned v den propuštění k pediatrovi, kde jsme čekali skoro hodinu spolu s dalšími 15 většímy dětičkami, co měly evidentně chřipku a podobné nakažlivé choroby...a tam jsme museli a hned...(kde jsou ty doby, když došel pediatr domů za miminkem). Takže asi tak 😉.
já byla prvně po šestinedělí s obouma holčičkama..
byla jsem poprvé v nákupním centru když měl malý týden a půl, potřebovala jsem kojo podprsenku a tak jsme tam vběhli a naprosto všechno v pořádku, a pak od čtyřech týdnů už jsme chodili na nákupy normálně 🙂 a nemluvě o cestě mhd, od 3tího týdne jezdíme mhd, bydlím v dědině a pěšky se do města fakt nedostanu, po městě už jdu pěšky ale tam se nějak dostat musím že
Já se tedy nákupnímu centru a obchodům vůbec vyhýbala minimálně do šestinedělí, bylo období chřipek, i v porodce byl zprvu zákaz návštěv. Nákupy v poho obstaral manžel nebo pak počkal s malým venku.
@kikimaruska máme štěstí, že naše dětská doktorka miminka objednává na určitou hodinu, kdy tam už nemocné děti nejsou a i doteď, když jdeme na očkování, máme svůj čas, kdy tam nejsou a když byl problém a bylo třeba jít dříve, kdy tam jsou i nemocní, tak děti do 1 roku mají přednost.
Já chodím s dětmi od narození úplně všude a nikdy jím nic nebylo jednou nebo dvakrát chytli v obchodu rýmu ale přece nebudu kvůli takový blbostí brečet upřímně vůbec nechápu takový matky co se bojí s dítětem všude chodít
ahoj.ja chodila prakticky od narozeni.manzel pracuje dlouho do vecera (uprimne nakup by asi ani nezvladl 🙄 ) zakryla jsem korbu plinou a bylo. kdyz se malej narodil nemeli sme ani auto,takze jsem musela nekolikrat tydne na nakup s kocarkem. a nikdy nic nechytl-a je listopadovy 😉