Od kdy dávat miminko na bříško?

michaela1990xx
23. zář 2020

Holky, od kdy dávate miminka na bříško?

squezy
23. zář 2020

@michaela1990xx Me bylo řečeno na 2 týdenní prohlídce, že už můžeme dávat. Na chvilinku, ale několikrát denně. Ale fakt jen na par sekund, ideálně třeba půl hodinku po mlicku

barulina
23. zář 2020

Od narozeni. Me obe deti pasly uz v porodce

jako_mala_holka
23. zář 2020

Co jsme prisli z porodnice jen na chvilicku treba 2x denne, idealne pri prevlekani z pyzamka do pyzamka nebo pred/po koupani... pak od toho 3mesice nekolikrat denne na dyl, nez se zacne vztekat, to se ji snazim zabavit a kdyz nepomuze, otocim zpatky... ted uz ma tendence se i sama otacet na bok, tak si myslim, ze se brzy zacne otacet na brisko sama

tasimia
23. zář 2020

Od narození.

jjasmina
23. zář 2020

od narození po chvilkách

zuzkasim
23. zář 2020

Po chvilkách od zahojení pupíku🙂

sigyn
23. zář 2020

My jsme dávali cca po měsíci, třeba i na 10s.

jansovad
23. zář 2020

Od narození, ale osobně jsem to v porodnici nedělala. Dokonce porodní asistentka, ke které jsem chodila na kurz, říkala, že od narození by měly být každý den polovinu času, kdy jsou vzhůru, na bříšku. To jsem tedy nedělala, ale dávala jsem na chvilku při každém přebalování

moonulka
23. zář 2020

Začala jsem dávat cca ve dvou týdnech, až odpadl a trochu se zhojil pupík. Nejprve opravdu na pár sekund několikrát denně, postupně čas prodlužovat podle toho, jak to bude mimčo tolerovat. Raději častěji na kratší dobu. Po 3. měsíci už by mělo mimčo být polovinu bdělého času na bříšku, snažím se, ale ne vždy má náladu, jsou dny kdy musím hodně chovat. Ale prý i poloha na tygříka se počítá 😊

nafreya
23. zář 2020

Az se tam otoci samo ;)

ivis_b
23. zář 2020

Dříve se tvrdilo, že hned po narození. Teď jsem nedávno narazila na nějaký článek od Kiedroňové, že je to dost překonané a že by se tam mělo dávat dítě mnohem později, v podstatě až se tam samo otočí (s nějakou drobnou dopomocí).

zuzita15
23. zář 2020

@michaela1990xx na to se nazory dost lisi, ale jak pise ivis_b, pise se (nejen Kiedronova, ale i treba https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/pol...), ze by se deti mely davat na brisko az kolem 3m, kdy uz maji dostatecne silne svalstvo na spravne paseni, do te doby mohou vznikat ruzne “vady” a vlastne mi to pak potvrdila i jina fyzioterapeutka. Ja davala na brisko az nekdy kolem 2m, a to na par minut po prebalovani, rozhodne ne na pul hodiny, pro deti je to hrozne namahave. Navic dcerka na brisku hrozne rvala a zacalo se ji na nem libit az mnohem pozdeji (chytra holka 😉). Neni kam spechat

normalnimatka
23. zář 2020

@ivis_b to je divný ne? aby se dítě mohlo otočit, tak musí mít už ty záda a boční svaly posílený... otočení by mělo proběhnout tabulkově kolem půl roka. nedokážu si předstaivt do tý doby to dítě na břicho nedávat... to by fakt nešlo. se přece neotočí z ničeho nic.
a zrovna ona, že by tohle prosazovala?

ivis_b
23. zář 2020

@normalnimatka taky mě to překvapilo... posílám odkaz: https://evakiedronova.cz/jak-dite-naucit-past-k...

lobella
23. zář 2020

Souhlasim s nazorem, ze davat az pozdeji, osobne jsem zacala parkrat za den az co oslavila 3 mesice, na 4 mesicich se uz otocila sama, ridila jsem se dle rad fyzioterapeutu, ze drive neni svalstvo pripravene a vznikaji vady a ruzne problemy

ivis_b
23. zář 2020

Jinak já syna dávala až po šestinedělí, protože se narodil se zlomenou klíční kostí a dřív nám to doktoři nedoporučovali. Je pravda, že pak to šlo docela rychle, na 4 měsících už se otáčel sám a druhé vzpřímení měl zmáklé taky rychle a vydržel v něm hodně dlouho. Nicméně v té době se preferovalo dávání na bříško od narození, tak bych ho nebýt té zlomeniny dávala dřív. Teď čekám druhé a ještě to nastuduju a poptám se své fyzioterapeutky, která se hodně zabývá i dětmi.

normalnimatka
23. zář 2020

@ivis_b tak to mě pos.... dík za info

normalnimatka
23. zář 2020

@ivis_b akorát se obávám, že když se tyhle ifnormace dostanou k většině matek, tak výsledek bude takovej, že to dítě nebudou nijak stimulovat, budou ho mít furt na zádech, a pak budou čekat rok, než se samo z ničeho nic otočí:D
a teda ze svýho okolí znám pár dětí, který právě rodiče nedávali na břicho, nebo jen strašně malinko, a obě děti s tím měly problém, docla opožděný, jeden přímo zdravotní problém z nedostatečně posílenýho šíjovýho svalstva...:/ no nevim, no.

nazka
23. zář 2020

@michaela1990xx už na porodním sále malou dali na bříško..

lenerka1
23. zář 2020

Na bříško na pevnou podložku jsme začali dávat tak kolem toho 3 měsíce, jinak často nosili na tygříka (pomáhalo to při bolavém bříšku) a často malá "pásla" u nás na hrudi, když jsme se povalovali na gauči. Vývoj naprosto bezproblémový.

krupka3
24. zář 2020

Posledni dobou ctu hodne clanku, ze uz se vi, ze od narozeni to neni spravne, protoze miminko extremne pretezuje svaly, ktere na to nejsou pripravene. Cca kolem 3 mesicu zacit, kolem doby, kdy se miminko samo zacne otacet na brisko.

krupka3
24. zář 2020

A presne jak pise
@lenerka1, hodne se muze nosit na tygrika a pripadne dite davat k sobe na hrud.

michaela1990xx
autor
24. zář 2020

Holky a kdyz jste je dávali na bříško, tak hlavičku ne bok, nebo obličejem k podložce?

elesse
24. zář 2020

Davala jsem na brisko tak od 3 mesicu, prave podle fyziokliniky. Jinak mi to doporucovali uz v porodnici. Ale maly me neustale “kloval” kdyz hledal jidlo, takze posiloval hodne hned po narozeni🙂

keksik002
25. zář 2020

Od narozeni 🙂

jako_mala_holka
25. zář 2020

A ejhle, zjistilo se, ze kazdy rika neco jineho, jako u vseho ostatniho 🙂😅

daasqua
25. zář 2020

U nás holka podle doktorky uměla prý krásné past koníčky v cca 2m, ale kvůli něčemu jsme šli na rehab a tam hned všechny doktorky, jak příšerně pase, že si tím, že byla moc brzo na bříšku, zafixovala úplně špatně svaly a musí se to rychlé přeučit. Pak jsem četla články od Kiedronove a vše do sebe zapadlo. Holka se za měsíc naučila dobře past, posílila si ohromné ty správné svaly a v 3,5 už se otáčela na obě strany. Takže rozhodně netlačit na pilu, nedávat hned (nevěřím, že děti v porodnici pasou, to prostě není pasení, když používají špatně svaly), dávat vždy jen na chviličku, minutku. Musí se past naučit správně, ne špatně že zoufalství, že jsou na břichu. Na všechno je čas a svaly čas potřebují.

michelle_01
25. zář 2020

My davali az po zhojeni pupiku, jak radila doktorka. A protoze trvalo dele, nez odpadl, zacali jsme cca v mesici.

krupka3
26. zář 2020

@daasqua pekne jsi to popsala