Očkování v 10týdnu - je to nutné?

lastovenka
19. čer 2019

Ahoj holky
Pediatrička chce očkovat moji malou v jejím 10týdnu. Nevím přesně proti čemu.ale je to nějaké to povinné očkování....... Malá je celkově menší, teď má 3,5kg. Můj dotaz je, jestli to není moc brzy. Přijde mi na jakýkoli očkování moc malá když nemá ani 4 kila..... Nevím co dělat...... To se musí očkovat přesně v 10 týdnu?

cuuza
19. čer 2019

To bude hexa vakcína, běžně se dává v 9 týdnu. Obecně se ale doporučuje očkovat až při váze 5 kg, takže moc vaši pediatričku nechápu. Můžete očkování odložit, já bych to rozhodně udělala.

calvac
20. čer 2019

@lastovenka Urcite je to Hexa. Mas pravo ockovani odlozit. My jsme odlozili v pohode. Ve vasem pripade bych ockovani odlozila urcite.

martiniquest
20. čer 2019

Ale kdepak, muzes odlozit na kdy chces. My zacali v 17 mesicich. Podepises papir o odkladu a mozna si vyslechnes par kecu a zstrasovani. ze strany pediatra.

makronka222
20. čer 2019

Pokud ma 3,5kg tak bych taky nedala. Odlozila by to urcite at si dr pinda co chce.

dzogobela
20. čer 2019

Pockala bych. My cekali vzdycky aspon na 5 kg.

kuliseks
20. čer 2019

Chvili bych pockala, ale ne zas do 17 mesicu, jak tu nekdo pise. Ono se porad uz nejak zapomina, ze i ty detske nemoci maji riziko.. takova detska obrna je pekna svine s prominutim.. ale ja se obecne vic bojim nemoci nez ockovani, takze to ma kazdy jinak. Ale ve 3,5kg mi to prijde opravdu brzy.. to se prumerne snad s takovou vahou teprve deti rodi.. Myslim, ze se muzes ale doktorky normalne zeptat a v klidu rict svoje obavy a ze bys radsi odlozila o par tydnu.. oni jsou doktori taky jen lidi a kdyz je nejaky extra protivny nebo neempaticky, tak najdi jineho. Segra si vecne vyslycha u doktorky, jak je neco spatne a ze musi tohle a tohle, tak to bych nedavala, ale nase je zase super a ma rozumne nazory, takze zkusit se domluvit a uvidis, jak bude kdyztak oponovat nebo souhlasit

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
drep
20. čer 2019

Já bych u normálně přibírajícího donošence dramaticky neodkládala. Já jsem dávala hexu zhruba v té době a dcera měla asi 3600...

kajalka
20. čer 2019

Určitě to není nutné. Ty jsi máma, dej na intuici. Dr ti může očkování pouze doporučit, nikoliv tě do něj nutit. Doporučuju si přečíst si info z obou stran, i riziko nákazy danými chorobami, jejich léčbu.

karlajasmine
20. čer 2019

Černý kašel u takto malého dítěte je taky pěkný svinstvo. Pokud chceš chvíli odložit, odlož, ale moc dlouho bych neodkladala - taky se víc bojím těch nemocí.

lajla
20. čer 2019

Není to vuuubec nutné, já třeba neockuji vůbec, vakcína proti černému kašli prakticky nefunguje, a pokud vůbec tak minimálně až u druhé davky

sus3nka
20. čer 2019

Já jsem posunula hexu na 4.měsíc, další měla v 6.měsíci a poslední dávku v roce. Pěkně jsme se vešly do těch jejich tabulek a vždy to dostala na další kontrole. Nejdůležitější je hlavně očkovat úplně zdravé miminko. Kdyby nebyla v té době zdravá, tak bych to ještě víc posunula. A určitě bych neočkovala ve vedrech.

bayt
20. čer 2019

@lastovenka Syn byl o dost větší a přibíral hezky, a stejně jsme první očkování posouvali. Já jsem vůbec první tři měsíce odmítala jakékoliv očkování a další zásahy. Myslím, že to tělíčko toho má na řešení až až i tak. První očkování proběhlo, když už mu byly 4 měsíce. Pak jsme dávali hexu nějak v 6 měsících.

astyna88
20. čer 2019

Neni. Ale doporucuje se do roku, na to je i testovana a vhodna. Ja obe deti ockovala od 6 kg. Ja razim kredo,ze na veku nezalezi,ale na vaze ano. Jako je to i u leku pro deti, taky jsou na vahu. Nas pediatr ani drive jak ve 4 mesicich neockuje,pokud matka sama nema zajem.

astyna88
20. čer 2019

@lajla

Mno...u manzela ted lital v praci prave cerny kasel. Byl na testech, protilatky ma vysoke, ja si to taky zkontrolovala i ja. Vzhledem k tomu,ze je svet fakt dost otevreny, bych dala bacha i na ten cerny kasel. Nevim teda,kolik ma podkmenu, na co je presne clovek u nas ockovany. Ten kolega to dotahl ze Svedska. Takze komplet musel rict,jakym letem se sem dostal, vsichni z laborky na testy, vc rodinnych prislusniku. A to pry jen pokuckaval. Ale my jsme zase v rozikove skupine,nicmene i uklizecka musela na testy.

lajla
20. čer 2019

@astyna88 jj to určitě, ale celkově, v globálu ta naše vakcína je dost neúčinná, naprostá většina dospělé populace očkovaná není..a hlavně je potřeba se za život xkrat preockovavat, když si řeknu že v hexe je 6 nemoci..za pár let budu mít protilátky možná proti třem🤔 mono očkovat nebudu..hlavně se ta neúčinnost vakcín a malá účinnost ukázala nedávno na mmr vakcínách..
Černý kašel je v pohodě léčitelný, pro mě menší riziko než celoživotní očkování, po tom co jsme si zažili je černý kašel prkotina..ale chápu že někdo bez očka nedá ránu, kámoška třeba očkuje vše..a prakticky ani neví co🤔

v_ero_ni_ka
20. čer 2019

Toto mate velmi zvlastne. Mna tu doslova lekarka nutila v 12 tt. malu naockovat. Nesuhlasila som. Na SK sa ockuje az od 3 mesiaca. Prvu varku dostala v 4,5 mesiacoch. Ak sa ti da, odloz. Neviem preco tak skoro.

astyna88
20. čer 2019

@lajla

Protoze je v laborce ted babyboom. Tri kolegyne nedavno porodily,jejich manzele tam pracuji take. Tak se zjistovalo,kdo to mohl jeste dostat. No pruser jak vrata, a to jeste lezi na Bulovce ten co mel indicky mor,taky lahoda.

merope
21. čer 2019

To hlavní - pokud chceš diskutovat s doktorkou, přečti si aspoň přehled povinných a nepovinných očkování v ČR a příbalové letáky k vakcínám. Psát "chce očkovat ani nevím proti čemu" znamená, že ani to základní nevíš. Mimochodem já se sice obávám reakcí drobečka, ale tak trochu jsem počítala s očkováním v 9 týdnech - a budeme posouvat a nejsem z toho nadšená, jezdíme MHD, vlakem, ale holt to tak dopadlo. Přečti si ty letáky (www.sukl.cz), zjisti pár info o nemocech (wikipedie) a řeš i pode toho - budete v létě doma? Jezdíš MHD? Stýkáš se s jinými dětmi? Máš kolem starší děti?

travnulee
21. čer 2019

@lastovenka kukni třeba na www.osopzs.cz nebo na vakciny.cz, třeba Petráš doporučuje zahajit hexa vakcínu ve 4 měsících.

lajla
21. čer 2019

@astyna88 jj to věřím, že to není úplně pohodová situace..

petrak15
9. črc 2019

Na me taky zkousela od 9 tydne, ale ja chtela od 12. A v pohode. Dnes jsem davala MMR v 15 mesicich, starsi jsem to posouvala do 2 let. Bojovala jsem se sebou, ale vic me vychazelo pro ockovani nez proti, tak snad jsem se rozhodla spravne.

20190418
9. črc 2019

Není to nutné. Já začala očkovat syna v roce. 3,5kg byla jeho porodní váha, nedokážu si představit do něj napichat ten koktejl vakcín. Vymenila bych doktorku, protože nutit do očkování takhle malé dítě je teda podle mě už za hranou.

veronikav31
9. črc 2019

Zeptám se blbě,ale jaké je porodní váha malé? Narodila se v termínu nebo jako nedonošenec?

martiniquest
9. črc 2019

@lastovenka Ne, nemusi. Rozhoduje vzdy rodic a vzdy je mozny odklad. Doporucovany odklad je alespon do pul roku, lepe do roka.

lastovenka
autor
9. črc 2019

@veronikav31 narodila se v termínu a vážila 2800g

zavodnice
9. črc 2019

Moje měla stejnou porodní váhu a celkově je velice drobná. Prevenar jsme odložili první dávku na 4,5 měsíce. Sama doktorka říkala, že ji naockuje, až bude mít 5 kilo. Fyzioterapeutka nám doporučila odložit hexu minimálně na půlrok, termín na hexu zatím nemáme, domluvim se s doktorkou, až půjdeme na druhou dávku prevenaru.

veronikav31
9. črc 2019

@lastovenka tak to má stejné porodní míry se synem, ten se taky narodil a měl 2800g, v 10 týdnech měl 4510g, naočkovat jsem jej nechala,pak už jsme očkovali normálně včetně Tbc. Běžně nejsem zastánce odkladu očkování,ale ve tvém případě bych počkala, dokud nebude mít alespoň 4,5kg.

merope
9. črc 2019

Jen poznámka - jsem myslela, že doktorka přijde s očkováním a já budu říkat, že cvičíme + je nachlazený, tak je nutný odklad - a naopak mi řekla, že očkování budeme řešit až na příští kontrole, co máme na konci srpna (4 měsíce korigo) a že případně ještě podle neuroložky. Asi záleží, jak která doktorka to hrotí.

puhelin
9. črc 2019

Dcerka je taky temer v terminu a vahu mela o trochu nizsi. Prvni davku jsme odkladali, nebyl s tim problem.