Ahoj holky,
prosím Vás o radu... Máme doma několikadenní miminko, je to miláček, je hodná, ale je hodně kontaktní (což je samozřejmě v pořádku, i já jsem kontaktní, a to jsem teď nebyla devět měsíců v břiše 🙂...nicméně malá usne v náručí/při kojení a při položení do postýlky do minuty pláč... Stačí vzít na ruku a je zase v pohodě. Ale když jsem s ní přes den sama doma, vypadá to tak, že je skoro jedna odpoledne a já nemám ještě ani vyčištěné zuby, protože pořád přebaluji, kojím, nebo chovám...je to trochu začarovaný kruh, samozřejmě spokojenost miminka je priorita, ale potřebuji se také najíst a tak. Co myslíte, mám to zatím prostě mít takto, s tím, že časem si to sedne jak ty děti rostou, nebo...?
Díky za případné rady... 🙂 M.
vydržet, nebo si třeba pořídit nosítko, šátek a budeš mít aspon volné ruce a miminko bude spokojené.
@mamikry Díky moc, nějak tak jsem si to myslela🙂 Jen si říkám, jestli si na to nezvykne a pak ji budu už pořád takhle nosit...? I když co jsem tak koukala ve fórech, tak takhle malá miminka rozmazlit nejdou, že..?
Byli jsme u pediatry a ta byla dost nekompromisní - dát dudlík, kojit max 15 minut, nezvykat na nošení...no koukala jsem jako puk. My doma hodně mazlíme, spí s náma v posteli a tak...
Doporucuju mit pripravene jidlo z vecera, bud at uvari muz nebo chova muz, az ty budes varit. Vsechno ostatni pocka, ale dobre se najist je zaklad. Pediatra je dobre makla, mysli, ze svoje uz vychovala, tak ted at se venuje tomu, co studovala.
@slecnami To je blbost. Naopak, cim vic budes miminko mazlit a budes s nim, tim vetsi bude mit pocit klidu a bezpeci, bude pomazlene a necha se odlozit a bude si hrat. Moje zkusenost. Ja teda prckovi dudlik davam, ale pro jsem mu nechala vzdy, jak dlouho chtel a kdy chtel, klidne po pul hodince.
Jinak satku, popr. satkoveho nositka od narozeni se bat nemusis. Pokud bude kvalitni, miminku v nem bude dobre a ty budes mit na chvili volne ruce. Kdyz v nem nebude 24 hodin denne, tak mu neuskodi.
Holky, Vy jste zlatý, díky moc za příspěvky... 😘
Můžu se ještě zeptat na ty šátky..pro novorozence jsou tedy vhodné třeba ty elastické...??
Holky, Vy jste zlaté, moc děkuji😘!!
A můžu se ještě tedy zeptat na ty šátky...pro takhle malá mimi jsou vhodné ty elastické??
@slecnami nejsem fyzioterapeutka, takze tezko reagovat.. Vzdycky najdes fyzio proti noseni a fyzio naklonenou noseni a doktora podporujiciho dlouhodobe kojeni a doktora, co to odsuzuje a nekoho, kdo je nakloneny bf a kdo je proti. A vzdycky jsou to vsechno studovany lidi z oboru... Pro me je noseni kontaktniho novorozence zaklad (a myslim teda, ze problemy s pateri budou ty posledni problemy, co by meli lidi v rozvojovych zemich, kde se nosi prevazne). Naopak sedici dite byva pohyblivy dite, co ma uz vic trenovat ten pohyb nez se nosit.
Elasticky satek bych nekupovala, kdyz bude miminko rychle pribirat, brzy ho budes muset menit.
Pořídit si šátek nebo nosítko. Vůbec nemusíš mít strach, že by jsi tím malé nějak uškodila, šátek bavlněný nebo elastik, ten ti tedy vydrží jen chvíli. A nosítko například Monilu uni start. Malého jsem nosil od narození v šátku a byl naprosto spokojený i dr chválila, a to jak dětská tak i na kyčlích. Také jsme to tak měli, že chtěl být pořád u mě, takže bez šátku bych si nedošla asi ani na WC. A určitě neposlouchá řeči o tom, že když budeš malou nosit, že ji rozmazlíš, je to nesmysl 😊
Když si pořídíš vhodný neelastik, tak ti pak vydrží o to déle, hledej dobré látkové složení. Měla jsem od loktushe onyx (s hedvábím, merinem) a to je jak pavučinka, je tenký, jemný, lehce se dotahuje, hodí se na i malinké miminko.
Me to vzdycky tak zamrzi, kdyz nove maminky dostavaji rady jako soupni ho do postylky, dej dudlik, moc ho nechovej, hlavne at neni rozmazlenej 😔 To je uplne obira o tu nejmilejsi a potrebnou cast na zacatku seznamovani s miminkem - poznat se, reagovat na jeho potreby, byt spolu, dotykat se a mazlit, nosit 🌸
Obe me deti jsem v prvnich mesicich prakticky neodkladala (i v noci s nami spaly), mladsi byla v nositku, abych mohla blbnout se synem. A opravdu jsou ted samostatne, zvedave, hraji si porad sami, zvladnou byt cely den na zahrade, kdyz pracuji... Zadne vydesene pijavice 😆
@slecnami Já měla to samé. Ani jeden syn v postýlce nespal a první 2 měsíce byli neodložitelni 😉 taky jsem dostávala rady, jak je nemám rozmazlovat, kojit cca po 3 hodinách, nespat společně, nechat vybrecet, že musí mít dudlíka atd.. no, někdy jsem řekla svoje, jindy jen vyslechla a dělala to po svém 😉 prostě jsem pořídila šátek a chovala a kojila a mazlila ze začátku skoro nonstop 😉 pak se to začalo lepšit 😁 takže dělej, jak to cítíš 😉
Jo a mladší syn dudlíka nikdy neměl, ani si nějak necucal prsty atd. Holt měl na začátku mě 😄
@slecnami obě děti jsem si, díky nošení v šátku, zrehabilitovala. Syn byl po porodu v umělém spánku, extrémně rizikový novorozenec. Navázala jsem ho pevně ve čtyřech týdnech. Dceru jsem navázala po osmi dnech na světě. Zrovna dneska jsem s ní byla na kyčlích a dostala velkou pochvalu jak to široké balení, co nam doporučili krásně zabralo a dcera má kyčle ukázkové. Široké balení neměla ani jednou, ale nošená velmi často v šátku i nosítku.
@slecnami Koupila jsem elastický šátek a pak už šátkové nosítko (Be Lenka).
Vhodnost kvůli páteři jsem řešila také, četla jsem například stanovisko České pediatrické společnosti: Předčasná vertikalizace – obavy z možné deformity páteře či nevyváženého vývoje svalového napětí (pozn.: neexistují však studie, které by toto prokazovaly – Evelin Kirkilionis z University ve Freiburgu nenašla u 200 dětí, které byly nošeny, žádné významné odchylky od běžné populace). Konec konců se děti transportovaly i před rozmachem kočárků na přelomu 19. a 20. století. 😉
Důležité je v případě nosítka vybrat ergonomické, což bohužel nejsou všechna nosítka na trhu.
@slecnami S malým jsem prakticky 2 měsíce seděla na gauči a malý byl přicucnutý u prsu. Kamkoliv jinam byl absolutně nepřendatelný a při pokusu ho spícího přendat třeba do postýlky byl za 10 minut vzhůru. Postupně se to ale zlepšovalo, cca ve 3 měsících vydržel i hodinu sám ležet pod kolotočem nebo hrazdičkou, začal pít jen když měl hlad... Klidně ji nech 5 minut řvát, umyj se, učeš se, vyčisti si zuby a zbytek času buď s ní. Nic ti neuteče 🙂
Obě děti od narození nosim, sezeni v křesle s miminkem v náručí mě nějak neuspokojuje 😅😅 dá se v tom dělat úplně všechno kromě sprchovani 😅 obě dcery mam mrnave, nedonosene a tak jsem si ji donosila v satku/ nositku. Moje fyzio mi to naopak moc pochvaluje a jí opravdu věřím. Proti není ani ceska pediatricka společnost. Teď co mám druhé miminko, tak s nositkem dělám fakt všechno, dcerka je hodně uplakana, starší je jeste malicka a taky mě hodně potřebuje. Takže s nositkem zvládám veskery úklid, vaření, zahradu, vylety, procházky. Nezvládám s ním akorát behat a bruslit, tak to zase nosí manžel 😆😆 ale díky tomu normálně žijeme. Takže se toho fakt neboj, nahod mimco na sebe a hurá užívat si mateřskou 🥰
@slecnami Tak to s novorozenci chodi. 🙂 Casem se to zmeni, u nekoho po sestinedeli, u nekoho o chlup dele. Vydržať! 😉