Ahojky děvčata.
Mám na vás dotaz.
Naše malá (2 měsíce) když leží na zadech je často do písmene C. Jakoby šikmo.
Je to normální nebo by měla lezet rovne?
Ještě nechce past koníčky, ale když ji nosím tak hlavičku má nahoru a drží ji sama.
Mám strach zda nemá kiss syndrom.
@strasidelko Past konicky ve 2m? Proc? Vsechna decka poradne pasla kone v pulce 4m. Nepospichej, nech ji at si haja. Mimino mas davat na bok a treba boky podeprit perinou, kvuli formovani hlavy a hlavne proto, kdyby ji zaskocilo atp, na boku to z pusy rovnou vyleti a neudavi se.
Mimco ve 2m davej lezet na bok, jeste nema vytvarovana zakriveni na pateri a ma ji do tvaru C, a taky podle toho potrebuje lezet. Az bude chtit lezet na zadech, otoci se na ne sama. U nas zacala dcera spat sama na zadech cca od 4.
4m
Já bych to po našich zkušenostech nepodcenovala. Kvůli tomuto nás doktorka odeslala na RHB už koncem šestinedělí a zacali jsme cvičit Vojtovku. Dcera se během 2 měsíců krásně srovnala a všechno bylo v pořádku. Naproti tomu sestřenice doktor pořád říkal, jak je na všechno čas a když už ji došla trpělivost, má RHB si došla sama v 5m syna, cvičila s ním pak rok a dalo ji pořádnou práci a nervy ho "preprat". Takže jak na to "je čas" jsem dost opatrná.
Když ji zkoukne RHB za to nic nedáš a budeš klidnější.
@strasidelko máte pravdu, je to špatně. Mělo by být rovně, samozřejmě v tomto věku ne 100% stabilní, ale pokud se vrtí a někam se skrouti, tak by to mělo dělat na obě strany. To, že ji nosíte a musí držet hlavičku je taky špatně, to, že ne pase koníčky taky.... Nemusí hlavu udrzit půl hodiny, ale i novorozenec je schopný na pár vteřin hlavičku zvednout a otočit že strany na stranu. To se musí trénovat, dítě by mělo být polovinu bdeleho času na bříšku.... Rozhodně nic nezkazíte tím, že pořádáte o vyšetření fyzioterapeutem.
Nám ovšem doktorka nikam nechce poslat ze prý mám čekat. Ale proč neleží rovne ale spíše na jednu stranu do C mi neřekne. Všude chtějí doporučení když bych šla s malou na vlastní zadost. Tak nevím jak to udělat a kam jít.
@strasidelko do C lezi hodne miminek, vetsinou se to srovna, ale samozrejme nemusi. Na paseni ma casu dost, nekteri fyzioterapeuti nedoporucuji pokladani na brisko do 3m nez se vyvinou potrebne svaly. Jestli chces kontakt na skvelou fyzio v Praze, ktera by ti malou zkoukla bez doporuceni za uplatu, tak napis sz. Funguje i na pojistovnu, ale kdyz ti mudra nechce dat doporuceni... Vojtovku dava az jako posledni moznost, jinak se snazi podporit prirozeny vyvoj ditete.
@strasidelko Najdi si soukromou RHB, zaplatíš 500-1000 a budeš mít jistotu.
@zuzita15 Děkuji. Mate zprávu.
@strasidelko mě malej drží krásně hlavičku od narození, ale hribata past pořádně nechce ani ted a to je mu půl roku. Neudrží dlouho váhu těla, takže jsme dostali zákaz masových prikrmu a je čistě na zelenině a vícezrnna kaše kvůli kakani. Jinak cca do 3m ležel převážně na boku a pak se sám začal polohovat na záda
@amazonkajanik ja teda neznam synka ani nejsem lekar, ale po mase deti netloustnou, nybrz se osvaluji, nehlede na to, ze zivocisna bilkovina je nezbytna pro vyvoj mozku, ale to sem nepatri 😉
Teď jsem zrovna do naší fb skupinky o kiss syndromu dávala obrázek o polohách miminek. Je to od osteopata z Německa. Kvalita mizerná, foceno jinou maminkou v jeho ordinaci.
Pokud pediatr zatím problém nevidí, je tu cesta přes soukromou rhb. Já byla např. v Pardubicích. 600 Kč a paní se nám hodinu věnovala, cvičila s malou, vše jsem si směla natočit.
U nás byl nakonec vyskoceny krční obratel, ale mělo to víc projevů.
@eithelwing super děkuji. Jen by mne zajímalo jak měsíc dítěte je na tom obrázku.
@zuzita15 já vím, ale doktor prohlasil, že je vidět, že mu chutná 😂 samozřejmě že mu to dopreji, ale má víc zeleniny a maso spíš kuřecí,krutí a hlavně cvičit,cvičit. Ale je to lenoch a pohodar. Navíc mu rostou zuby, spodní byly relativně v pohodě, ale ty horní provází i trochu teplota, tak se mu chce se nechat chovat. A nebo by nejraději rovnou seděl, ale to má ještě chvíli smůlu
@eithelwing koukám na obrázek a vidím malého v prvním a třech posledních v červeném rámečku 😣
@strasidelko Jo, to tam bohužel chybí. Naše malá dělala vše o dost později i proto, že z počátku to dělala špatně kvůli té blokaci. Ale na rhb s tím problém neměli, naopak mě neustále uklidňovali, že to má svůj čas.
Dcera začala pást koníky obstojně cca ve 4. měsíci. Přetáčení začalo po odblokování asi v 6./7. měsíci. Ale do 8. měsíce to bylo ležící mimino. Pak plazení, v 11. měsíci lezení, ve 13. mesicit sezení a v 16. měsíci chůze.
Je to asymetrie, zkonzultovat na rhb a případně začít cvičit Vojtovu metodu.
@bamak do 3.měsíců by děti neměli pást koníčky doma vůbec-tím,že neudrží hlavičku tak si může hnout s krční páteří...syn začal preferovat jednu stranu ve 3,5 měsících a dostali jsme doporučení na neurologii a posléze na Vojtovku,ale malej byl šikovnej a cvičení nám šlo samo, dost se jeho vývoj cvičením zrychlil
@veronikav31 no vidíš a nám fyzioterapeut doporučovali dávat od narození a na docela dlouhou dobu... Doporučení se liší.
@strasidelko Bohuzel opravdu maloktery pediatr a fyzio kiss syndrom znaji. Vojtovka se u deti s kissem cvicit nema. Nechala bych ditko prohlednout nekym, kdo s kissem umi pracovat. Na fb skupinka Kiss syndrom - sdileni zkusenosti.
@eithelwing ahoj, ke komu jste v Pce chodili? 🙂