Dobré ráno všem....
Holky mám dotaz. Stává se vám, že se vám dítko vzbudí uprostřed noci s tím, že je vyspinkane a chce si hrát? Naše malá (za pár dní jí bude rok) to dělá cca 2-3 do týdne. Je jedno jestli jde spát dřív nebo dyl. Třeba včera usnula v 19:15 a vzbudila se (když nepočítám vzbuzeni na mlíčko nebo žízeň) ve 2 ráno a prostě spát nebude a chce si hrát. Já už jsem na to nějak tak zvyklá, prostě jí nechám a ona to pak po těch 2 hodinách sama vzdá a usne. Jenže přítel dělá na 3 směny a nevyspí se. Navíc se v tehle situaci nemůžeme shodnout. On by nejraději stál u postýlky a zkoušel ji uspavat, jenže to pak může u té postýlky stát ty 2 hodiny. To už jsem zkoušela několikrát a bez úspěchu. Já jsem toho názoru, že ji prostě nechám i když se malá v té postýlce rozčiluje, protože si s ní nechce nikdo hrát. Ona totiž vyhazuje plyšáky z postýlky s tím, že ji je máme dávat zpátky a ona je zase vyhodí. Já ji je nezvracim zpátky, protože si říkám, že v noci si hrát nemůže. To s ní můžu rovnou vstát a jít si hrát. Jenže pak mi přijde, že ji dám najevo, že je to všechno v pořádku.
Máte někdo zkušenost nebo radu?
Kupte zatemňovací závěsy, ať máte doma tmu. V noci nerozsvěcujte. Případně vezměte k sobě do postele, moc na ni nemluvte, když se zvedne, tak ji položte, řekněte hají (hodně potichu) a třeba drbejte na zádech, při tom můžete i skoro spát. Pokud ji nechcete v posteli, tak bych dělala to samé v postýlce, je u ní musíte stát. Nebo to nosítko, uhopkat na míči, ale vždy ve tmě. Třeba to nepůjde hned, ale za chvilku si zvykne. My máme v ložnici takovou tmu, že nikoho ani nenapadlo si v noci hrát. Jen občas jsem musela hledat ztraceného plyšáka nebo lahvičku s vodou, tak chvíli šátrám a když nenajdu po hmatu, tak použiju malinkou baterku a hned zase zhasnu.
No to te asi nepotesim. Memu malemu bude 16mesicu a stale to tak ma.. skoro kazdou noc kolem 1-2h se budi a je vzhuru minimalne 2-4 hodiny.. nepomuze nic.. delam to stejne, necham ho v postylce v šeru, max pustim bily sum..
@miba10 Uprimne si spis myslim, ze mala hleda hranice a chce jen pozornost. Radsi bych si ji vzala k sobe do postele a pritulila se, urcite bych si s ni nehrala. Pripadne pak tvuj postup, kdy ji proste nechas - ale uplne spravne mi to neprijde, protote mala to dela z nejakeho duvodu, neco ji trapi - treba si neni jista, ze ji mate radi, tak proste zkousi cim prilaka pozornost a je ji uz jedno, jestli negativni nebo pozitivni.
Jen se zeptám. Přítel je toho názoru, že jí bude uspavat, nebo že to budeš dělat ty?
syn to delal kolem 4 rano, tak jsem ho dala s hračkama na koberec a ja si ustlala s dekou a polstarem vedle nej na koberci. často si hral sam cca pul hodiny nebo hodinu a pak se ke me nacuc a usnul
někdy měl tendence, ale máme jednak zatemňovací závěsy, přes den už spí málo (to může být taky příčina, že je vyspaná až moc), ale máme pravidlo, že v noci se nerozvěcuje a nemluví. Tak nějak jsem ho naučila, že noc je na spaní a den na hraní.
@no_title no to my máme zavedeno také, ale je to cca 2 měsíce co tohle začala dělat a já netuším co se děje. Já v noci také nerozsvecim. Máme jen bezpečnostní světýlko a jinak nic. Jinak přes den už i také moc nespí. Když se rozsoupne tak 2 hodiny za celý den, ale to se stalo jen jednou nebo 2x, ale jinak spí přes den hodinu možná hodinu a půl. Vstáváme mezi 5-6 hodinou a ke spánku ji ukládám kolem 18 nebo 18:30. Zkouším čas i různě posunovat jestli To nebude lepší, ale je to pořád víceméně stejné
Ahoj, já mám 2 dcery a kolem roku to dělaly obě, starší jsem se pokoušela uspávat, mladší jsem prostě vyndala, ona si sama hrála, třeba hodinu a pak šla zas spát.. skoro všechny děti kamarádek kolem to tak občas mají.. teď je starší 5 a mladší jsou 2 a spí úplně normálně celou noc 🙂
@kata267 jak kdy tak chodí spát. A ne vždy hned usne. Navíc takhle si To nastavila sama. Já ji prostě dyl ani neudrzim. To by zbourala barák 🤦 už jsem i psala že jsem i zkoušela ji dávat i dyl. Když se opravdu zadarilo tak šla třeba ve 20hodin ale to bylo úplně stejné. Žádný výsledek.
Jinak já v noci nerozsvecim. Máme bezpečnostní světýlko a z postýlky zake nevydávám. Jen zkontroluju plinu, dám třeba napít nebo mlíčko když má hlad a hotovka. Když ji tam nechám a lehu si, tak okamžitě se postaví a bude ječet a řvát. To se pak budí i přítel, takže buď je nevyspaly do práce nebo se snaží pomoct, ale to už jsem také psala
Dcera to tak měla, ale to už byla starsi. Prostě vstala, rozsvítila si a šla si hrát. Přešlo ji to samo.
@miba10
Já bych zkusila vyndat hračky z postýlky a nedávat je tam... Ať má postylku jen na spaní a ne na hraní a ať ji to v noci, když se probudí, neláká.
Jinak mě nic nenapadá 🤔
@sunflowerr taky dobrý nápad. Sice ona si nejraději stoupne a chodí kolem postýlky, ale zkusím to. Díky 🌹
@miba10 ty jo tak to je velka skoda :( pocatky takoveho chovani muzou skoncit i panovacnosti, prave kolem tech 7-8 mesicu, kdy si miminko zacina samo sebe vice uvedomovat, se to lame. Bud bych zkusila psychoterapeuta, ktery se vylozene na panovacnost a podobne projevy specializuje, protoze je malinka a melo by to jit snadno vyresit. Ve vetsine pripadu se to resi terapii pevnym objetim, kdy ji proste objimas maximalne nezne, ale tak, aby se nemohla z objeti vymanit - bude rvat atd. to je jasny, ale mela by se pak uklidnit. Ucelem je to, ze pochopi, ze nemusi vladnout situaci, a ze je u tebe v bezpeci. Jinak muze to trvat klidne i dve hodiny. Ale nejsem psychoterapeut, proto bych resila primarne u nej.
@montyjack nevím, brát takhle malé dítě k psychoterapeutovi.... Moc se mi to nelibi. Nedělá to každý den. Třeba včera usnula až ve 20 hodin a v noci se vzbudila jen jednou na mlíčko, ale vstavala v 5 hodin 🤦 už prostě nechtěla spát. Přes den je to zlaté dítě, dokáže si sama hrát, samozřejmě si i s ní hraju já nebo přítel, jinak nerve nebo tak. Jen když a hlad nebo je po...
Já bych vyndala to světýlko, moje dcera je citlivá i na světlo z klíčové dírky, když se svítí na schodišti nebo kontrolní světlo na chůvičce. Ona není tma jako tma.
Ahoj, syn 8 měsíců začal dělat to stejný. Tak 2-3x do týdne se rozhodne, že je mezi 2-4 hod ranní vyspaný. Zkoušela jsem ho vzít do obyváku a hrát si s ním, vydržel hodinu a pak padal na pusu a to doslova a ja taky 🙂. Manžel se potřebuje taky vyspat. Nám pomohlo nosítko. Když vidím, že nezabere, hodím ho do nosítka, nerozsvěcuji a chodím po bytě a houpu a zpívam. Většinou do pul hodiny zabere, někdy teda mu to trvá déle. Jinak neporadím.