Nízká váha ve 3 měsících. Existuje něco na vykrmení miminka?

evelyn777
5. bře 2022

Ahojte, syn se narodil ve 35tt a z porodnice jsme odcházeli s 2720g, v 6 týdnech mel 3800 a brzy bude mit 3 mesice (korigo 2) a bude mit max 4400g. Ma tedy reflux, zvraci, - Nutriton, Gastrotus nezabiraji, dokonce mame dietu BKM - Nutrilon Alergy. Kdyz mel normálni Kendamil zvracel vic a vaha stala. Ted ma 14 dni Nutrilon a pribira, ale tydne cca 100g. Jsem z toho hotova, mam o nej strach, prvni syn mel ve třech měsících 7,5 kg. Doktorka sleduje kazdy tyden prirustky vahy, a toleruje to. Syn nevypada hubene, prijde mi normalni, ale je drobny. Ale kdyz koukam na průměrnou vahu ve 3 mesicich je tam 6kg. To snad nebude mit ani v pul roce.
On totiž ji tak 6x denne tak 100-120ml mleka, vic do nej nedostanu, neni jedlik + zvraci.
Existuje neco, co se třeba hubenym detem dava do mleka, aby lepe prospivali?

gbp
5. bře 2022

@evelyn777 dcera se narodila 35+0 a mela vahu 2530 g. taky sme ze zacatku bojovaly, porad vazily, taky mela reflux, nejdriv na um, pak jsem se rozkojila. ale nasi dr. taky stacilo 100g tydne. je to sice min, ale predcasne narozene miminko nemuzes srovnavat s narozenymi v terminu. ale kdyz prospiva a pribira aspn takto a vypada zdrave a hlady neplace, vubec bych to do nej netlacila. proste se s tim vyrovnej, ze to tak ma a pokud vas dr. hlida neni duvod se bat. 👍

zmrzlinka
5. bře 2022

@evelyn777 důležitý je ,že přibírá....a snad si ho lékařka pohlídá . Mluvila si s ní o tom?

cuuza
5. bře 2022

Je spokojeny, přibírá? Tak neřeš a užívej si miminko♥️

zizkmi
5. bře 2022

@evelyn777 byla bych rada, ze je ted spokojeny. Syn ma rok a vazi 7450g 😁 a sni toho pomalu stejne jako starsi bracha +je kojeny.

merope
6. bře 2022

Pokud přibírá, tak je to plus-minus ok. Měl by se držet pořád plus-minus ve stejném percentilu a "nepadat" dolů. Blbě se to hodnotí, když je to ještě korigo, ale dá se to. Je na to dokonce SW, který se dá stáhnout do počítače, ale nemůžu ho teď najít (je to snad i ten, co mají doktoři).

@zmrzlinka Pokud chodí každý týden na vážení, tak to asi doktorka dost řeší a to pak dokáže slušně "vyschízovat".

Jinak my měli "příkaz" krmit maximálně po 3 hodinách. Pokud jí 6x denně, zvážila bych, zda se tam nevejde ještě jedno krmení někdy uprostřed noci (nebudí se?). Ale teda mně 4400 g přijde jako nádherná váha ve 2 měsících korigo 😀.

Rozhodně se u nedonošenců nedívej na průměr - opravdu se dívej hlavně na tu růstovou křivku. U nás to teda doktorka řešila, protože mi z ní v jednu chvíli "padal" dolů. Kolem roka to řešit přestala. Je drobeček, ale teď jsem v termínovce zjistila, že je tam podobných dětí víc. Nedonošenci navíc bývají drobnější a postupně to pak dorůstají (dost individuálně).

evelyn777
autor
6. bře 2022

@merope prave ten software jsem nemohla najit, nemuzu co maji oni. Myslim, ze je prave nekde na 3 percentilu, mozna se to minulý tyden zlepsilo, uvidime tento tyden. Právě jsem z toho totalne na nervy. Nejvic mu to pribirani komplikuje to zvraceni.

gbp
6. bře 2022

@evelyn777 ja sem mela nejakou aplikaci. kojeni myslim se jmenovala. kdyz sem zadavala vahu a vysku a obvod hlavicky, taky mi to kreslilo graf. asi jen orientacni, ale i tak. zvraceni se neresi, pokud neni obloukem. takove to klasicke ublinkavani, s tim nic moc neudelas. zesikma postylku podlozit, nechat odrihnout, po jidle neodkladat a nosit svisle. ale stejne dcera dost blila i tak. rekla bych tak pul roku, pak se ji to spravilo.

merope
6. bře 2022

@evelyn777 Myslím, že to bylo tohle - http://www.szu.cz/publikace/data/program-rustcz... - šlo tam zadat i zpětně a vidět křivku + "standardní" křivky. Syn je pořád kolem 1 percentilu, ale už se drží v něm a jen čekám, kdy ho trošku "přeskočí". Jinak já si tam zadávala percentily i s posunutým datem narození a pozorovala, jestli tam jde nějak podle růstových grafů. U nedonošenců je to opravdu komplikovanější, pokud prospívá podle nějaké růstové křivky, tak netřeba řešit nějak extrémně, je to normální. Syn je 32+6tt. Zkusím najít nějaké ty údaje a napsat.

baras12
7. bře 2022

Dcera narozená 41+0 PV 2840g.. ( v porodnici zhubla na 2500g) ve 3 měsících měla 3700g... teď je ji 8 měsíců a kus a má 6kg. A to jí jak divá, vůbec nechápu, kam to do ní padá 😀... Všichni se diví, jak je možné, že takhle malé miminko už leze a sedá si.
Taky dřív hodně ublinkávala, nic nepomáhalo. Doktorka naštěstí dceru sledovala, ale vzhledem k tomu, že přibírala, ač minimálně a byla spokojená, neřešila. Navíc mi s manželem jsme taky dost malí. Jediné co jsme potom asi v těch 3 měsících přidali bylo zasycovací mléko na noc.
Nedělala bych si s tím hlavu. To nejhorší, co člověk může dělat je stresovat se a nechat se tím pohltit. 🌹

konidana
7. bře 2022

@evelyn777 v půl roce by měl mít zhruba dvojnásobek porodní hmotnosti. Ale zhruba! takže i tam je nějaká tolerance. A 5 kg v půl roce mít bude🙂 Takže doktorka to sleduje a vidí, že přibírá vpohodě😉 Můžeš být v klidu.

veronikav31
7. bře 2022

@evelyn777 syn se narodil ve 40tt, měl 2700g, v roce měl 7kg, teď ve 4 letech má 13kg. Od narození byl na UM,blil jak Alík ve dne v noci,až s pevnou stravou se to zlepšilo, ne ty první řídké mixované příkrmy, ale maso, brambor a zelenina, pomačkané.Je drobný,jde totálně mimo tabulky,ale já nejsem taky vysokámám 155cm,54kg.partner má 160cm.starsi dcerka má v 6 letech 23kg a 115cm. Neřeším,roste,nic mu nechybí.dbam na jídlo co jí,ve školce si ho chválí,že sní vše i si přidává

maxulekapcule
7. bře 2022

Neřekla bych málo, my porodní váha 2530, 37+6tt, ve třech měsících 4670, též reflux, nutriton také nezabírá, ale je plně kojen. Přibírá, to je důležité, můj první syn tuto váhu měl v půl roce....

cinam
7. bře 2022

Náš malej se narodil 41+1, ale měl jen 2,5 kg. Prvně vše ok, přibíral hodně rychle, v těch 3m měl těch 6 kg. Pak začal bojkot a v 8m měl 7,15 kg a dostal se na třetí percentil. Za chvíli mu bude 10m a má 7,7 kg, takže teď se to zlepšilo, ale opravdu celý den ho cpu. Zjistila jsem, že má asi malý žaludek, jí málo, ale rád. Doktorka radila dávat do přikrmu máslo nebo maltodextrin, ale to u vás zatím není aktuální. Jinak pokud je mimčo spokojené, tak je lepší to asi moc neřešit. Náš je fakt drobné mimčo, ale akční, od půl roku leze a stojí a je vysmátý, tak asi nestrada snad.