Nezahojený pupík 5týdenního miminka. Jak tomu pomoci?

carly1990
14. kvě 2020

Prosím o radu 🙏 Malé odpadl pupík až doma asi 7. den, nyní jí je 5 týdnů a jelikož se jí ten ještě ne úplně zaschlý pupík zavřel jakoby dovnitř, tak jí těžko schne. Už jsem z toho ale špatná a nevím jak to řešit, jak jí ho jakoby "vyndat" nahoru aby měl možnost schnout. Jde to, ale jakmile se pohne, tak jí zase zaleze dovnitř a podle mě nemá takhle šanci uschnout.. Nemáte některá zkušenost? Cokoli jak pomoci tomu aby uschnul/zahojil se konečně 🙏😔

malytlustyhroch
14. kvě 2020

Zasadni je, co na to pediatr. Muzu napsat svoji zkusenost, ale nemusi se vas to vubec tykat, my meli takhle nezasychajici pupik, pak se tam udelala takova boulicka - granulom, lajcky to chapu tak, ze se tam nahromadila tkan, z ktere nemuze vzniknout funkcni jizva, pry je to docela casta komplikace. Na detsky chirurgii mu to v 6 tydnech ambulantne odstranili, a pak to bylo do 4 dnu zahojeny, zni to hrozne, ale bylo to v pohode.

volodka162
14. kvě 2020

Zkus zajít do nemocnice pokud Ti pediatr nějak na to něco věcně neřekl a zkus to tam...za zeptání nic nedáš. Můj syn měl 3 týdny pupík a až nějak ve 4 tém týdnu mu neprve odpadl - do té doby jsem denně mazala nějakou vodičkou, nějaký alkohol, už nevím přesně, je to už taky pět let. A následně další týdny stále dokola, aby se zahojil, měla jsem velký strach a naštěstí vše v pořádku. Má pupík jako ostatní. Neboj se a jdi, nikdo ti hlavu neutrhne. Myslím, že jsem měla horší případ 😀 A taky jsme to dali, ale raději nepodceňovat...

carly1990
autor
14. kvě 2020

@malytlustyhroch Byli jsme u ní v úterý a řekla mi abych to pořádně pročišťovala lihem, nebála se fakt to pořádně otevřít a potírat a ještě nám dala Fucidin mastičku (antibiotická), kterou máme 2x denně mazat aby se jí tam nedostal zánět. Ale neporadila mi jak to udržet "otevřené" aby to mělo šanci schnout. Tak jsem myslela jestli s tím nemá někdo také zkušenost.. A moc děkuju za tu tvoji, ale asi se u nás jedná o něco jiného, nevím, nejsem si jistá.

syslounek
14. kvě 2020

On by to měl podle mě vysoušet ten líh. Dceři pupík mokval a doktor doporučil vysoušet lihem a mazat antibakteriální mastí. Asi za 10 dní konečně zahojil . Jak často čistíte lihem?

carly1990
autor
14. kvě 2020

@syslounek snažím se teď při každém přebalování, takže cca po 3 hodinách v noci déle. Ale dělala jsem to tak vlastně od narození a nic moc se nedělo, tak jsem to tak týden nechala úplně být, ale to taky nepomohlo.. 😔 tak teď zase 3 dny čistím lihem a mažu tou mastí a dneska jí to ještě začlo krvácet, já se snad zblázním 😢 volala jsem hned doktorce a řekla mi, že je to normální.. 🤷 a ještě mi řekla ať to potírám odvarem z řepíku a dubové kůry.

syslounek
14. kvě 2020

Nám právě taky několikrát ten pupík začal krvácet, i když už to vypadalo, že je v pořádku. Už nevím, jak dlouho jsme to čistili, přišlo mi to hrozně dlouho, ale v kombinaci s tou mastí to pak zabralo. Snad se vám to brzy zlepší.

carly1990
autor
14. kvě 2020

@syslounek Děkuju moc za rady a podporu. Už jsem z toho fakt špatná 😢 Tak snad nám už taky konečně něco zabere 🙏