Nespokojené dítě. Hypertonie?

aselluska
3. únor 2023

Ahoj, jdu pro radu. Dítěti bude 6 měsíců a začalo nějaké zvláštní období. Trvá to už asi 3 týdny. Pořád jsem to přisuzovala očkování, zuby, zácpa, ale tohle už se mi nezdá. Trpí zácpou, ale prdí. Nechce si nechat zvednout nohy. Nemohu vzít ani za jednu nožičku. Propne se, couvá, odstrkuje. Dělá to i v klidu na podložce. Normálně se přetáčí na obě strany i zpátky, dělá letadlo, strká si kolínka pod zadeček, ale celý den vříská, kňourá a brečí. U ničeho nevydrží. Nechce ležet, nechce být na břiše, pořád všechno problém. Není to typický pláč. Je to vyloženě naštvaný, vzteklý. Při prořezávání zoubků jsem dala sirup pro úlevu a nic se nezměnilo. V klidu je jen ve svislé poloze bříškem ke mě, v klubíčku a na tygříka. Padla taková věta, jak jsme si naučili, tak vyžaduje. Toto jsme si nenaučili. Není to jediné dítě v domácnosti, takže od začátku jedeme stejným dílem k oběma dětem. Podle doktorky to není bříško a je to teď jen období. Měli čase děti také takové příznaky? Kamarádku napadla hypertonie

janule1940
4. únor 2023

@aselluska praktická MUDr vám casto toho o potížích psychomotorickeho vývoje moc neřekne.Doporucuji si zaplatit soukromou fyzioterapii zaměřenou na deti (ja bych se v první radě primlouvala za fyzio,kde nejedou primarne vojtovu metodu,ale třeba bobatha).tam vám detatko prohlédnou a zdiagnostikuji nejlepe.a pokud něco najdou,vystaví vsm zprávu a s tou už muzete MUDr požádat o odeslání do instituce hrazené ze zdravotního pojištění.u obou deti jsem sla do 6mes na soukromé fyzio,obe deti měly od drobnosti,přes větší věci (kiss syndrom,orientace na jednu stranu,hypertonie atd.).podle mě by jedno vyšetření fyzioterapeutem melo mít po porodu kazde miminko.

cilkat
4. únor 2023

Mě skoro přijde, že popisujete "dítě vyžaduje, aby mělo rozhled ".. že to není polohou, ale "ja chci objevovat svět a moje tělo me na to dost neposlouchá" ... pokud je to tak, tak si Bohužel myslím, že pomůže jen šátek/nositko, aby mame neupadly ruce a to, až se dítě naučí aspoň účinně plazit.

aselluska
autor
4. únor 2023

@cilkat to mě taky napadlo, proto často nosím, ale poslední dobou se mi v nosítku prohýbá. Zkusím zpátky navázat do šátku. Ale opět mi to pak připomíná, že je v křeči

cilkat
4. únor 2023

@aselluska Kontrolou na fyzioterapii asi opravdu nic nezkazíte... z psaného textu samozřejmě svalový tonus dítěte neposoudím... ale může jít do napětí i z "mentální motivace" no... Ale propínat do luku v šátku se zvládal i můj prvorozený hypotonik 😉 .