Mám dvouměsíční miminko. Hodně trpí na prdíky a na kojení se budí po 2 hodinách ve dne i v noci (výjimečně vydrží 3, pokud se s kočárem jezdí).
Kvůli bříšku se mě podaří uspat většinou až mezi 22-23h, takže toho moc nenaspíme. Spánek poslední tři noci:
1. 4x po hodině
2. 2x 2 hodiny
3. 1x2 hodiny a 1x hodinu
Takhle je to už od porodu. O to by nešlo, vím, že s miminky to tak prostě je a maminky jsou unavené.. problém je ale ten, že když si občas někdo vezme malého přes den ven a já mám přesně ty 2 hodiny a můžu spát, tak stejně neusnu.. nebo usnu až třeba 10 min před dalším krmením.
Nemáte nějakou radu, jak se uspat? Zkouším meduňkový čaj, ale nezabírá. Po těch 2 měsících, co spím za den max. 4 h přerušovaně už jsem čím dál unavenější a poslední dobou se mně i hodně motá hlava, tak se bojím, abych s malým třeba nespadla;((
@witchie Taky nemám radu na spánek. Přes den prostě neusnu. Když se probudím, i v noci, usnu jen s obtížemi. (Umývala jsem ve 3h ráno nádobí.) Měla jsem stejný problém, naštěstí můj syn začal na konci třetího měsíce spát celou noc. Jinak bych se zbláznila.
@witchie A to omdlévání: hlavně dost pít, pravidelně jíst a občas si dát s mírou něco, co tě povzbudí - třeba kafe.
Mě pomohlo kojit v leže a schrupnout si během toho.
Holky, moc děkuji za rady! Prostě nezbude než vydržet, snad až poleví koliky, tak bude lépe spát.
Kojení vleže jsem zkoušela, ale mám na to moc malá prsa, aby to šlo pohodlně a dalo se u toho spát.
Myslela jsem, že kafe se nesmí vůbec, tak jsem si teď tedy udělala slabé, ať trochu přes den funguji.
Hodně známých k nám teď chce na návštěvu (šestinedělí respektovali) a já si říkám, co si o mě pomyslí, mám problém občas se i smysluplně vyjádřit.. Od kamarádek miminka spí krásně, tak si připadám úplně nemožná..
Já takhle vstávám v noci do teď a to je malýmu rok. To pak člověk usne i během dne, třeba v ohrádce, když si malej hraje 🙂 Kafe se sice moc nesmí, ale bez něj bych padla uplně!
@swetlusska Celý rok? Jak se to dá vydržet? Já se pořád upínáním ke třetímu měsíci, že se to zlomí😀 no nazdar..
Radu na spánek taky nemam . Ja jako bývaly mega spac ted co mame malou uz taky jen tak neusnu 🙂 a to byla mala taky spac . Ale na ty kolíky je super biogaia . Od te doby co jsem ji malé nasadila jsme meli klid .
@witchie Taky přes den neusnu, když zázrakem miminko spí. Ale mohu Vás uklidnit, že se spánek miminka zlepší, opravdu. Jak se začne víc hýbat, přestane ho bolet bříško, tak bude pěkně spinkat. Syn od 2m spí celou noc, přes den 3x20min. Uvidíte, že to bude za pár týdnů lepší
Skus sa v noci pri kojeni dat do pololehu/polosedu a podlozit polstarmi, aby si nemusela mimco aktivne drzat a nespadlo.. Ja tak vzdy v noci kojim, mimco mam u seba v posteli a ked sa zacne vrtiet, dam ho na prso a spim dalej.. :D moj sa teda vacsinou uz budi len 1-2x nadranom, ale dnes som sla kojit nejak 2.30, takto som sa podlozila a zobudila som sa az nieco po 5 na to ze sa mimino uz zas koji :D
Taky bych spis vylepsila techniky kojeni vleze 🙂 taky mam maly prsa a slo to. Zada jsem si podlozila polstarem, aby to bylo na boku pohodlne a usnula jsem taky. Nekdy jsme spolu spali i tak, ze mi mala usnula na brise a ja si ruku, kterou jsem ji drzel, taky podlozila 🙂 a jinak odpocivat pres den s miminkem, kdyz toho v noci moc nenaspite. Urcite se to aspon trohu upravi. Hodne mi pomohlo, ze mala spala s nami v posteli a nemusela jsem vstavat 🙂
Věřím (a moc Ti přeju), že to přejde a nebude to trvat věčně! Z rad mne napadá upravit jídelníček a sama jíst / dávat miminku věci, aby ho bříško trápilo co nejméně. Se spánkem přes den neporadím, sama chrním, co to jde 😀, ale v noci mne napadlo, jestli by Ti alespoň třeba 1 noc v týdnu nemohl vypomoci manžel, že by děcko choval nebo drncal v kočárku, nebo alespoň odnesl do jiné místnosti, aby sis mohla dáchnout na co nejdelší časový interval... Obě naše děti (syn má teď tři roky, dcerka 1 měsíc) měly taky delší spací interval navečer, takže jsem obětovala koukání na TV a šla si lehnout klidně i v půl osmé, kdy se mi pak dítě vzbudilo třeba až v jedenáct (do té doby ho hlídal chlap), a já se do té doby vychrupla.
Přes den, jestli Ti ho někdo vozí, si zkus alespoň lehnout, ono se tělo taky zrelaxuje, i když třeba neusneš... Poradila bych Ti nemyslet na to, že Ti nejde spát, ale sama vím, že když je člověk nervní a nevyspalý, tak to dost dobře nejde...
A neboj, fakt bude líp! 😘
A na bolavé bříško nic nezabírá? Naše mimi když je hezky vyprděné, spí jak andílek (pokud ne, taky má problém, večerní až tříhodinové křiky apod.), mám dojem, že nám pomohla bezplenkovka - dávám Vojtu vždycky po probuzení na hrnec, dopracovali jsme se až k tomu, že mi nekadí do plínky, počká si na hrnec. Na bříško to pomohlo hodně, můžete zkusit..
Taky neumim pres den spat a to moje detatko se i ve skoro 2 letech budi po 1 az 3 hodinach, jednou jsme meli rekord 5 hodin! Nekdy je to narocny, ale telo si casem zvyklo. Musim do sebe rvat hodne zeleniny a ovoce, snazim se nejist sladkosti, obcas horcik a vitaminy a hodne mi pomaha se kazdy den poradne projit, to me hodne nabudi...
@witchie hele já to spaní přez den vzdala, na povel to nešlo, občas se mě podařilo usnout s ní, asi tak 4x za rok a pul🙂 Co ale můžu je předat ráno dítě manželovi a spát dal. Třeba do desíti, to zkus! Popř. Zkusit jít spát večer s mimcem, ono pak zjistíš, že i pomáhá jenom ležet ve tmě v klidu. Hlavně se nesoustred na to, že musíš spát. Usnes, neúspěšně, nevadí. Oni ty prdiky přejdou. Jinak já teda nekojim, tak nechci nic konkrétního radit, jak vyšetřit nějaký čas na spánek, ale dcerka jela ještě před týdnem v noci mlíčko cca po třech hodinach, a to musíš vstát a to mléko ještě připravit. Útla jsem to, malá tri noci víc plakala, ale podařilo se mi ji to vysvětlit. Já jsem zastáncem toho, že máma musí fungovat, aby se mohla starat o dítě,drzim palce. -)
Mám jeden tip ohledně prdíků - zkoušela jsem Espumisan, Biogaiu, Babycalm, jako poslední pak kmínový odvar a nic z toho moc nezabíralo. Tak jsem vysadila všechny kapičky, sobě nasadila bezmléčnou dietu a vypadá to, že se to zlepšilo 👍 Přestal mít nazelenalou stolici a vyprazdňuje se tak nějak líp. A trávení se zlepšilo i mně 🙂
s probleme usinani pres den neporadim, az bude clovek vyrizeny uplne, tak proste odpadnes... kazdopadne na prdiky se me osvedcilo zmenit stravu primarne u sebe a bylo po prdikach malyho... takze v noci spinkal... za me jist suchary a treba jablickovou presnidavku, pit jen cistou vodu a postupne pridavat dalsi jidlo a zapisovat si jak maly reagoval... treba ze zacatku jsem nemohla ani slaby caj, pak byl velkyyyy problem banany apod... takze ja se sice nenajdela ,,podle prirucek dostatecne rozmanite,, ale maly byl bez prdiku a ja vyspana🙂
A ještě mě napadlo, když fakt chci a potřebuju zabrat, nasadím "škrabošku", špunty do uší a usíná se mi líp.. (Samozřejmě když je nablízku manžel..)
Ahoj, už s druhým dítětem mě zachraňují audioknížky 😉 pustím do sluchátek (když nemá malého nikdo jiný tak do sluchátka abych druhým uchem slyšela) a jak poslouchám vyčistim hlavu a na nic nemyslím a většinou do 5minut chrním...a když už spím sluchátka většinou vypadnou a neruší mě pak naopak povídání ze spaní 😉 aplikuji nejenom přes den ale i v noci po kojení abych usnula co nejrychleji 🙂
Chci všem moc poděkovat za rady i povzbuzení! Nakonec jsem po měsíci opět začala zavinovat - jenom ručičky - malý se tím večer krásně zklidní. Na usínání ještě pouštím bílý šum a místo vyčerpávajícího kolébání na rukách s ním jen jemně pohupuji přímo v postýlce. A výsledek? Nechci zakřiknout, ale zatím takto usíná do 30 minut😉
V noci se sice pořád budí na krmení co 2 hodiny, ale nechávám zavinutého a hned po kojení zase krásně usne.
Na koliky zkoušíme 5. den kapičky od Biopronu + já beru probiotika a na minimum jsem omezila mléčné výrobky. Je to teprve pátý den, ale zlepšení už je😀
V říjnovém čísle Betynky jsou tipy, jak se při nočním kojení co nejvíce prospat 🙂.
Ad Betynka a její rady:
Rady redaktorek a maminek:
- v noci na kojení nerozsvěcovat nebo jen minimálně (tlumená lampička), na mimi nemluvit, miminko na jídlo nebudit (s tím tak úplně sama nesouhlasím, např. u čerstvých miminek s novorozeneckou žloutenkou, která jsou spavá, nebo když je potřeba kojení nastartovat apod.)
- pokud není třeba, nepřebalovat
- mít miminko u postele a jen si ho přesunout na kojení k sobě (tzn. člověk nechodí do jiné místnosti a neprobere se)
Rady z článku:
- snažit se o pravidelný režim (pravidelný denní řád a rutina; nakrmit, odříhnout a uložit bdělé, neuspávat na ruce, aby se miminko naučilo usínat samo)
- pokud je dítě kojeno mimo postel maminky, sednout si na zem nebo na gauč či židli (dá se klimbat), pokud je kojeno v posteli, dát pozor, aby z ní při usnutí maminky nevypadlo
- co nejvíc si zútulnit ložnici a připravit si vše pro co nejpohodlnější noční kojení (mít při ruce i vše na přebalení, župan, kdyby byla zima apod.)
- kojit vleže nebo polosedě, při krmení z lahve se při sezení obložit polštáři
- reagovat již na první signály, že je miminko hladové, nečekat, jestli nepřestane
- vytvořit určité rituály jako signál, že je čas znovu spinkat
- během krmení dítě nerušit (světlem, mluvením, hlukem, ...)
- po nakrmení jen odříhnout a je-li to třeba, vyměnit plenku
- udržovat teplo v postýlce, aby nevychladla (dát do ní např. termofor nebo pet lahev s teplou vodou)
- kojící si mohou na noc připravit odstříkané mléko, které v termoboxu při pokojové teplotě vydrží 6 - 12 hodin, a dá se v noci použít
- při náhradní mléčné výživě si nadávkovat prášek do dávkovače a před spaním si do ložnice vzít termosku a vysterilizované lahvičky
- je možné, že se dítě budí jen z potřeby tělesné blízkosti a chce se jen potulit (dá se zjistit tím, že se věnuje pozornost, nakolik intenzivně se přisaje, jestli si s prsem jen nehraje, kolik vypije - pokud usíná a o sání nejeví zájem, hlad asi nemá)
Ponechám stranou, nakolik je nebo není co blbost, třeba ten soupis pomůže 🙂
Jsem na tom stejně, ani si nepamatuji kdy jsem spala celou noc, to už bude pat let a přes den neusnu i kdybych se rozkrajela, tak aspoň ležím a čumím do blba nebo zavři oči a snažím se na nic nemyslet ale neusnu nikdy☹ a potřebovala bych to jak sul
...koukám, že jsem ti to už vlastně psala. To je ta mateřská demence 😅
ahoj, na spánek radu nemám, ale co zkusit odstříkat mlíčko a dát ho hlídajícímu, aby ho za ty 2 hodinky nakrmil a ty tak budeš mít 4 hodiny? Aspoň občas - 1-2x týdně a uvidíš, že ti to pomůže (vlastní zkušenost s prvním dítětem.. budil se po 15-20 minutách ve dne v noci, protože trpěl na úmorný koliky..). Držím palce ať to brzo přejde 🙂