Nemluvný neposeda. Co myslíte?

28. bře 2022

Ahoj holky, je to v normě, když synovi budou dva a nemluví a hlavně neposedí. Sedí v zidličce jen na oběd, a to musí mít hračku v ruce. Jinak se svačinou pobíhá sem a tam. Venku zásadně kam chce a ne za ruku. Pokud jdeme na vycházku, je mi to jedno. Jinak je boj ho nasměrovat. Nemluví. Jen směs hlásek občas baba, jeje... ale když chce pít, přinese si láhve apod takže asi nemá potřebu. Kamarádka mi dnes řekla, že se mám objednat na logopedii a k psychologovi, jestli není hyperaktivní a opožděný. Mě to dost překvapilo. Mno občas řekl máma, táta a teď dlouho ne, ale nepřijde mi tak jiný. Co myslíte?

titina12
28. bře 2022

Sestra má syna 2 roky a 3 měsíce a má to podobně jen máma, bába , tyty jako teta, brm brm, jee a táta a děda říká se zavřenou pusou a neřeší to ono ty kluci jsou proste trosku v tom pomalejší neříkám ze každý ale někteří ano a co se tyče aktivity tak jediný kde sedi je u jídla nebo u televize jinak pořad něco děla a běhá. Tak nevím kdyby byl starší treba jako 3 roky atp… tak bych to pak řešila 🙂 známa to tak měla začal mluvit ve 3 letech ale záleží jen nevím jak by vás chlapec chtěl sedět u doktora a u logopeda myslím si ze na to je ještě malý 🙂 ale můžete to zkusit.

9radka9
28. bře 2022

To že neposedí je úplně normální..a že nemluví?..neptala se na to doktorka při 18 měsíční kontrole? Můžete na to znovu upozorniť doktorku, skonzultovat, ta bude vědět nejlíp ... Z diskuzí co jsem vyčetla tak blbý je regres.. nejdřív mluví, pak přestane, ale to je jediný co vím, odbornik nejsem

pipi_puncocha
28. bře 2022

A rozumí? Ukáže třeba v knížce pejska, vlak když ho k tomu vyzveš? Nebo nějaký jednoduchý požadavek jako odnes plenku do koše, podej mi láhev, to zvládá? Syn rozuměl všemu, hodně podobné jako u vás, velmi akční, za ruku nikdy, běhal všude, ve dvou letech ještě nemluvil vůbec a teď má dva roky a čtyři měsíce, mluví ve větách, skloňuje, počítá do deseti, pozná barvy, zpívá známé lidové písničky, teď za poslední cca 2 měsíce se úplně rozmluvil, až mi to připadá neuvěřitelné. Pokud váš syn normálně rozumí a chápe, tak myslím, že je jakékoliv řešení zatím předčasné.

palja
28. bře 2022

Tohle mi připomíná naši dceru. Slova mama, tata baba přestala úplně říkat a ještě ve 2 a půl roce říkala jen ééé hehe a smála se
Vůbec po nás nechtěla opakovat, prostě nic neopakovala. U jídla musela pořád chodit a neco dělat, poskakovala, skládala magnetky na ledničce atd. Venku jak z divokých vajec.
Začali jsme to řešit kolem toho 2,5 roku
Věděla jsem že je neco špatně. Má vývojovou dysfazii a lehkou poruchu pozornosti.
Neříkám, že tohle bude i váš případ... Píšu jen naši zkušenost.

antoinet
28. bře 2022

Můj kdysi dvouletý syn taky nemluvil a taky bylo něco špatně, byly před náma 4 roky intenzivní práce na logopedii, jinak by nemohl nastoupit do školy. Neboj se konzultací s odborníky, v lepším případě tě uklidní, v horším zjistíte včas, co je za problém a můžete pracovat na jeho zmírnění.

veronicka89
29. bře 2022

Syn zacal mluvit ve 3 letech a v pohode

baraskaska
29. bře 2022

Ja bych se optala dr ale zas tak to neresila. Do 3 let je to pry v normalu. Dcera mi nemluvila ve 2 letech taky. A pak 3 mesice pred 3 kdy ja byla uz nervni zacala mluvit a hned docela pekne. Na trilete byla dr spokojena. 🙂 to ze neposedi mi divny neprijde😁🤣

luciksima
29. bře 2022

A ty sama si všímas,že je malý třeba v něčem jiný? Ukazuje prstem? Rozumí ti co mu říkáš? Jinak se chová jak? Asi bych byla na pozoru...dcera ve 2 letech taky nemluvila jen pár slov .. ve 3 letech už jsme obíhalo kolečko doktorů,ale já věděla,že něco je jinak má vývojovou dysfazii a ADHD

sherryel
29. bře 2022

Syn má téměř dva a půl a teprve teď začíná říkat "já chci" ," kde jsi ", základní slovíčka, ale tam kde si může postacit gesty tak nemá potřebu mluvit ( přinese láhev a mává s ní , dává mi něco do ruky popř vezme mě za ruku a chce ať jdu s ním atd ) ...kluci jsou v tomto lenivý ale jinak je to extrémní neposeda ...

fouskovi
30. bře 2022

Syn se rozmluvil až ve školce ve třech letech hodně pak pomohla logopedii kdy ho rozmlouvala a s tím neposezenim asi teď ještě úplně nevadí pak ve školce by mohl být problém když nevydrží u daných aktivit ale je ještě malej má na to nárok

kajka321
30. bře 2022

Je to úplně normální. Spoustu úplně normálních kluků začalo mluvit až ve třech letech. Kluci vidí svět jinak než my ženský, pro ně není vůbec podstatné se domluvit, pro ně je podstatné uspokojení potřeb.. větší fyzické vybití, hlad/žízeň a někteří třeba ještě chlad/teplo, či špínečka tam či onde. Jinak ti kluci, co začnou mluvit ve třech, tak často mluví rovnou v celých větách a používají zájmeno já, a začnou protože konečně cítí potřebu. Hlavně kluka nedoporučuji srovnavat s holcickama kamarádek, to by bylo na mašli, jsou fakt jinde. Když zobecnim: tak se zdají soustředěnější, protože dělají věci jako navlékání korálek, hraní si s barvami atd. na to kluk často z vysoka .... a to celý život. Vezme spíš klacek a jde mecovat trávu.. 🙂

cilkat
30. bře 2022

Pokud dítě ve dvou letech jen nemluví, ale rozumí, nemá problém s polykáním, případně slintáním a podobně, je skoro nemožné ho k logopedovi dostat. A hlavně je to velmi pravděpodobně úplně zbytečné. Spoustu dětí se rozmluví až před třetím rokem prostě samo a je to normální... Ono i většina logopedů není na děti mladší tří let připravená a moc s nimi neumí pracovat.
Jiná situace je, pokud máte pocit, že dítě nerozumí (nesplní základní pokyn jako "přines autíčko z pokoje" - doporučuju to zkoušet opravdu na věci v jiné místnosti, na kterou nemůžete ukázat - hodně dětí, které nerozumí slovům, umí velmi dobře chápat gesta). Případně pokud přetrvává problém se zpracováním jídla/tekutin v ústech - to taky řeší logoped, ale většinou logoped specializovaný na tohle.
A to, že je dvouleté dítě stále v pohybu, je úplně normální, v tom vám psycholog taky nepomůže... hyperaktivita se běžně před nástupem do školy nediagnostikuje 😉 .

eldoradoh
30. bře 2022

Kamarádku bych slušně poslala do háje..
Náš syn ve dvou letech nemluvil téměř vůbec, rozmluvil se v 2,5 letech po umístění do soukromé školky, kam chodil 1 den v týdnu a začal rovnou ve větách.

aaa
1. dub 2022

Nečetla jsem ostatní odpovĕdi, ale řešte to. Mohla by to být vývojová dysfázie a čím dřív začnete řešit, tím vĕtší šance na úspĕch. Začíná se kolečkem logoped, foniatrie a psycholog. Vím, o čem mluvím, mám dysfatika doma, teď už devítiletého.

xxx3d
1. dub 2022

Tohle je docela těžký posoudit.
Ty jsi maminka, znáš ho nejlíp. Pokud ti kamarádka nasadila "brouka" do hlavy, pak bych na tvém místě v první řadě oslovila svou dětskou doktorku, než bych se sama pouštěla do "diagnostického" kolečka výše zmíněných odborníků.
Jestli to můžeš probrat s někým, kdo dítě taky dobře zná - tatínek, babička, někdo, s kým máš hezký vztah, takže třeba ne s babičkou, která ti dává nevyžádané rady, apod. tak to udělej, to taky může rozptýlit tvé obavy, nebo naopak posílit nějaký pocit. A potom teda zase bych se obracela na lékaře pediatra, aby tě případně nasměroval dál.