Zdravím, mám problém, velkej. Dceři je 8 měsíců, na zemi dělá jen letadlo, lachtaba a kontu, předáci se že zad na bříško a občas z bříška na.
Každej den ji ja střídačku hlídají 2h babičky. No a včera mi ukázaly, jak ji naučili "sedet" malem mě slak trefil. Prostě tu holku posazovaly, ačkoli jsem jim to zakazovala. V úterý jdeme k dětské na očkování, samozřejmě ji to řeknu. Ma otázka zní, máte s tím nějaká zkušenost? Co ji pomůže? Nějaký cvičení? Vojtovka? Děkuji mnohokrát.
Zašla bych na kontrolu pro tvůj klid. Syn mi toto dělal (respektive nedělal, nelezl, neseděl) ale zůstal u toho i další tři měsíce bež posunu ve vývoji. Takže téměř v roce jsme šli teprve do poradny a tam mi řekli, ze ma slabé svaly a nemůže se o ne opřít. To prosazování bylo špatně, ale už to nevrátís... Hlavně bych výslovně poprosila at to nedělají nebo jim malou na čas nedávala.
U nás doktorka začala řešit, až když v 10. měsíci nelezl. Poslala nás na fyzioterapii, kde nám doporučili podpůrné cviky (ale podle fyzioterapeutky byl v pořádku a potřeboval k tomu jen dospět, protože měl jiné zájmy a nepotřeboval k nim tolik pohybu 🤷♀️). Podle mě je fajn to mít zkontrolované odborníkem, ale nehrotit. A k babičkám nemám slov 🤦♀️
@karol1996 No, ono to nebude diky babickam... Sice se posazovat nema, ale zas ze by jen kvuli tomu nelezl, neni prilis pravděpodobné. Holt nebudes moct davat dite denne hlidat, nic jineho s tim nevymyslis. Plus tedy to ze dite v 8 mesicich nelezení neni extra divne, me nelezlo tou dobou ani jedno.
Dávám hlídat, když autobusem jezdím pro starší dceru do skolky😂 trvá to, takže nedávám hlídat, abych si schrupla, i když bych ráda 🙂 holt ji budu tahat sebou 😂 snad to bude ok.
Taky bych babičkám a posazování (když odhlédnu, že dobře to samozřejmě není) nepřikládala takový význam. Nás poslední nelezl ještě v 10m, dr byla v klidu, přesto jsme šli na fyzio, tam mi řekl, že má čas, nijak velice jsme necvičili, spíš se zaměřil na manipulaci s cílem posílit svaly. Do měsíce se rozezl, což by patrně zvládl i bez fyzio.
Tak bych radši poslala babičky pro dceru do školky. Vzala mladší sebou. A babičky bych sjela takovým způsobem, že by si tohle víckrát nedovolily a pro výstrahu bych jim dítě nedávala nějakou dobu.
@levandule_k A hlavně si na tento svůj názor vzpomeňte, až budete opravdu potřebovat pohlídat😀
Urcite doporucuju zajit na fyzio. Nas poslali kdyz dcera v 9m jeste nelezla. Dostali jsme jen doporuceni, jak a cim podporit prirozeny pohyb a co nedelat, zadne specialni cviceni, ale byla jsem rada, ze je sledovana a hlidaji, zda se vse vyviji spravne. Ono je snadne v tomhle veku neco zanedbat, dite si zafixuje spatny pohybovy vzorec a pak uz se to strasne tezko da zmenit… mnohem lepsi je si to ted pohlidat a bude mit pak dobry zaklad na cely zivot
@1772 Některým lidem nestačí slušně říct, ne dítě se neposazuje samo pasivně, ničíš mu tím záda. To smetou ze stolu, ale prosím tě ty tvoje novoty zase, za našich mladejch let se všichni posazovali a vidíš nikomu se nic nestalo. Takže, když to nejde po dobrým, tak budu důraznější. A ano, já bych bouchla a byla nasraná. Od určité chvíle nejsem diplomat, ale nasraná lvice. To není, že mu koupí stopadesátou hračku, kterou nepotřebuje, ale tady jde o zdraví. Takže radši nechám babičku mu domrvit záda?
@levandule_k bože,to je názor. Snad jednou až budeš babička si na tohle vzpomeneš až na tebe bude tvé dítě ječet jak pominuté za něco co se v této době dělá jinak než za dvacet let
Na zada to dobre urcite neni. Ale jak se psalo vys, my sme taky pasivne sedeli, byli jsme v choditkach a podobne a nemame z toho vyvojove vady. Mozna bolesti zad ale to uz nikdo zpetne nedokaze.
Babickam by som dite uz nenechala a brala bych ji sebou. Ne jen proto co delaji s ditetem ale taky proto, ze te nerespektuji jako matku.
@levandule_k No, ono se to dá řešit i jinak než řvaním a uplným omezením kontaktu s babičkami, které ji jsou evidentně k ruce, když ji hlídají každou cestu do školky...
Zkusit tohle někdo na mě, tak už mu z principu to dítě prostě hlídat nebudu.
@bara88, @j.a.n.i, autorka to napřed se svojí matkou i tchýní zkoušela po dobrém, tedy předpokládám, že jim to normálně řekla, když píše, "Prostě tu holku posazovaly, ačkoli jsem jim to zakazovala".
@j.a.n.i Psala jsem o dočasném omezení kontaktu.
Vadilo by mi to, že dělají něco, co dítěti vyloženě škodí. Takže bych byla ostrá a neudržela se. Možná máte v životě jinou zkušenost a dokážete se domluvit s každým, pěkně v klidu mu to vysvětlit, druhá strana to přijme a respektuje. Moje životní zkušenost je jiná, s některými lidmi se domluvit nejde, nerespektují tě a pořád si prosazují svou cestu, i když ty přeješ něco jiného, takže u některých věcí ztrácím trpělivost a jsem rázná.
@levandule_k jak píšu,snad se ti to v životě vrátí
Děkuji holky, v úterý si nechám napsat doporučení od dětské, s fyzio jsem už předběžně domluvená. Babičky se obě drbou na hlavě, že jim to "nedoslo" u starší neměly čas zkoušet t, své hovadiny. Kurvitko "choditko" , které dnes dovalila tchýně jsem vyhodila 😂 přes to už vlak nejede a rekla jsem jim oběma, že malou neuvidí dokad nezačne sama chodit, pokud nedají pokoj a nebudou poslouchat moje přání. Že jsem jim za pomoc vděčná, ale že si raději striknu do textilu únavou, než ji nechám ublížit 😂
@karol1996 No budeš muset být taková gramofonová deska a všechno babičkám opakovat víckrát. Tady to asi prostě zapomněly a najely na to, co znají. Já fakt znám i babičky, co to slyší, že nemají dělat, ale prostě matku ignorují, aby si prosadily svou, protože ony to tak chtějí bez ohledu na to, že se dneska ví, že to není dobré.
@1772 tak ono ten nerespekt k výchově mámy od babiček je veliký problém a to pak hlavně u staršího dítěte. Protože jak má mít dítě k dospělým respekt, když ho nemají dospělí mezi sebou? A když pak každý jede jiný styl výchovy, má s tím dítě jen pocit ztráty bezpečí, nemá hranice, nemá se o co opřít. Teď chodíme kvůli dceři na odborné konzultace a čím dál víc mi připadá, že v tom ti nerespektující prarodiče hrají větší roli, než jsem si původně myslela.
@karol1996 no moje máma pak starší dceru nechávala spát v kočárku zkroucenou (třeba i 3 hodiny tak spala) i když šel kočárek sklopit do lehu a výslovně jsem jí říkala ať sklápí, že jí jinak ubližuje 🤦♀️ No už vím proč mám takove problémy s kostmi hrudníku a páteře já teď v dospělosti, ale prostě ignorace. Ale situace kdy tak dcera spala celou dobu nastala za celou dobu tak pětkrát když to nešlo jinak a v jiných případech jsem buď kočár do lehu dala já když přijely z procházky, nebo jsem pověřila svého tátu.
Ten sed... Dobře to není, ale záleží taky jak často a na jak dlouho to je, když neposazuješ Ty, tak u babiček není tak dlouho... A podle mě třeba 1x týdně relativně pohoda. Každý den... No... Záleží asi an jak dlouho. No, pevné nervy 🍀
Ony argumentují tím, že je taky takhle posazovali, oni nás a taky jsme vyrostli. O choditku byla dnes debata asi na hodinu. Prostě ne a i když to může bejt roztomilý, tak ani náhodou. Tukala si na čelo... Ale prostě ne.
Naprosto souhlasím s @levandule_k Nejprve důrazně babičkám vysvětlit a klidně chvíli nedávat hlídat. Taky jsem takto jednou musela u mojí matky zasáhnout, pochopila a hlídá v klidu dál. A pak zajít na fyzio, sed před lezením je pokud vím špatně. Když naše malá nelozila, dostali jsme cviky z Vojtovky a Bobatha a bylo to.
@karol1996
Mám syna osm měsíců, lézt neumí, ale sám začal sedět. Opře se o kolena a dlaně, dokonce šoupne kolena dopředu, ale ruce nezvedne, radši sebou plácne a přišupuje se po loktech. Je to tak deset dní, co se v lehátku začal opírat o lokty, aby nemusel ležet. Nakonec seděl nakřivo opřený o jeden loket, lehnout si nechtěl ani "násilím", tak jsem si řekla, že bude lepší ho posadit rovně do stoličky. Teď o víkendu se začal stavět na nohy. Tím chci říct, že to že něco přeskočí asi není dobře, ale dělá to co on chce. Babičky mu asi pomohly, ale kdyby nebyl připravený, tak to dělat nebude. Ale pro klid duše bych to konzultovala s doktorkou
@mamora Nevím, kolik času tráví (trávilo) v lehátku tvé dítě, ale v lehátka nejsou dobrá pro vývoj. Dochází tam k brždění psychomotorického vývoje, nebo když se tam dítě začne přetáček přitahovat, tak zas k nadměrnému posilování svalů některých svalů a jiné svaly neposilují, takže jsou slabé.
Já bych s dítětem utíkala na fyzioterapii. Sama píšeš, že je nakřivo opřený o loket, protože některé svaly má silné a jiné slabé, to máte zaděláno budoucí problémy se zády jako prase.
Jasně, že nechce ležet, když si zvykl na prima výhled.
Tak dnes jsme byly i dětské a mame žádanou na fyzio. Tam jsem volala a jdeme za týden. Podle naší dr je největší problém malý to, že neleze. Tak snad fyzio pomůže 🙂
Dcera mi začala lézt až kolem 9. Měsíce a to díky chození na fyzio (ale z vlastní vůle, doktorka říkala, že má čas). A sedět na konci 10teho měsíce taky po fyzio (a to mi všichni starší z rodiny říkali, jal ji mám pasivně posazovat už třeba od sesti měsíců. Nedelala jsem to.) Každopádně každé dítě má svůj čas. 8 měsíců není zase tak dlouhá doba. Někdy stačí par dnů a začnou dělat z ničeho nic něco nového. Zkuste zajít na fyzio a uvidíte (pro svůj klid).