Prosím o rady nebo zkušenosti. Mám půlročního syna, který je zdravý, prospívá, nemáme s ničím problém a více méně jsem šťastnou matkou, jelikož nikdy moc nebrečel. Poslední dva měsíce ale mám strašný problém s jeho spaním. Od malinka jsem mu na rady z porodnice svazovala ručičky, protože se strašně budil svými pohyby. Když mu byli čtyři měsíce, přešli jsme ze svazování ručiček na spaní ve válečkách, jenže to najednou na 5 měsících ze dne na den přestalo synovi vyhovovat a když jsem ho do nich dala, začal strašně brečet. Je tedy pravda, že já ho uspávám tak, že dokojím, nechám si ho ležet na klíně a hladím ho a on u toho usne a pak ho přenáším do postýlky. Snažila jsem se ho naučit, aby usínal sám v postýlce, jenže tady nastává náš problém. Syna položím do postýlky a v tu ránu mi "obživne" a má pocit, že si jde hrát, převaluje se mi, putuje po postýlce a rozhodně neusne. Když už je moc unavený, tak začne brečet, mžourá se ale zaboha ne a ne usnout. Musím k němu jít, držím mu ruce a nohy, aby se nehýbal a když už mi náhodou usne, tak je do pár minut zase vzhůru. Takhle to je každý večer a i každou noc. Vstávám k němu snad stokrát za noc. Někdy jenom dám dudílk, někdy chytím ručky, někdy kojím. Strašně ho budí samotné jeho pohyby. Dala jsem ho spát do velkého polštáře, ale ani to nepomáhá. Převaluje se i ve spánku až se vzbudí úplně. Všichni mi říkali, že si na to zvykne, ale už to trvá téměř dva měsíce a vůbec se to nelepší. Jak ho mám pak učit, aby usínal sám, když pokud se mi to konečně podaří, tak za chvilku je vzhůru, protože se moc hýbe? Budu vděčná za jakékoliv rady! Jinak hlady se nebudí, to mám vyzkoušené a dostává i na noc zeleninový příkrm. Děkuji všem moc!
Syn delal to same.Pak kdyz mu zacli lest zuby bylo to ještě horší.Nepomohlo nic....jen vydrzet.Spal se mnou v posteli a spi tam doteď 🙂
Myslím, že na usínání sám má čas. My jsme syna uspávali na houpacím balóně celkem dlouho - začali jsme kvůli těžkým kolikám. Přejít na usínání v posteli samostatně sice něco úsilí stálo, ale šlo to s pomocí nočního projektoru. Asi nebudu za svůj názor chválena, ale prostě někdy dítě matku potřebuje cítit.
@anik2411 ma v postylce mantinely? Nas syn se takto budil, nez jsme mu dali kolem cele postylky mantinely.. ted kdyz se bouchne o mantinel tak tim, ze je mekky, ze nebudi... Ovsem kdyz nespi se mnou, tak se budi v noci po 30ti minutach :-/... Takze spi se mnou v posteli a tam je to v pohode, jak usne tak spi i pulku noci bez probuzeni.. ale mele sebou obcas hodne no. Jeste me napada zkusit pustit relaxacni hudbu :D
@anik2411 a usinani sam v postylce u nas nehrozi... uspavam kojenim nebo houpanim a kdyz uz tvrde spi tak ho polozim vedle sebe na postel a lehnu si vedle nej (kdyz ho dam do postylky tak dela totez co tvoje dite), a kdyz uz fakt tvrde spi (treba po 10ti minutach) teprve vstanu a prendam ho do postylky. Pak si jdu uzit vecer s manzelem (veceri, televizi atd) a kdyz jdu i ja spat tak ho zase vezmu, z postylky opatrne vydam, polozim vedle sebe, kdyz se budi tak hned kojim, a spime oba.
@karlajasmine ano, mantinely máme, dokonce i polštáře a nepomáhá ☹
...asi tě moc nepotěším, neklidné spaní mám i u čtyřletého syna... Vstávám k němu jako k miminku, každou noc několikrát (rozumnější noc = 5 nočních meziher...), někdy se jen potřebuje ujistit, jestli tam jsem, v tomto případě usne ještě dřív, než mu položím hlavičku na polštář (já pak ještě hodinu koukám do tmy...), ze spaní zpívá, mluví, neustále mu něco padá i přes zábrany, které na postýlce má (peřina, plyšáček, on sám - vůbec netuším, jak to dokáže...).
Podobné projevy měl i v kojeňáčku a vše vesele trvá dál, akorát já z toho už nejsem veselá, nejprve jsem si myslela, že je to kvůli adaptaci na nové prostředí, zvykl si u nás velmi rychle, ale noční veselosti přetrvávají...
Nespím pořádně už 16 měsíců a nejspíš to ještě nějakou dobu potrvá... Nejprve jsem chtěla vydržet s tím, že to časem odezní, ale teď už vážně uvažuju o Bachových esencích nebo něčem podobném, abych na tom nenechala zdraví...
Když to je právě to, co jsem nikdy nechtěla, abych si syna brala do postele. Musím ale uznat, že když jsem to dneska udělala, tak jsem se aspoň trochu vyspala. A přejde to někdy? Nerada bych, abych ho ještě ve 3 letech měla v posteli. Navíc přítel chodí v noci do práce a když vstává, tak nás probudí, takže se mi to úplně nehodí, ale jak vidím, tak asi jinou možnost nemám. On je fakt zlatý dítě, ale jakmile jde na spaní, je konec. Přes den mi spí jenom v kočárku, to mi taky nikde jinde neusne. Fakt nevím, jak z tohohle ven. Díky za Vaše rady a zkušenosti.
@anik2411 To rozhodne prejde.. znam spoustu lidi, kterym se deti ve 1,5 roce, ve 2 letech zvedli a rikali ''mami, dneska budu spat u sebe v postylce''.. pripadne se da dite ruznym zpusobem motivovat (napr., ze dostane kalendar s auticky na zed, a za kazdou noc ve svoji postylce dostane zlatou nalepku do kalendare... atd).. Jako zalezi samozrejme na tobe, taky jsem si nikdy dite nechtela brat k sobe do postele, ale radeji ho budu mit u sebe v posteli a spat, nez ho mit ve svoji postylce a 20x za noc k nemu vstavat.. vsak v 15ti se mnou spat nebude a jednou budu jeste vzpominat na to, jak to bylo hezky ho mit v noci vedle sebe..
@anik2411 Neboj, do puberty s vámi v posteli určitě nebude 😉 Staršího syna jsme měli v přiražené postýlce bez bočnice, od necelých dvou let k nám téměř přestal přelézat a do velké postele se ve třech letech (když jsme ji pořídili) odstěhoval sám a dobrovolně. Nijak jsme ho nemotivovali, prostě sám pochopil, že je borec, co má vlastní postel😉
Nespravi to nic. Pravdepodobne tve dite poskocilo v PM vyvoji,jeho mozek se vyporadava se zmenami. Muzes ho zkusit nechat u sebe v posteli. Hlavne zadne brecici metody.Jen trpelivost. 🙂