Ahoj maminy, prosím vás o radu. Máme doma 6. mesačne miminko,holcicku. Krásne rastie, chuti jej všetko čo jej navarím, sedí sama, celkom aj spinka.. . a tu idylka konci...Já to dieťa, ktoré si stále vyžaduje pozornosť, stale mrci, vypína sa. Momentálne ju nedokážem ani uspať, ani ju ukludnit. Zaspáva strašne ťažko, prehadzuje sa zo strany na stranu, plače.. Som z toho už nešťastná. Do troch mesiacov to bolo v pohode a potom taka zmena. Na UM sme od troch týždňov..
Nemůžou to být zoubky? Mně taky kolem 6 měsíců malý byl neklidný - minulý týden se prořezal a zase pohoda.
Já to měla kolem půl roku u obou dětí a co vím z okolí, nejsem zdaleka jediná. Dle mě dozrávání nervové soustavy, na půl roce už děti začínají víc vnímat, víc si uvědomovat a množství vjemů přes den pak má vliv i na (ne)spaní...
Přesně to jsem chtěla napsat. První dcera byla do půl roku úplně zlatá, a pak jak když jí někdo něco vnukne. Začala mít nepravidelnosti spánku, vyžadovat pozornost, dělat ofuky s jídlem, na nic se najednou nedalo spolehnout.
Mně napadlo kromě zoubků ještě krmení. Pokud kojíš, co Tvoje strava; pokud přikrmuješ, anebo vůbec nekojíš, tak co všechno malá dostane... zkus se nad tím zamyslet. Může to být i neklid z trávících pochodů, třeba jí něco z poslední doby nesedne.
To se vše bude ještě tolikrát měnit, pravděpodobně je to jen období. Malej byl od narození velmi náročný, koliky, totální nespavost, neustálý řev. Kolem půl roku navíc se ještě všeho bál, začal řvát i v kočárku, no fakt to bylo náročný. Pak najednou od devíti měsíců totální opak. Miminko je spokojené, veselé, krásně spí, hraje si, no nestačím zírat. Teď je mu rok. Tak si to teď užívám, ale čekám co zase přijde 😊
My víme o každém zubu. Takže bacha: problém není jen to, že se prořezává, ale i to, že se v té dásni tvoří. Teď už je naštěstí velká (1,5r) a umí říct, co ji je.
Může to být hend několik věcí, ale bohužel mininko nám neřekne co ho trápí
1. zoubky (můžou růst i tři měsíce (vlastní zkušenost))
2. kolem 6 měíce nastává růstový spurt - mimi to že miminka můžou více jíst/pít tak jsou i nelidné, vnímají ten růst
3. více s ehýbou, zpracovávají více informací a můžou mít problém s usnutím - mají přemíru informací a ještě to neumějí zpracovat.
Pokud neděláte tak večerní klidné rituály - aby se dítě zklidnilo - vědělo, že nastane noc-spánek > odpočinek > klidně hodinu až dvě před spaním.
Pokud má přoblémy tak večer žádná TV (ty barvy, obrazovka negativně působí - nedokážou ještě zpracovat tolik vjemů co TV nabízí) - číst si pohádky, mazlit se, klidné hry - stavění věže ... koupání, masáž, zpívání
Pokud je to spurt trvá většinou kolem 10 dní (7-14 dní podle miminka) cche to vydržet, přejde to
Pokud zuby tak to může být i ty tři měsíce, ještě nemusí být ani vidět, ale pod dásní se už tlačí, bolí jí to (starší syn měl 3 měsíce nateklé až fialovo zelené dásně - modřiny - takže vím, že to trvá > proříznutí zubu je pak otázka cca 1-2 týdne, ale to než se ten zub dostane nahoru k dásni . vyroste z kořene trvá )
Me prislo, ze tato obdobi neklidu prichazela vzdy s rozvojem pohybu. Proste vzdycky kdyz kluk objevil nejaky novy pohyb (plazeni, lezeni, posazeni se, obslapovani) a nasel tak novy rozmer zivota, tak prisla totalni zmena, nemohl usnout, budil se, v noci jancil, prislo mi ze si vubec nerozumime, nekdy to je fakt na palici. Ale vzdycky to preslo, mama zajasala, ze rezim je jakztakz stabilni, a sup dalsi zmeny. Do pulroku to byl zavidenihodny andel, a pak byl andel zase tak od 16m, tam zas prichazeji jine patalie veku umerne, ale spanek a rezim je v poradku. Ja se priznam, ze jsem ho tak asi od pulroku cca do roku uspavala v kocarku, protoze jsem si nekdy proste nevedela rady. Bylo i obdobi, kdy usnul jen vedle me, pak sup prehodit do postylky. Pak znicehoznic jednoho dne usnul jen v postylce a tak to bylo naporad. Mozna zkus jine metody a delat neco jinak, a neboj mamko, vsechno se to postupne srovna. Do toho obcas zoubky, nejaka nemoc...nekdy je to divocina, ale sedne si to.
@iva807 Mně ještě týden před prořezáním "zkušené matky" tvrdily, že tam nic nemá - jen já s chlapem jsem ho pohmatem cítila. Všichni nás jinak měli za blázny. A najednou byl venku. Tak si říkej, že zuby a že to přejde 🙂.
Dnešní bilance - o půlnoci kojení jak jsem šla spát, ve 4 když jsem se vzbudila na záchod a v 8 když odjížděla mamka. Ale třeba na včera chtěl zase servis každou chvíli - tipuji, že se prořezává pomalu druhý. Jo a je to fakt od srpna. Vždycky týden děs, chvíle klid a znovu. A ten týden mu zjevně pomáhají masáže zoubků. A občas taky ne a je to něco jiného. Když ho to bolí, tak i s jídlem to je horší. Držím pěsti.
ve třech měsících změna....hm... a nebyli jste ve 3 měsících na očkování? tyhle změny jsou po očkování častý. jen se o tom málo mluví, bohužel. i jiný věci jsou možný, tohle tady nikdo nezmínil.
Nezacala se vic hybat? Tohle je normalni v souvislosti s motorickym vyvojem. Nas maly do 4 mesicu spinkal krasne a pak se to zacalo zhorsovat, nejdriv se zacal tocit ze strany na stranu pri uspavani (v naruci uz neusnul ani omylem jako driv) a jak se ucil otacet, lezt, ted sedat.... vsechno se to zacalo promitat do spanku. Zuby, to je kapitola sama pro sebe. Muzete zkusit navecer klidnejsi aktivity, nepoustet TV, namasirovat nozicky, pustit relaxacni hudbu, existuji ruzne zklidnujici bylinkove koupele. A jinak nezbyva nez vydrzet.
Co na to říct no, je to malé miminko a to, že bylo první tři měsíce klidné byl bonus pro vás 🙂 My už jsme si u našeho 8m chlapečka zvykli, že prostě tohle mimčo bude náročnější... Po zdravotní stránce mu nic není, dokonce i růst zubů zvládá dobře, ale jinak je to prostě neklidná povaha - pořád chce na někoho vidět, hrát si s ním, pak se chce nosit a sahat po věcech a nakonec se musí uspat v kočáře, jinak neusne... A jak něco z toho není, tak nespokojeně hučí 😀