Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám 5ti měsíční dcerku. Od 3. Měsíce jsme cvičili Vojtovku kvůli slehlé hlavičce a upřednostňování pravé strany. Po vojtovce mala furt plakala a změny vidět nebyly. Přestaly jsme chodit a šly na osteodynamiku. První ošetření dcerku úplně změnilo. Hned si začala chytat nožičky a dokonce se začala otáčet sama na bříško. Jak na levou tak i na pravou stranu. Po týdnu se najednou přestala otáčet na bříško. Začala propínat a křížit nohy. Zvedá zadek a strašně u toho pláče. Když ji chci přetočit na bok , propne se, zakloní hlavu a pláče. Nesetkala jste se s tím některá? Nevím co mám dělat , jsem už zoufalá.
když leží třeba pod hrazdičkou tak mlátí kolem sebe rukama ale nožičky má jen položené na podložce , občas je zvedne ale většinou jen kříži a napíná nohy. U této činnosti začne plakat až po chvíli kdy zase začne zvedat zadek a jakoby se vzteká. Opět se celá propíná. Nemáte některá zkušenost ? Má i levou stranu slabší. Máme zase začít s Vojtovkou nebo je vhodné vyšetření u neurologa?
Vojtovku většinou indikuje lékař, divím se, že jste s ní skončili a šli na jiný typ cvičení... Každopádně jak radily holky, volat pediatra a od něj žádanku na neurologii, třeba nebude potřeba, ale pediatr by malou určitě měl vidět.
@janarot Syn toto dělá taky, chodím na rhb, ve zprávě má kiss syndrom II typu. Osteodynamika v našem případě ulevila, ale nepomohla trvale.
Bohužel pediatra by mi v tomto vůbec nepomohla, vyšetření rhb jsem si prosadila hned po šestinedělí po zkušenostech s dcerou.
Nejsem odborník, ale konkrétně u kiss syndromu se vojtovka nedoporučuje.
@eithelwing a co na těch rhb cvičite ? Já si právě taky myslím že má malá Kiss syndrom ale paní na vojtovce o tomhle nechtěla ani slyšet 🥴 šly jsme na osteodynamiku, první cvičení výrazně pomohlo, druhé nikoli
@janarot na kiss syndrom ti to sedělo? ono je potřeba najít případně rehabilitačního, kterej s tím umí pracovat, umí to poznat, a ví, co s tím. což asi bohužel jich moc není.
@normalnimatka pláč při oblékání, svlékání, slintání, upřednostňování jedné strany, propínání, problém s usínáním, během spánku pláč, u kojení občas problém s přisáním.. to mi sedí na Kiss syndrom... Vojtovka mi přišla že jí opravdu snad ještě uškodila ale nevím jak by to měla pak do budoucna.. každopádně v úterý jdeme k jedné fyzioterapeutce tak uvidíme . Každopádně fakt nevím co teď. Vojtovku jsem ukončila, na osteodynamiku se taky bojím . Pediatr mi moc neřekne , max mi napíše nové rhb. Snad teda když jsem první ukončila
@janarot ahojky moje dcera byla hypertonická a dráždivé dítě.vse tohle co píšeš dělala také pláč při oblékání, svlékání, slintání, upřednostňování jedné strany, propínání, problém s usínáním, během spánku pláč, u kojení občas problém s přisáním.. ona teda byla hodně uplakaná i přes den.nesnasela ležet na tvrdém takže ležela na posteli na dece aby byla v měkkém.na rhb jsme chodili od 4 m.nejdriv vojtovka to nešlo byly pak ještě horší tak pak bobath a to bylo lepší.lepsila se pomalu,ale dohnala vše jen ji to trvalo...
@luciksima zrovna v úterý jdeme k fyzio, která dělá jak Vojtovku tak bobath. Tuhle si musíme teda zaplatit, jdeme tam hlavně teda na konzultaci, než poprosím doktora o napsání nových rhb. O ty Bobathove metodě jsem vůbec neslyšela . Zkusím si o tom vyhledat něco na netu. Předpokládam že to je nějaké cvičení jako Vojtovka ale asi ne tak drastická?
A je normální že se zvládala týden sama otáčet na bříško a najednou vůbec ? Já si říkala že už konečně je všechno v pořádku a teď mám zas akorát nervy z toho. No klepu se do pondělí k Pediatrovi jak ještě nikdy. A kdo vám diagnostikoval hypertonické a dráždivé dítě ? Pediatr ? Neurolog ?
@janarot ano chvíli něco dělala pak jakoby zapomela a přestala dělat,ale pak zase začala.bobath cvičili jsme hodně na míči jak velkém tak na malém .pak jsem jí davala do pozic třeba jakoby na 4 aby věděla,že má kolínka .vůbec nedělala 2 vzpřímení.diagnostikovala ji pediatra poslala nás na neurologii a na rehabilitace.moc držím na pondělí palce🍀
@janarot já bych šla do alternativy... nechápu, proč se fyzioterapeuti tomu kissu tak bráněj.... to že to neznaj a neuměj s tím pracovat, neznamená, že to neexistuje.
je smutný, že na všechno uměj nacpat jen vojtovku...:(
běžt a uvidíte, co se tam dozvíte.
ale luciksima teda vypadá, že měla stejný problémy...
pokud by tam n anic moc nepřišli a nic objevnýho neporadili, tak bych se určitě poptala i na ten kontakt na někoho co nejblíž, dobrýho, kdo s kissem pracuje.
@janarot Ahoj, doporučuju skupinu Kiss syndrom na fcb. Vojtovka je v případě kissu škodlivá! Podle popisu to ně něj vypadá, syn měl tyhle příznaky taky a měl blokádu krční páteře, Vojtovku cvičit nesměl. Pomohlo až odblokování u úžasného pana doktora Poppera. Bohužel, málo rhb. tohle ví. Nicméně šla bych i na neurologii - pokud nehýbe nožkama, může tam být přidružené ještě něco....
Já bych si teda od své pediatry nechala vypsat žádanku k rehabilitačnímu lékaři, aby dítě vyšetřil, odborně, a následně stanovil, která cvičební metoda má smysl.
Tady to skákání od vojty k osteo nebo zkoušet bobatha, mi přijde nesmyslný, stejně jako diagnostikovat vlastní dítě dle symptomů z googlu.
Když ti rehabilitační doktor, ne fyzioterapeut, ale doktor dítě vyšetří a rozhodne, která z metod je přínosná, a ty se přesto rozhodneš, že ji nebudeš aplikovat, to je pak už na tobě a tvé odpovědnosti, ale tady to skákání od jednoho k druhýmu, to je prostě blbost. Na rehabilitační odd stačí přijít se žádankou od pediatra, neobjednává se.
@xxx3d Je to smutné, ale občas je samodiagnóza přesnější než dr. Konrkétně u kissu to platí dvojnásob, protože v ČR je jen jeden (možná dva) erudovaný odborník, který ho zná a umí s ním pracovat. Já obešla čtyři fyzioterapeuty a dva rhb. dr., než mi bylo řečeno to, co jsem věděla od začátku - že je to kiss. Tři ze čtyřech fyzioterapeutek vůbec nevěděly o čem mluvím - k jedné z nich nás odeslala pediatra, ta byla dokonce na pojišťovnu a jela Vojtovku jak robot plus ještě mi vyprávěla , jak k ní půl roku chodí jiná maminka s dítětem s predilekcí a že se to furt neupravilo, ale porád cvičili Vojtovku do zblbnutí...jedna dr. a jiná fyzio kiss sice laicky znali , ale nepoznaly. Pomohl až onen zmíněný doktor, bohužel dostat se k němu není úplně snadné...je to tragédie, že tolik dr. kiss vůbec nezná, nebo ho dokonce popírají.
@urtica ano, to je smutné.
Jenže z toho, co je psané výše mám jiný dojem. Cvičím vojtovku, dítě pláče, žádný efekt nevidím, přestanu cvičit, protože jsem si někde na netu našla jiný formy terapie. Jdu na to, po prvním cvičení super, pak ne. Tak co? Přestávám, čekám? Na co?
My jsme se k rehabilitační doktorce dostali paradoxně od ortopeda, při kontrole kyčlí, kdy po mě chtěl nějaké cviky, u kterých jsem si nebyla jistá a chtěla jsem od něj, jestli by mi nemohl doporučit nějaké video, načež mě nasměroval na fyzio do dětské nemocnice v Brně, kam jsem šla, a bylo mi řečeno, že je malej zcela v pořádku, a pokud bych jó chtěla nějaké cviky, tak mi je ukázala a zmínila vojtovku jako doplněk. Tak jsem si od pediatry nechala vypsat tu žádanku, kde malého dr.prohlédla a nasadila cvičení s tím, že v jeho půlroce kontrola, což bylo za čtyři měsíce. Chodili jsme k fyzio v nemocnici, zkoordinovat cvičení bylo složitější, byl jsem nešťastná, že nemůžu dodržet tu požadovanou frekvenci, na dotaz co s tím u pediatry mi bylo řečeno, že důležitější je jídlo a až potom cviky, načež kdyby byl problém, že by konkrétně u malého zvolila raději bobatha. Odcvičili jsme jednu sadu cviků, dostali druhou a když měla přijít třetí, dr. naznala, že není potřeba, ačkoli fyzio nám říkala, že bude potřeba. Nebyla, malej všechno zvládl, protože vlastně ani žádnej problém neměl. Ale kdyby jo, je zásadní rodič a lékaři. Nenechat to být a jít si za tím, protože já jsem matka, já vím, jak se dítě chová, jít si po té diagnostice, neobrážet fyziocentra, ale jít po diagnostice, kterou dělají prostě doktoři.
Na netu maximálně najít zkušenosti ostatních maminek a doporučení kdo je na tohle kapacita. A ne ssi dělat diagnostiku, já si taky pročítala spoustu věcí, reakcí a taky jsem malého hravě napasovala do různých symptomů, obrazně.
Hlavně to nenechat být, a nenechat se ukolébat jakoby časem, že se to upraví až něco.
@janarot jak to s vámi vypadá, pokročili jste nějak u doktorky?
@pipi_puncocha byly jsme u pediatra, ten na malou koukl a přišla mu úplně normální, nicméně pro můj klid měl volat na neurologii a oni se mi měli ozvat. Už je to týden a nic. Tak jim zítra budu volat co se děje. Ale malá je už nějaká dobrá, asi to bylo jen "nějaké období"
Vhodne navstivit pediatra a neurologa. . .tohle zavani DMO.