Nechce papat. U jídla se vzteká, kroutí

bauskka
10. kvě 2018

Maminky možná túra diskuze už byla, ale radši s ještě zeptám. Mám 7m holčičku a od 4m jsme na příkrmech. Nicméně každé papání je pro nás utrpení. Strašně se u jídla vzteká, kroutí se, řve .. ať ji dám cokoliv. Vždycky otevře pusinku na prvních pár lžiček a pak začne. Už jsem z toho dost zoufalá a dochází mi nervy. Má to někdo stejně? Případně jak to řešíte? Jasně ona ztohi vyroste, ale kdo to má vydrzet, když se neustále vztka.

zdenkaell
10. kvě 2018

V 7m snad ani vic nez pár lžícek jíst nemá ne? V tomhle věku je zásadní mléko. Příkrmy jen na ochutnání, poznávání. Ne na zasyceni.

bauskka
autor
10. kvě 2018

No příkrmy dáváme uz od 4m a přes den uz má tuhou stravu. Mléko dostává ráno v noci a večer. Dopoledne presnidavku nebo kasi, pak masozeleninový oběd, pak zase nějakou přesnídávku k večeři kaši a večer mléko.

lukysa
10. kvě 2018

od 5-6m jsme najeli na příkrmi nikdy toho moc nesnědl v 9m už jsme měli tři porce deně max asi100g pak najednou přišli 40'C horečky(uši,krk,plice prudušky i krev v pohodě)skoro 3dny jsme sraželi prvni den ještě jedl pak přestal a tak jsme nyni už 3dny o5 jen ve fazi kojeni :( a to jsem pomalu chtěla odstavit :'( pusu ani neotevře ,když vidí lžičku a ještě se tváři ,že není přítomný .takže vytrvat zkoušet nenuti asi víc se dělat nedá

evee24
10. kvě 2018

Já začala taky ve 4 měsících s prikrmy a proste jen ochutnala. Hubla mi. Nechtěla jist. Dr at ji nestresuju a necpu to do ni. Takže skoro plne kojena do 14 měsíců. Co sem si vyslechla za kecy. A pak se rozjedla a ted ji sama krasne. Me radila dr nenutit a nechat to na ni. Ze ji jinak vic ublizim

mnaguska79
10. kvě 2018

Mame stejny problem, ale mala uz ma 18mesicu.
Obed s krikem, vztekani a proste neji😔 to same u vecerni kasicky.

wampzee
10. kvě 2018

Víš, nezlob se na mě...ale začít takhle brzy s příkrmama pro to mimino není nejlepší. Trávicí trakt dozrává až v pátém měsíci...teď se do toho přidaly zuby...takže místo aby ochutnávala, tak už jí jako normální dospělý člověk.... 🙂 No, každopádně jak říká naše pediatra - žádné dítě dobrovolně hladem neumřelo. Pokud nemá chuť, nenuť. Dej na zem mističky s ovocem, zeleninou, nech ji, ať si vezme, až bude mít chuť. Nespěchej na ni. Nucením v ní vzbudíš akorát odpor. Ona si zas s chutí dá...jen třeba za týden.

hanih
10. kvě 2018

@bauskka Dítě je do roka kojenec, to znamená, že hlavní složkou jeho potravy by mělo být mléko. Samozřejmě pokud dítě normální jídlo chce a mléko už ne, je to taky v pořádku, ale zas se není co divit, že děti ty příkrmy prostě nechtějí. V sedmi měsících není nic divného, pokud pouze ochutnává. Moje dcera byla téměř plně kojená více než rok, taky nic nechtěla. Teď je jí dva a půl, je tedy v jídle vybíravá, ale když jí něco chutná, je schopná sníst porci jako já. Taky jsem z toho byla ze začátku špatná, že příkrmy moc nechce, ale pak jsem k tomu začala přistupovat tak, že opravdu do roka je nejdůležitější to mléko a spokojila jsem se s tím, že jsem jednotlivé potraviny alespoň zavedla - tedy že je dcera ochutnala.
Jinak píšeš, že přes den má pouze tuhou stravu a mléko jen večer, v noci a ráno. To ji ani nedokrmíš mlékem, pokud nesní příkrm? Bála bych se, aby nepřestala prospívat. Pokud nesní svačinu, oběd, dokrmila bych ji mlékem. A určitě doporučuju nabízet, ale nenutit, jíst s ní, aby odkoukala, že se to dělá, můžete zkusit třeba i kousky, aby si to osahala a okoukala (ona si to pravděpodobně pak taky strčí do pusinky a třeba i něco zbaští).

zmrzlinka
10. kvě 2018

Syn nejedl příkrmy do roka. Par lžiček.Do té doby byl na UM. Jedine co snedl bylo ovoce a syrova zelenina když byl v kočárku. Koukal a u toho jedl. Po roce se to zlomilo.Zacal jíst to co my a hezky lžičkou a později i vidličkou.

bauskka
autor
10. kvě 2018

@wampzee no, naše situace byla taková že já bojovala s kojením a vůbec nám nepribirala. Z láhve mi nebyla ochotna pít do z měsíce. Zkoušeli jsme ji nechat vyhladovělá. Stejně láhev nevzala .. příkrmy byly naše vysvobození a aspoň mi přestala řvát hlady a byla spokojena. Příkrmy jsme zajížděly postupně. Ale tím že nechtěla lahev, musela jsem to řešit jinak. Nenutím ji. Jen mě to dost trápí, protože celou dobu papala všechny příkrmy celkem dobře.

bauskka
autor
10. kvě 2018

Vydržet.

bartakova_veronika
10. kvě 2018

nevím proč tady některé píšou že ve čtyřech měsících je brzy začínat s příkrmy ... nám třeba obvodní ve čtyřech měsících doporučila začít .... pokud dítě není kojeno začíná se už od 4. měsíce, pokud je dítě plně kojeno tak se začíná od 6. měsíce .... je možné že je to stejné u tohoto případu, kdy pani nekojila a tak začala s příkrmy už od 4. měsíce ... mě malá se občas také vzteká ale zbaští to nakonec. Občas jí místo oběda dám Nutrilon ale to se stává výjimečně. Vesměs obědy sní krásně, po 2,5 měsících zavádění příkrmů .... teď už má převážně Nutrilon jenom k snídani, k večeři a sem tam ke svačině ... někdy dostane vanilkový pudink nebo přesnídávku .. ale obědy má pravidelně každý den normální dávku co sní to sní ...

wampzee
10. kvě 2018

@bauskka prostě bych se tím nenervovala, dejte si oddych obě dvě. Pokud má ráda vývar, vař jen vývar, pokud omáčky, vař omáčky.. 🙂 Kamarádka má dceru, která má takováto období každou chvíli..vždy jednou jí, jednou ne.... ale fakt, pokud bude mít hlad, tak se nají. Zkus ji dát mléko z normálního hrnečku, některé děti prostě lahev nemusí. Dceru jsem od čtyř měsíců kojila jen v noci, jinak byla na UM, protože prso prostě nechtěla..sice jsem to obrečela, ale byla pak spokojená. S příkrmy jsem začala až od toho půl roku. Když rostou zuby, tak prostě chuť být nemusí.
@bartakova_veronika dle světové zdravotnické organizace je dítě do roka bráno jako kojenec, i když je na UM, takže by tomu jeho strava měla odpovídat. Jak je vidět, tak každý doktor mele něco jiného, naše pediatra doporučila až šestý měsíc, z důvodu dozrávání trávícího ústrojí. Snad díky tomu, že jsme dceru nechávali jídlo jen ochutnávat a nefutrovali ji horem dolem, tak jí vše, zeleninu, ovoce, UM od roka nemá a sní v podstatě vše - v rámci zdravého stravování (mlsky, uzeniny a sladkosti u nás nejsou na prvním místě a ani nebudou). a nemusela jsem se s ní nervovat a vztekat. Každý dle svého nejlepšího vědomí a svědomí 🙂

bauskka
autor
10. kvě 2018

@bartakova_veronika já jsem ve 4m stále pln kojila, ale jak jsem psala výše, malá byla hladová a já s kojením bojovala, začít s příkrmy bylo vysvobození a na radu mudry. Někdy spapa všechno jindy jen něco a poslední dobou je každé jídlo problém. Tak snad to brzy prejde.

bartakova_veronika
10. kvě 2018

@wampzee tak samozřejmě jsem jí ze začátku dávala ochutnávat a až někdy za 2 - 3 týdny začala baštit víc a víc ... pokud sní půlku misky a víc nechce nenutím jí .. dojídat mlíčkem to taky nechce ... tak jí protě dám uložit po obědě a až se probudí dostane mlíčko ... teď už v půl roce a dva týdny jí normálně obědy ... semtam nechce a tak dostane mlíčko ... ale má ho převážně tak 3x denně, vyjímečně 4x a 2x příkrm ...

bartakova_veronika
10. kvě 2018

@bauskka také to může být těmi vedry ... mě malá teď 2 - 3 dny odmítala oběd a tak jsem jí nenutila a udělala UM ... k svačině dávám ob den přesnídávku nebo pudink jinak mlíčko .. zkuste to prostě zkoušet a když nechce nenutit jí .. druhý den může na to dostat chuť .. také to tak máme .. když to nesní dneska, tak zbytek sní zítra

hope09
10. kvě 2018

Neboj, je to v pořádku. Třeba ji rostou zuby, tak moc nechce. Mně se syn rozjedl až někdy v 11 měsících. Z krmení zkus udělat zábavu, já třeba zpívala, dělala "okolo pece", půjčila mu knížku nebo věci ze stolu. Taky můžeš zkusit dát zeleninu v kuse do ruky, třeba by ji to bavilo. Před každým jídlem se připrav na to, že sní jenom tři lžičky a pak tě to nebude nervovat 😉 A jinak normálně postupně zaváděj nové druhy zeleniny, ovoce atd. Na zavedení těch pár lžiček stačí. Ještě já když něco jedla třeba na zemi, kde si hrál, tak ho to zajímalo, takže jsem měla na talíři připraveno i něco pro něj a to mu dala.. to najednou chtěl. Hlavně trpělivost. Držím palce.

jitka0a
11. kvě 2018

@bauskka Přejde to neboj 🙂, napadlo mě co jí dát taky lžičku ať si zkouší papat sama? třeba jí vadí, že jí nemá. Taky bych zkusila třeba krmit u pohádky, ale to se prý pak blbě odnaučuje, s tím zkušenosti nemám, kamarádka tak krmila malou.

mish02
11. kvě 2018

Ja bych na to take netlacila, hlavni je nabizet a pak eventuelne dokrmit mlekem. Ted bude leto, zkousela bych cetstve hodne zrale ovoce, co by mohla uz sama, meloun, mango, hrusky, merunky, boruvky a jine lesni plody, ze zeleniny treba okurky (ten mekky vnitrek), mozna by ji bavilo chroupat mezi dasnickama papriky, rapikaty celer.. nebo zkus koupit ty znovu pouzitelne kapsicky a do toho ji neco namixovat - kaloricke ovoce jako treba banan, avokado, trocha malin... to by si mohla sama sosat, ja to mela na obe holky, prodávaji se i takove mekke silikonove naustky, jsou netekouci a daji se zavrit, jmenuje je to ChooMee Sip'n. Daji se tam dat i oesne vločky pro vice kalorii. Dcera mi presne od 8.mesice zacala odmitat prikrmy, vse chtela sama, bohuzel ji ani nestacilo mit neco v ruce, chtela se sama krmit, slo to vzdy vedle. Nejak jsme to prezili. Ted ji byl rok a stale to ne i velky jedlik, ale uz muzu alternovat. Ted jsme zkouseli nesirene susene ovoce - merunky, banany, svestky. Cerstve je asi lepsi, ale at ma z ceho vybirat.. Tu starsi jsme krmili neustale u knizek a je fakt, ze brzy hodne dobre mluvila 😁

xxx3d
11. kvě 2018

@bauskka používáš příkrmy kupovaný, nebo si je vaříš? Já jsem měla a občas mám něco podobnýho s malým, 10m, jí jen 4x za den, naštěstí pije mléko z lahve, od 4.měsíce je na UM, moje mléko nechtěl, takže... a s příkrmem jsme sice na radu pediatry začali od toho 4.m, ale on nic nechtěl, řval, plakal, tak jsme to lehce o měsíc odsunuli a já jsem mu pak masozeleninové příkrmy vařila, jedl, krásně, všechno super, akorát se to někdy před měsícem zlomilo, moje jídlo jen pár lžiček, tak jsme nakoupila různorodou směs příkrmů od HiPP a lehce se to zlepšilo, ovoce je bez problémů, kaše jak kdy a obědový příkrmy jsou někdy zoufalý... udělám mu k nim vždycky i mléko a když nechce, dám lahev a někdy když ji dopije si ještě vezme i příkrm, někdy. Prospívá, tak to nehrotím, jen mě to štve, že musím kupovat hotový příkrmy 🙂
Takže podle toho co píšeš, možná chce tvoje malá ochutnat něco nového 🙂
Hlavně se snaž zachovat klid, ať to prcek z tebe nepřetáhne na sebe a vydrž, bude líp!

mku
11. kvě 2018

A jen varis? Nebo kupujes? A jakou znacku? Ja mam skoro 10m chlapecka, od 4m na prikrmech a taky tomu moc nedal dokud jsem nevychytala co ma rad... ted basti jenom hipp nebo hami a ne uplne vsechny varianty. Ovoce da jeste dm bio... jinak vse odmita, domaci da do pusinky jednu lzicku a konec... od hippu a hami sni velkou sklenicku 200g v pohode...a taky ma radsi mensi kousky a mekke...

bauskka
autor
13. kvě 2018

Holky díky. Jsou dny, kdy je to faaakt na palici s ní. Nicméně zkoušela jsem i hotové příkrmy od HiPP a Hami a ty mi snědla také vždy celé. Jinak ji vařím. Co mi teď sní vždycky bez problémů a otvírá pusu do poslední lžičky tak jsou kaše od Hami k večeři 🤔 naštěstí pije mléko z láhve ale kolikrát nedá ani celou láhev. No asi to moc velký jedlík nebude. Musím tedy vydržet.

pataja
13. kvě 2018

@bauskka také mám dcerku 7 měsíců. Začali jsme s příkrmy ve 4,5 měsících. Jedla krásně masozeleninove příkrmy. Od 6. Měsíce jsem přidala ovoce a už zeleninu nechce, každé krmení scény. Mícháme ji ovoce se se zeleninou a masem, abych do ní aspoň něco dostala. Má hodně tuhá hovinka, asi ji chybí vláknina a olej z prikrmu. Ale kupodivu mi ji bílý jogurt a kaše s ovocem a dávám ji syrovou salátovou okurku 😋

mku
14. kvě 2018

@pataja nas miluje pridat lzicku oleje do masozele prikrmu, bez nej to nechce, s olejem to zblajzne hned 🙂 a kdyz nechce ovoce tak tam pridam trochu jogurtu

bauskka
autor
17. kvě 2018

Tak holky problém vyřešen 🙏🤣 nelíbilo se jí v lehátku. Začala jsem ji dávat už do jídelní židličky, prootze už sama sedí a tím se to zvrtlo a u jídla už žádný problém nemáme 😊