Hezký večer,
na internetu už jsem přečetla nejrůznější články, avšak byla bych ráda za konkrétní rady či zkušenosti od Vás, které jste řešily obdobný problém.
Máme doma týdenní miminko, které chce být neustále u prsu. Mléka mám dost, hladové určitě není, kojím cca co dvě hodiny. Často se stane, že mu to prso dám, ať nepláče, a poté se poblije, protože je přejezený. Zkoušela jsem mu dát dudlík, to jednou zabralo,a byl klidný, avšak jednalo se pouze o výjimečnou situaci, protože teď dudlík plive a nechce ho.
Jsem bezradná, jak situaci řešit. Neděje se to celý den, jen občas má takové nutkání, kdy chce být u prsu. Pokud ho k prsu nedám, tak pláče, strká ručičky do pusinky (jak kdyby dva dny nejedl) a když ho k tomu prsu dám, tak si párkrát potáhne a blije.
Máte některá zkušenost?😊
@emamir chce být prostě u tebe. Kojení neni jen o jídle, je to taky o kontaktu. Já když byla malá, tak jsem kojila přes den v podstatě pořád už hodinu po skončení předchozího kojení a občas vydržela jen tak dudlat klidně hodinu v kuse... Šátek tomu taky dost pomohl, byla hodně kontaktní. Pokud nechce dudlík byla bych spíš ráda a nechala ho za každou cenu, mohl by kojení narušit...
9 mesicu bylo u tebe, poslouchalo tlukot tveho srdce a citilo te. Proc ho ted sidit kusem plastu, kdyz vse, co potrebuje, ma u tebe? Satek je skvely pomocnik. Kdyz spi, lehni si s nim. Tulte se a vnimejte jeden druheho. Bude klidne, bez stresu a strachu. Neni to na porad, neboj.
Někde jsem četla že po porodu nastává tzv.ctvrty trimestr. Miminko si potřebuje zvyknout na nové prostředí, zvuky, věci. Je logické že chce být u mámy, ještě si neuvědomuje, že pokud ho někam položíš, že jsi ho třeba neopustila. Je na světě týden, ty máš ještě šestinedělí, zalezte si spolu do postele, kuze na kůži, koj, mazlete se, vždyť ti nic neuteče. Bude to pro něj ta nejlepší adaptace na svět.
jj, dcera si ze mě taky dělala živý dudlík a přejídala se a blinkala, ale tak jsem holt převlíkala, za ten klid mi to stálo. U prvorozeného jsem pořád koukala na hodinky a nacpala mu dudlík, ale stejně jsem prochodila kilometry po kuchyni a prohopsala hodiny na balonu.. řid se potřebami dítěte a budete spokojení všichni
@emamir Souhlasim s tim, ze vas chce asi jen citit a byt u vas. S tim dudlikem, male ho muze plivat, protoze mu nevyhovuje tvar. Ja mela pro prvniho prcka koupeny krasny designovy dudan a vubec ho nechtel. Pak jsem si precetla, ze detem sedi vic klasicka kaucukova kytka z lekarny za 20 Kc. A taky jo. Na druhe uz jedine ten. Ted uz dela hezci treba znacka Bibs. Nektere mrne ma radsi zase ten anatomicky. Chce to zkusit.
@emamir to je prostě šestinedelí. Já to tak také měla s prvním a byla jsem jako prvorodička docela hotová. Pak se to zlomilo a udělali jsme si nějaký režim. Nejlepší bylo dopoledne povozit a to hezky spal a odpoledne to samé a člověk se pak cítil trochu osvobozen. Jinak doporučím také šátek nebo nositko Caboo a dost se ti uleví. Některé děti potřebují ten kontakt hodně a dudlik není řešení. U nás ho nemělo ani jedno.
@emamir To samé bylo u nás, ani jedna dcerka nechtěla dudlik. Druhá byla (a je) taky pořád u prsa a pak jen blila a blila.Prso měla na uklidnění a na uspání,ale pak se stejně po 10 min probudila tím blinkanim a mohla jsem uspávat a kojit nanovo. Dudlik si vzala všeho všudy 3x a jen výjimečně, Jinak ho taky plivala.Takze radu jak naučit na dudlík nemám, ale hlavu vzhůru, prejde to. Dcerce jsou ted 3 měsíce, dudlík nema stále,ale už skoro nezvraci! Pořád je prsomilka a asi i zůstane, stejně jako první dcera,ale to mi nevadí, důležité je,že potom už tolik neblije.🙂 Souhlasím s šátkem, super pomocník a u nás přes den dobře funguje i kočár. Kdyžtak zkus různé druhy dudliku, hodně si chválí takovou tu obyčejnou kytičku, co byly dřív. Mají je v lékárnách. Já měla doma snad 10 druhu,ale bohužel nezabral ani jeden. A rady typu nedávej dudlík, jsou fakt mimo. Kdo nezažil nepochopí. První dcerka byla opravdu extrémně plačtivá a když Vám prorve 2 hodinovou cestu autem, dali byste za ten dudlík vše co máte. Protože kojit za jízdy, nahnuta přes autosedacku k dítěti, není ani bezpečně ani moc pohodlné (odzkouseno).
Já jsem měla dceru u prsu celé šestinedělí a na dudlík jsem ji naštěstí naučila...neustále jsem ji ho cpala 😂🤦Ona řvala pořád ....a já jsem potřebovala fungovat se starším synem...
Oba synove jsou hodne dudlikovy, ale mimo nouzove situace (auto, urad...) dostali dudliky az kolem 4 tydnu, do te doby nam dudliky fakt hrozne kazily kojeni (ten vliv na techniku sani byl v tom novorozeneckym obdobi obrovskej). Takze nehazej dudlik do zita, dudlikove obdobi jeste muze prijit, taky to, ze diteti dudlik vypadne nemusi znamenat, ze ho nechce. Druhy syn byl taky blinkaci, a trochu si myslim, ze jak se jim to mliko vraci do krku, ze to chteji zase zapit. Osvedcilo se nam davat odrihnout nekolikrat v prubehu kojeni a kojit casto, aby nepil hltave (nerikam, ze to funguje u vsech, ale u nas to fungovalo).
To je normalni, ze blinka, postupne se nauci si to regulovat a sat nenutritivne. Kojeni co dve hodiny neni nijak extremne casto 🙂, kdyz chce byt na prsu, tak co? Pokud miminko dudlik plive, tak si muzes gratulovat, nebude zadne hledani ztracenych dudliku, zadne pracne odnaucovani...Nikdy jsem nepochopila, kdyz se nekdo snazi vnutit dudlik na silu a zkousi x znacek, mam bezdudlikove deti a jsem za to rada, nikdy jsem nemela pocit, ze bych ho potrebovala.
Chce cítit tebe, taky nemáme dudel od narození a dobrý, pso a kojte , není to jen o jídle 🙂
S malou máme to stejný furt chce být u prso, I když jí mám u sebe furt řve dokud nedostane prso a je přepita. Naše lékařka nám doporučila gastrotuss baby, miminka které se přejídáji často trpí pálení žáhy tím jak se jím jídlo vrací zpátky,dost často to řeší tím že chtějí víc pit aby si shladili. Nám pomáhá po kojení malou držet 30-40 minut než jí položíme do postýlky. Jinak naše malá taky není dudlíkova, ale chvilku vydrží s dudlikem od Mam.
@emamir já jsem takhle malou u prsa uspala, pak šetrně odpojila, ale nechala v kojící poloze, obložila se polštáři a seděla jsem s ní takhle v náručí většinu dne. Byla jsem i po císaři, takže klidový režim mi přišel vhod a tolik knížek jsem nikdy nepřečetla jako s ní. Teď na to ráda vzpomínám, když si ani kafe nevypiju 😁 a hodně jsem šátkovala teda, to je super věc
Na šátky nedám dopustit. Užásný pomocník o módní doplněk, ale pozor vyvolává závislost u dětí i matek. Začínaly jsme s jedním obyč a skončily u 3 pečlivě vybíraných (klidně bych jich měla víc) a malá ma i teď v 15ti měsících hroznou radost, když mě vidí, že si na sebe vážu šátek ☺
@emamir já jsem takhle malou u prsa uspala, pak šetrně odpojila, ale nechala v kojící poloze, obložila se polštáři a seděla jsem s ní takhle v náručí většinu dne. Byla jsem i po císaři, takže klidový režim mi přišel vhod a tolik knížek jsem nikdy nepřečetla jako s ní. Teď na to ráda vzpomínám, když si ani kafe nevypiju 😁 a hodně jsem šátkovala teda, to je super věc
Na šátky nedám dopustit. Užásný pomocník o módní doplněk, ale pozor vyvolává závislost u dětí i matek. Začínaly jsme s jedním obyč a skončily u 3 pečlivě vybíraných (klidně bych jich měla víc) a malá ma i teď v 15ti měsících hroznou radost, když mě vidí, že si na sebe vážu šátek ☺
Zkus jinej tvar dudlíku - na hodně dětí, kteří dudlíky odmítají, funguje ta klasická kytička. 🙂 Nebo ten kulatej bibs. Kluk mi taky dudlíky plival celej měsíc a kytičku vzal hned a upřímně to byla úleva jak prase. 🙂 Pokud jsi neměla problém s kojením, tak se neboj, že se tim kojení zkazí. 🙂 Já jsem kojila naprosto normálně dal dudlík nedudlik. 🙂 A taky na něm neni zavislej - už hoooodne dlouho má dudlík jen na spaní nebo na dlouhé cesty autem. A myslím, že ani to není 100% potřeba. A mě přijdou miminka s dudlíkem hyper roztomilý.🥰
Děkuji všem za rady ❤️❤️❤️
@cerren já to znám moc dobře :-/ kočárek nesnesla od cca 3 měsíců vůbec nikdy, takže pak byla výhradně nošená. Ale to zas jsem ji mohla to prso vrazit opravdu kdykoliv 🤣 ráda jsem s ní takhle jezdila vlakem. Auto horor cca do 14 měsíců, pak začala brát tablet aspoň... A pak se to někdy kolem 19 měsíců zlomilo úplně a jezdíme v pohodě i bez tabletu 🤷
Ano, mám zkusenost. Trvalo to půl roku než začal vic vnímat okolní svět, zajímat se o něj a taky mít příkrmy. Prvních pár měsíců jsem ho měla na prsu skoro celou dobu kdy nespal. Od tří měsíců pak pár hodin denně v nosítku nebo na zemi. A rada - prostě ho mít pořád na prsu pokud chce, hlavně když nepláče. Dudlík si taky nikdy nevzal, přeci nebude cucat gumu, když může mít pravé 😀 i když mě to taky občas štvalo a rady, ze to rychle uteče, mi připadaly úplně mimo, tak teď když je to blaznivej předškolák, na to s láskou vzpomínám.
Jasne ze mam zkusenost. Mam dve deti a obe stravily sestinedeli na prsu. Šestinedělí je doba, kdy zena nema delat nic nez jen odpocivat a mit dite, tam kam patri - na prsu. Ne nadarmo se rika, ze po porodu mimino vymeni pupecni šňůru za bradavku 🙂
Pokud jsem se chtela pohnout, dala jsem mimino do satku a fungovalo to taky.
Zkuste šátek/nosítko, třeba chce prostě jenom být u maminky, je maličký.