Necháte dvouleté dítě koukat na televizi? A jak moc?

verinikki
2. led 2017

Ahoj maminky, zajímalo by mne, jak u dvouletého dítětě řešíte koukání na televizi nebo počítač?
Nevím jak se k tomu mám postavit, malá kouká na Mášu a Krtečka vždy před spaním (takže tak půl hodky denně), ale celý den pochtívá po dalších dílech. Televizi nemáme, obecně koukáme na filmy přes internet. Neexistuje ale, abych měla nějaký seriál puštěný třeba u vaření - okamžitě na to kouká taky, a to nechci.
Napište prosím, jak to máte Vy a co se Vám osvědčilo, díky, Verča

pisisvori
2. led 2017

Starší televizi neviděla do 16m vůbec....malá "koukala" od 3m🙂🙂. Starší měla spálu a pak 3x spálovou angínu, když malé bylo 3-4-5-6m, takže ležela na gauči a spoustu času běželo D-čko a JimJam. Starší ve 2 letech koukala tak na 1 díl krtečka, malá vydrží x celé CD. Jsem s dětma celé dny sama, žádná pomoc babiček ani manžela...starší chodí do školy, takže musíme dělat úkoly , učit se...malá si sice mnohem víc hraje sama než starší, ale stejně jí někdy to CD pustím...a dělám co je potřeba....Nebo jsem teď začala chodit do práce a dcera po měsíci ve školce byla každou chvíli doma s rýmou...ona měla Teletubies a já makala na počítači, abych nemusela mít oštřování.

kika_21
2. led 2017

@verinikki V podstatě to samé-nic si nepouštím, protože syn je velmi ,,mluvný", tak bych to stejně neslyšela. A odháním ho od filmů-i kreslených, kde se bojuje. Miluje je starší, 11 letý syn. Také Komisaře Rexe. Malý v noci křičíval ze spaní-tak i proto. Čtu a vystřihujeme ze Sluníčka.

verinikki
autor
2. led 2017

@kika_21
@pisisvori
No u kámošky jede telka skoro nonstop a malý na ni nekouká vůbec, pokud tam není nějaká kreslená pohádka. Jinak všechno ignoruje a hraje si....druzí známí zase mají tablet a když se jejich malé zachce pohádky tak si ji umí pustit sama-ale dlouho ji to nebaví, tak si jde zas hrát...
Právě jsme to zkoušeli u malé o Vánocích, zapli jsme popelku no a vydržela u toho celý film, pak jsme pustili ještě něco a koukala tez, coz byly dvě a půl hodky, tak nevím, asi není dost nasycená🙂
Každopádně čučet na telku ji nechávat nechci, takže pokud někdo něco neporadí, co by u nás fungovalo, asi zůstanu bez telky☹

pisisvori
2. led 2017

Zapomnela jsem napsat, ze krome toho, ze nepomahaji babicky, tak mala od 18m nespi po obede, vstava v 7 a usina vecer po 8 a navic se v noci budi porad 2-4x. Takze cely den si s ni hrat, malovat, vystrihovat atd jako to bylo se starsi proste neni sila 🙂

@kika_21 na ty co se bojuje nekouka u nas ani ta 7,5 leta 🙂

kackakastanka
2. led 2017

@verinikki zustat bez telky je to nejlepsi, co muzes udelat, ja malemu tedy pohadky kreslene (krtek, fik, mickey) obcas poustim k jidlu, hruza, hruza, vim, ale jinak nechtel jist..., televizi vubec v jeho pritomnosti nezapinam.., rad se na pohadky podiva, ale stejne tak to umi vypnout a krasne si hrat...,, takze si myslim, ze obcas pohadka je ok, televize k nicemu dobremu neni

verinikki
autor
2. led 2017

@pisisvori
Sak jasné, já jsem tez ráda, že mám tu chvilku klidu, spíš mne zaujaly ty příklady z mého okolí, že děcka mají telku k dispozici vlastně kdykoliv a nedívají se...tak jestli to naše řízené omezování není spíše kontraproduktivní...

pisisvori
2. led 2017

@verinikki tak holky v tomhle veku bavili taky jen kreslene pohadky... jak jsem psala tak starsi ve 2-3letech tak 1-2 dily krtecka a podobne... mala vydrzi dobu, ale take jen tohle kreslene nebo nejake tanecky a zpivani ... normalni filmy ani hrane pohadky nee. A ja televizi pro sebe nemam cas poustet, takze nic jineho moc nevidi . Tablet mela starsi v ruce asi az v 6 letech a ted se o nej perou a hadaji, takze ho moc nevyndavam 🙂

verinikki
autor
2. led 2017

@kackakastanka
Jasně, já právě taky nechci aby koukala na telku víc, ale ráda bych třeba někdy koukala já🙂
Takže spíše hledám nějaký návod, jak bych mohla sledovat telku já a malou aby to nebavilo a radši si hrála-takové děti máme kolem sebe, ale malá upřeně hledí na všechno, co se pustí☹

kackakastanka
2. led 2017

@verinikki aha, promin, to jsem popletla..., ale to poradit neumim, protoze prave mam zkusenost, ze kdyz je zapla, tak kouka, treba i jen chvilema a to nechci...nevis, co se mu z toho bude potom honit v hlavince, oni vse vnimaji jinak, nez my..

kika_21
2. led 2017

@verinikki aha, Ty se chceš koukat. Tak to mě nějak vůbec nenapadlo. Ale pamatuju se , že na první mateřské probíhalo Áčko-to byl odpolední diskuzní pořad o obyčejných problémech -myslím, že to bylo na Nově-dceři byly asi 2 roky. No ráno jsme si četly-tedy rakovou obrázkovou encyklopedii pro malé děti. Pak jsme šly ven, pak byl oběd, potom spala a odpol po 14. hodině ven. Na ten pořad od 17 ti se dívala i ona, hrála si u toho-bylyi jsme v 1+kk, tak musela být u toho-byla ostatně zvyklá být stále na dohled. To je teď ve větším bytě i nejmladší syn.🙂 No a jinak na TV se z toho koutu -kuchyňského dívat nedalo, takže jsme seděly na zemi, já se dívala a občas jsme si hrály. Teď ten pořad není a nevadí mi to. Je mi o 20 víc, tak spíše pozoruju malého, jak si hraje-když nemusím dělat něco, na co je potřeba se soustředit. Za mne je lepší se dívat večer, když děti spí.Buď si hraju, nebo spolu vaříme, nebo vystřihujeme, ale z filmů bych nic neměla.

23363
2. led 2017

Tak u nás jede televize furt. Naši mi ji zakazovali i v pubertě a já televizi miluju... 🙂 mám puštěné takové ty reality show typu Staví se sen... vědomostní soutěže... malé jsou tři roky a vůbec ji to nezajímá... ona kouká na Mickeyho, večerníček a teď na Gumídky... ty fakt prožívá... a sedí jak přikovaná... když je nemocná, tak kouká víc... záleží na tom, jak moc ji chci udržet v posteli....

mandala
2. led 2017

Řekla bych, jestli to ty děti už nemají v sobě, že je to bud baví, nebo nebaví. Moje dcery, nyní 10 a 11 let, Tv v tomto věku vůbec nebavila, až mě to někdy štvalo, protože bych si aspon na chvíli od nich odpočla, nebo při nemoci by se trochu zabavily, ale koukaly se asi tak 2 minuty a pak jsem je měla zase nasomrovaný za zadkem 😀 Oproti tomu tříletý syn je čumílek, ten by vydržel snad celý den, u toho to musím taky korigovat, nejlepší vůbec nic nezapínat, protože pak škemrá, že chce něco pustit 😠

septums
2. led 2017

U nas taky pouštíme televizi, me staci I hudební program ;) mala je na to zvyknutá od mala, takze ji to nezajima a hraje si, vydrží sedet a koukat jen na frozen a na vlasku ostatní ignoruje ;)

verinikki
autor
2. led 2017

@kackakastanka
To je právě to, že ona fakt kouká naplno ať je tam co chce☹
@kika_21
No já bych byla ráda, večer si pustíme něco tak max. po desáté jak usne, ale to je na chvilku, protože jsem ráda že jdu do postele🙂
Tak bych právě u toho vaření dopoledne chvilku telky uvítala-malá je dopo klidnější, vyhraje si i sama.

kackakastanka
2. led 2017

@verinikki jeste me napadlo, co si tedy pustit nejaky film pres internet, na notebooku, ktery das mimo jeji dosah, treba na linku, kdyz varis, atd.

izz76
2. led 2017

@verinikki U nás jede tv skoro pořád,jako kulisa... Asi je to zlozvyk,vpodstatě koukám minimálně 😎 Dceři jsou dva a televizi bez problému ignoruje,pohádky miluje,ale v klidu koukne tak deset minut a jde si zase hrát..

verinikki
autor
2. led 2017

@mandala
Tak to doufám že ne🙂 uvažovala jsem o tom, že bych zkusila třeba týden nějaké pro děti nezávadné a nezáživné romantické filmy ...že by ji to možná omrzelo a neměla tu potřebu na všechno nezajímavé koukat...nebo snad z toho vyroste???
Snad nemám moc naivní požadavky🙂🙂🙂

verinikki
autor
2. led 2017

@kackakastanka
Jj, to jsem tak měla, ale malá si přistaví židličku, jako když mi pomáhá - je to zvědavec malý a čučí se mnou🙂

mandala
2. led 2017

@verinikki Tak je možné, že když to nemáte doma, že jí to je vzácné... Je fakt, že i když syn by se rád díval, tak moje pořady ho teda neberou

kackakastanka
2. led 2017

@verinikki to jsi mne mile rozesmala, malej taky hned pristavuje zidlicku, jen co reknu, ze jdeme varit 🙂, no jo no, tak na televizi proste zapomen, a cti si v tech chvilkach knihu 😂

verinikki
autor
2. led 2017

@kackakastanka
No jo no🙂 asi mi nic jiného nezbyde...
Je to teď taková malá svéhlavá vlezlá příšerka❤
...možná ještě třeba na něco přijdu😎...asi se ještě nechci nadobro vzdát naděje na odpočinkovou chvilku s nějakým tupým pořadem😉

jani76
3. led 2017

U nás jede TV ráno na snídani a chvíli poté, abych se mohla v klidu umýt, namalovat, vypravit apod.... Pak až večer před spaním jeho oblíbené pohádky na you tube k postýlce na dobrou noc, což střídáme se čtením pohádek. Přes den jsem TV využila jen v nejvyšší nouzi např. na uvaření, aby se mi nepletl u sporáku apod. To vše cca od jednoho roku dítka.

veruska007
3. led 2017

@verinikki Starší kluci měli od 3 let Večerníčka (10 minut), nejmladší dcerka cca od 2,5 let kouká s nimi. Kluci (5 a7) mají výjimečně pohádku o víkendu po obědě, aby nejmladší nechali spát.
Jinak jsem děti k televizi ani PC neodkládala, vařila jsem večer předem. Při nemoci jsme četli, prohlíželi fotoalba a hráli hry.

smallinka
3. led 2017

jo koukáme na tv, naše dvouletá dvojčátka s námi, no a co, doba je doba pokrok nezastavíš. podle mě lepší než když jim dáš do ruky tablet at se dívají samy....a hrají hry...což už dneska ve 2 letech frčí.....

celaskon87
3. led 2017

Mám čerstvě dvouletého kluka a 10 měsíční holku. Kluk se dívá na pohádky, když jdu uspat dceru, bohužel mají každý jiný spací režim. zatímco mladší spí 2x denně, starší spí po obědě, takže by se dalo říct, že ve spaní se střídají... Dívá se na Chaloupku na vršku nebo jiné večerníčky dostupné v ivysílání čt. A pak se dívá i večer na večerníčka. Někdy si až vyčítám, že je to moc, ale na druhou stranu kluk je šikovný po všech směrech, tak to neřeším.

verinikki
autor
3. led 2017

@veruska007
@smallinka
@celaskon87
Díky za to, že jste napsaly, jak to doma máte.
Je to fajn slyšet různé zkušenosti z více zdrojů🙂

lajla
3. led 2017

@kackakastanka proc je to to nejlepsi...zustat uplne bez televize?

kackakastanka
3. led 2017

@lajla no, my ji mame, ale bratr ji nema, jedna moje kamaradka take ne, a ja ji jednu zivotni etapu taky nemela, ale pak jsem nevydrzela... mam za to, ze kdyz ji nemas doma, tak na ni nekoukas, a rodina se vice venuje sama sobe, a lidi si vice ctou a travej jinak vecery, nez koukanim, jen mi prosim ale nepis, ze se da vypnout, ja ji obecne zapinam minimalne, ale bez nich bych byt uplne neumela

komive
3. led 2017

@lajla My treba nemame a jsem za to fakt rada..proste si clovek najednou najde jiny zpusob zabavy, vic spolu mluvi..verim, ze kdybychom ji meli, mame ji pustenou casteji. S detmi ji taky porizovat nehodlam.

handous
3. led 2017

U nás běží telka skoro celý den, máme ji jako kulisu. Naší dvouletou dcerku ale vůbec nezajímá, nevydrží ani u pohádky. Kouká 2 minuty a jde si třeba hrát. Pouštíme teda převážně Déčko nebo písničky na Očku, obě děti hrozně rady paří 😀 Zato syn( v dubnu mu bude 5) je televizní maniak, když něco sleduje, tak nevidí, neslyší 🙄 Jsme ale zastánci " normálních" pohádek, ne žádných Spidermanu, Supermanů a podobných kravin.