Ne a ne lézt. Jak posílit miminku zádové svaly?

janarot
5. bře 2021

Dobrý den, moje 8 měsíční dítě se plazí už dva měsíce jako meresjev, tahá tělo rukama. Vůbec není ani náznak na lezení po čtyřech. Hrozí nám rehabilitacemi , kdyby se plazila alespoň dobře, tak se to neřeší , ale tímto nevhodným plazením prý neposiluje ty svaly jaké by měly být posilněné a proto ji nejde lézt.. snažím se jí nějak pomoct ale úplně to ignoruje.. máte některá taky zkušenost s tímto plazením , popřípadě jak posílit miminku zádové svaly , dostat se na všechny 4 a pořádné druhé vzpřímení?

klokanka31
5. bře 2021

@janarot Já jsem své malé ukázala jak hodit kolena pod sebe, a na čtyři se už dostane rychle a sama, ale taky ještě neleze. A při plazení tahala taky tělo rukama, ale už asi dva týdny se plazí ukázkově, a pěkně rychle. Je jí 9 a půl měsíce. Si myslím že každé dítě má své tempo...

pe_tu_ss_ka
5. bře 2021

@janarot malý se tedy odstrkoval jen jednou nohou, ale my cvičili i kvůli operaci, kterou měl. Ale vždy bylo super dělat překážky. Polštářek pod bříško a dát za nej nějaké hračky. Nebo třeba přes moje lýtko.. postupně ho to bavilo přelézat.. a taky pokud doma nemáte koberce, ale kluzkou podlahu, tak i proto to nemusí jít. Malý pak péroval na kolenou, ale rozlezl se týden před 9 měsícem (korigovane měl 7 měsíců a týden) na naší posteli, kde mu to neklouzalo a pak postupně zvládal i parkety.. fyzio doporučovala aspoň nějaký kusový koberec..

jako_mala_holka
5. bře 2021

Máme i koberec, ukazuju ji, jak na to, peruje už přes měsíc, asi 3 týdny se plazi, ale zatím neleze... Příští týden jdeme na poradnu, tak se přeptáme, jestli to nějak řešit... Bude ji 9 měsíců 🙂

aneta_v
5. bře 2021

@janarot nás na fyzio učila, že když se dítě začne plazit, tak mu zarazit prst nad solar a tím ho zvednout. Vrážela jsem prst dceři asi 3 dny, couvala jsem po 3 před ní a najednou lezla sama. Občas jsem ji musela popošťouchnout, protože když pospíchala, tak se začla plazit, ale pak už stačilo jen pošimrat a šla na čtyři

baraskaska
5. bře 2021

Ja dceru dala na ten malej mic overball nebo jak se tomu rika a pomalinku kazdy den podsouvala kolinka. Za chvili to pochopila a lezla ostosest

janarot
autor
5. bře 2021

Moc všem děkuji za reakce. Tohle všechno jsem už víceméně zkoušela. Jen teda jak se umí už dlouho plazit tím svým způsobem tak je strašně rychlá a když ji nalákám hračkou tak je jak zaplašená a když ji zkouším nadzvedávat tak jde do prkna nohy do vzduchu a tahá jen ruce , mě přijde že ona vůbec neví na co má nožičky.
Každopádně moc děkuji za rady a snad se brzo zadaří i nám 🙏

verionka
5. bře 2021

Náš se plazil od sedmi měsíců, lézt mu nešlo, zkoušela jsem všechny možné rady, nic nezabralo, tak jsem se nakonec smirila s tím, že bude rovnou chodit, od osmi měsíců stal, od devíti obcházel nábytek...no a v jedenácti najednou začal lézt sám od sebe, třeba to chce jen čas😉

me_druhe_ja
5. bře 2021

@janarot malý Je ve všem trochu pozadu skrz nemoc, cvičila jsem s nimi devět měsíců vojtovku a plazit se začal až po 10. Měsíci. Samozřejmě špatně. No a lézt začal kolem 11 měsíce. a taky jsem zkoušela všechny možné tipy a triky co jsem našla na internetu. A nepomohlo prostě nic. Začal lézt sám i na klouzavé podlaze v okamžiku kdy na to byl připraven. Prostě někdy to nezrychlís ani když děláš všechno možné. Každopádně bych se ještě nestresovala, některé zcela zdravé děti začínají lézt až v roce. 🙂

95newmommy2020
5. bře 2021

Ahoj, mě se tak taky plazil do asi 8-9 měsíce. Už si oresne nepamatuju. Pak se začal plazit symetricky jako voják. A lézt opravdu lézt po 4 až v 11 měsících, s tím ze to furt prokladal plazenim. Až od roka prevazuje lezení po 4 kdy si konečně i sám sedl. Teď je mu 13 měsíců, výhradně leze, ale občas když někam hodně spěchá, je venku moc navlecenej, nebo i doma unavenej. Jde do plazu. On se plazil tak moc dlouho až si to fixl no..
Co se tyče doktorky, tak ta to nehrotila, protože se plazil křížem, což je dobrý pro hemisféry. Ne tak dobrý pro posileni ramen. Takže jsem si platila extra fyzio. Tam mi řekla to same, ale má slabší ručičky, což je důvod. Podle ni je nejčastější důvod neposilene bříško a nebo ruce. A u nás teda řekla, že je to taky oběť plovoucích podlah. Ale koberce sme nepokladali, kvůli manzove alergii na roztoče. A taky se rozlezl i na velmi kluzké podlaze.
Takže bych ji dala čas nebo pro svůj klid na to fyzio šla. Mě to pomohlo se zklidnit. 🙂)

klokanka31
5. bře 2021

@verionka Taky si myslím že to chce těm dětem dát trochu prostoru pro vlastní vývoj. Třeba moje malá před pár dny si ještě neuměla sama sednout. Když jsme jí posadili tak seděla ale sama to nedovedla. Moje máma šílela že v 9 měsících to je divný, atd. No a tuhle jsem jí položila do kočárku, a najednou koukám, a sedí 🙂 naštěstí máme pediatra který upřednostňuje nenásilný vývoj, žádné rehabky, prostě až dítě k tomu dospěje...

maki90
5. bře 2021

@janarot mám dvě holky a obě se plazily dost dlouho a přesně styl Meresjev 🙈 zkoušela jsem všechno možný a i kdybych se na hlavu postavila,tak nic. Až když si na to přišly samy. První v 10m a druhá až v 11,5m. Podle fyzio je důležité lezení nepřeskočit a lézt alespoň 2 měsíce než začne dítě chodit. Což obě tak měly,tak už jsem klidná 😁

sofindas
6. bře 2021

Dcera se plazila od 7. měsíce. Používala do kříže jednu ruku jednu nohu a zbytek jako kdyby neměla. Neřešila jsem to, asi jí to takhle vyhovovalo. Lezt po čtyřech začala až v 10,5. měsících.

cilkat
6. bře 2021

Syn se plazil od 6 do 10 m. na rehabilitace jsme teda chodili, ale hlavně proto, že se narodil se zkroucenou nožičkou, tak nás především hlídali. Rehabilitací bych se fakt nebála.
Jak už tu někdo psal, je fajn najít materiál, kde to dítěti neklouže, často dokonce tak, aby pro ně bylo nepohodlné o to šoupat bříško (hrubej materiál). Takže buď měkké, kde se boří (postel, vyřazená madrace), nebo až bude tepleji, tak prostě slíct do naha (nevím, jak máte teplé podlahy, ale možná by třeba doma na koberci šlo už teď). Spoustu dětí se nakonec naučí neplazit třeba kvůli trávníku, nebo štěrku...

elis101
6. bře 2021

Malá také vůbec nechtěla lézt, jen se plazila občas byla na čtyřech a zas s sebou plácla a pak si zacala stoupat...začala se sama od sebe plazit v den, kdy mi doktorka ukazala, jak ji pomoct (ani jsem to neztihla) q rekla, ze jestli nezacne, budeme to muset resit. Malé bylo asi 11 měsíců...jinak mi dr tedy doporučovala pri plazení vzit dlaň a celou plochou své dlaně podsouvat lýtko prcka dopředu. Ne za chodidlo, ale za celé lytko..nevím, jestli to popisuji dobře...

pinkyy
6. bře 2021

Dcera taky dlouho nic nedelala, neco po 9. mesici se zacla plazit taky na meresijeva a cca v 11 mesicich z niceho nic zacla sama lezt po 4. Chodit zacla v 15 mesicich. Taky mi Dr doporucoval rehabka, ale ja ji dala proste cas, dneska se na deti moc tlaci, kazde neni tabulkove.

elis101
6. bře 2021

Pardon, samozřejmě jsem chtela napsat: začala sama od sebe lezt 🤭