Ahoj holky, Potřebuju poradit, co dělám špatně, co změnit. Máme měsíční holčičku. Přes den kojím, večer dokrmujeme umělým mlékem, protože je hladová a i když ji předtím nakojím, tak ani zaboha nezabere, dokud nedostane umělé, pak je spokojená a spí. Přes den se chce často kojit, občas po kojení spí třeba i hodinu a půl v kuse, někdy ji z prsou nemůžu sundat. Večerní uspávání je dost náročné. V 7 vykoupeme, pak jsem ji dala prso a když ani po hodině kojení z obou prsou nezabrala, dostala příkrm, který jsme ji dávali stříkačkou (jak mě to naučili v porodnici). Krmila se i 2 hodiny, jelikož to mléko mezitím průběžně vyzvracela, několikrát se přebalovala, jelikož v mokrém ona nejí, dostala třeba dávku 120 ml, 60 vyžahla hned, další část až za třičtvrtě hodiny, mezitím se vzteká, dává si pěstičky do pusinky, ale nechce ani stříkačku ani prso. Zkoušíme nosit, kapky na bolest břicha, masáž bříška, mám ji na sobě, tak aspoň nepláče. Nakonec se nechá dokrmit a po 2,5 hodinovém únavném maratonu na několik hodin usíná.
Dneska už jsem se vztekla i já, že to takhle nejde, a dala jsem jí to z flašky. To pila hezky, bez vztekání, mezitím si odříhla, přebalila se, pak to hezky dopila, na chvilku zabrala, ale po 10 minutách se vzbudila a vztekala se dál, zase pěstičky do pusy, nechtěla ani dudlík. Tak dostala další várku 60 ml, kterou zase celou z lahvičky vyžahla. Ale i tak ji trvalo, než usla, nakonec si pocucala prso a u něho usla.
Moje otázka zní, co změnit v tom postupu? co se týče dudlíku a lahvičky, vím, že se říká, že to kazí kojení, ale popravdě mi to je jedno, mám totiž pocit, že malá je hladová, i když ji celý den kojím, každý den chce večer vypít víc a víc. mlíka mám hodně, ale malá u prsu hodně spí, i když ji přehodím na druhé prso, tak se neprobudí, pak má ale rychle hlad. Mám pocit, že si nevytáhne tolik, kolik by potřebovala. Takže večer už pak uděláme cokoliv, aby se malá napapala a spinkala, když vidím, že má hlad.
Je možné, že si ode mě nevezme přes den tolik, aby ji večer stačilo jenom kojení? když jsem já byla malá, měla jsem to samé, mamka mě celý den kojila a stejně jsem ji řvala hlady. Malá nám hezky přibírá, na druhou stranu už se nám párkrát stalo, že měla u prsa takový záchvat i přes den, že dostala UM i přes den, není to denně, ale jestli nepřibírá hezky i proto.
Přemýšlím, jestli by nebylo lepší rovnou přejít na UM? nebo jestli víc dokrmovat i přes den, spojit to s kojením, aby měla malá ode mě MM, ale současně nebyla večer tak hladová, jak kdyby nedostala za celý den najíst. Díky za tipy
tak prvních pět minut si myslím, že cucá tak, jak má (podle videí, co jsem viděla), pak už jenom dudlá prso a spí.....
@panickatlamicka jinak jsem zapomněla říct, že ze začátku byla zvyklá pít přes kloboučky, to už jsme skoro odbouraly, přisaje se i bez nich, akorát se přisaje přímo na bradavku, ne na dvorec, takže je to i dost bolestivé.....ale pracujeme na tom, aby se přisávala tam, kam má...nicméně saje na té bradavce tak, jak jsem psala výše.....
@obyvatelka Poraď se s dobrou LP,děláš hodně chyb.Přijde mi,že podle toho co popisuješ není malá hladová,ale přejezená.
Kombinace UM a MM často způsobuje bolesti břicha.
@obyvatelka tak to at zkoukne radsi laktacni. Ta technika je blba. Muj odhad je ten, ze mimco usne po par locich unavou, jak musi vynalozit praci. Kdyz odbouras dokrm, lahev, vypilujes techniku, verim, ze ti mimco hlady nebude.
@obyvatelka První měsíce je dítě na prsu "neustále",tím že se kojí se učí.A ze začátku mu trvá dlouho ,než je syté.Proto to Tvoje mamka měla stejné.Technika se dá vylepšit,aby netrpěly bradavky.Ale některé děti mají svůj styl a kojí se trošku rozdílně než odtatní.
Pokud kojit chceš,tak radím dobrou LP a pokud nechceš,tak dej UM
@soyevita s LP jsem v kontaktu už od začátku, pracujeme na té technice, problém je i s těma bradavkama, jak byla zvyklá na kloboučky, dost mi ty bradavky demoluje ☹ kojím bez nich asi 4 dny, tak doufám, že to brzo přejde a bude to lepší....ráda bych kojila, ale nechci mít hladové dítě....
Úplně zbytečně ji ten dokrm vnucuješ. Doporučuju si něco načíst o správné fyziologii kojení. Kojení nefunguje tak, že se dítě napucne na několik hodin a spí. Důvod k dokrmu je pouze tehdy, když má dítě málo počůrané plenky (méně než šest denně) a nepřibírá (v řádu týdnů). Rozhodně ne tehdy, když ti večer nemůže usnout. Časté kojení je v tomto věku naprosto normální a to, že ti u prsu usíná a tráví na něm hodiny, je normální taky. Děti večer pláčou, to je taky běžné a zdaleka to nemusí být hladem. Pokud je spokojená, když na tobě leží, není důvod s ní dělat takovéto psí kusy. Požadavek na časté kojení večer způsobuje nižší hladina prolaktinu, věc naprosto fyziologická, jediné co je potřeba udělat, je vyjít tomu vstříc a vzít to jako fakt. UM jen vše pokazí a vede zbytečně k odstavení. Pokud se vzteká u prsu i přes den, může to být způsobené matením - je zmatená dudlíkem, lahvičkou, stříkačkou (ani stříkačka není z hlediska dokrmování ideální, poskytuje plynulý tok), ideálně by kojené dítě nic takového poznat nemělo.
Pokud s tím chceš něco dělat, existují dobré laktační poradkyně, které posoudí situaci naživo, vysvětlí, co je potřeba a psychicky uklidní. 🙂 Seznam např. zde: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
http://www.infookojeni.net/
http://kojim.webnode.cz/
@obyvatelka moje malá taky málo otvírá pusu a hrozně mlaská,ale je schopná vypít dostatečně.Má 7kg.Bradavky mě taky moc bolely,pomáhal mi purelan a časem si zvykly.První měsíc přibrala 300g ,nedostala se ani na porodní váhu.Ale pak už každý měsíc přes 1kg.Tak uvidíš,jak to půjde
@obyvatelka Jinak čtyři dny bez kloboučků (gratulace k odbourání 🙂 ) je opravdu krátká doba, malá se stále ještě učí kojit bez nich. Naučí se to ale jen správným kojením a k tomu potřebuje dostat čas.
Držím palce, ať se sladíte. Neměla jsem kojit, u nás nikdo nikdy nekojil. K tomu vpacene vybavení. První informace byla, že s tímhle nikdy kojit nebudu. Druhá, že s kloboučky možná. Třetí, ať se na všechny vybodnu a kojím a kojím a kojím. V šestinedělí jsem nedělala pomalu nic jiného a teď je dceři 14 měsíců a kojím stále, oběma nám to vyhovuje. V létě jsem zkoušela učící hrneček a různé lahvičky s pítkem. Asi týden. Poprvé jsem zjistila, co to je mastitida a popraskané bradavky. Není radno si zahrávat s technikou kojení. Dcera je střízlík, ale zdravá a spokojená. Moje rada zní: vykašli se na hokusy pokusy s UM a koj. Hlavně v noci. Klidně nonstop. A pokud to nebudete dávat, pak hledej náhradní řešení. A klidně dokrmuj, pokud pak bude dcerka spokojená a ty taky. O to jde. Čím méně řešení a pokusů, tím lépe. Byla bych také zmatená...
Máme tohle v bledemodrem akorát jsme na um. Malý je cely den hodný, vlastně furt spinka ale jakmile přijde čas koupání,máme tří někdy i vicehodinovy boj...dělá přesně to co tobě malá ale u nás to pak konci rihnutim a je klid.pomáhá mu masirovani bříška,to se vždycky zklidní aspoň na chvilinku. Spíše bych si typla ze tvoje mala je prejezena jak tu už někdo psal...
@misar91 už jsem odbourala večerní kojení, aby měla jenom UM....zase kdyby malá nechtěla jíst, tak by nejedla, to už máme vyzkoušené....
@misar91 už jsem jí začala dávat kapky na prdíky, tak snad to zabere...
@obyvatelka tak to uz rovnou nekoj, protoze tak do dvou tydnu jsi bez mleka.
@obyvatelka Koliky má každé dítě a většinou navečer.Když by se mi pozvracela,tak bych se rozhodně nesnažila krmit dál,ale spíš bych se jí snažila uklidnit chováním,nošením,houpáním.To že si cucá pěstičky,neznamená,že má hlad.....
Ten maraton,co popisuješ,má spousta maminek.Odstranila jsi večerní a noční kojení a to je rychlá cesta k odstavení,přesně jak píše @panickatlamicka
Taky bych podle popisu řekla, že je to nakonzultaci s LP (nejlépe mamiláckou) a pak nevím jak uspáváte a jaký máte den, ale významně bych posílila vztahovou vazbu a zintenzivnila fyzický kontakt s miminkem.
Záleží jen na Vás a na tom jak to cítíte, tady Vám samozřejmě všichni včetně mě poradí vydržet, měsíční kojenec je opravdu ještě malý a vše se ustálí, zrušit umělé mléko a zkuste si najít dobrou laktační poradkyni.
Ted to myslim hlavne obecne, ale toto je typicky ucebnicovy priklad odstaveni, kdy je to proste zbytecne.
Napíšu ti svou zkušenost s kojením a mou malou teď už dvouměsíční holčičkou.
S porodnice jsem odcházela s dokrmem, byť jsme se všichni včetně sestřiček snažili, abych se rozkojila. Měla jsem těžší porod a mléko se mi dělalo hrozně pomalu, malá byla hladová, plakala, ale snažili jsme se to vydržet a nezačít dokrmovat. Já jsem dostala odsávačku, snažila se mléko spustit, nepomáhalo to, odsála jsem max 10 ml, nakonec jsme stejně na tom dokrmu skončily, protože malá začala hodně padat váhově a já už zoufale chtěla domů. Sestřičky mě ale utěšovaly, ať nezoufám, že se rozkojim, že bradavky mám luxusní a není jediný důvod, proč by to nemělo jít. Přesto to nešlo. Malá se sice uměla krásně přisát, ale nevydrže sát dýl jak minutu, usínala, omývání žíňkou, svlečení, tahání za ouško, dloubání do sacího bodu pod bradou nepomáhalo, prostě byla tuhá. Ze začátku jsem kojila tak jako v porodnici, nakojila, dokrmila stříkačkou odstříkaným MM a když byl ještě hlad, tak UM. Toto každé tři hodiny, bylo to na palici, furt sledovat čas, odstříkávat, vyvářet stříkačky a pak lahvičky, dělat UM, hrozně jsme se tím trápila. Navíc kolem mě spousta kamarádek s miminky co luxusně kojily, spousta rad, jak to dělat a jak to dělám špatně, když dokrmuju a já se v tom plácala. Snažila jsem se co nejvíc pít, co nejvíc odsávat, brala more milk, homeo, ale stejně jsem měla pocit, že je malá hladová (vyloženě neřvala, ale furt si jedla ruce, byla mrzutá, poplakávala, nespala). Po týdnu jsem kontaktovala první laktační poradkyni po telefonu, ta mi říkala, že je potřeba dokrmovat, aby malá měla sílu sát, doporučila nějakou kanilu, kterou při kojení používat, ale s tou to absolutně nešlo. Tak jsem kontaktovala druhou poradkyni, která přijela, řekla mi, že je potřeba mít malou co nejvíc na sobě, nejlépe i nahou, spát s ní v posteli (což jsme dělaly od narození), navazovat do šátku a být prostě s ní a kojit a kojit a kojit. Takže jsem na devátém dnu navázala šátek a byla s ní. Přestala jsem sledovat čas, kojila, kdy bylo potřeba, někdy byla malá na prsu furt ,někdy chvíli spala (max 30 min). Přesto to večer bez dokrmu nešlo. Přes den jsme ho víceměně častým kojením odbourali (jen vyjímečně ho dostala), ale večer byla malá protivná, nespala, plakala, po dokrmu vždy usnula a já si aspoň chvíli odpočala. Malá teda spala první tři týdny jen na mém těle a to i v noci takže spánek nebyl úplně kvalitní, ale po dokrmu to byly alespoň dvě hodiny v kuse,což byl úspěch. Lezla jsem po čtyřech, nevyspala, vystresovaná z toho, že nejsem schopná plně kojit. Ještěže partner a rodina maximálně pomáhali, pač já krom kojení nedělala vůbec nic. Po těch třech týdnech jsem byla u lečitele, který se mi mlíko pokusil spustit přes reflexní body, já jsem přesto měla furt pocit, že je malá večer nedojedená, že to mlíko nestačí, dokrm stále trval a já pořád vystresovaná, že ho v životě neodbourám. Malá v noci spala mizerně, po dokrmu měla koliky, takže nad ránem bolení, pláč, no už jsme byla zoufalá. Takže další léčitelka na jednom měsíci, taková moje poslední naděje na plné kojení. A ta mě konečně srovnala. Ve finále mi řekla, že je to celé jen v mé hlavě, že prostě chci až moc, nedám na svou intuici, že mlíka mám dost, jen nejsem schopná se napojit na svou dceru a prostě poslouchat sama sebe a jí. Dala mi home na klid a řekla mi, ať se přestanu trápit dokrmama, ať dokrmuju, když mám pocit, že je to potřeba, ale že je hlavně potřeba, abychom obě byly v pohodě. To mě hodilo do klidu, já si uvědomila, že je jedno, že tu jednu flašku denně malá dostane, že kojim, že imunitu díky kojení malá má a že to prostě dělám nejlíp jak umim. No a najednou to všechno bylo snazší, malá večer dostala dokrm, já jsem se tím přestala trápit a na šesti týdnech se malá od dokrmu sama odstavila, začala ho odmítat a já plně kojim. Je to teda náročné, pač kojim často (někdy co hoďku, v noci každé dvě, malá moc nespí v postýlce, takže ji mám opravdu téměř pořád v šátku nebo v náručí, jen když tvrdě usne, tak se dá odložit do postýlky, ale je pravda, že se to stále zlepšuje a intervaly se prodlužují.
Tím vším chci jen říct, dělej to tak, jak to cítíš. Ne nadarmo se říká, spokojená matka, spokojené dítě. Kojení je super, ale ne za každou cenu a to že kombinuješ MM a UM, nemusí být na škodu, naše malá to v pohodě zvládala obojí (jak prso tak lahev a nedělalo jí to potíže). Poslouchej jen sebe a své dítě, vykašli se na rady ostatních a jednej podle své intuice. Snaž se hodit do klidu a vydrž, ono měsíc je jen krátká doba, každý den to bude jiné, každopádně svůj rytmus a všechno časem vychytáte.
@l_eslie nosím malou v šátku, od začátku se mnou spí v posteli, máme hodně fyzického kontaktu, užívám si, že mám svou dceru u sebe. s LP jsem v kontaktu, zítra zase přijde a budeme řešit přisátí, aby mi nedevastovala bradavky, doufám pak, že toho vysaje více než když pila přes kloboučky a dokrm nebude potřeba.
@codal děkuju, tak nějak se k tomu snažím přistupovat, hlavně aby byla malá spokojená a my s ní 🙂
@arrowka právě doufám, že když se bude kojit bez kloboučků, více si vysaje, protože mléka mám hodně, a budeme moci dokrm odbourat úplně 🙂
@soyevita noční kojení jsem určitě nezrušila, v noci jenom kojím, večer dostane příkrm a za 3 nebo 4 hodiny, až se vzbudí, tak zase prso.
Skvělé! Já si zakázala internet a jen jsem sledovala dceru a snažila se být v pohodě, což u mě znamená teplé mléko, čaj a pod deku s dcerou. Každá to máme jinak. Držím palce 🙂 Mně pomohla moje obvodní, protože jsem šestinedělí promarodila s virovou angínou, vlastně jsem se po porodu sesypala, že to nezvládám. Stačilo jen "vypnout", nechat domácnost domácností a soustředit se na sebe. A to jsme spolu nespaly, měla jsem ji v košíku těsně vedle postele. Sama jsem se pořádně vyspala a dala dohromady. Společné spaní jsme přijaly v půlroce, pak jsem vzala i šátek. Hlavně neřešit, co na to ostatní, co by jak mělo být. Jen ty a tvoje dítě, o to jde.
@obyvatelka No ono to tak vyznělo,že večer a v noci je malá na UM.
Pořád mám prostě pocit,že toho do ní chceš narvat moc.Psala jsi,že jsi po hodinovém kojení a hodinové pauze dala malé ještě 120 a vypila jen 60 a přesto jsi to do ní tlačila dál.Nedivím se,že se poblinká.A zase pokračuješ.Nezlob se,ale není to husa na výkrmě.
Moje dcera ve 3.měsících vypila + - 100ml MM,někdy míň a někdy víc.Neřeším to.Přece někdy máš větší chuť,někdy menší,někdy jen žízeň.Dokrmovat bych začala,až by se váha třeba na měsíc zastavila,pokud by neměla dostatek počůraných plenek,tak samozřejmě řešit dříve.
Pokud hezky přibírá je UM zbytečné
Dite si nevytahne dostatek, pokud je spatna tevhnika. Ma dite pauzu v brade, kdyz saje z prsu?