Pěkný den, prosím o zkušenosti.
Na koupání syna od narození používáme Weledu měsíčkovou kojeneckou koupel.
Jinak na utírání při přebalování, buď hlavně namočené perlany jen ve vodě, či vlhčené ubrousky (např. světle modré Nivea baby, modré Huggies, modré Hipp...)
Kožní reakce naštěstí nemívá, jen v současné době je trochu opruzený, pak ještě tedy reaguje negativně na heřmánek, ale to já také. A nakonec já jsem atopik, ale u něj se naštěstí zatím nic neprojevilo, pouze mívá potničky.
Mažu ho pouze sudocremem, protože při bepanthenu plakal, to jsme taky zkoušeli různé plenky... no bylo to divočejší období, ale teď jsme zakotvili na dm a pampers harmonie plenkách.
V současné době je mu přes rok a já uvažuju, jestli na koupání nezačít používat bílé tuhé krémové mýdlo Nivea Baby ve světle modré krabičce.
A já se ptám na zkušenosti, kdy jste právě začaly používat pro prcky jinou, než tuhle čistě jemnou kojeneckou koupel?
Jde i o to, že doma máme docela zásobu těchto mýdel, používali jsme je my, ale teď z jiných důvodů jsme s tím přestali.
Používali jsme je několik let a neměli jsme negativní kožní reakci.
Díky moc 🙂
Díky za odpověď 🙂 Se zkoušením jsem právě dost opatrná, možná až moc ;)
Nová jídla/alergeny taky syn dostává dost postupně, do toho ještě měl/má podezření na abkm, takže si opravdu dávám pozor.
Proto se ptám na zkušenosti jiných, vyčetla jsem, že snad od šesti měsíců by již nemuselo být úplně nutno používat kojeneckou koupel, ale i tak nad tím prostě uvažuju.
@erchia za mě Nivea v žádné formě pro nikoho v rodině a Sudocrem je ropný produkt, takže ten jsme také doma zrušili. U dětí jsme dlouho používali jen čistou vodu (na tělo i vlasy), max jsme měli doma něco od Weledy pro případ, že by voda nestačila. Na opruzeniny silný výluh z čaje či řepíku a k tomu zinkovku od Purity Vision. Ve věku tvého syna jsme určitě dětem nic neměnili. Syn je multialergik, takže čím méně všeho, tím lépe. Když děti odrostly a jen s vodou už jsme si nevystačili, začali jsme vlasy omývat metodou no poo, popř. NT šampony. No a na tělo buď NT sprcháče/mýdla, nebo přírodní tuhá mýdla. A k tomu dál zinkovku na kde co. A na tom frčíme vlastně doposud.
@erchia jasne 👍 starsi dcera ma 3,5 aporad ji natiram temi osvedcenymi detskymi kremy, co vim, ze ji nevadi. a budu to delat klidne do dospelosti 🤣🤭 ne to je samozrejme nadsazka. ale ja se drzim co nejvic te prirodni kosmetiky a takove ty koupele jsem ji vlastne vubec delat nemohla, protote ji vadil prave ten olej no. a obe teda spis sprchuju. a jestli ti jde o to spotrebovani, tak to daruj, nebo jestli to voni, tak mezi pradlo. nebo treba na ruce 🤷🏼♀️
@erchia na ty perlany pozor, právě jsme je používali místo vlhčených ubrousků a pediatr nás vyvedl z omylu, že jsou hodně agresivní na dětskou pokožku, takže pak už jen vodou 😉
@miryp Díky za info kolem sudocremu... přiznám se, že jsem po něm sáhla, protože ho doporučují všichni kolem, včetně doktorky, syn s ním nemá problém, opruzeniny má opravdu výjimečně, takže jsem s ním spokojená. Sama ho občas použiju.
Ale když bych hledala teda alternativu ve stejné cenové relaci, ovšem víc non toxic, tak co prosím lze doporučit? To jest klidně dotaz do pléna, co jiného možno používat 🙂
Mažu tedy skoro při každém přebalování...
Jinak po koupeli v řepíku, když byl úplně maličký, nám přišlo, že to měl ještě horší, když měl výjimečně víc opruzeninu.
A k čistému zinku taky nemám úplně důvěru, v minulosti jsem jej používala na sebe a měla jsem z něj divný pocit, nevyhovoval mi.
Ale díky za tip, že neměnit, teď šlo i to, jestli objednat novou Weledu, či zkusit tu Niveu ;)
@gbp Jo, tak to naprosto chápu :D U nás už syn po domluvě s doktorkou mohl k narozkám ochutnat dort se smetanou, jogurt jí už docela dlouho, ale já ještě pořád se snažím aspoň rámcově vyhýbat třeba jídlům se smetanou, mlékem :D
Takže on to jí skoro dřív než já, která ho ještě jednou denně kojím, kdyby nááhodou :D
A jinak mýdlo určitě využijeme jinak, spíš šlo teď o cestu, jestli lze už využít takhle ;)
@lusiana777 Opravdu? Já z nich právě mám dobrý pocit, že aspoň nepoužívám tolik ty vlhčené... A navíc mám radost, že se dají vyprat a pak je používám jako hadříky na úklid...
No tohle asi změnit nepůjde, máme před rekonstrukcí komplikovanější situaci s koupelnou, máme jí daleko, takže technicky to ani nelze jinak, než mít namočené perlany v misce u přebalováku. A tedy zatím jsem si nevšimla, že by s nima měl problém 🙂
Ještě by je šlo vyprat před použitím na prcka, ale to nevím...
Jinak celkově ještě občas používáme šampon Babe, ale ten hlavně, když měl seboreu, teď jen opravdu občas. Ta seborea se ho teda ještě trošku drží, ale to mám v plánu probrat s doktorkou, ale kdyby někdo měl tip, jako ho toho zbavit úplně, tak klidně ;)
Mazala jsem Excipialem, pak omyli jsme tím šamponem a pak to šlo vyčesat, hodně se to zlepšilo, tak jsem to nechala být, ale trochu tam toho přece jen ještě je.
A celkově tedy dostává BioGaiu, tak ta věřím, že mu taky pomáhá s imunitou a tak ;)
@erchia repik u nas taky neprosel, ale na ten cerny caj teda nedam dopustit. uvarim silny a pal s nim opruzeninu potupam a necham zaschnout.
preventivne taky musim bohuzel mazat, ikdyz bych rada bez toho, nasi vyhovuje ta weleda, ale u vas vadi ten mesicek, tak to zkuste neco jineho. zkus jinou zinkovku treba. ta purity je teda super, ale muzes zkuset Medarka treba. ja si teda obcas namicham kokosak+bambucke maslo+cista zinkovka.
perlany teda taky pouzivam 🤷🏼♀️ tak leda mit na kazde prebalovani zinku a ty pak prat no.
@erchia Ja jsem zastancem setrne pece pro deti i dospele a Niveu bych detem nedala. Je spousta setrnejsich pripravku. Pokud ma syn sklon k vyrazkam, tak hlavne nedavat nic, kde je ve slozeni v hornich radcich alkohol. Na to pozor i u Weledy. U nekterych pripravku je obsah alkoholu vyssi. Synovi mazu zadecek Puristy vision zinkovkou a taky na ni musim pet chvalu. Na myti pro deti pouzivam Attitude, ale uz mam deti vetsi. Na seboreu jsem četla chvalu na krém od Kokosovo, ale nemám ozkoušené. Jinak syn měl ABKM i seboreu, nic jsme s ni nedělali, zmizela sama po roce.
@erchia já ten Sudocrem zprvu také koupila, protože ho doporučoval kde kdo. Ale když jsem pak zjistila, co je to zač, tak jsme ho vyhodili a začali používat právě tu zinkovku od Purity Vision. Stačí malé množství a chce to vetřít do kůže (alespoň u nás se neosvědčilo dávat vyšší vrstvu, funguje nám lépe, když se zapracuje).
Pokud víš, že řepík nebyl ok, tak klidně ten silný výluh z černého čaje. Udělá úplně stejnou službu a ještě jsem neslyšela, že by na něj někdo reagoval, včetně našeho multialergika. U dětí jsem řešila opruzeniny v důsledku ABKM a u syna pak i při příkrmech a používala jsem obklady z toho černého čaje, vždy jsem namočila sterilní čtverec do čaje, přikryla jím potřebné partie, děti zabavila nějakými blbinkami a nechala co nejdéle působit. Pak jsem to nechala volně oschnout. A vždy byly za chvíli děti vyhojené.
Seborea u našich dětí rovněž souvisela s potravinovými alergiemi, stačilo vychytat jídelníček a kvasinky se podařilo zlikvidovat. Jinak na již vzniklá ložiska jsem u dětí používala olejové zábaly (promastit hlavičku olejem, na to bavlněnou plenku nebo bavlněnou čepičku a nechat půl hodinky na hlavě, poté připravit prckovi koupel, položit ho do vody ideálně tak, aby hlavička byla ve vodě, nebo alespoň oplachovat, aby se vlásky pokožka celá namočila, poté umýt šamponem a hlavičku vysušit ručníkem). Pokud se tak nepodařilo vše dostat dolů na první kůru, s druhou už to bylo dole na 100 %. Nejsem zastáncem vyčesávání, neb to pak jde dolů i s vlásky, je to nepříjemné, bolí to, takhle je to zcela nenásilné a neničí to vlásky.
@erchia https://www.profimed.cz/fridababy-dermafrida-fl.... Nevim jestli už jste nezkoušeli tohle na seboreu. Ale je to super.
Mým dětem je 8 a 9 let a pořád pro ně kupuju kojeneckou kosmetiku 😄
@erchia tak to zkus a uvidis 🤷🏼♀️ osobne jsem zastancem cim mene tim lepe a co nejmene chemie. holky myju jen vodou. akorat teda sampon maji. moc neexperimentuju, protoze starsi take trpi na atopaky, na tu nesmi prijit nic olejoveho. mladsi jeste prebaluju, take pouzivam perlan s vodou nebo z DM ubrousky s 99% vody. sudocrem jen kdyz ma opruzeniny, ale stejne nejlip ji zabira cerny caj. preventivne mazu jen zinkovkou od purity nebo mesickovou weledou.
jinak tu niveu bych na ne nedala, ale to je ciste jen muj problem. nelibi se mi to slozeni, vadi mi to parfemovani, ale na to se neptas. pamatuju si akorat sodium laureth sulfat, tomu se vyhybam i v kosmetice pro sebe.