Maminky, mám 17ti měsíčního chlapečka. Když mu vařím vývarové polévky, tak se mi zdá, že jsou slabé 😝 , tak přidám kousíček masoxu. Když vařím zeleninovou, tak přidám kousíček zeleninového bujonu. Může se bujon či masox takto malým dětem podávat? děkuji vám za odpovědi 🙂
Ahoj.Já dávám do zeleninové polévky sypký bujon z bio výživy.S normálním nevím,ale taky mě připadají hovězí vývary bez bujonu slabé. 😉
danco, já ti nevím, já se teda těmhle věcem vyhýbám. Malá jí s náma všechno, ale radši zatím vařím bez "éček". Já třeba dělám polévky tak, že dám vyvařit maso s kostí, pak je vývar silnější, aspoň podle mě...
holky, děkuji vám za rady. Po neděli se jdu mrknout na ten "bio bujon" a taky se budu snažit raději vařit bez masoxu či bujonu 😅 😅
Danca - jde hlavně o glutamaty a glutasoly(zvýrazňovač chuti, jichž je většina běžných ochucovadel plná a pro děti nevhodná) - pokud koupiíš ochucovadlo třebav County life nebo v obchodě se zdravou výživou a je jen z produktů, ale bez tohoto zvýrazňovače chuti, tak to je ok. masox bych nepoužívala. Nepoužívám ho ani pro nás - kupuji bujonove kostky v bio obchodě. Polévku tím ochutím stejně. 🙂
kubaka, děkuji 🙂 🙂 🙂
Holky Vitana má novinku- bujony řada Natur- mám bylinkový s oliv.olejem, kuřecí s jarní mrkvičkou a mořskou solí, zeleninový s oliv.olejem. Měli ještě hovězí. Nejsou teda bio, ale jsou bez konzervantů a glutamátu. Zatím to testuju dneska na nás, prckovi je čerstvě rok, tak ještě asi počkám, ale myslím, že kolem 1,5 roku bych ho asi už použila.
Používáme jak píšou holky jen bez glutamátů a zvýrazňovačů - bujony z bio výživy.. Jinak mě polívky z masa teda přijdou chuťově lepší.. Navíc děti ještě nemají "zkažené" chuťové buňky jako my a nepotřebují tak výrazné chutě 😵
Kupuju bio bujón Alnatura v DM drogerii. Taky se dá koupit v bio koutku v Bille, ale nepamatuju si značku. Každopádně ten z DM drogerie je mnohem chutnější a asi o polovinu levnější 🙂.
Minea jo jo ta alnatura je dobrá 🙂 teď jsem koukala jaký máme a je to on 😵
mně např. přijde bujón od Vitany mnohem méně výrazný než od Maggi a Knorru.
Jo, ty kostky od Alnatury taky kupuju v DM a je cítit, že není tak" umělohmotný" jako ty s glutamatem. Ale používám je jen zřídka, polívky dělám masové, ale s takovou spoustou zeleniny, že si polívka vystačí sama 😀
Jo, a dobrý nápad mé známé je rozpustit na pánvi na cibulce droždí a jen tak ho vylít do polévky. Udělá ohromnou chuť - do čistého vývaru ovšem neéééé. Ale ty teleninové mišmašové to báječně doladí a je to zdravé.
Ještě jsem chtěla říct, že ten bio bujon používám na vaření pro nás dospělé, dceři to vůbec nedávám.
Jojo, drožďovou polívku dělám, je fakt dobrá - dá se to dělat na spoustu způsobů, rozpuštěné droždí se např. zaklepne vajíčkem atd.
Tak já dávám kostku masoxu do každé zeleninové polévky(tzn. na 9 porcí)asi od roka.Do té doby jsem vařila bio zeleninku,ale když už mi to přestal jíst,neměla jsem jinou možnost. 😖 Ale určo je to menší zlo,než dětem dávat hranolky,paštiky apd. 😉
Ale jinak nudlovku dělám z klasického vývyru z masa. 😎
dávám masox, nebo jakýkoliv bujón přidávám i k k vývaru...od roka v pohodě
No když jde běžně koupit podstatně méně závadný bio bujon, který ochutí taky a je stejně drahý, nevidím důvod, proč do sebe a dětí cpát víc glutamatů, než je nezbytně třeba 😉
malicka miluje kvasnicovou polevku..na trosce oleje osmahnu nadrobno cibulku a rozdrobim na to dvoje kvasnice a az se roztopi zaliju teplou vodou a metlickou rozmicham co to da a pak do toho bud dam mrazenou zel.smes nebo nastrouhanou mrkev a dam max.sul pepr nebo bio masox 🙂 nudle
Podle mě je to jen vymoženost dnešní doby ty BIO potraviny. Já od roku používám bujony úplně normálně. Myslíte si,že naše maminky si s takovýma kravinama dělali hlavu? A jsme zdravé. Já si myslím,že děti si musí zvyknout na vše co je normálně kolem nich. Co školka,nebo škola? to je tam nebude dávat do jídelny? Tam určitě nic BIO nebude!
tomasek to je pravda..mala uz je ve skolce druhej rok a proste tomu nezabranis to by clovek koukal co jai nekdy na jidelnicku a vari to ve stejne jidelne jako pro dospelaky a zakladku takze o tom si idealy nedelam a ani to tak vehementne nezere v hlave,ze by treba nesla kvuli tomu do skolky atd.ja jen uvedu pripad me svagrove..ta od narozeni kojila a potom jak zacala s prikrmy tak neexistovalo absolutne v nicem zadnej cukr,zadna sul zadne obycejne rohliky treba v roce a pul mohla kousat ten polystyrenovej chleba vodu nebo neslazenej caj a kdyz se k necemu dorvala za jejima zadama tak byla jak u vytrzeni..to ji jednou svagr vzal k nam a u nas ji dal 100%naredenej dzus coz neni zadna hruza v roce a pul mozna vic a dal ji rohlicek a rekl ji jen si dej pac prijdes domu a budes mit ten umelej chleba anebo ji davala jen a jen celozrne pecivo coz vubec neni dobre pro tak male deti nebot to ma obrovske naroky na zazivaci system!nesmela zadne jine mleko nez to jeji a potom kozi!!!od nejake kozy kterou ani nevidela,ale pani co ji to dohodila tak ji verila a kazdej druhej den si sla pro kozi mleko ktere svarovala a male davala..na jednu stranu je fajn ,ze ji nedavala sladkosti atd nebo spise bile jogurty nez ovocne,ale zase ta jeji mala je chudokrevna vypada tak prusvitne kam ji posadis tam ji najdes a v zari jde do skolky takze veskere jeji zasady padnou..nicmene abych se vratila k tematu,ja jsem take dbala na jidlo od mala,ale neprehanela jsem to do extremu jako,ze by mala videla zmrzku a plakala ,ze ji chce a ja ji rekla ne nesmis neni to zdrave jak svagruse..to dite je pak odstrcene svym zpusobem at mu to vysvetlis jak chces,ale myslim si ,ze urcite je dobre dbat alespon doma kde to mohu ovlinit na kvalitni stravu bez pridavku umelych sracek glutamatu chemie atd takze ikdyz vim,ze v jidelne se tak vari tak ja tak varit nebudu uz je z presvedceni,ze toho nechci do tela za ten den dostat dvojite mnozstvi ,ale jen to co musim 🙂
aponchie, ta kvasnicová polévečka vypadá dobře. Zkusím ji malému uvařit, bude to aspoň změna 😉 🙂 🙂
Souhlasím s tebou aponchie,ta tvoje švagrová to vážně přehání. Já se taky snažím vařit normlně zdravě,ale sem tam šáhnu i vedle. S ničím se to nemá přehánět. I ty děti musíme zvykat na vše,ať pak z toho nemají infarkt,jak to zkusí poprvé.
jakmile jsme měli rok,tak nám bylo doporučeno,že klidně už můžeme skoro vše,ale co se týče polévek a bujónu,tak jsem byla na "vážkách" a vyřešila jsem to tak,že jsem koupila Zdravavita-koření bez konzervačníc látek a gluténu a musím říct,že jsem už z toho dělala i guláš a je to super.....není poznat rozdíl... 😉
ahoj já používám slepičí bio bujon od Alnatury z Dm drogerie 😉
a odkdy se ten klas.bujon tedy může dávat?
vefa:já bych řekla zhruba od 3let,kdy už snad může malé vše,...... já tedy do 3let budu omezovat koření apod.,ať si hned když je malinká nezvyká na kořeněná,bujónová jídla a pak si hodně navykne a pro tělo to není také dobré......a hlavně do budoucího života
tomasek06: Ale prosím tě. Za prvé, bio nejsou vymožeností dnešní doby - ještě před válkou bylo bio v podstatě všechno. A lidé byli podstatně zdravější než my teď, alespoň co se týče našich typických civilizačních onemocnění. Za druhé, rozhodně nemám pocit, že "my jsme zdravé", myslím náš ročník, prostě holky, kterým je dnes kolem 30 let. Ani omylem. A promiň, ale vsadím se, že i ty patříš mezi ženy, které trpí minimálně migrénami, zahleněním, při menses se neobejdou bez paralenu a jiných sraček, mají problematickou menses (pokud se teda nedopují HA, čímž si to kousíček oddálí, ale pak ty následky....) nebo je pořád bolí hlava apod. Říkám to proto, že v okolí v podstatě skoro neznám ženu, která by byla opravdu zdravá. A seznam kamarádek, které dlouho nemohly otěhotnět, případně mají děti s alergiemi, LMD apod., by byl taky pěkně dlouhý. Až bude nedejbože tvůj drobeček čirou náhodou pořád nemocný, bude mít ekzém nebo alergie (opět mluvím z vlastní zkušenosti ze svého okolí, protože tohle je skutečně všude, kam se podíváš), vzpomeň si, jaks mu s láskou vařila glutamátek a krmila ho nanuky. Pardon, ale z takových matek je mi nanic..... 😝
bio: tak to já žiju asi v divném prostředí 🙂. Na migrény okolo mě rozhodně většina známých netrpní a ani nikdo není výrazně nemocný. a nesouhlasím s tím, že by právě jen strava byla na vině, že někdo trpí alergiema a podobnýma svinstvama. Je to i tím, že dneska se všechno přehnaně desinfikuje a děti si v dnešní době nevytvoří přirozené ochranné látky.
a zajímalo by mě, jestli je to jen postoj a nebo jestli opravdu v životě nedáš dítěti nanuka.
a to, že před válkou byli lidi zdravější - s tím souhlasím, ale je potřeba se taky podívat v jakém žili prostředí a že těch civilizačních vymožeností, které dneska ničí životní prostředí a podobných věcí bylo mnohem méně.
ahoj holky,tak vzhledem k tomu,že má nejstarší dcera má rakovinu,tak se snažím co možná nejvíce éčkům vyhýbatsamozřejmě,že to úplně nejde,ale když to jde alespon z části omezit,tak proč ne a taky musí člověk koukat,jaká éčka jsou ve výrobku obsažena,protože ne všechny éčka jsou nebezpečná,jinak my jsme od lékařů dostali papír právě s éčky,a potravinami,které éčka obsahují a bylo mi řečeno,že nejnebezpečnější éčka jsou v gumových bonbonech,jogurtech se želatinou a masoxem,to prý jsou nejhorší sajrajty,takže tohle třeba nedávám vůbec,to mi prostě utkvělo v paměti,jinak třeba nevím,jaké složení má bujon ze zdravé výživy,já tyto věci raději nepoužívám
Ahoj,tak my používáme zdravitu,bujony Natura od vitany nebo bujony z dmka 😎
radko: bujóny bio právě jsou bez éček a glutamátů a takovýchto hnusů, pečlivě jsem četla složení, tak myslím, že by to Tvá holčička mohla...
Jinak se masoxům a vegetě s glutamanem vyhýbám...
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... 😉