ahojte mamicky...mam rocnu dcerku ktora nechce pit nesladene cajiky 😒 kupujem jej bilinkovy a ovocny detsky cajik v sackoch a vzdy musim aspon trosicku prisladit inak nepije....cim sladite cajik vy??? je mliecny cukor vhodny alebo skor glukopu....docitala som sa niekde ze glukopur ze ovocny cukor dodava dietatku energiu a nasa malicka jej ma az az 😀 😀 😀 chcem pre malicku len to najlepsie a granulkovane cajuky aj ked niekedy davam neviem ci su vhodne na kazdodenne pitie 😨
Já malýmu nesladila do dvou let vůbec nic. Pil normální dětský čajík, hodně slaboučký a nebo balenou vodu. Granulovaný čajíky jsem nikdy nekupovala, jen jednou jsme ho od někoho dostali, tak jsem ho občas udělala. To mu vydrželo až do teď, žádné nápoje přislazovat nechce a vodu pije nejradši. Po tom druhém roce, pokud bylo potřeba přisladit nějaké jídlo, přislazuji normálně cukrem.
@barborka25 koukni na caje http://www.zdraviprotebe.cz/ciperka-lipovy-dets... čiperka, jsou slazene mlecnym cukrem, i ho to firma prodava samotny.. deti si na nej nezvyknou a neni skodlivy 😉
Ahoj, já sladila sirupem z agáve od Alnatury z DM- je zdravý, cenově vcelku dostupný a stačí ho malinko.
Holky, já bych dala na názor laktační poradkyně annag a čaje bych dětem nedávala žádné, jsou to v podstatě "drogy", jak ty z čajovníku, tak i ty bylinkové (no a granulované už vůůůbec). Zkuste raději ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, jsou daleko hodnotnějši, jsou v nich vitamínky a taky dětem víc chutnají 😉 Pak nebude problém, čím sladit.
@beruska2x, jasně, ne každé dítě má stejné chutě a také ne každé dítě může každou šťávu, nicméně i u alergiků se často nějaká najde, na kterou není reakce a pokud ne, tak bych byla určitě pro čistou vodu, v nejhorším případě rooibos, nikdy ovšem granulovaný "chemický" čaj nebo bylinkový - byliny jsou určeny na léčení problémů, ne na běžnou každodenní konzumaci - můj názor. Takže prostě bych jen ráda, aby maminky zapřemýšlely, jestli je takový čaj vůbec dítěti něčím prospěšný, než mu ho navíc začnou sladit... 😉
My sladíme glukopurem....ted momentálně nejvíc pijeme vodu s citronem a trochuou glukopuru. Až se divím, že jí to tak kyselé jede...jsem ráda, nevyžaduje to tolik oslazené, jako čaj.
Zas ty šťávy se mi nechce dávat kvůli zoubkům. V noci se snažím jen vodu, ale někdy to nejde a dám čaj nebo mlíko, zuby nezuby 😉
Naše malá pije jen vodu a k obědu ředěnou štávu. Sáčkové čaje ji nechutnaji a granulovaný ještě nikdy neměla 🙂 Někdy máme s pitím trochu problém, ale radši ji každých 5 minut nabízim vodu než ji dávat sladký čaj.
@luthien.k vim moc dobre mam osobni zkusenost, myslim ze slaby cajik neublizi, urcite min nez stava z bud strikaneho ovoce nez uz nedejboze hotova 😅
nhavic je to jen o hledani, ne vsechny granulovane caje jsou spatne, jako vsechny cukry nejsou spatne, mlecny cukr je tentyz co ho obsahuje i MM..
a voda je super, i ted ji malymu davam ale musi se to stridat, po par dnech se mu prepije a chce zmenu... deti jsou maly a ne blby 😀
My dáváme bio jablečný mošt a též myslím, že neublíží 😉 U nás zase není v kurzu voda, prostě ji nechce (pouze ve vaně 😀 )...
Je to zkrátka věc osobního názoru, tak jen aby ostatní maminky třeba zkusily i něco jiného než čajíky, vím ze svého okolí, že je to třeba ani nenapadne a čajíkují pomalu od narození 😖 Navíc naštěstí je ještě pořád víc neatopiků než atopiků (teda doufám!!!).
luthien - já dávala taky kolem roku synovi pír ředěný bio jablečný mošt a doktorka mě varovala, že hodně překyseluje žaludek a není v tomhle věku ještě vhodný. Že jsou vhodnější ty dětské hami, hipp, babylove šťávičky, taky bez cukru a jsou prostě lepší s vodou na pití 😉 taky jsem si myslela, bůhvíjak synovi nedopřávám a spletla jsem se
jinak syn už dlouho pije nejraději šípkový nebo jiný ovocný čaj buď s trochou sirupu (YO) nebo třeba s ovocnou šťávičkou 😉 nebo jen vodu s trochou sirupu
@ygreen, hmm, já jsem první mošt koupila před 14 dny, do té doby to byly ty Hipp a Babylove, tak to možná ještě přehodnotím alias zeptáme se na to své doktorky, díky 🙂 Jinak annag také doporučuje ty ovocné šťávy v množství cca do 180 ml denně (neředěné), což my ani náhodou nevypijeme, nanejvýš třetinu vzhledem k tomu ředění. Pořád si prostě myslím, že je to menší zlo než čaj, který obsahuje taniny a jiné látky, o jejichž působení na tak malý organismus se toho mnoho neví... Já bych asi nedala ani ten šípek 😅 Možná tak po třech letech věku.
On je ale taky čaj a čaj. Klasický čaj (černý, zelený, bílý) nebo bylinkový bych určitě nedávala denně, ale ovocný, který je jen ze sušeného ovoce, tak ten podle mě neublíží v jakémkoli množství 😉 My jsme navíc zvyklí jen na takovou spíš obarvenou vodu, dávám dva sáčky čaje na 1,5 litru vody 😅
Nicméně k tématu: glukopur jsem dala asi 3x, jen výjimečně na doslazení kyselé přesnídávky apod. S mléčným cukrem nemám zkušenost, takže neporadím 😅
luth_ ten šípek mám schválený, stejně jako ovocné čaje - kde je ibišek a je tam prostě vit. C. Ten šípkový se ale samo nedává nonstop. Třeba jednu krabičku a pak 14 dní dostává jiný, nebo jen vodu se šťávou 😉
ja teda taky kupuju YO sirupy, pak ma vodu, roiboos, obcas caj.. musi se to stridat 😉
jinak ten most ma fakt hodne kyselinek, to bych moc nedavala, muze se osypat ale ani pro zaludek neni nadmerna kyselost dobra 😅 ale hhlavne ja v BIo nic navic nevidim - naopak, kvuli neochrane je tam vic moznosti bakterii a mnozeni plisni a vseho ...
nevim jestli to neni vic skody nez uzitku ☹
Mně fakt nepřesvědčíte, že voda se šťávou z koncentrátu s aromaty, kyselinou citronovou, cukrem a glukózo-fruktózovým sirupem, natož čaj, je lepší, než ředěný jablečný mošt, který prošel pasterizací, takže bakterií a plísní bych se fakt nebála... 😉 Se střídáním pití jistě máte pravdu, zkoušíme vodu, ale ta prostě není tak dobrá 🙂 A ovocné čaje jsou minimálně chuťově stejně kyselé jako mošt... Jak je to s obsahem kyselinek v nich tedy nevím, ale mně samotné díky své kyselosti nechutnají.
já nevím holky ale zkusili jste třeba místo cukru si sehnat bylinku tady tuto :Stévie sladká , Já ji používám už honě dlouho a doslazuji tím hlavně kyselé nápoje třeba když odšťavnuji nebo čaje nepoužívám cukr , a doslazuji jen tehdy když vím že je to nutné.Sirupy nepoužíváme pro děti ale děláme pro sebe bezinkový pampeliškový a kopřivový a jsou mňam 😝
pro inspiraci 😉 http://www.jakbydlet.cz/clanek/552_stevia-sladk...
@brusinka.pusinka, díky za tip, asi vyrazíme do zahradnictví 🙂
Luthien. k sušenou najdeš i ve zdravé výživě 😉 a není zač, je to opravdu moc dobrá náhražka i pro nemocné a cuvkrovkáře 😉
Jasně, ráda si ji i vypěstuju, mám celkem slušnou bylinkovou zahrádku, tak stévie by tam byla jen na "letním bytě" 🙂
Luti my ji máme i doma i na zahradě na chalupě a používá celá rodinka 😉 ale třeba pro maminky co nepěstují kytky tak se dá koupit sušená 😉
Jinak my taky děláme sirupy, bezinkový a lipový, mm je i přes mé protesty pije po litrech 😎 , já je používám spíš sporadicky, ale jsou moc dobré 🙂
ten bezinkový sirup se může dávat už tak malým dětěm? Děláte ho z normálního krystalu nebo používáte jiný cukr? 😅
Neee, dětem ne, pro rodiče 😉
ahojky, já dávám každý granulovaný čaj, ale když měl třeba průjem a vařila jsem černý, tak jsem sladila Glukopurem, tím jsem mu přislazovala třeba i nastrouhané jablíčko, když bylo kyselejší 🙂