Ahojte, můžete prosim poradit, jakými mlecnymi výrobky nahradit MM. Odstavila jsem 17M syna. Četla jsem ze UM už není potřeba, hodně vypije a ji mi taky dobře. Dávám mu ráno jogurt ,sýr občas ale sní mi jen tvrdý syr a s tvarohem se to prý nemá přehánět. Kaše mi bohužel nejí...děkuji za rady
V tomto věku by měl vypít cca půl litru mléka denně nebo ekvivalentu právě v podobě jogurtů, kefirů, jogurtového mléka, sýra, kaší, kde v nich stejně už mléko je. Pak jsou různé polévky, omáčky, co v nich taky může být mléko. Pokud má jenom ráno jogurt a jen občas sýry, tak bych se skoro přikláněla k tomu mu mléko ještě dávat (nemusí být UM, v tomto věku stačí i plnotučné kravské). Tvaroh není vhodný ve větším množství kvůli vysokému podílu bílkovin, kterých takto malé děti ještě nepotřebují tolik, ale také může být. Pokud uděláš pudink z půl litru mléka a syn sní čtvrtinu, tak vlastně snědl čtvrtinu denní dávky mléka. K tomu jogurt, kefírové mléko a máš "splněno".
Vše je kvůli množství vápníku, pokud si dobře pamatuji. Takže se dívej po potravinách, co mají dost vápníku.
Já střídám UM a kravské mléko. Jakmile je i jen trošku nemocný, dávám vždy UM, protože je mnohem stravitelnější a syn blbě přibíral a pořád to s váhou není kdovíjaké. Výhoda UM je, že ho zvládá i třeba při střevních onemocněních, kdy jinak nic nejí. Otázkou je, proč mu už mléko dávat nechceš - nechce ho?
Ze starší diskuze odkaz na téma vápníku - http://www.prvky.com/vapnik-potraviny.html - ale teda že půl kila čokolády denně je prevence osteoporózy jsem netušila 😀 (no, dobře, asi bych se neunesla a v tom mlíku a sýrech to bude asi lepší 😀 ).
Jogurt, kakao, puding, ted hodne delame ovocne nanuky s tvarohem, pomazanky, nebo je dost vapniku v oriskach a dalsich potravinach, nejde ciste o mlecny puvod
Ani jedno dítě mi po odstavení v roce (13m a 15m) nepilo mléko. Žádné, kravské ani UM. Pouze do jídla - do lupínků a do kaše. Jedly sem tam bíle jogurty a tvrdé sýry a normální pestrou stravu. Asi někdy po 3.roce vzaly na milost kakao. A jsou z nich naprosto zdraví puberťáci 😉
@martik169 Ja syna nekojim cca od 13 mesicu. Ma rad bily jogurt, toho sni kazdy den ke svacine 200-250 g. Jinak davam mleko do bramborove kase, obcas k veceri brambory s tvarohem a maslem nebo palacinky s tvarohem/kysanou smetanou a banananem, do omacek pridavam nekdy kysanku, rizoto zjemneny kysankou atd. UM nikdy nemel, mleko na piti zatim nedavam, melo by se davat tusim az od 2 let.
@katule1990 200-250g jogurtu odpovídá 400-500ml mléka, takže přesně ta "potřebná dávka". Neumím si představit, že by mi syn snědl denně 200g jogurtu 🙂.
@merope Aha, to jsem nevedela, ze to odpovida pullitru mleka, diky za info 🙂. Syn to prave fakt sni, kdyz bych mu dala jen maly jogurt 150 ml, tak chce jeste. Takze vyrabim domaci jogurt v jogurtovaci po litrech, mame spotrebu 😁. On naopak dost malo pije, tak jsem rada, ze tim do sebe dostane i nejaky tekutiny.
Není třeba to zas až tak hrotit. Mléko nepije normální? Nebo kefírové (to miluje můj syn), jogurtové..jogurt, žervé, tvaroh (smíchat třeba s jogurtem), pudink, máslo, pomazánky, občas do něčeho smetanu, zakysku...