Ahoj, syn necelý čtyři měsíce - nešlo pasení koníků, pořád roztahoval ručičky, jako že se chce plazit a vztekal se. Doktorka na tříměsíční kontrole ukázala, jak mám fixovat ramínka, aby pak začal i otevírat pěstičky. Problém je, že pasení takhle zvládá chvíli, třeba jen deset patnáct minut za den, ale jakmile má možnost, tak se začíná zvedat na rukách, aby měl hrudníček nad podložkou a ruce natažený. Spíš se při tom přetáčí ke straně, protože se nezvládne udržet na obou, to zvládne jen na pár vteřin.Četla jsem, že tohle by měl zvládat až ve chvíli, kdy má dostatečně vyvinutý svaly… tak proč ale nezvládá delší dobu na pasení koníků? Třeba aspoň půl hodiny za den? Dávám ho na bříško před krmením, teď i tak hoďku po krmení, v podstatě u nej pořád jsem abych mu fixovala raminka. Nevadí mi to v tom smyslu, že ho musím hlídat, ale spíš si říkám, že z nej mám pocit, jak kdyby chtěl všechno přeskočit a rovnou se plazit a poznávat.🙂 manžel byl jako dítě hypertonickej, ale to by se projevilo dřív, ne? Přitom už chytá hezky hračky do rukou, vcera když jsem ho zkusila nechat “na volno” dokonce si strčil jednu nohu pod bříško ..Nemáte s tím některá zkušenosti? Začínám mít obavu, aby to pak neskoncilo Vojtou. Děkuju.🙂
@sirinfirst prave, je mi divny, ze to doktorka v podstatě skoro neresila… akorát řekla, ze drží hlavičku, takže dobrý, ať fixuju raminka a ze má ještě měsíc čas..
Přitom jsem ji říkala, ze se chová spis jak kdyby se chtěl plazit. A teď ještě začal s tím zvedanim no.
Jedná věc je to co je psané jak to má být a druhá věc je ta , že dítko si to dělá podle sebe , i když to je třeba vývojově špatně. Ja jsem se synem chodila cca od konce šestinedělí na rehabilitace kvůli slehlé hlavě. Tam nám radila co nejvíce dávat na bříško, pokud se u toho nevzteká. Synovi se na břiše líbilo natolik, že už ani ne na 5 měsících se začal plazit a což byla docela chyba protože už tak na 6 mesich se začal stavět kolem nabytku aniž by uměl lézt a sedět. Doktorka nám na kontrolách vždy říkala, že by měl začít lézt a pak se teprve stavět a začít chodit kolem nábytku. Byla jsem i na fyzio tam nám řekla, že si to prostě dělá podle svého ,že s tím nejde nic moc dělat. A pak to najednou přišlo samo od sebe na 10 měsících a v pohodě. Pro klid bych navštívila fyzio, ale třeba si to prostě jen dělá po svém.
Na Vojtovce není nic špatného hlavně, že prckovi pomůže chodila jsem se synem od 2 měsíců skoro rok. Není to příjemný, dítě brečí protože se mu to nelíbí, ale nebolí to. Minimálně bych ho nechala zkontrolovat třeba ti jen poradí nebo tam půjdete párkrát a bude všechno dobrý.
@mishulka26 za par dni jdu k doktorce, tak ji to řeknu. Já se u tý vojtovky spis bojím, abych s nim ty cviky dělala správně a ve finále ještě něco nepřímo nepokazila. Včera už to bylo lepší a vydržel tak tu půl hodinu, ale zvedá se porad.🙂
Toho se ze začátku bojí každý, ale oni ti to tam vysvětlí a ukážou a pak by sis to tam měla taky sama vyzkoušet, aby ti případně řekli jestli to děláš správně nebo ne. Ale potřebuje posílit bříško jinak se bude špatně vyvíjet od toho se odvíjí i sezení a všechno ostatní.
Od kdy jste začali dávat dítě past koníčky
Taky bych zašla na fyzio. Pokud je všechno ok, nikdo vás do cvičení zbytečně hnat nebude. Náš panáček si taky delal po svým jak se říká, plazil se, pak si začal stoupat bez lezeni a výsledek je že taky budem cvičit, akorát se budu prat s ročním děckem co už má velkou sílu. Ale i tak jsem ráda že jsem na fyzio zašla. Ne všechno co si udělají po svým je dobře 😁 tak se drž a neboj, všechno bude ok, jen se tomu někdy musí trochu pomoct
@mishulka26 no prave, je mi jasný, ze tohle není dobře, navíc, když má evidentně zájem zkoušet “nový věci, jen neposloucha tělo” rada bych ho v tom podpořila. Jen mám takhle pocit, ze když mu to nejde, tak jsem něco zanedbala..
@fouskovi Na chvíli na bříško jsem dávala už když jsme přišli z porodnice vždycky aspoň na chvilku několikrát denně aby si na to zvyknul
@fouskovi hned co odpadl pupeční pahýl. Ale hodně trpěl na bříško a dělal tam blbosti, ze až ve chvíli, kdy ho nebolelo (zřídka) zvládal byt na bříšku dyl, třeba pět minut a jako pasl jak má. Ale doteď, když se potřebuje vyprdet a je na bříšku, děla různý kreace, aby to z nej šlo a až potom je na bříšku normálně. Ale když už to vypadalo, ze to půjde, začal se zvedat
@corry21 a na fyzio potrebuju zadanku, nebo muzu zajít sama od sebe kamkoli?
@corry21 tak to přeji pevné nervy to už je fuška já se synem končila vojtovku asi v 15 měsících a už od roka to byl strašnej boj ho dostat do nějaké pozice a udržet ho tam. Hlavně když viděl paní na fyzio tak jen co na něj sáhla tak začal řvát i když hned necvičili 😀
Zkus se informovat někde konkrétně, tam kde chodíme my sice žádanku nepotřebuješ ale pak to musíš platit. Ale lucidní pediatr ti ji určitě napíše
@mishulka26 já si myslím. Měla trochu problém i ta zkušená fyzioterapeutka. 🙈🙈🙈 Tak uvidím 😒
@corry21 to právě pak u nás taky 😂 ale tak snad to nějak zvládnete 😉
Bez žádanky to budeš muset platit s žádankou to bude hradit pojišťovna já chodila se synem 2x týdně a účtovali si 700 za návštěvu 😏 byla jsem ráda, že to platit nemusím
Tak ten náš zmeteček zase chvíli blbnul (dával ruce před sebe, jako když si lehá, nakonec se mu podařilo se otočit se na bok) a dneska si říkám, co s těma rukama blbne a nakonec už chytne hračku při pasení. Má teda lokty trochu před hrudníkem, že se natáhne, ale už se drží docela dlouho.🙂 tak snad to bude v pohodě.🙂 moc díky všem za odpovědi.)
Ve 4 měsících bych už zašla na fyzio. Pasení je úplný základ, to musí zvládnout perfektně. Pravděpodobně bude mít slabé bříško. Vojtovkou to nutně skončit nemusí