Miminko se v noci budí a má divné pohyby

moija
21. kvě 2019

Ahoj holky, náš šestitýdenní syn se občas z na pohled krásně klidného spaní vzbudí a zvláštně se hýbe - kope nožkama, občas otáčí hlavičkou ze strany na stranu, krouží ručičkama, u toho často jakoby polyká nebo vyplazuje jazýček. Přijde mi, že je někde mezi spaním a bděním, postupně se u toho probere úplně. Stává se to tak do hodiny od uložení. Podle manžela to nic není a je to způsobené rychlým střídáním spánkových cyklů u takto malých dětí, upřímně kdyby se takto hýbal ve dne tak mi to taky nepřijde nějak zvláštní, ale tím že to začne ze spaní z ničeho nic mě to vyděsilo, samozřejmě jsem zkoušela něco hledat na netu a vyskočily na mě nejrůznější neurologické syndromy, záchvaty a tak. No jo, vyděšená prvomatka. Ale ukazovala jsem video jedné zdravotní sestřičce a říkala, že by to mohl být reflux. Máte někdo zkušenost s něčím podobným?

martinal08
21. kvě 2019

Neřeš to tady na koníkovi,ale s dětským lékařem a to co nejdříve.Video vezmi samozřejmě sebou a ukaž.

marketa1218
21. kvě 2019

@moija Hlavně negooglit, poradit se s doktorkou

merope
21. kvě 2019

Tak mě říkala rehabilitační, že je na zádičkách nestabilní - taky nám dělá toto, když ho chytím za ruce, tak se většinou zklidní a je v pohodě. Samozřejmě závisí, co přesně dělá. Já to považovala i za bolesti bříška.

la_amanita
21. kvě 2019

To ten náš dělá taky, a zvlášť ten jazýček lezouci ven mi přijde roztomilý. Myslím, že to je úplně normální, však dospělí taky nespí bez hnutí. Zkus mu dát zavinovačku, to by mělo těm pohybům končetin, které miminka dokáží probudit, zabránit a malý bude líp spát.

terezz29
21. kvě 2019

Nechci zpochybňovat rady, co tu padly, ale dle mého názoru, kdo u toho nebyl, nemůže vědět, co se děje. Jak už tu zaznělo, co nejdřív k doktorovi. Raději 10x s možnou blbinou, než jednou ne a bude zle. Držím palce!

saphire
21. kvě 2019

@moija Tohle dělal můj druhý syn, když ho tlačil vzduch v žaludku a potřeboval si brknout, taky to bylo minimálně půl hodinky po usnuti... Netvrdím samozřejmě, že to nemůže být něco vážnějšího, ale zkusila bych párkrát zvednout, jestli to třeba nepomůže.

odula
21. kvě 2019

Ahoj. My máme zkušenost. Malá byla hodně dráždivá, cukala sebou hodně, mě osobně to připadalo až jako křeče. Takže jsme skončili na neurologii a měli spankove eeg. Čiste. Neurolog nám řekl že se to děje často u takhle malých miminek kvůli nedozraly ns. Ze to mají hodně často a říká se tomu benigni spankova myoklonie. A typicky pro tenhle benigni stav je že se to děje při usínání nebo probouzeni, případně pri přechodu mezi spankovyma fazema. A že to odezní věkem. A řekl že máme pozorovat - pokud by se to dělo za plného vědomí případně v hodně hlubokým spánku, tak znovu přijít. Moje rada - buď pozorna, sleduj, ale pokus se nenervovat (teď se mi to radí , byla jsem z toho taky na prášky)
zkus to treba ještě natočit. Jdi za pediatrem a zkonzultuj to případně at vás odešle na neuro. Ale s největší pravděpodobností podle toho co popisujes je to ta nedozrala NS. Tak klid. 🙂

moija
autor
22. kvě 2019

moc všem děkuji za odpovědi. Včera jsem ho celý den pozorovala a opravdu mi to přijde jako že se mu vrací mlíčko, když jsem ho z tohoto stavu zvedla, někdy si opravdu odříhnul (s tímhle ale máme taky problém, není moc říhací ani blicí typ). Bohužel mám pocit, že se to strašně rychle vystupňovalo - teď nemyslím ty pohyby, ale to co považuji za reflux. Drobné příznaky byly i dříve, ale teď se mu to vrací hodně (občas jde v pusince vidět mlíko, ale skoro neblije, polyká to) i během dne a občas mám pocit že i ve vzpřímených polohách :( zvláštní že před třemi dny jsem začala dávat espumisan na bříško a teď druhý den sleduju tohle. K doktorovi se chystáme nejpozději v pátek, videa mám, tak jsem zvědavá, co nám k tomu řekne...

anouck1
22. kvě 2019

@moija Máme zkušenost s epileptickymi záchvaty u postiženého syna. Když se to děje, zkuste ho probudit, pochovat atd. Pokud z toho stavu jde probudit, neměl by to být křečový záchvat. Když měl syn záchvaty, zastavit se to žádnou změnou polohy ani probuzením nedalo, muselo to samo odeznít.

josi34
22. kvě 2019

Navštiv svého dětského lékaře a chtěj žádanku na neurologické vyšetření ukaž jim nahrávku. Píšu z vlastní zkušenosti lepší vyšetření navíc než něco zanedbat.

hanulkaha
22. kvě 2019

Nas 2tydenni chlapecek dela uplne to stejne... Do pul hodinky po jidle se zacne budit, kope, macha ruckama a vypada jako by se mu "navalovalo". Zvednu ho, rihne si a usne 😉 nas je tedy trochu blinkaci a mam vypozorovano, ze si musi brknout a tak se i vzdy stane, nekdy hned a nekdy je to treba i 10 minut po papani. A spinkat ho davam jen na bok, prave i kvuli tomu, ze kdyby ho to v brisku zase tlacilo a ublinknul si v leze, aby mlicko nevdechl.
Muzes jeste i zkusit podlozit postylku nebo dat pod matraci klin, aby byl v lehce zvysene poloze 😉

odula
22. kvě 2019

@moija ten reflux je taky celkem častej. Zkus to jak píše @hanulkaha. A jestli se ti bude chtít tak dej vědět jak jste dopadli.myslim na vas 🙂

moija
autor
23. kvě 2019

Takže u nás byl včerejšek naprosto šílený, po prokřičeném odpoledni se malý po večerním kojení v postýlce zase tak vrtěl (matraci už máme vyvýšenou) , bylo toho hodně etap, tak po 3 minutách, zase tak hodinu po krmení, ovšem tentokrát u toho už i občas ublinknul (jakoby čirou vodu, jednou dokonce obloukem). U mně ve vyvýšené poloze byl klidný, takže jsem noc proseděla a ráno jsme mazali k doktorovi. Videa viděl a říkal, že ty pohyby by ho neznepokojovaly, že to vypadá na klasický úlekový reflex a reakci na bolest. Nicméně pro klid nás nejspíš na neurologii pošle. Ale holky, já si v noci četla o tom refluxu a přijde mi, že to všechno úplně sedí na tichý/skrytý reflux - ty příznaky byly už dřív, jen jsem si jich nevšimla - resp. jsem jim přikládala jiný význam - častý neutišitelný až hysterický pláč, pláč a celkový neklid před/během i po kojení, s tím kojením jsme to měli "veselé" od začátku, často se přisaje, párkrát cucne, odtáhne se, brečí a tak stále dokola. Včera už se drobkovi viditelně navalovalo (teda není blicí typ, polyká to, většinou to podle mě nedojde ani do pusinky a dráždí ho to v krčku, navíc máme problémy s odříháváním) i během dne i ve vertikální poloze... Jen nechápu že se to tak vystupňovalo během posledních 3 dnů. Nicméně doktor říkal, že by to ještě na reflux nesvaloval, při prohlídce zjistil, že by ho mohlo trošku zlobit i ouško, navíc má teď rýmu, plus docela trpí na bříško, ale podle mě to tím bude... V pondělí máme přijít na kontrolu. Jsem zvědavá na dnešní odpoledne a noc...

odula
23. kvě 2019

@moija pokud má takový problémy- zvážila jsi třeba u sebe vysadit mlíko a mlecny výrobky ? Možná by to stálo za pokus...