Miminko kroutí ručičkama. Máte zkušenost?

lociloci
5. lis 2024

Ahoj maminky, mám takový dotaz. Synovi bude 6 měsíců, vývoj v pořádku, jen se nechtěl moc otáčet na levý bok (na pravý bez problému) - i jsem o tom tady zakládala nějakou diskusi. Byli jsme na fyzioterapii, dostali jsme vojtovku na to otáčení, a já se zmínila, že když leží a kouká třeba na světlo na stropě, tak kroutí rukama - zápěstím. Trochu jako takové to startování motorky, ale i normálně krouží, asi dvakrát když takhle kroužil, tak udělal i takovou osmičku hlavou. U toho čučí třeba na to světlo nad ním, nebo na kytku na poličce. Dělá to už docela dlouho, asi od té doby, co si začal uvědomovat, že má ruce.

No a fyzio říkala, že by to mohlo být lehce zvýšené svalové napětí, mám ho masírovat a tak a já už jsem samozřejmě v nervu (radši ani nebudu psát, co jsem vygooglila). Logicky si říkám, že to je asi normální, protože když mu dám hračku, hned si ji vezme a tohle přestane, nebo když se na něco zaměří.. taky někdy má ty ruce normálně položené, prostě není to vždy. Zrovna na fyzio jí to neukázal, tam se nechtěl ani přetočit, nic.

Tak mě napadlo se tady zeptat, možná trochu uklidnit, protože s tím, jak teď musíme cvičit, do toho jsme se starším synem nemocný, tak to na mě nějak padlo a mám strach, aby bylo vše v pořádku.

Měly to vaše děti? 🙂

jaja01k
5. lis 2024

@lociloci Náš syn to dělal taky. Mě tedy vůbec nenapadlo, že by mohlo znamenat nějaký problém, takže jsem to neřešila. Už je mu 10 a je naprosto v pořádku 😀

nelly_strokova
5. lis 2024

@lociloci A není to spíš, že si tu ruku pozoruje a proto s ní tak kroutí? V tomhle věku přicházejí na to, že je umí ovládat a hlavně, že ty ruce právě mají. 😁

lociloci
autor
5. lis 2024

@nelly_strokova Nene, to dělá občas taky, že si ruce pozoruje.. ale tohle je, že leží na zádech, ruce má nahoru a kroutí a hýbe se zápěstím a na něco kouká (třeba na lustr). Někdy hýbne i hlavou do tvaru osmičky jakoby.. 🤷‍♀️ nohy má u toho natažené.

Jako na jednu stranu si říkám že je to normální a kdybych o tom s fyzio nemluvila, tak by mě nenapadlo nad tím víc dumat.. 🤔 pročítala jsem i nějaké diskuse, ale googl me spíš rozhodil než uklidnil.

Říkám si jestli nemá třeba hodne energie a tohle ja taky způsob jak ji vybit, když u sebe nema hračku..a ještě neleze apod..

lociloci
autor
5. lis 2024

Ale neni to, že by to dělal pořad. Někdy vubec. Mozna to moc hrotím 🤷‍♀️

alice180
5. lis 2024

@lociloci já ti poradím, mám to podobně jako ty. Vždycky jsem si něčeho všimla, jak na sobě tak na dětech a partnerovi a začala googlit. Upřímně už jsme měli podle googlu snad všechno. Jsou to zbytečný nervy a k ničemu to není. Už jsem se to naučila ovládat. Když se mi něco nezdá byť je to sebemenší blbost řeknu odborníkum, prostě to zkonzultuju. Fyzio k tomu řekla přesně co? Mně třeba ta naše když se mi nezdálo řekla, že si myslí, že to nebudu nic zásadního, jelikož by se nevyvíjel dál, jak se vyvíjí, ale raději by bylo lepší zkontrolovat na neurologii.

lociloci
autor
5. lis 2024

@alice180 Díky za pochopení 🫶 fyzio mi jen řekla, že bude mít asi lehce vyšší svalové napětí, jinak se jí zdál OK až na to otáčení, na to máme tu vojtovku. Ale i to by prý mělo být rychle v pohodě.
Mám to zkusit natočit a příště snad řekne víc, jdeme za týden..

lociloci
autor
5. lis 2024

No našla jsem různé diskuse, na emiminu např., a tam maminky psaly, že to dělaly děti taky.. uz si připadám jak blázen 🙂 asi se musím hodit do klidu

alice180
5. lis 2024

@lociloci jo tak ono si myslím, že kdyby se jí něco fakt nezdálo, tak by řekla, že se jí to nezdá a vy chodíte celkem často. Ale fakt negoogli 😀 akorát se zbytečně nervujes.

cilkat
6. lis 2024

Dítě prostě objevuje - to je normální. A objevuje to, co má v tu chvíli po ruce. Takže třeba ty ruce samotné ("já hele, když udělám takle, tak to sem hází stín! Jak jsem to udělal?"). Dokud když dostane něco zábavnějšího (hračku, mámu, jídlo...), tak přesměruje pozornost na to, je to zcela v pořádku.
Proč se "divné pohyby" a "prohlížení si rukou" tak často zmiňuje v souvislosti s autismem? Velmi mnoho autistů totiž selhává v té fázi "jak jsme to udělal?" - mají abnormální vnímání vlastního těla. Tudíž těmhle "jak jsme to udělal? Co vlastěn sakra cítím? kde mám ruku? jak s ní hnout?" činnostem potřebují věnovat mnohem víc času. Takže opakování pro pozorovatele "nesmyslných" pohybů je často první příznak autismu, kterého si dospělý u dítěte všimne. I neutistické děti je ale dělají. jen je dělají třeba minutu/dvě, zatímco autista klidně půl hodiny v kuse.