Ahoj, zajímalo by mě, jestli někdo neřešil stejný problém. Naše skoro dvouměsíční miminko, plně kojené, od začátku hrozně často kaká a má poměrně řídkou stolici. Ukakává po maličkých kouskách, v průměru každých pár minut. Kdykoliv si prdne, vyletí i maličko stolice. A samozřejmě to zůstává na tom zadečku. Z toho důvodu má opruzeniny, kterých se dlouhodobě nemůžeme zbavit. Zkoušeli jsme snad už všechno, bez efektu, bylo to i hodně mokvavé. A pak jednou v noci několik hodin malá vůbec nekakala a za tu dobu se to zázračně vyhojilo, mokvající místa úplně zmizela. Teď se to už pár dní při velkém úsilí daří celkem udržovat v relativním pořádku. Ale je jasné, že příčina těch opruzenin je to ukakávání a dokud tam tu stolici bude mít, tak se tam to opruzení bude tvořit bez ohledu na to, co používáme.
Takže by asi bylo dobré, kdyby prostě nekakala tak často. Je možné toho nějak docílit? Nemáte někdo, prosím zkušenost? Zkouším dávat probiotika, ale zatím efek nevidím.
Tady je taky možnost, že je alergický na něco ve vaší běžné stravě, co se k němu dostane skrz mléko. Můžete třeba zkusit vynechat mléčné výrobky, ty bývají často zdrojem problémů.
Mě se osvědčil odvar z řepíku, měsíčku a slezového květu. Omývat zadeček a nechat na vzduchu oschnout. Fajn je i obyčejná zinkovka z lékárny, bohužel sudocream nezabíral vůbec... Určitě bych pátrala po příčině.
Děkuji za odpovědi, ale nehledám ani tak další přípravek na opruzeniny, ale spíš jak docílit toho, aby nekakala tak často. Protože žádný z přípravků nezabere, pokud se pokaká minutu po přebalení a tím se to smyje...
Jinak pro upřesnění, vlhčené ubrousky nepoužíváme vůbec, myjeme tekoucí vodou, omýváme černým čajem či řepíkem, větráme. Vyzkoušeli jsme Imazol, genciánu, Weledu, Neopythiol, Rybilku, zinkovou mast z lékárny i domácí plus ještě pár dalších věcí. A ono to zabere pouze v případě, že by chvilku nekakala. Ale jinak prostě nezabírá nic.
Zkusím tedy upravit tu stravu.
@atekram42 souhlasim s @syslounek. Nas maly taky ze zacatku casto ukakaval a byl opruzeny. Pak blinkal, zacal hlen a vyrazka. Mame podezreni na ABKM a dalsi alergeny. Muze ji vadit neco z toho, co jite.
@atekram42 spíš to vidim na vaši stravu. Něco drobecka pořád prohání..
Kdyz jste vedela ze masticky nezabiraji nenapadla vas ta strava?
@petradt1986 Stravu zkusím. Napadlo mě to, ale když jsem to posledně probírala s lékařkou, tak ta té stravě nepřikládala váhu a spíš řešila jiné věci. A ani nezmiňovala, že by to časté kakání byl nějaký problém, spíš se zaměřovala pouze na tu pokožku, citlivost ke kvasinkám a tak. Ale až teď jsem vysledovala, že hlavním problémem není citlivá pokožka, protože ty mastičky zabírají, pokud tam zrovna není stolice, ale problém je ta četnost kakání. Myslíte, že je vhodné zkusit tedy něco vysadit nebo to rovnou řešit s odborníky? Alergologie, imunologie?
@atekram42 zkus se nejdrive zaměřit na tu stravu. mas nejaky ritual v jidle? Na tom by se dalo stavet. (Vis, treba nekdo si dava kazde rano vlocky) a tak.. A od toho se odpichnout.
@petradt1986 Děkuji moc. Začnu mléčnými výrobky, těch jím celkově hodně.
@atekram42 zkus vysadit na chvili.. Nebo jen omezit. Jestli nebude lepe. Nam delal problem treba probio bily jogurt.. Ale syry ne.
@atekram42 Alergologie je u maleho miminka pry neprukazna. Asi kvuli tomu, ze ten alergen kde pres materske mleko, nebo nevim proc. Kazdopadne na zacatek zkus vysadit vsechny mlecne vyrobky, a to vcetne tech, kde je mleko treba jen ve slozeni, napr. cokolada, susenky, apod. Pokud by to nemelo efekt, tak se vysazuje i hovezi maso, vejce, kureci a casto i dalsi drubez a soja. Ale to bych zvazila az, pokud by se objevil hlen v plence nebo treba ekzem.
Dcera měla to samé, taky ji to ze začátku opruzovalo. Pak se to vyléčilo Imazolem a skoro se to nevracelo, i když kadila pořád. A to jsem nejedla žádné mléčné výrobky ani nic dráždivého. Spravilo se to až věkem (a příkrmy), teď je v pohodě. Žádné alergie nemá.
Syn naopak kadil 1x za 3 dny a s příkrmy pak několikrát denně a jen bobky 😀 Taky kojený. Každé dítě je jiné. Dcera možná i kvůli tomu málo přibírala, on v pohodě.
@atekram42 Ahoj, syn to měl tak tak, srovnalo se to kolem třetího měsíce samo. Plně chápu tvé zoufalství, já ani v noci nespala, furt hlídala plínu, jestli není po... A opruzeniny děsivé, až do krve. Pomohly nám dvě věci:
1. imazol, ale s tím že jsem mazala tři dny v podstatě po každém kakání (čili furt), pak už jen dvakrát denně a jinak sudocream po každém přebalení (i když byl jen počůraný). A samozřejmě hodně větrat prcku, vždy když byl vzhůru byl bez pleny.
2. po každém kojení jsem chvíli počkala, než mu slehne a pak jsem ho v klubíčku dala pořádně "vyprdět" nad kyblík. V této poloze se daleko lépe vyprázdnil než v leže a tím pádem neuprdkával stolici.
Tak snad ti to nějak pomůže 🙂
@atekram42 jo a jinak... u mě to stravou nebylo, prostě má syn citlivou kůži, dodnes (a to má už skoro čtyři) mu po kakání nestačí zadek jen utřít, ale musím ho umýt a máznout sudocreamem.
Určitě nepoužívat ubrousky ale mýt vodou, nechávat větrat, dávat dál probiotika, nebo je zkusit změnit, můžeš brát i ty, sudocrem a zkusit změnit plenky, je možné že nesedí, taky se nám stalo a problém jen po stolici, změnili jsme a byl klid.
@atekram42 poradila bych se s pediatrem, takovy ukakavani neznám, ale je fakt, že malá byla jak prutokac a kakala několikrát denně, u nás třeba nemůžeme používat vlhčené ubrousky, to byl největší problém, po kazdem kakani voda, perlan, Bepanthen