Zdravím, milé maminky. Možná někdo potýkal se s podobným problém. Dcera má skoro 5 mesicu, už má 2 zoubky (vylezli ji ve třech měsících). A asi pred měsícem začala občas křičet takové vztekle, řekla bych hrdelne, a-a-a-a-a-a (manžel říká, že řve jako Halk). A u toho strašně namáhat celé tělo, tak že je celá zčervená, nakonci trošku zatrase se sebou a má modrou pokožku kolem pusy. A tak dokola, dokola a dokola. Když "tančím kolem něj s bubny", tak trošku na chvilku zabaví se, ale rychlo ji to přestává bavit a začíná to zas. U toho taky cpe ruce do pusy a když chytí muj prst tak ho chvilku hryže. Dříve to křičeni dělala jenom občas, ale poslední týden to dělá od rána do noci. A když třeba ji 5 minut nechám to dělat, začíná plakát a rychlo dostává se do histerie. Nevadi mě kolem něj skákat a zabavovat ji, ale vadí mě, to jak námaha své tělíčko. MUDr říká, že to jsou prdiky, ale prdi klidně a pěkně od dvou měsíců. Přej zoubky to taky nejsou, má na hoře 4 boulicku, ale ruce vždy tlaci k dolní dásně a strká až do krku. Jsem myslela, že má hlad, protože od narození je hodně žízníva, tak jsme začali s příkrmy - zeleninu, dělám doma sama, nějakou dobu to bylo lepší, ale teď dělá tohle i po příkrmu. Doktorka nic řešit nechce, na všechno má výmluvu prdik, ale máme problémy s kakanim, malá měla v měsíci a půl průjem, který pretrval víc než měsíc, naše MUDr přišla k závěru, že dítě má alergii na mě mliko, kterou dřív neměla, a nemá ani teď, a jsem držela přísnou dietu, takže mým jídlem to taky nebylo, po tych průjmech dcera měla jizvicky na zadečku a začala zdržovat kakani. Tak už dva měsíce kakame s rourkou. Ale i po kakani křičí a námaha tělíčko. V noci spinká klidně i 11-12 hodin, přes den se spaním je to horší, ale tak to má od narození, zkoušeli jsme všechno možného. Papa co 3 hodiny (v noci), přes den kojím když projeví příznaky hladu nebo žízně. Občas pije i vodíčku z lahve. Je usmíváva, moc neplače, jenom když něco bolí, nebo když nereagují na její křičeni, občas uklidní se když hladkam, ale občas na ten křik nic nezabírá. Jenom uspat, ale probouzí se potom po 15 minutách, chvilku je v pohodě a potom začíná zas. Nevím co jí je. Nechci neco zanedbat. Protože už i tak máme skalcifikovany kefalhematom, protože doktorka myslela, že prehanim, když jsem zavolala, a řekla, ať přijdeme až za 5 dní když jdeme na kontrolu, za tych 5 dnů kefalhematom už byl na 90% skostnately. Tak na pediatra už naděje nemám.
Zoubky mažeme Calgelem, zkoušeli jsme i Nurofen, ale na ty dva co už jsou, to zabiralo pěkně, teď jsem to zkoušela a nic.
Jestli někdo z něčím podobným se potkal, prosím o radu. Bojím se ať nemá miminko nějaký neurologicky problém, který by jsme měli řešit.
@ejmate to určitě ještě někomu ji ukážu, ale zatím nevím kam vůbec jít. Před měsícem a půl jsme byli na neurologii kvůli tomu kefalhematomu a rychlému uzavření fontanely, a doktorka zaznamenala jenom mírně napětí v ručičkach, a řekla, že jinak vše je v pořádku. Tak pediatr říká, že to dítě je v pořádku, že není co řešit. Nevím jestli to dává smysl jít k někomu jinému, protože zatím mě přišlo to tak, že žádného doktora nezajímá nic, pokud to dítě ještě dýchá... Tak nevím jestli trefim zrovna někoho komu na pacientovi záleží 🥺
@g_ann Taky bych sla jinam. Obchazela bych doktory dokud by to slo..Co doktor to nazor, nenechat se odbyt.
@g_ann Hele vydrž a zkus pár jiných doktorů. Podívej se na internet, jaké pediatry máš v okolí a obejdi jich pár, že chceš, aby se na dceru podíval i někdo jinej, že se ti to nezdá a tvůj pediatr to nechce řešit. Je možný, že dva další ti řeknou, že ji nic není a třetí na něco přijde. Mě to přijde, jako by jí něco bolelo, když se takhle propíná. Kdyby to bylo od kakání, tak si myslím, že po použití rourky by se jí ulevilo, což píšeš, že se nestane, tak to asi bude něco jiného.
Nemůže to být něco normálního, co ale člověka ve strachu o dítě nenapadne? Jak ji krmíte? Nemá třeba hlad? Náš malý je hodný, ale jakmile má hlad a chce příkrm tak spustí, jak kdyby ho na nože brali, prohýbá se..Po 4.měsíci se jí můžou dávat příkrmy?Netrápí dcerku jí prdíky? Náš syn taky strašně plaká a šponuje se, když ho trápí prdíky nebo zácpa..To se pak musí dávat pozor na jídlo a co mu to způsobuje..Taky občas začne takhle vyvádět, když chce třeba jen ven - rád často mění prostředí, chce nové a nové podněty už od cca 3měsíce..Miluje přírodu, vždycky se staršně směje a raduje, když vidí stromy s listím, co se hýbá..Teď je mu 6,5 měsíce a má rád třeba knížku s piánkem s písničkami, tak mu zpívám nebo si pustí písničku sám. Také si už cca 14dní začíná hrát na chvíli sám s plyšovými hračkami s kousátkem nebo na hrací dece - z té už nám řád převalováním "utíká"..
Ty příkrmy mohou být od 4měsíce, pak se jí i upraví i kakání. Náš malý kakal třeba po 10 dnech, jednou 14dnech. Naše lékařka byla rozumná, říkala, že u plně kojeného dítěte je to ok..Teď s příkrmy se mu to krásně upravilo..
Co se týká toho spaní, tak náš malý třeba večer usínal jen na 20-30minut a dokázal si i pořádně poplakat. Neříkám tomu hysterie, miminko má na to nárok. 🙂 Tady je článek v angličtině i s vývojovou křivkou pláče miminka. http://purplecrying.info/sub-pages/crying/why-d... Nám pomáhalo při usedavém pláči večer pouštět hudbu, na youtube jsou hodiny tzv. white noise, který má miminkům pomoci, případně je uspat..Ale náš malý má celkem rád i hudbu, co jsem si pouštěla, když byl ještě v bříšku..A občas to pomohlo, když moc plakal.
@honzinenka jen oprava: z té deky nám "rád" utíká převalováním.
Pokud jste z Prahy, tak zkuste soukromou kliniku, kde se na vas podivaji radi a najdou si cas. Maji tam i Pediatra, akorat je to zpoplatnene. My, kdyz jsme hledali Pediatra v okoli, tak nas zadny nechtel, ze maji plno, at jsme pry radi, ze vubec doktora mame, i kdyz stoji za backoru. To preci nejde takhle resit. Tak uvidite. Je to na Praze 7 Holesovice Atoda medical. Maji i fb stranky. Drzim palce.
@vzkazyzuniverza děkuji! Zkusím to. Bydlíme na Praze 5, tak že máme to kousek. Jsem sháněla pediatra v období celostátní karantény, a nebyla to taky žádná sranda. A bohužel i když naše MUDr nejeví nějak velký zájem o svou práci, tak od koho v okolí se ptám, každá maminka říká, že není spokojená s pediatrem, že je to všude stejné.
Ale tam určitě obrátím se, už zítra. Protože teď u usínání mě malinka vyblinkala, snad všechno, co vypila k večeři, a to fakt vyzvracela obloukem, mám poblinkany naskrz polštář na kojení, celé křeslo a kousek zdi... To se nám ještě nestalo, málo kdy ublinkava se, ale tohle fakt poprvé 🥺
@g_ann neni zac, hlavne, at vam pomuzou a s ochotou. Dneska je divna doba,dobrych doktoru je opravdu malo, vsude je to jako na bezicim pase. A nejhorsi je to, ze se vas ani nezeptaji na zamestnani, nebo ze koukaji jak na cloveka, co neni doktor, takze urcite nicemu nerozumi. Preci snadno pozname, ze neni neco v poradku... Drzim moc palecky.
@g_ann Zkušenost nemám, ale určitě bych šla ještě k jinému pediatrovi, ať ji pořádně vyšetří, když vaší doktorku to nezajímá.