Holky, mám 10,5mesicniho chlapečka a uz vic nez měsíc umi lezt po ctyrech, ale téměř nikdy to nedělá... nebo hrozně malo to dělá. Udělá to jen tehdy, pokud chce dolezt k necemu vyvýšenemu a tam se buď postavit nebo kleknout. Jinak jako pohyb vpred má pořád plazeni. Chapete to...? Ale je schopný po tech 4 dolezt třeba fakt 3metry, ale prostě jen někdy. Mám to řešit nebo ho nechat? Dr.na prohlídce říkala, že pokud lezt umi a dělá to spravne, tak je to ok. Ale mě trápí, že se pořád spíš jen plazi a hlavně, že už se všude staví a snaží se obcházet nábytek. A to plazeni ale má hodně na kolinkkach a zvednute bricho, ale ruce na predloktich. Mám pocit, že mu asi vadí dotýkat se rukama země.
Dávat do cesty překážky, smotane deky, polštáře, svoje nohy když sedis na zemi, aby je musel prelezat a nemohl se plazit. Jeste muze být, že se naučil neco noveho v mentalni rovine, placnu treba zvuky, nova dovednost upozadi cca na 3 tydny tu naucenou pred ni, jako by zapomněl, pak se to vrati.
@rikatoka Vydržte, ono se to časem překlopí a začne místo plazení lézt. Já to tak měla s dětmi taky, hlavně s tou první a teď se čtvrtým. Ten se taky jen plazil, i když po čtyřech uměl, ale také jen před překážkou. Stoupal si, obcházel nábytek, klečel, lezl do schodů, ale přesuny po rovině jen plazením. Potom začal občas lézt, třeba 1 metr po čtyřech, ale pak zas plazil. To trvalo možná ten měsíc a najednou ze dne na den se to překlopilo, začal lézt a plazil se jen výjimečně, po pár dnech už vůbec a teď už po těch čtyřech doslova sprintuje (o: Tak se nebojte, chce to jen čas. Když to umí, tak jde jen o to, aby si to časem sám srovnal a zjistil, že lezení je rychlejší.
@rikatoka Pokud se ti provesi, tak ještě není připravený. Nám to s jednim fungovalo jak jsem psala, druheho jsme museli zvojtit, aby lezl (rehabka mi ukazala cvik, pak jsme zacvicili doma a 100% už jen lezl). Dej mu tedy čas, můžeš si ho dávat přes stehno, aby byl na čtyřech a tim stehnem hybat dopředu dozadu a u toho dělat nějaké komedie, aby to byla jakoby hra a nebo ho motivuj, aby lezl aspon na menší vzdálenosti. Zvedat ho můžeš zkusit třeba za tyden. A třeba si na to opravdu potrebuje přijít sám 🙂 Držím palce!
@rikatoka náš 11. měsíční je stejný jako tvůj. Lézt umí, ale stále preferuje plazení. Teď si dokonce začal stoupat 🙃
@pavelkamat právě to stoupání mě štve, když se ještě pořádně nerozlezl. Ale včera na trávě jsem ho nadzvedavala, jak mi radila @squezy a super, lezl celou dobu. Takže mám radost. Asi na té trávě měl vetsi motivaci 😃
@rikatoka a nemate doma klouzavou podlahu? Ze na trave leze a doma moc ne? Nam poradila na fyzio koberec a lezl lip nez na linu na nem se hned stavel
@slunickovm máme koberec i lino. Starší syn s tim problém neměl, jak se naučil lezt, tak hned lezl ina tom linu. Je pravda, že malému to trochu víc klouže na tom linu, ale leze i tam. Teď už je to teda lepší, jak trénuje na té trávě, tak už i doma leze mnohem víc. Už to není jen nekdy,když se chce postavit. Venku uz leze 100% času, tak myslím, že za chvilku to tak bude i doma.
A namete doma dlazbu? Treba mu to klouze a boli ho to do kolinek.. u nás je to stejne:(
Náš klucik to taky dělal asi 3 týdny a dělala jsem to tak, že když se na větší vzdálenost chtěl plazit, tak jsem ho vzala za hrudnicek jakoby na ty čtyři a říkala mu u toho, že musí dělat "ťapi ťapi". Nenechala jsem ho plazit, když to samozřejmě šlo, člověk se opravdu milionkrát ohl (a to já mám dvojčátka, takže záda trpěla 🙂