Zdravím maminky,
moj 4 a pol mesačný syn začal mávať ale len jednou rukou. Robí to cez deň, či už v kočíku, alebo keď je doma. Nie je nejaká špecifická doba kedy to robí, a nerobí to ani že by oznamoval hlad či naloženie do plienky. Jednoducho neviem identifikova´t prečo to robí a len tou jednou rukou. Preto sa na to pýtam, lebo posledné dva dni to robí vo zvýšenej miere, neviem či úmyselne či je to akýsi neuvedomelý pohyb. Pri manipulácii s hračkou používa rovnako obe ruky, otáča sa z chrbta na bruško len cca týždeň a zásadne len do pravej strany. Ruka ktorou teraz často máva - najmä keď v nej nič nemá - je jeho ľavá ruka. Na to aby som povedala že je to sklon k ľavorukosti je rozhodne ešte skoro, a pravou to ešte neurobil vôbec, tak mi to vŕta v hlave... Nejaké nápady? Ďakujem.
Souhlasím přesně s @hamma, prostě synek objevil že něco umí, že ručička ho poslouchá, tak se tím teď baví 🙂 Neviděla bych na tom vůbec nic podezřelého 😉 A k tomu sklonu k lateralitě - pravák nebo levák, na to je ještě velice brzy, to se určuje nejdřív v cca 5 letech, do té doby děti střídají ruce, cvičí si tak obě mozkové hemisféry. To jsem se někde dočetla, když jsem si taky v 1 roce dcerky říkala, že asi bude levačka 😉
No já myslím, že prostě objevil pohyb, který ho zaujal a tak si to teď pořád opakuje. Neviděla bych v tom nic zvláštního a nemyslím, že by to mělo něco znamenat. Na to je ještě malinký, aby dělal papa. To tak děti mají, že když zjistí, že něco dokážou, tak si to musí pořád dokola zkoušet.