Mám zavádět synovi v 19 měsících umělé mléko?

ronja55
16. kvě 2019

Hezký večer, mám syna skoro 20 měsíců. Před 10 dny jsem ho přestala kojit. Mám mu začít dávat umělé mléko? Tchyně do mě stále hučí že by měli děti do dvou let mít mléko a že bude díky tomu nemocný apod. Já mu ho dávat nechci, myslím že to v jeho věku není nutné. Je to velký jedlik. Jí hodně masa, přílohy, zeleninu a ovoce. Každý den má buď mléčnou kaši nebo jogurt. Chutnají mu i sýry. Umělé mléko jsem mu jednou už zkoušela a absolutně ho odmítá. Mám mu ho tedy nutit?

hanka_333
16. kvě 2019

Na UM bych se vykašlala. Pokud má dost jogurtů a sýrů a UM navíc odmítá, bylo by to zbytečné trápení. Navíc když by se na umělou stravu naučil, tak to budete stejně za chvilku odbourávat. Dokonce myslím, že podle nových poznatků už se UM nezavádí po prvním roce.

zana09
16. kvě 2019

Pokud jí tak, jak píšeš, není důvod teď začínat s UM.

lolam10
16. kvě 2019

Ja myslim ze mleko by melo pit kazde dite,pokud to zvladne.nas ve 2,5 letech uz UM nechtel tak se hold snazim pridavat aspon kravske mleko do zeleninovych omacek.ale na tohle ma kazdy jiny nazor.za me mleko co nejdele to jde a do 3 let UM radeji nez kravske...ale pokud by ho trvalr odmital tak se hold neda nic delat.ale pokud jste to zkusila jednou tak bych to zkusila parkrat jeste znovu...

jaja01k
16. kvě 2019

Jestli dobře jí, nedávala bych.

alcar
16. kvě 2019

Klidne bych zkusila nabizet uz kravske mleko. UM uz je v tomto veku vcelku bezpredmetne, obzvlast, pokud ho odmita. Pokud by byl treba od roka zvykly, tak nereknu...klidne do tri let, ale pokud byl doted kojeny, tak bych uz zkusila nabidnout kravske nebo kozi.

ronja55
autor
16. kvě 2019

@lolam10 zkoušela jsem už 3 krat ale je problém že neumí ani pít z láhve. Nemam jak mu to podat. Vždy jsem jen kojila a nikdy nebyl důvod mu nedat prso. Čaj nebo vodu mi pije z klasického plastového hrnku. Pokud mu tam dám UM, tak jen cucne a vyplivne ho a už nechce. Má fakt pestrý jídelníček a nebráním se mu dělat z UM třeba tu kaši ale nutit mu ho násilím fakt nebudu

ronja55
autor
16. kvě 2019

@alcar ano nikdy dřív neměl UM ani nikdy nepil z láhve. Od roku pije veškere tekutiny z klasického hrnku. Pokud mu do něj dám UM, tak okamžitě vše plive.

alcar
16. kvě 2019

@ronja55 tak netlac na pilu, UM uz nedavej a zkus to kravske. Ja ted klukum 2r kombinuju UM a kravske. Jednomu chutna vice kravske a druhy ho vubec nepozre, jedine s grankem a to si jen cucne. Takze jeste nechavam UM, nejspis do tri let a pak uvidim.

alcar
16. kvě 2019

@ronja55 muzes zkusit i kefiry, ty maji nektere deti hodne rady.

ronja55
autor
16. kvě 2019

@alcar díky, zkusím to kravské. Myslím že ale rozhodně neztrádá. Má skoro 15 kg a 90 cm, tak že nějaké přepíjení um ani není moc žádoucí.

hanka_12345
16. kvě 2019

@ronja55 muzu se te zeptat jak jste zvladli? My 19m a mam..z.odstavu stres...to nezvladnu ☹ nechce.se toho vzdat. Nechci nechavat dite vyrvat ☹

ronja55
autor
16. kvě 2019

@hanka_12345 překvapivě úplně v pohodě. Syn byl totální závislák. Kojil se třeba 5 krat za den a v noci i co hodinu. Už jsem byla uplně hotová. Večer a v noci jsem ještě nakojila. Ráno jsem si zalepila bradavky náplasti a pokaždé když malý chtěl prso jsem mu ukázala že mám bebí a že mlíčko už došlo. První den byl nevrlý a i si pobrečel ale vždy jsem odvedla jeho pozornost. Prvních pár noci bylo krusných, ale vždy jsem si ho vzala na sebe a zpívala mu a on zase usnul. Teď po 10 dnech se vzbudí tak 2 krát za noc a stači mu dát napít vody nebo pohoupat a spí dal. Na prsa už si téměř nevzpomene. Jen když mě vidí se třeba převlikat, tak řekne že mliko není a jde si po svým. Chce to být fakt přesvědčená že s tím chcete opravdu zkončit a ono to půjde.

jannym
17. kvě 2019

Když jsem odstavovala dceru ve 13 měsících dr mi řekla ze pokud přijímá pestrou stravu, ji jogurty, sýry a další mléčné výrobky tak nemusím převádět na UM, naopak kamarádka jejíž prcek ztratil okolo 14 měsíce úplně zájem o mlicko ale je to takový vybiranek, tak na doporučení dr šel na UM protože obě měly obavu, ze nezvládne pokryt příjem důležitých zivin

ladyhacek
17. kvě 2019

@ronja55 15kg má můj 4 lety 🙂.
UM není nezbytná. Já syna v 18m odstavila a do 20m UM dávala ale protože byl zvyklý usínat u prsa a mléko chtěl, na flašku byl zvyklý, pak jsem nehradila čajem a dobrý. Jo a nemocný je pořád.
Někdo dělá ráno kakao z UM do klasického hrnečku.
Pokud ti to odmítá tak nedávej, ať má dostatek jogurtů a sýrů a třeba mák má odběru vápníku ještě více než mléko. Je tedy alergen a snad do tří let by se neměl. Ale můžeš zkusit jen pozor ba reakce

konidana
17. kvě 2019

@ronja55 pokud ma vyváženou stravu nepotřebuje žádné mléko . Moje děti jsem odstavila cca v roce a take odmítaly veškeré mléko. Až kolem 3.roku vzaly na milost kakao.

merope
17. kvě 2019

Klidně bych dala kravské - plnotučné. A pokud má mléko i jinak (jogurty, kaše) a nebude chtít, asi není třeba hrotit. Případně jen někde mrkni, kolik mléka má denně vypít, zda to vypije v těch alternativních zdrojích. A pokud vypije, tak pohoda.

alicemnau
17. kvě 2019

Řešila jsem toto minul rok,přestala jsme kojit když synovi byl rok a čtvrt.. a doktorka mi říkala že musí mít mléko umělé až do dvou let, lahla jsem ji,on to nechtěl..byl z vykli na prso ,myslím že mu to ani nechutnalo, tak jsme začli dělat kasičky jedli víc jogurtů 😉 a je to ok..akorát byl zvyklí ráno na mlíko s prsu kolem páté. A jak jsme přestali tak začal vstávat hladem o pěti ráno. Ale to se taky srovnalo.. 😉

kuliseks
17. kvě 2019

@ronja55 presne u starsiho syna jsem taky tak prestala kojit, respektive on uz nejak nechtel ztracet cas u kojeni, kdyz kolem byla spousta hracek 🙂 mela odmalicka kazdy den vecer kasi a pres den jogurt nebo i na chlebu lucinu, takze UM jsem davat nezacala, ani by to, jak pises, neumel pit z lahvicky. Prospiva krasne, ted pije ve trech letech kravske mleko z hrnku kazde rano, protoze mu chutna, porad jogurty kazdy den a kase a syry obcas. Mladsi zatim rok a ctvrt a i kdybych ted prestala kojit, s um nezacnu. Stejne chce kojit uz jen kvuli uklidneni u prsa a ne kvuli tomu mliku. Taky ma pres den jogurt a kasi vecer, takze v pohode

martiniquest
17. kvě 2019

@ronja55 Ne, dítě potřebuje mléko pouze do jednoho roku. Mluví o tom i Margit Slimáková.

monaluza
17. kvě 2019

UM pro vetsi deti je podle mne jenom reklamni tah... Vzdyt i u nekojenych mimin se zacina co nejdriv s prikrmy, aby se UM mohlo odbourat. Pokud ma jinak pestrou stravu, nijak bych na nej netlacila. A navic: ochutnavala jste to nekdy? Vzdyt je to humus 😉. Sama jsem byla ve stejne situaci, syna jsem odstavovala v 17 mesicich a UM jsem mu nabidla, rezolutne odmitl, tak jsme to dal neresili... Druheho kojim jeste ted a UM ani zkouset nebudu.

alcar
17. kvě 2019

@monaluza no tak treba MM je taky pekny humus. Ochutnavala jsi ho? 😁 Jinak ja jsem celkem pro, aby se detem klidne do tech tri let davalo UM (pokud tedy chteji). Neni na tom nic spatneho, urcite mu to neco da (obzvlast nejedlikum), tak jako kojeni. Kolikrat jsou kojene i ctyrlete deti (a ze se to podporuje) a UM mimcu utneme v roce, protoze uz ho nepotrebuje a je to jen reklamni tah?

netopejr
17. kvě 2019

Stejná masírka jak s příkrmama ve skleničkách a od 4. měsíce.
Je to UMĚLÉ mlíko = náhražka, když je problém.
Náhražka za co? Za mateřské mlíko.
Kdy? - Když mimino to mateřský mlíko z nějakýho důvodu nemá.
V tom je fajn, že ho máme.
Ale jinak? Přirozený a zdraví běh věcí je, že matka kojí, dítě mezitím okolo 3/4 roka +- 3 m chce jídlo, co mají ostatní, tak ochutnává. Někdo dřív, někdo později. Někdo se rozjí dřív, někdo později. Na tom nesejde, stejně jako nesejde na poměru MM a ostatního jídla od začátku ochutnávání až po odstavení.
My jsme mlíkový. Naši kojenci v roce věku dají hodně MM, celkem dost jídla a taky hodně kravskýho mlíka, který si explicitně vyžádají.
Mám veganskou kamarádku, má zdravý dítě. Jen prostě musí víc hlídat a víc řešit komplet složení jídla.
Dítě opravdu nemusí mít mlíko, vůbec, zejm.pokud jí jogurt, sýr, tvaroh, mléčné výrobky. A i kdyby je nejedlo, nemusí mít ani mlíko, natož umělý mlíko, pokud má jinak pestrou stravu.
Zvlášť teď přes leto, spousta čerstvých věcí, tak není potřeba do dítěte cpát umělej prášek.
To je asi jako nahradit čerstvě uvařenou a mixlou zeleninu koupenou skleničkou (nic proti někde na cestách, občas a tak. Ale základ stravy....??? Fakt ne. No, některý maminky věří tomu, že bez toho se neobejdou a jedině tak bude mít dítě tu správně vyváženou stravu.

alcar
17. kvě 2019

@netopejr tak rok a pul stare dite taky nepotrebuje ani to MM, kdyz uz jsme u toho, ze jo. Taky se bez toho obejde. Mam dvouleteho syna, nejedlika, 9kg... rada mu to UM poskytnu a myslim, ze lepsi, nez kdyby ho nemel vubec. Neni vse jen cerne a bile.

ronja55
autor
17. kvě 2019

@alcar ano pokud je dítě nejedlik tak si myslím že proč mu to UM nedat. Ale to není náš připad. Syn jí opravdu hodně. Je schopný sníst ráno 250 g kaše, k obědu 300 g (maso, příloha, zelenina). Ke svačině klidně dvě 150 g ovocné kapsičky a k večeři velkou misku polévky. Má v 19 měsících 15 kg a přes 90 cm. Tak že u něj nějaké UM asi není potřeba.

alcar
17. kvě 2019

@ronja55 ano, to ne. Ja ti nechtela zasahovat do diskuze nasim “pripadem”, ale jen priklad, ze u nekoho ma UM sve opodstatneni i v pozdejsim veku.

janawaes
17. kvě 2019

ja si myslim ze pokud ma botahy jidelnicek tak uz neni treba jasne ze jsou deti ktere to potrebuji ale jsi matka a vis nejlip co maly potrebuje takze pokud citis ze mu v jidle davas vse potrebne tak si myslim ze je zbytecne zavadet UM

puhelin
18. kvě 2019

Dcerka pije mleko (cerstve plnotucne) od 15 mesicu, nejprve z lahve s brckem, potom z hrnecku. Dal jsem pokracovala s kojenim, ale zkouseli jsme zmenu, aby mela neco jineho. Plus miluje jogurty. Urcite bych nedavala UM, ani nejake kase na zasyceni. Nocni a vecerni kojeni jsem ji rozmluvila v 19 mesicich, kdy jsem byla v 1. trimestru a pri kojeni se mi zvedal zaludek a oslabovalo me to. Pochopila to uz druhou noc. Zizen v noci jsem vyresila teplou vodou.

darimil
20. čer 2019

Umělé mléko by se mělo dávat do jednoho roku života kvůli imunity. Po jednom roce je volbou každé matky, zda v něm bude pokračovat. Mi doktorka řekla, lze nahradit klasickým mlékem, kakaem, jogurty, tvarohy. Má mít za den určitou dávku mléka (bere se mléko ve všem), tu má. Takže podle mě je zbytečné zavádět umělé mléko v tomto věku.