Dobrý den. Chtela bych se zeptat jestli nekdo mel problém s malym obvodem hlavicky u chlapečka. Pri narození mel obvod hlavicky 32,5, meril 45cm a vazil 2790g. Ted v 10 měsících ma obvod hlavy 43. Doktorka rika ze ma menší hlavu a za mesic mame jít na kontrolu a jinak ze nas potom pošle na rentgen. Prvni dcera je take menší. Pri narození mela obvod hlavy 30, merila 44cm a vaha 2530g. Ja se totiž drobnější merim 150cm a obvod hlavy mam 52 cm. Manzel je vyzsi a hlavu ma take větší. Co muze byt za problém? Děkuji
@ivanahausmatzova a co fontanela a švy? Já jen vím, že kvůli tomu když sroste brzy fontanela a lebeční švy tak to může být problém. Kvůli tomu je hlavička taky menší.
To pak děti musí na velkou operaci hlavy. Ale to už úplně odbocuju.
@ivanahausmatzova Koukam do prukazky syna a u nas takto: pri narozeni 33 cm (2,1 kg), v 6 mesisich 40,5, v 10 mesicich taky 43 cm, v roce a pul 46 cm. Doted mi doktorka nic o tom, ze by mel malou hlavu, nerikala. Jen to, ze je celkove drobnejsi, ale roste porad, jen je porad hodne pod prumerem, pritom oba jsme s muzem hodne vysoci. Ale jde asi hlavne o to, ze roste a ze se vyrazne neodchyluje od svyho percentilu.
@katule1990 vyvyji se dobře sice je taky u spodní hranice ale je hodně aktivní tak pribira pomalu a hlavně jak rostou zoubky tak spíš chce kojit nez normální jídlo. Nechci nutit aby snědl všechnu porci co obvykle. zubů máme 6 tak to poznam stejně jako u první dceři. Uvidíme za mesic ale jsem klidnější
@ivanahausmatzova já myslím, že doktorka nechce nic podcenit a proto chce eventuálně udělat ten rentgen pro kontrolu, že je vše v pořádku. Pokud je ta fontanela a švy v pořádku, tak myslím, že není čeho se obávat. Já mám jen holčičky a ty měly rozměry hlavičky skoro stejné jako váš syn.
@palja rika se ze holčičky jsou drobnější a hlavička mu o moc nepovyrostla za ten měsíc.
Pokud bude mít v tu dobu ještě fontanelu, lze udělat i ultrazvuk (synům dělali, měli hlavu naopak větší)
@ivanahausmatzova Ten muj od prvnich prikrmu laduje tak, ze by to snad stacilo dospelymu a stejne na prohlidce v roce a pul nemel ani 9 kg 🤷😅.
@ivanahausmatzova neni to zadny problem😉