Ahoj maminky,mám takový dotaz.Naše malá má téměř neustálou potřebu si odříhnout.Když se nají,tak to je samozřejmost,že jí dáme odříhnout a chvíli ještě držíme ve vzpřímené poloze,než jí položíme,jenže mezi jídly několikrát začne brečet,slyším,jak jí to v bříšku žbluňká a musím jí vzít na ruku a chodit a pohupovat s ní než si odříhne(trvá to jak kdy,někdy 10minut,někdy půl hodiny,ale i dýl...takže jí mám pomalu celé dny na ruce 😔 ) je s tím spojené i to,že hůř jí.V noci naštěstí spinká hezky.Vyšetření na reflux nám dělali a bylo to v pořádku.Setkal se s tím někdo z Vás?
@monapink No,já už na tu alergii měla podezření delší dobu,ale doktorka mi řekla,že hlavním příznakem je právě ekzém a ten nemáme.Taky jsme měli problém i s prdíkama,ale to nám zjistili,že máme zúžený konečník,to už máme v pořádku,ale ty problémy s odříhnutím stále trvají.Včera mi třeba jedla v půl třetí odpoledne,večer po koupání,bylo vidět,že by jedla,ale pořád to v ní žbluňkalo,tak vytáhla jen 20ml a brečela až usnula a pak se vzbudila na jídlo až ve 23hodin....já bohužel nekojím,odcházeli jsme z porodnice na příkrmu,nebylo mlíčko.První měsíc jsme přibírali krásně,to bylo bez problémů,začlo to přesně na Silvestra v měsíci věku a od té doby přibíráme tak 100g týdně ..ten první měsíc to bylo třeba i 250g týdně.Byli jsme i v nemocnici,tam zjistili ten zúžený konečník a dělali vyšetření i na reflux a to bylo v pořádku.
to co popisujes,uplne se v tom vidim s malou,presne jak rikas chtela jist,videla jsem to na ni,ale vytahla jen treba 15,max 30,pak v ni vse zblunkalo a tak plakala,kroutila se,nic nezabiralo a vycerpanim usnula a v noci se budila,kolem pulnoci,pak ve ctyri rano a pak uz nespala,mela hlad! ☹ TO jsem nepoznala! ale jelikoz pribirala do sestinedeli pekne,doktorka nic neresila,ekzem jsme take nemeli!odbyla mne,ze to jsou prdy a bylo to 😒 pak jsem tam sla znovu za tyden a tak mi rekla,ze ma mala az kolikovity stavy a ze se neda nic delat,at vydrzim! a ja drzela a nevsimla si toho,ze ma hlad,hazela jsem to na ty prdy,ty jeji stavy a prevazovat ji,mne nikdy nenapadlo!to az v nemocnici jsem zjistila jak malo v poslednim mesici jedla,jeste ted je mi do breku 🙄 Ekzem se nam objevil az tyden pred 3 mesicni kontrolou,a to jsem si myslela,ze ma vyrazku,snedla jsem nejake to kiwi a mandarinku..jinak do te doby mela jen trosku suchou kuzi a to mi dr rekla,at promastuju,nic vic! stve mne,ze jsme se museli tak dlouho trapit..ja si neuzivala malinke hodne,spici miminko,ale rvouci! Teprve nyni jsem se od porodu poradne vyspala a hlavne jsem usinala s dobrym pocitem,ze mam vedle sebe v postylce svoje spokojene dite 😵
@luckaa, i když nemáte v rodině alergie, neznamená to, že ji malá nemůže mít, znám dost dětí s dobrou rodinnou anamnézou a přesto jsou to silní alergici! Jinak přesně jak píše @monapink, ekzém vůbec není nutný projev a když už, objevuje se nejčastěji kolem 3. měsíce. BKM může malou dráždit již na cestě jícnem a žaludkem a tudíž má ty projevy, co má.
Jestli chceš zjistit, jestli to je nebo není alergií na BKM, dá se to i bez doktorů - zkusíš vyměnit současné mléko za nutrilon alergy care nebo nestle althera a do pár dní bys měla vidět rozdíl, nejdéle do těch 14 dnů. Jsou to naprosto plnohodnotná mléka pro alergiky na BKM, uškodit to malé nemůže, jen pomoct.
@em_ka, nemusí mít jiné příznaky, opravdu záleží na tom, která část těla je tím alergickým zánětem postižena, pokud je to jícen, může to být často zaměněno s refluxem a jiné příznaky mít nemusí. V polospánku to tak intenzivně nevmíná, jako když je vzhůru, ale to samozřejmě spekuluju, zkrátka chci říct, že ABKM je celkem nevyzpytatelná a dětští lékaři o ní bohužel stále neví dost informací.
@monapink, na to, že jí trpí něco mezi 5 - 7 % (možná více) dětí do jednoho roku, tak máš naprostou pravdu, že je podceňovaná a i maminky raději dají na všelijaké protikolikové rady porady a preparáty typu kapky na prdíky, než aby zkusili mléčné vysadit... Proto tu s tím na MK docela často "otravuju" 😀
Trávicí potíže plus ekzém, to už je hooodně velká pravděpodobnost, že o ABKM půje, to je fakt. Jinak dost dětí je na BKM jen "citlivých" (a nejde o alergii, prostě jen díky nedozrálému trávení je ta BKM dráždí a je dobré ji alespoň omezit), hlavně když to maminky při kojení s mléčným přehánějí (často opět na rady pediatrů, i dnes se najdou tací, co radí pít litr kravského mléka denně 😝 ).
@luthien.k Ahojky, chtěla bych se zeptat ohledně ABKM.. Malá má velmi podobné projevy, jak popisují maminky výše. Od malinka má problém s bříškem a protože už jí jsou tři měsíce a situace se nijak nezlepšuje, mám podezření na ABKM. Má problémy s odříháváním, po jídle si musí odříhnout třeba i 5x, pořád se kroutí - před jídlem, při jídle, po jídle, ve spánku, prostě pořád. Občas i odmítá jíst, asi 2x si nevzala cca 6 hod a ještě po 5 hod si odříhávala. Pokaždé když jsem ji přiložila, začala hrozně plakat. Je tomu týden, co jsem objevila na loktech i začínající exém ☹ Okamžitě jsem přestala jíst mléčné výrobky, ale už je tomu týden a pořád žádné zlepšení.. Pořád se kroutí a pořád odříhává. Za jak dlouho by se asi mělo projevit zlepšení? Už jsem z toho vážně nešťastná. Nemůžu s ní ani nikam vyrazit v kočárku, po 15-20 min se probudí a potřebuje zvedat na odříhnutí a na to bohužel ještě není pokaždé počasí. To samé do autosedačky, někam jet je pro ni doslova utrpení ☹ Děkuji za odpověď..
nase mala mela takovyhle trapeni prvni tri mesice, v noci sme vzdy hodku spaly a dve prochodily a prorihaly,dost ublinkavala ale zavedenim prikrmu se to zlepsilo, takze to chce cas a vydrzet 😅
Naše malá si právě ublinkává minimálně.
@luckaa ahoj,meli jsme podobne trapeni s nasi malou..Mudr to svadela na prdiky a koliky,pri kojeni po chvilce zacala brecet,take jsem si myslela,ze potrebuje odrihnout,tak jsem ji mela cele dny na rukou..to co se delo v jejim brisko,nelze ani slovy popsat ☹ Brecela,byla nevrla..A ja na tom byla stejne jako ona 😝 Pres den spatne spala,pouze v kocarku jsem ji donutila ke spanku..v noci take celkem dobre spinkala,ale to bylo pry vycerpanim...Teprve kdyz mi prestala pribirat na vaze a objevil se ekzem,dr nas poslala do nemocnice a tam nam zjistili z krve alergii na BKM 😠 Takze ja mam bezmlecnou dietu a mala je konecne spokojene miminko a ja spokojena maminka 😉 Dietu drzim poctive dva tydny a nase dite nepoznavam 😵 Kojeni jsem nevzdala,teda chtela jsem,kdyz mi rekli,ze je hladova,chtela jsem bezet pro sunar,nastesti mi to nedovolili a mala se rozpapala 🙂
Nechci strasit,treba je to u Vas jinak..Ja na tohle obdobi asi jen tak nezapomenu,byl to des,unavou jsem padala na pusu 😖 Myslim,ze kdyby nase doktorka poslouchala a mela zajem,ze bysme se nemuseli trapit cele tri mesice..