Má někdo nějaký tip, jak uspat 1,5 roku staré dítě? 🤦

9. bře 2021

Poradíte mi prosím, co zabírá na vaše děti? Protože já už jsem z toho docela zoufalá. Skoro každý večer usínáme s řevem, já to musím občas jít i vydýchat do jiné místnosti a nechat ji řvát, jinak bych ji už asi udusila polštářem. Přijde mi že prostě dělá kraviny a všechno proto, aby neusnula. Občas, když už začne zabírat, tak ještě vystřelí a staví se zase u mříží, jen aby náhodou fakt neusnula a je úplně jedno jestli ji jdu uspat v 7 nebo 10, stejně běžné usínání trvá hodinu až hodinu a půl. Zkoušela jsem i podle nevýchovy ji poprosit, zeptat se co můžu pro její spánek udělat, řict ji, že mám jinou práci i ji nechat hulákat (pár minut). Prostě nevím. Ona je znatelně unavená, vypadá, že usne na gauči, ale jakmile si jdeme lehnout, dostane prso a pak ožije a je z toho zase hodina a půl každo večerního teroru. Pohádky ji nezajímají číst a i když nemám už večer jiné plány a nejsem nervní, že by ji bránila moje nervozita v usínání je to prostě pořád stejné.

klokanka31
9. bře 2021

Já se s dovolením připíchnu, moje skoro 10 měsíční je přesně to samé, ne a ne usnout, i když je strašně ospalá 🤔

amazonkajanik
9. bře 2021

Někdy odpadne sám, někdy usne u mléka, někdy musím i přes to, že je to už poměrně velký kluk vzít do náruče a houpat jako miminko a buď koukat na pohádku, nebo pouštět melodii, která ho uspí (což nechápu, mě je jedna konkrétní protivná, ale on u 10 opakování usne) pak hledat příčinu. Občas nemůže zabrat, páč má třeba prdíky , ty jsou i za nočním buzením, nebo zuby, nebo má špatné sny a snaží se jim vyhnout. Zkusila bych na večer dát bylinný čaj na podporu zdravého spánku ...

g_m
9. bře 2021

Jak spí přes den?

vercy88
9. bře 2021

Jak probiha vecer? Pravidelne aktivity, klidovejsi rezim atd.

cilkat
9. bře 2021

Je šance, že na tom gauči usne? Pokud ano, klidně uspat tam (starší míval prostě epizody, kdy odmítal spát, takže se fakt musel nechat usnout "mimochodem")... Mladší mi teď neusne jinde, než v posteli, nebo v autě.

janinasm
9. bře 2021

Tvojí nervozitou to určitě nebude. Lidi až moc svádějí všechno na psychický stav matky...... Takže to bych za tím neviděla Zkusila bych: utahat jí přes den jak to jen jde, tzn chodit s ní ven a na delší dobu, rozptylovat ji novými věcmi, intenzivně si s ní hrát. Pokud spí přes den, tak zkrátit tento spánek. Možná spí ve dne až moc a večer pak se jí už prostě nechce spát. Nespí v přetopené místnosti? Jinak asi poslední možnost, ale z více zdrojů, i mího osobního, se mi potvrdilo, že dobré je odstavit, děti pak lépe spí. Jinak ta nevýchova......... nevim nevim🙂 Někdy jsou mi ty jejich rady vážně k smíchu🙂 takže to bych asi taky nepraktikovala, zejména když ses sama přesvědčila, že to nefunguje🙂 Vydrž, určitě se spánek zlepší.

sajul
9. bře 2021

V roce a půl staršího se zrovna narodil mladší a starší byl zvyklý usínat u prsa v posteli, to už jsme trénovali půlku těhu. Mladšího jsem v jeho roce a půl uspávala v šátku, protože jsem nějak tou dobou přestávala kojit a jinde neusnul. Jinak též usínal v posteli u kojení.

cinam
9. bře 2021

Já tou dobou ležela u něj a hladila a zpívala, pak přenesla spícího do postýlky. Ale taky byly bdobí, že usnul za 10 min, pak zase hodina a víc. No kolikrát jsem taky byla nešťastná. Hlavně když to dítě je unavené, ale nejde mu zabrat. Teď mu je dva a čtvrt a 10 dní zpět mi řekl, že chce spát sám. Dám pusu a jdu 😳 nevěřila jsem, že tohle někdy přijde.

westie
9. bře 2021

Já neumím poradit nějaký postup na dítě, jen možná přístup k sobě. U staršího jsem to prožívala hodně podobně, byly to nepříjemné okamžiky, bylo jedno, jestli uspává manžel nebo já, syn prostě usínal dlouho a my z toho byli logicky nervní a nepříjemní. Hrozně jsme se tím trápili, protože jinak byl syn úžasné dítě, se kterým se dalo na spoustě věcí domluvit, jen to uspávání... A pak jsme se rozhodli to pustit - prostě jsme přijali, že to synovi dlouho trvá, že na to nemáme žádné kloudné řešení. Přijali jsme i fakt, že večer prostě nic možná neuděláme, možná tam s ním usneme, když bude nejhůř vystřídáme se a vlastně to období nějak přežijeme. A po nějaké době se to začalo lepšit. A teď syn usne do pěti minut po přečtení pohádky.
A teď máme 1,5 roku dceru, která to má s uspáváním zase jinak - se mnou usíná klidně i dvě a půl hodiny, po obědě ji neuspím nikdy. Zato když uspává manžel, babičky nebo kdokoliv jiný, lehne si dobrovolně do postýlky a spí maximálně do 15 minut. Chvíli jsem se tím trápila, že nejsem schopná uspat vlastní dítě, ale už jsem se naučila to neřešit. Když není jiná možnost a musím uspat já, tak vnitřně přijímám fakt, že to může klidně celé skončit v jedenáct večer, i když jsme šly do postele v osm.
Rozhodně tím nechci říct, že by náš přístup měl vliv na samotné usínání dětí, to si nemyslím, i když ten stres vycítily. Ale mělo to vliv na naši psychickou pohodu, že jsme my s manželem z toho nebyli nervní, nebyli nepříjemní na děti a vlastně jsme to začali brát jako čas s dětmi - jasně, člověk přijde o svůj čas o samotě s partnerem, ale brali jsme to jako dočasné, což se také zatím u syna potvrdilo.
Třeba zítra mě čeká uspávání dcery bez manžela po obědě a i když to samozřejmě budeme zkoušet, jsem vnitřně smířená s tím, že si když tak dvě hodinky poležíme v posteli bez usnutí a večer půjde dcera brzy spát, protože vím, že s tím prostě nic lepšího neudělám...
Přeji hodně sil!!🙂

masina1
9. bře 2021

A co ponosit v manduce ? Mně děti v posteli také usínají déle, blbnou, lezou. Ale když je strčím do manduky, udělám v místnosti přítmí a něco si k tomu broukám, tak do pěti minut spí. Když mi upřeně koukají do obličeje, tak při tom pochodování i přivřu oči. Zabere to rychle.

verionka
10. bře 2021

Já mám tedy ročního a večer zatím usíná u kojení, ale to, co popisujes, mi dělá při uspavani přes den, a pomáhá mi uspat v nositku. Prvně s ním ležím na posteli, zkousim uspat tam, a když po pár minutách nezabere, dam ho do nositka, a nejpozději do tří minut spí. Držím palce, ať už zabere cokoliv. U staršího nám také nic moc nepomahalo a běžné usinal hodinu I dele..

merope
10. bře 2021

No, ehm... já skončila u jediného řešení, které opravdu funguje. Obleču i přes protesty do pyžámka. Prohlížíme si knížky (číst se nedá, jak začnu číst, obrací stránku), pak zhasnu, to občas i protestuje rovnou (bliky, bliky = rozsvítit), zazpívám, modlitba a prostě jdu spát. Pokud vypadá, že to s jeho spaním tak žhavé nebude, tak před tím ještě zavřu dveře, ať mi nebrouzdá po celém bytě / domě. Asi pak usne. Nevím, často usnu dřív. Večer teda práci neudělám, ale to bych neudělala stejně. Pokud potřebuji udělat nějako práci a chlap je doma, šoupnu ho večer k němu do kanceláře. Když se pak v noci vzbudím, tak můžu i pracovat.

tiki
10. bře 2021

U nas v nouzi vzdycky zafunguje dat do nositka, ta vytuhou do par minut. Idealne na zada, abych si pritom mohla udelat nejakou praci, nebo ponosi tatinek, ktery ale dava na bricho, pac to na zada neumi. Nebo v hacce, tam se taky snadno daji uhoupat (ale spis ty mladsi, v roce a pul uz moc ne). U synka tak od roka a pul funguje prohlizet knizky, az sam odpadne. Dvere urcite zavrit, jinak zdrha za starsima pryc. A taky chodim s detma spat, nema cenu ztratit pul vecera tim, ze je marne uspavam, sama jsem utahana, proste v devet nebo v pul desate je zazeneme do postele, usnu casto prvni... A pak zase nebouri uplne brzy rano...

j.a.n.i
10. bře 2021

U nas funguje proste pridrzet v poloze vleze a nejpozději do 10minut je tuhos, nechat ji se zvedat, tak bude radit klidně 2 hodiny.

autor
10. bře 2021

@g_m to spí pěkně, i docela klidně usne, do čtvrt hodiny většinou a spí tak hoďku max hoďku a půl.

autor
10. bře 2021

@cilkat to nevím, když jsem ji vzala k nám po neúspěšném pokusu o uspání, tak seděla na gauči a hrozně se smála tomu, že s námi kouká na televizi. Seděla a koukala s náma a na spánek to teda nevypadalo, tak jsem ji v 10 vzala a šla na druhé kolo uspávání. Ale udělalo jí to radost, že s námi sedí do 10 u telky 😀

autor
10. bře 2021

@vercy88 ano to máme, jenže malá je atopik, takže se nekoupe moc často jinak se osype. Takže věčeře, umýt zadeček, vyčistit zuby a spát. S koupáním usínala líp, že měla pevně daný režim, jenže zas byla celá osypaná a to máme i kosmetiku do koupele na exém 🙄

g_m
10. bře 2021

@j.a.n.i Souhlasím s přidržením, zní to strašně, ale dělala jsem to od chvíle, kdy měli tendenci se zvedat a dělat blbiny a krásně si zvykli, že když se jde spát, tak se leží.

vercy88
10. bře 2021

Jasne, chapu. Na tom koupani se stavi rezim dobre, tak to vymenit za neco jineho. Ja treba uz po veceri a koupani, zubech.. zhasinam vsechna svetla krom zarivky nad linkou a kouknou na pohadku na decku. A uz mu rikam ze po pohadce pujdeme spinkat, at si najde dudlik a latkovou plinku. Pak mame ritual ze braskovi a tatkovi zamava kdyz odchazi do postele. Je jasny ze kazdy dite je jiny, ale nam ty pravidelny vecerni aktivity a celkovy to zklidneni, ze uz si nehrajou, kouknou na pohadku, hodne pomohly. Starsimu pak jeste ctu pohadku v posteli, ale mrnous skoro 1,5 roku to nevydrzi a dela koniny, tak jeste nectem.

cinam
10. bře 2021

@j.a.n.i tak to toho našeho vždy neskutečně nasralo 😁

paja26
10. bře 2021

Zkus napsat tady na MK do odborné poradny o životě s dětmi. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

j.a.n.i
10. bře 2021

@cinam tuhle to taky sere, ale usne

sylvka
11. bře 2021

Hlavně přes den unavit a měla jste učit od malicka samostatně usínat.ted se bude těžko přeučovat 🤔

autor
11. bře 2021

@sylvka malá byla už od malinka hodně kontaktní typ, ani jako miminko nikdy neusnula sama a do půl roku usínala jedině v náručí nebo šátku. Ani v porodnici nespala sama ... A v noci ještě stále spí s náma, velký úspěch vůbec je, že aspoň část noci spí sama v pokojíčku. Takže učit ji spát samotnou to je u nás velké scifi. A vždy bylo.
@g_m dneska jsem ji chvilku přidržela a při mém překvapení se vzteklá chvíli a pak to vzdala, chvíli vtloukala a usnula, i když nasraná byla fest 😁 ale taky to nejde vždy, vím, že už jsem to taky párkrát zkoušela a to řvala jak tur a dlouho, tak to už jsem ji nenechala takhle brečet ... No já se modlím, že až ji konečně ty stoličky vyrostou všechny, že by se to snad mohlo trošku zlepšit. Nepřestávam v to doufat 😄

sylvka
11. bře 2021

No já jakožto matka dvou dětí si myslím,že každé dítě je schopno spát samo 🤔nebyla schopná spát sama v porodnici ?????a co dělala ???já jsem taky staršího naučila uspavat a byla to chyba,ptz po nákem čase tě přestane bavit,trávit s dítětem každý večer.holky proboha,rozum do hrsti,ty děti přece nesmí řídit nás....pořád jsme rodiče a měli bychom jim ukázat jak to má být....

amazonkajanik
11. bře 2021

@sylvka syn do 1roka spal ve své postýlce. Na dovolené jsem ho vzala k nám, že mu byla zima(bylo léto, ale chalupa studená) byla jsem po měsících šťastná, že chce malý spát u mě,po odstavu. Nyní je mu 21měsíců a v noci,když se probere, tak buď se nechá jen přebalit, mléko a spí dál ve své postýlce, nebo jde k nám a tam spokojeně chrupká do rána, kdy nás s úsměvem na tváři probudí (nebo jej během spaní přenesu do.postýlky) ale je pak poznat,kdy spal s námi a kdy zvlášť. Před 100lety spavali všichni v jendé svetnici a i když i my sdílíme stejnou místnost, není to totéž. Jsem proti tomu,aby dítě spalo výhradně s rodiči pomalu do školního věku, ale zároveň mu nebráním v kontaktu. Pokud s námi chce být...budiž...pokud je to ke spaní ve "svém " budiž ...

vhanka
11. bře 2021

Tak já nepotěším. Řešila jsem to samé,dcera byla přesně co píšeš. Zkoušeli jsem vše co tady zaznělo a vždy to fungovalo jen dočasně. Nevím,kde děláme chybu ale dcera bude mít 3 a furt je uspávání horor na hoďku a dýl. Já už nevím co dál zkusit. Je chytrá, velká a o to hůř se teďka něco mění.

hankaros
11. bře 2021

Uspávám všechny své děti, mám 3. Do cca 1.5 roku spaly s námi v posteli, od 10 měsíců jsem uspávám hlazením, zpíváním,... nejstarší bude 5 a sama neusne. Jako otrok si nepřijdu, naopak si tu chvili tuleni uzivam. Všechny 3 usinaji mezi 20-20.30, uspavani 30 minut max. Nekdy se prijdou v noci pritulit, nekdy spi celou noc v pokoji. Najdi něco, co bude vyhovovat vám oběma, nic není správné ani špatné. A co ty, přitulis se ráda v noci k partnerovi? Mě se třeba s manželem vedle, na dosah ruky, spí taky lepe..

cinam
11. bře 2021

@sylvka mě se vždy líbí, že někdo, kdo má dvě děti, které zrovna umí usnout samy, tak je přesvědčen, že to tím pádem musí umět všechny děti na světě. Takhle statistika opravdu nefunguje 👎 a myslím si, že všechny děti k tomu nakonec dospějí, dříve či později a půjde to bez zbytečných slz. A nám nakonec to uspávání bude ještě chybět (malej usíná sám teď dva týdny, sám od sebe si o to najednou řekl a je to sice fajn, ale to večerní mazlení v posteli mi chybí)

mamikry
11. bře 2021

Obe deti mi tohle delaly. Mely dany rezim, koupani, mlicko, zpivani nebo kolotoc, rucicka. Spaly od miminek ve sve postylce vedle nasi postele. I presto jsem je uspavala klidne pres hodinu. V postylce vstavaly, hraly si, zkoumaly kolotoc, pak je to prestalo bavit, buchly do perin a spaly. Bylo to otravne, ale casem se to srovnalo a zacaly usinat kratsi a kratsi dobu. Kdyz jsme zavedli pohadky, zase se to zlepsilo. Myslim, ze proste pomuze az cas.