Lezení. Od kolika měsíců lezly vaše děti?

luci5eeliska
26. pro 2023

Dobrý den mám dotaz od kolika měsíců vaše mimi lezli malé v lednu bude 11 měs cuna jen se plazí

me_druhe_ja
26. pro 2023

@luci5eeliska zkouší na kolínka? Pokud by se nerozlela do roka, zasla bych na fyzio.
Průměrně děti začínají mezi 8-10m, ale do roka se to bere jako OK (stejně jako někteří lezou už v půl roce, jiné začnou až v roce).
Kdy začaly lézt jiné děti je irelevantní. 🙂

honatko092
26. pro 2023

Syn začal lézt v 10 měsících a dcera v 8 měsících a od 10 měsíců už chodí. Každé dítě je jiné, pokud se ti něco nezdá ve vývoji, je dobré to konzultovat s doktorem. Ve většině případů nemá miminko posílené bříško / střed těla, které k lezení potřebuje. Pokud bude u doktora vše ok, můžeš si najít na nwtu / YouTube nějaké rady a tipy na podporu lezení 💪

lis6
26. pro 2023

Zkus s ní lézt u nás pomohlo (ještě teď po třech letech si moc dobře pamatuju jak moc to bolí), jinak koberec, dávat překážky třeba tvé nohy

squezy
27. pro 2023

@luci5eeliska objednej ji na fyzio, ideálně soukromé, at necekas měsíce. A at se na ni někdo podiva, jestli nema slabe břišní svaly.

pampeliska1313
27. pro 2023

Syn teda lezl už nějak v normě, myslím kolem toho desatyho měsíce. Ale ve čtyřech měsících neudržel hlavičku, nepasl atd. Slabý břicho.🙂 ono se od toho odvíjí hodně. Já bych teda fyzio zkusila. Kdyby vojtovka, nebojte se toho. Nám se fakt hodně vyplatila.)

cilkat
27. pro 2023

Syn začal lézt na přelomu desátého a jedenáctého měsíce. Byl tou dobou v péči fyzioterapeutky (narodil se s polohovou deformitou nožičky, tak nás hlídali) a prý 'úplně v pohodě, hlavně ho netahejte do stoje, ať teď co nejdýl leze" ... Syn byl vždycky na sebe hodně opatrný - vlastně nikdy nedělal takové ty nejisté pokusy o určitý pohyb - buď ho uměl, nebo ho nedělal. Fyzioterapeutka vždycky tvrdila, že není možné, aby se dítě na molitanové matraci snažilo stoupat a chodit, ale ne pevné podlaze to nedělalo. Ale přesně tohle byl můj syn - to je jedno, že měkký povrch je mnohem náročnější silově : pro něj byl bezpečnější, tak prostě na něm experimentoval.
Píšu to mimo jiné proto, že taková stará matrace na podlaze v obýváku může u některých dětí odvést spoustu práce na pohybovém vývoji. Tak pokud se vám někde v koutě válí něco takového (tlustý koberec, pěnové puzzle, vaše podložka na jogu...), zkuste to dítěti nabídnout.