Dobrý den mám dotaz od kolika měsíců vaše mimi lezli malé v lednu bude 11 měs cuna jen se plazí
Syn začal lézt v 10 měsících a dcera v 8 měsících a od 10 měsíců už chodí. Každé dítě je jiné, pokud se ti něco nezdá ve vývoji, je dobré to konzultovat s doktorem. Ve většině případů nemá miminko posílené bříško / střed těla, které k lezení potřebuje. Pokud bude u doktora vše ok, můžeš si najít na nwtu / YouTube nějaké rady a tipy na podporu lezení 💪
Zkus s ní lézt u nás pomohlo (ještě teď po třech letech si moc dobře pamatuju jak moc to bolí), jinak koberec, dávat překážky třeba tvé nohy
@luci5eeliska objednej ji na fyzio, ideálně soukromé, at necekas měsíce. A at se na ni někdo podiva, jestli nema slabe břišní svaly.
Syn teda lezl už nějak v normě, myslím kolem toho desatyho měsíce. Ale ve čtyřech měsících neudržel hlavičku, nepasl atd. Slabý břicho.🙂 ono se od toho odvíjí hodně. Já bych teda fyzio zkusila. Kdyby vojtovka, nebojte se toho. Nám se fakt hodně vyplatila.)
Syn začal lézt na přelomu desátého a jedenáctého měsíce. Byl tou dobou v péči fyzioterapeutky (narodil se s polohovou deformitou nožičky, tak nás hlídali) a prý 'úplně v pohodě, hlavně ho netahejte do stoje, ať teď co nejdýl leze" ... Syn byl vždycky na sebe hodně opatrný - vlastně nikdy nedělal takové ty nejisté pokusy o určitý pohyb - buď ho uměl, nebo ho nedělal. Fyzioterapeutka vždycky tvrdila, že není možné, aby se dítě na molitanové matraci snažilo stoupat a chodit, ale ne pevné podlaze to nedělalo. Ale přesně tohle byl můj syn - to je jedno, že měkký povrch je mnohem náročnější silově : pro něj byl bezpečnější, tak prostě na něm experimentoval.
Píšu to mimo jiné proto, že taková stará matrace na podlaze v obýváku může u některých dětí odvést spoustu práce na pohybovém vývoji. Tak pokud se vám někde v koutě válí něco takového (tlustý koberec, pěnové puzzle, vaše podložka na jogu...), zkuste to dítěti nabídnout.
@luci5eeliska zkouší na kolínka? Pokud by se nerozlela do roka, zasla bych na fyzio.
Průměrně děti začínají mezi 8-10m, ale do roka se to bere jako OK (stejně jako někteří lezou už v půl roce, jiné začnou až v roce).
Kdy začaly lézt jiné děti je irelevantní. 🙂