Hezký den, mám holčičku, které bude brzy 5 měsíců. To, co mě trápí, je její extrémní lekavost. Přijde mi, že se leká banálních věcí - nejčastěji když ji mám u sebe a najednou promluvím, tak sebou hned škubne (a to nekřičím🙂. Nebrečí nebo tak něco, jen sebou trhne a takhle za den hrozně mockrát. Přitom když třeba něco bouchne nebo pustím kávovar, to je v pohodě... já si toho všimla cca ve 3 měsících, ale neřešila jsem to, ale ve 4 měsících jsem byla s malou na osteopatii a "terapeutka" sama to zmínila, že je hodně lekavá a že v tomto věku by už to nemělo být... tak mi to začalo hlodat v hlavě... Pediatrovi se samozřejmě zmíním, ale jdeme tam až za měsíc. Tak jsem se chtěla spíš zeptat, jestli s tím někdo neměl nějaké zkušenosti, moc jsem toho nikde nevyčetla...
S dovolením se přidám, syn 7 měsíců a dělá to taky, třeba když někdo trochu pšikne, nebo něco bouchne, někdo hlasitěji promluví a hned se lekne
Dcerka se cca do půl roku, nevím přesně, dost lekala a hlavně se bála věcí jako vysavače, tekoucí vody, když jsem dávala sáček do koše, atd... Vždycky začala hrozně plakat... Přešlo to úplně samo, teď se bojí maximálně něčeho nového (třeba když jsme měli robotický vysavač), nebo když se fakt moc lekne, což se třeba i já leknu...
@agnes_123 No on ji zřejmě ten jeden právě ještě trošku přetrvává- občas jak se Lekne, tak rozhodí ručičky, což je právě castecne ten reflex. Ale prý nějaké zbytky může mít cca do 6.mesice, tak doufám... právě jak píšeš, že se s tím stejně asi nic moc neudělá no...
@jako_mala_holka ono to není takové to lékaři s pláčem určitých věci, to si myslím, že je v pořádku- že třeba někdo hlasitě psikne a miminko "hysterak". Tohle je právě spíš takové, že se pohnu a ona sebou cukrem, ale hned je v pohode...
*lekání a "cukne". Fuj ty opravy 🙂
Pokud má ještě zbytky Moorova reflexu, tak mi na neurologii doporučovali hodně horciku(teda pokud kojíš) a hlavně odložit očko, dokud to nevymizí
@cuuza je, dekuju za tip! Hořčík můžu zkusit (já sama trpím na migrény a docela pomáhá, tak možná mam i nedostatek), očko naštěstí pediatr sám odložil (on je v tomhle naštěstí rozumny)
Syn dva měsíce, leká se i vlastní ruky 😱
Nas malej byl taky vzdycky hodne lekavej. Stacilo promluvit do ticha, pes kdyz nekde steknul, lekal se i zvuku co dobre znal (spotrebice). Taky jsem z toho mela obavu a porad jsem ho sledovala. Prislo mi pak, ze to dela nejvic kdyz je klid a je do neceho zabranej a najednou to neceka, vzdycky sebou cuknul, nekdy i plakal. Kdyz byl v pohybu, hral si s nami, tak se nelekal vubec. Preslo to cca az v roce a pul tak nejak samo. Doktor nas tenkrat nikam neposilal. Stekani psu se boji doted, ale jinak pokud to neni vrtacka ci podobne zvuky co se lekne i dospelak, tak uz je v pohode a nic nepozoruju. Tak drzim pesti at je to v poradku 🙂.
@dejvitka moc dekuju za zkušenost. Malá byla kvůli nějakým odchylkam víc sledovana, tak mam porad nervy, zda se ještě neprojeví nějaký problém. Ale ma přesně to, co popisujete - teď se třeba vzbudila, kouka na mě a já v klidu na ni promluvim a ona úplně ztuhla v šoku. Přitom když tu něco spadne nebo vedle ní, je v pohode... tak snad se to bude zlepšovat. Je pravda, že starší syn je taky takový snílek- když je do něčeho zábrany, vůbec mě nevnímá. To občas dela Teda i manžel🙂)
Ja vam rozumim. Ja taky za vsim hned neco vidim, manzel mi za to nadava 😀, ale nemuzu si pomoct, hrozne deti pozoruju. Malemu jsou ted 2, mam jeste 7 mesicni holcicku a ta se lekne tak obcas, normalne. U nej to bylo vyrazne. Mozna to je i povahou ditete. Mala je takova salamistka, nic ji nevyvede z miry, stale dobra nalada, ma rada spolecnost. Malej je takovej opatrnej odjakziva. Pred navstevou stydlin a i kdyz je to divocak, dava si na sebe pozor, je celkove bojacnej. Treba to u vasi holcicky nic nebude. Vysetri ji a budete klidnejsi 🙂
Nejsem odborník. Ale dnes řeším totéž u dvouleťačky. Hlavou mi běží, že za lekavost může genetické nastavení amygdaly. Lekavost je vrozená, nelze odnaučit. Může to být vývojová fáze, může to být dáno do vínku. V obou případech je to ok. Pokud vím, tak to, co nemá přetrvávat, jsou Moorovy reflexy. To ale asi nebude ono. Zeptej se pediatra na kontrole.