Látkove pleny ano či ne? Popřípadě jaké?

fresshinka
19. bře 2019

Ahojky holky chci se zeptat, zda byste doporucili latkovani (zda je to pro vas výhodnější, jestli jste usetrili, jestli latkove pleny vydrzi proste sve zkusenosti) popripade jakou znacku byste doporucili ?

aklin
19. bře 2019

Ahojky, latkovala jsem do cca 2 let. Pocatecni investice byla velka, ale stoji to za to. Prace s plenami nezabere zadny cas. Pracka vypere a pak jen se povesi. Je to jako obleceni vyprat a povesit. Dcera nemela zadne opruzeniny, ani jsem ji nemusela mazat zinkovou masti. Ani jednou se nestalo, ze by vajecina vytekla az na zada, coz u jednorazovek to je fakt neco. U latkovek je material mnohem prijemnejsi nez umelotina u jednorazovek. Skvele je, ze si muzes vybrat ze spousty vzoru a barev. To u jednorazovek nenajdes. No a co, ze ditko bude mit vetsi zadecek, je to tak roztomile. Kazdopadne na latkovych plenkach nevidim zadna negativa. Latkovky jsem si oblibila i u sebe. Uz jsem dal nesnesla tu umelotinu.
U dcery jsem pouzivala jen ctverce a kalhotovky jsem mela pouze na noc.

journals
19. bře 2019

Látkování jsem si vyzkoušela a za sebe můžu říct, že ne, nesnášela jsem je. Jsem vděčná za jednorázové ekoplíny. Ale já tu moc nezapadám do zdejšího standardního vzorku.

normalnimatka
19. bře 2019

určitě jo. značku doporučit jednu jen tak nejde. to záleží na mnoha faktorech. každýmu taky vyhovuje něco jinýho - i každýmu dítěti. chce to spíš ozkoušet. mrkni spíš sem https://www.modrykonik.cz/group/2002/
se ty otázky i dost opakujou, co do začátku a tak, nebo zkus gůglit hotový diskuze;)

herminka
19. bře 2019

Za mě rozhodně ano. Látkovala jsem první dítě a potom i dvojčata.
Konkrétní značku neporadím, už jsem dlouho mimo. Ale doma jsem obvykle dávala čtverce a na spaní a ven kalhotkové plenky (Anavy - vydržely moje děti a ještě jsem je prodala; ale teď bude určitě i spousta jiných dobrých značek).
Neřekla bych, že je to úplně bez práce, práce s plenkami nějaký čas zabere - věšení, skládání, pračka u nás jela denně (samozřejmě nejen s plenkami, 5členná rodina zašpiní hory prádla). Člověk do toho musí jít s nějakým nadšením a přesvědčením, ale ten odpad, který se nevyprodukuje (a i ušetřené peníze), stojí za to.

olga_
19. bře 2019

Ano, ano, ano. Látkovali jsme staršího, teď látkuju dvojčata a úspora je opravdu velká. Musíš počítat s nějakou časovou náročností, jak píše @herminka, ale s jedním dítětem je to s prstem v nose. Látkování dvojčat je docela záhul, jenže pro mě je nepředstavitelné používání jednorázovek (ani eko) v takovém množství. Nedokázala bych v klidu spát 😀. U nás teda zapojena v plenách i drahá polovička - praní, chystání atd.
A doporučuju sušičku.
My máme na dvojčata sadu MiniMimi od Bambooliku (dávám ještě v 9 měsících 😀), na noc super později nějaká noční plena (fajn je od KatyvBaby).

ah1234
19. bře 2019

Ja hlavne neodporucam kupovat nic moc dopredu. Ak to chces skusit, idealne kup par znaciek na vyskusanie z bazaru. Ja som nakupila vybavu jak besna, sadli malemu len Pop-In, ale strasne sa v latkovkach oprudzoval, jacal, lebo mu vadilo to mokro (a to je na BKM aspon ciastocne) a bol v toms trasne nepohyblivy. Takze teraz latkujem len trochu a kupuje eko jednorazovky Motlex, ktore su o dost drahsie jak napriklad Pampersky. Mam tu kopu Petit-Lulu, Anavy, co som pouzila parkrat, kopu nikdy a ani tie Pop-In nie su nejake vyuzivane. Pre mna a moje dieta proste latkovanie ocividne nie je, ale pre teba byt moze. ale to dopredu nevies, takze radsej nenakupovat kvanta pred porodom. Potom ta tie plienky vyjdu pekne prachy 😃

penelopaw
19. bře 2019

Já se pro látkování nadchla a nakonec z pohodlnosti zůstala u jednorázovek. Ale teď mne čeká porod třetího dítka, takže už jen z ekonomických důvodů asi do těch látkovek, co jsem si pořídila půjdu, protože jednorázové pleny jsou drahé a spotřeba velká, takže finančí úspora tam fakt je... Co se týče typu, tak savé vnitřky mi přišly nejlepší od Bambooliku, bambusové + kupovala jsem ten delší tvar. Svrchní kalhotky se mi líbí od GAGA plen, mají moc hezké designy + prodávají i rostoucí velikosti, do kterých se vejde i batole. Bamboolikové kalhotky mi přišly poměrně malinké, ale zas na novorozence ideál. I když za sebe bych úplného kojence asi stejně přebalovala v jednorázových, protože je to průtokáč a minimálně v šestinedělí může mít člověk jiné starosti než jen prát a sušit 🙂. Na přebalování jsou pak nejjednodušší plenky All in one, v podstatě suplují jednorázovky, a přebalení zvládnou i ti, co to běžně nedělají (/tatínek, babičky, …). Jen jejich pořizovací cena je vyšší. Počet je pak odvislý od toho, jestli máš doma sušičku, popř. za jak dlouho Ti uschne doma froté ručník. Protože zhruba takhle dlouho budou schnout i vyprané plenky a než budou suché, tak jsou nepoužitelné a potřebuješ jiné. Přebalení prý stačí o 1x víc než u jednorázovek, takže cca 8 plen na 24 hodin. Pokud plenky schnou jeden den, tak je potřeba mít jich alespoň 16 (tzn. 2x 8 na den). Zkus se ještě obrátit třeba na nějakou látkovací poradkyni nebo na maminku z Tvého města, která látkuje, aby Ti ukázala výbavičku, mohla sis osahat, co existuje, co je na trhu, z čeho vybírat.

cinam
19. bře 2019

Já nakoupila čtverce a svrchnaky + pár sio a aio různých značek, ne vše musí sednout. Syn se narodil maličkej, takže jsem začala až po šestinedělí, předtím v tom byl obrovskej a stejně by vše proteklo. A taky jsem s tím hodně rychle skončila, bohužel. Malej se v látce hrozně opruzuje a to prebaluji opravdu často. Teď jsou mu 4 měsíce a částečně jsem se k látce vrátila (jen přes den na doma), ale praktikujeme bezplenkovku, takže víceméně má tu plenu jen pro jistotu

guinea
19. bře 2019

@fresshinka Někdo tu kdysi dával odkaz na anglickou studii, která dopodrobna řešila, co je levnější a ekologičtější. Výsledek: strašně moc záleží na konkrétním chování konkrétní rodiny. Látkovky můžou být ekologičtější a levnější variantou, ale taky vůbec nemusí být. No a za mě: látkování opravdu ne. Měla jsem extrémně nespavé dítě několik let, takže celkově domácnost trpěla. A řešit do toho ještě látkování, to bych zešílela.

kristyn.g
19. bře 2019

Já latkuju, jednou za měsíc koupím balík 36 ks ekoplen za 150 Kč a je to... Abych odpověděla, je to určitě lepší, zadek se nemusí tak mazat, nemám pocit že by to bylo nějak složitější nebo náročnější než jednoraz. Nemusím nanášet koš do pračky to mám kousek. Pověšený to mám za chvilku a baví mě to. Začátek byl těžší ale zvykla jsem si, naučila jsem se co mi vyhovuje a baví mě to. Ale určitě ne ušetřím protože je to značně návykové, je spousta vzorů a druhů a ty pliny jsou prostě takový ňuňu. Co se týče značek tak záleží jestli chceš ušetřit nebo jestli si to chceš usnadnit, nebo něco na středu. Jako super ekonomická varianta jsou za mě i yháček na snapku. Kde sedí už od malého miminka a vydrží dlouho. To pokud bys nechtěla vyloženě čtverce. Jde kombinovat například s vícevrstvými plenami. Pokud bys chtěla látkovat už od porodnice a chtěla by si spíš kalhotky tak jsou novorozenecké kalhotky na větší mimi bych doporučila katyv baby, novorozenecké vydrží dlouho. takže se nejdřív ujasni jestli to děláš kvůli tomu abys ušetřil a nebo prostě z ekologických důvodů a z toho že to je pro dětskou pokožku nejlepší a podle toho bych se zařídila. pro začátek si říct jestli chceš látku od novorozence a potom prostě postupně dokupovat a zkoušet. Já jsem si koupila hodně jednovelikostní kalhotkovek dopředu a teď bych si spíš koupila třeba něco jiného. Konkrétně aio Blueberry organic, jsou sice drahé ale tenký jak jednoráz. Já jsem začala s novorozenecké petit lulu vícevrstvé a velké sady yháček na snapi sponu a potom jsem dokoupila novorozenecké katyv baby protože jsou větší a miminku seděly. Teď ve třech měsících dokupuji jednovelikostní které mi vyhovují.

kristyn.g
19. bře 2019

Jo a podívej se na Facebook na stránku poradna pro látkovačky a přidruženou skupinu poradna pro látkovačky - bazar. V dubnu bude týden opravdových plen a budou slevy. Já využila minulý rok na sadu yháčka Na snapku 10 plus 1. Jinak na novorozence kupovat plenky na bazaru se vyplatí.

monina1210
19. bře 2019

@fresshinka Já látkuju, na noc, na výlet, na chatu ale nemám problém dát jednorázovku. A od Vojtíškova narození si vystačím se zhruba třiceti čtverci, několika svrchňáčky, do plenky ještě dávám savou vkládačku a separačku - celulózovou nebo z mikrovlákna. Čverce a separačky jsem pořizovala nové, zbytek z druhé ruky, takže nijak nákladná investice. Všechno počurané, popř. očištěné od hovínka dávám do jednoho kýble s víkem a prát teda musím jednou za dva dny, plenky už nežehlím, suché si rovnám do skladu, mám to hezky uspořádané, takže za mě easy, doporučuju ;)