Kyčle v 6 týdnech. Ne/dávat široké balení?

andycr
24. čer 2022

Ahoj, tento dotaz už tu několikrát byl, ale i tak vás prosím o názor? Dcera zítra 6 týdnů a včera jsme byli na kontrole kyčlí. V porodnici naměřeno 2a na obou nohách, doporučeno široké balení, ale nedávala jsem, protože to byl fyziologický nález a doktor to řekl všem maminkám na porodnici (tzn. preventivně). Včera na kontrole levá 1a a pravá 2a, stále to je ale fyziologický nález a v papírech nález v normě. Nicméně nám bylo doporučeno široké balení 24/7 do 4 měsíců 🤷🤦.
Všude jsem našla odkaz na Mudr. Jansu a podle jeho doporučení bych nedávala. Mohlo by to být proto, že je každá noha jinak?
Cvičíme zabičku, dávám volné oblečení, plenu vysoko, nezavinuji, nechám volně. Nově jsme pořídili i nosítko (dcera je neidložitelné dítě).
Jaký je váš názor a máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji za odpověď, odměním se srdíčkem 😊💙

lenerka1
24. čer 2022

@andycr Obrátila bych se s dotazem přímo na doktora Jansu, ta asymetrie by teoreticky mohla být problém, ale vlastní zkušenost nemám.

olga_
24. čer 2022

@andycr Určitě konzultovat přímo s ním. Ta asymetrie hraje určitě roli...

gbp
24. čer 2022

@andycr jeste dodam, ze pokud to mate z ruky, je ochotny konzultovat i pres email/telefon. jen potrebuje videt zpravy a snimky. nam to takto nabizel, ale my sme se za nim vydali osobne. 👍

andycr
autor
24. čer 2022

@gbp máme to do Žamberka 61 km, to by se dalo úplně v pohodě. Jak trvalo objednání dlouho? Díky

olga_
24. čer 2022

@andycr Já jsem konzultovala telefonicky, ale pan doktor byl velmi ochotný.

andycr
autor
24. čer 2022

@olga_ psala jsem jim email, tak budu čekat co mi odpoví.

bbarshaa
24. čer 2022

Dcera to měla podobně, také jsem konzultovala s panem Jansou, je moc milý a ochotný. Široké balení jsem nedávala a na kontrole měla dcera pak najednou kyčle úplně Ok. A ještě se slovy ona doktora “Je vidět, ze jste dodržovali poctivě široké balení” 😂🙈. Nedavala jsem vůbec… A neřekla jsem nic.

andycr
autor
24. čer 2022

@bbarshaa a konzultace byla osobní nebo emailem? No nechci právě nic podcenit, ale teď v těch vedrech a už tak je uřvaná, nespí skoro 🙈

sikkacirek
24. čer 2022

také jsem nedávala u obou děti (doktorovi jsem tvrdila, že jo a vždy mne chválil jak to jde vidět :D :D) a každé mělo tu kyčli jinak a po 4 měsíci vše ok, hodně jsem nosila v šátku a v nosítku, široké balení je prostě blbost, pokud to není opravdu vážné

bbarshaa
24. čer 2022

@andycr Po telefonu. My to máme fakt daleko. 🙂
Posílala jsem e-mailem zprávu od doktora, kdybyste měla fotku z toho sona, bylo by to nejlepší. Napsali mi, kdy mám zavolat 🙂.

krasna_neznama86
24. čer 2022

Ani u jednoho dítka jsem nedávala, obojí bylo fyziologický a myslim, že taky neměly symetrický nález. A vždy pochvala, jak je vidět, že to dodržujeme 🤣

gbp
24. čer 2022

@andycr nas objednali rychle a vzali nas presne vcas, vubec sme necekali ani v cekarne a prohlidka byla na chvilicku, rozhodne to za tu cestu stalo 👍

9radka9
25. čer 2022

@andycr nedávala jsem a nález jsme myslím měli horší, ať je dítě co nejvíce na volno, je teplo, tak může, mladí doktoři už od preventivního balení na široko upouštějí

vendes
25. čer 2022

Nedávala jsem, doporučeno teď s třetí. Prostřední měla stejný nález IIa a široké balení nedostala, jiný ortoped - mladší, a jiné město. Třetí ho podle ortopeda - starší, mít měla. Psala jsem zmiňovaném Jansovi, potom jsme spolu mluvili. Řekl mi, ať nic nedávám a ba příští kontrole odkývu, že balím a myslím si své.

niki1107
25. čer 2022

@andycr Ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi úplnou náhodou a moc gratuluji k holčičce, to je skvělý ❤ (měly jsme mít loni stejný TP, co si pamatuji). Myslím, že holky poradily dostatečně a jen tak mimochodem - druhá dcerka měla na jedné kyčli nález 2c a musela mít až do 9 týdnů frejkovu peřinku 😞. Jako musím říct, že tahle ledová sprcha, co přišla druhý den po porodu, mě úplně odrovnala na dlouhou dobu, ale zvládly jsme to, přestože ji měla celé léto - díky bohu si to prožila jako malé miminečko, kdy pořád spala a nebo jsem ji též nosila v nosítku (odsouhlaseno od fyzio a mimochodem se nosí i teď, v 1 roce) 🙃. Každopádně vy máte úplně jiný nález, určitě vyhledej více názorů. Mějte se krásně s rodinou ❤

andycr
autor
25. čer 2022

@niki1107 děkuji 😊 O rok později, ale nakonec máme druhé štěstí ❤️
Já doufám, že se to samo zlepší a dozraje a dečce nebo třmínkům se vyhneme.

andycr
autor
29. čer 2022

Dávám holky vědět jak jsme dopadli. Dnes jsme byli na kontrole u pana doktora Jansi. Velmi milý a profesionální přístup jak doktora, tak sestřičky. Přijeli jsme o trochu déle, protože po cestě bylo hodně oprav a objížděk. Volala jsem do ordinace, že máme zpoždění a sestřička úplně v pohodě, že až přijedeme, přijedeme. Jak jsme dorazili, šli jsme na řadu hned. Pan doktor udělal znovu celé vyšetření. Dokonce dopadlo lépe, jak u ortopeda v Chrudimi a má 1a a 1b. Prý na to jak je malinká, má moc pěkný nález a dokonce je to vyvinuté lépe, na její stáří.
Žádné široké balení, máme nechávat na volno, volné oblečení, nezavinovat. Pokud možno dávat jendnorazove pleny (jiné stejně nepoužíváme).
Díky za rady. Jsme moc ráda že jsme tam nakonec jeli. Kontrola v září.

andreadobro
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
ovcekoule
Odpověď byla odstraněná
Zobraz