Ahoj, tento dotaz už tu několikrát byl, ale i tak vás prosím o názor? Dcera zítra 6 týdnů a včera jsme byli na kontrole kyčlí. V porodnici naměřeno 2a na obou nohách, doporučeno široké balení, ale nedávala jsem, protože to byl fyziologický nález a doktor to řekl všem maminkám na porodnici (tzn. preventivně). Včera na kontrole levá 1a a pravá 2a, stále to je ale fyziologický nález a v papírech nález v normě. Nicméně nám bylo doporučeno široké balení 24/7 do 4 měsíců 🤷🤦.
Všude jsem našla odkaz na Mudr. Jansu a podle jeho doporučení bych nedávala. Mohlo by to být proto, že je každá noha jinak?
Cvičíme zabičku, dávám volné oblečení, plenu vysoko, nezavinuji, nechám volně. Nově jsme pořídili i nosítko (dcera je neidložitelné dítě).
Jaký je váš názor a máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji za odpověď, odměním se srdíčkem 😊💙
Dcera to měla podobně, také jsem konzultovala s panem Jansou, je moc milý a ochotný. Široké balení jsem nedávala a na kontrole měla dcera pak najednou kyčle úplně Ok. A ještě se slovy ona doktora “Je vidět, ze jste dodržovali poctivě široké balení” 😂🙈. Nedavala jsem vůbec… A neřekla jsem nic.
také jsem nedávala u obou děti (doktorovi jsem tvrdila, že jo a vždy mne chválil jak to jde vidět :D :D) a každé mělo tu kyčli jinak a po 4 měsíci vše ok, hodně jsem nosila v šátku a v nosítku, široké balení je prostě blbost, pokud to není opravdu vážné
Ani u jednoho dítka jsem nedávala, obojí bylo fyziologický a myslim, že taky neměly symetrický nález. A vždy pochvala, jak je vidět, že to dodržujeme 🤣
Nedávala jsem, doporučeno teď s třetí. Prostřední měla stejný nález IIa a široké balení nedostala, jiný ortoped - mladší, a jiné město. Třetí ho podle ortopeda - starší, mít měla. Psala jsem zmiňovaném Jansovi, potom jsme spolu mluvili. Řekl mi, ať nic nedávám a ba příští kontrole odkývu, že balím a myslím si své.
@andycr Ahoj, narazila jsem na tuto diskuzi úplnou náhodou a moc gratuluji k holčičce, to je skvělý ❤ (měly jsme mít loni stejný TP, co si pamatuji). Myslím, že holky poradily dostatečně a jen tak mimochodem - druhá dcerka měla na jedné kyčli nález 2c a musela mít až do 9 týdnů frejkovu peřinku 😞. Jako musím říct, že tahle ledová sprcha, co přišla druhý den po porodu, mě úplně odrovnala na dlouhou dobu, ale zvládly jsme to, přestože ji měla celé léto - díky bohu si to prožila jako malé miminečko, kdy pořád spala a nebo jsem ji též nosila v nosítku (odsouhlaseno od fyzio a mimochodem se nosí i teď, v 1 roce) 🙃. Každopádně vy máte úplně jiný nález, určitě vyhledej více názorů. Mějte se krásně s rodinou ❤
Dávám holky vědět jak jsme dopadli. Dnes jsme byli na kontrole u pana doktora Jansi. Velmi milý a profesionální přístup jak doktora, tak sestřičky. Přijeli jsme o trochu déle, protože po cestě bylo hodně oprav a objížděk. Volala jsem do ordinace, že máme zpoždění a sestřička úplně v pohodě, že až přijedeme, přijedeme. Jak jsme dorazili, šli jsme na řadu hned. Pan doktor udělal znovu celé vyšetření. Dokonce dopadlo lépe, jak u ortopeda v Chrudimi a má 1a a 1b. Prý na to jak je malinká, má moc pěkný nález a dokonce je to vyvinuté lépe, na její stáří.
Žádné široké balení, máme nechávat na volno, volné oblečení, nezavinovat. Pokud možno dávat jendnorazove pleny (jiné stejně nepoužíváme).
Díky za rady. Jsme moc ráda že jsme tam nakonec jeli. Kontrola v září.
@andycr Obrátila bych se s dotazem přímo na doktora Jansu, ta asymetrie by teoreticky mohla být problém, ale vlastní zkušenost nemám.