Ahoj maminky, mám 15měs. syna a na rozdíl od vrstevníků se mi zdá,že má kulatá záda ☹ . Netuším čím by to mohlo být....? Nebyl nošený v nosítkách, nepoužíváme žádné chodítka ani hopsátka. Lezl a plazil se dostatečně dlouho.Začal chodit sám v 15měsících. Ve stoje má záda rovná ale když sedí tak je kulatej v kříži 😒
Nemáte někdo podobný problém? Jediný co vím že je špatně, že si často sedal - sedá do W tzn. zadeček mezi paty. Snažim se ho posazovat normálně do praku ale to se nedá pořád hlídat. Co s tím, má ještě čas na srovnání nebo jestli mám jednat a navštívit pediatra nebo ortopeda? 😎 Díky za reakce
U nás jsou kulatá záda způsobena hypotonií, do W si sedá míň často a spíš sedí na patičkách a paradoxně se mi zdá, že ta zádama má v téhle pozici nejrovnější, ale jak sedi s nataženýma nohama vpředu, tak se prohne a místo na zadku sedí na křížích. My máme i jednu stranu svalů kolem páteře jakoby víc vyklenutou coby pozůstatek nesrovnalosti v napětí pravé a levé strany trupu. Cvičila jsem Vojtovku, no teď už s těhu břichem nemůžu a bylo mi doporučeno cvičení na míči, plavání..prostě jiné metody na posílení zadového svalstva. Bohužel si myslím, že od určité chvíle už to má malá jako zlozvyk a pořád se mi ji popošťuchovat, aby seděla rovně nechce, vím že jsem to nesnášela coby malá a prd to pomohlo. K sezení s kulatými zády se dřív nepo později dopracují všichni, typicky ve škole při dlouhém sezení v lavici ( pchybuji, že se ještě praktikuje sezení s rukami za zády jako za naši doby). Pediatr tomu dáva šanci, že se srovná postupně při chůzi, já hlavně pozoruji,jestli ji páteř nejde do skoliózy.
malej si sedal na patičky dlouho a sám si sednul až po roce , v tom problém nevidím a sedá si takhle sem tam i teď a řekla bych to své pediatričce