Ahoj, mam 4tydenni holčičku a od začátku nemohu kojit, malá se nechce vubec prisat, a tak mleko musim odstrikavat a krmit z lahvicky, aby se najedla (tim jsem si nejspíš zadelala jeste na větší problem, ze uz se to ani nenaucime). Vubec ale nevim, jak to dělat na cestách, zatim jsme například cestu k doktorovi stihly mezi krmením, ale nekdy je cekani u dr proste dlouhé a bojim se, ze se nestihnu vrátit a mala bude brecet hlady. Jak to prosím děláte, kdyz cestujete a mleko musite odsavat? Nedovedu si představit u dr vytahnoit odsávačku a začít odsavat 😐
Uf, znám, soucitim ❤️ Uprimne? Bylo to peklo. U nás teda naštěstí “jenom” období asi tři měsíců a brutálního bojkotu, kdy by snad mala radši hlady umřela než aby se nechala nakojit. Rady laktacnich poradkyn o tom, jak hlavně nepoužívat lahvicky, mě dohanely k slzám, protože to proste bez nich neslo. Ruku už sem měla úplně namozenou, jak sem furt odsavala.
Kamkoliv jsme šli, táhla jsem s sebou odsavacku a kopici lahvicek, ze kterých jsem malou krmila. Když jsme šli někam na celodenní výlet, odsavala jsem cca po třech hodinách, bylo to fakt peklo.
Uprimne kdybych to měla zažít znova, dam uměle mléko, s nervama jsem byla úplně v čudu 😔 Držím palce, abyste to zvládli!
@guliii A nemuze se to mleko zkazit za tu dobu? Kor v takových teplech?
Ja jsem v tomhle procesu "pouze" 4 tydny a uz jsem z toho chvilkama fakt zoufala, a to jsme zatim jen doma, max chvilkova procházka. Představa, ze nekam pojedeme na delší dobu me uz ted desi, jak to budu dělat. Napadla me pak jedina možnost, a to UM a termoska.. Ale moc se mi to male nechce dávat, kdyz mam mleka dost 😐
Chápu je to náročné. Ale když to zabalis do termo tašky nebo do nějaké nádoby co drží teplotu i termoska. Tak se mu nic nestane. Ještě jsem si pořídila ohřívač na flašky/ přesnídávky. To jsem používala hodně, potom i na příkrmy. Je to malé a na cesty fajn, ušetří čas. Jinak mléko vydrží při teplotě 25°C čtyři hodiny, v lednici 24 hodin. Takže vychladit do lednice a pak do termo nádoby a vydrží dlouho.
@anetttta123 mala byla taky nedonosena a stejny problem, u kojeni proste spala. ale s pomoci laktacni sme to zvladly a kojila se do dvou let. takze vim, jake to je, bylo to silene a nechapu, jak to nekdo vydrzi dlouhodobe, ja sem byla na pokraji svych sil 🙄
takze pokud ti o to opravdu jde, rozhodne kontaktuj laktacni poradkyni, neboj se toho, cim driv, tim lip 👍
ja sem taky nebyla schopna nikam jit, potrebovala sem ohrivacku, svoje mliko z lednice, flasku ... na vetsi cestovani byh uz radsi zvolila umele a vyrobila ho na miste. presne jak rikas, ted kvuli trm vedrum. pokud by slo o chvilku, ohrala bych doma a dala do termoobalu.
Zrovna u dětské doktorky v čekárně si myslím, že vytáhnutím odsávačky (kor když přes sebe hodíš třeba nějaký šátek), fakt nemáš koho pohoršit... Ve větších centrech pak bývají kojící místnosti, které jsou k tomu přímo určené, že...
Ale jinak bych asi zkusila ještě nějakou laktační poradkyni a udělal pár pokusů s kojením a pokud se malá fakt nechytí, tak bych si nevyčítala aspoň částečný přechod na UM, protože dlouhodobě odstříkávat celé dávky si fakt neumím představit.
Hele, já krmila jen odstříkaným MM skoro 16 měsíců, takže se dá všechno 🙂 Holka prostě nechtěla sát, spala mi u toho, ani 2 LP s ním nic nesvedly, bušily do ní a divily se. Našla jsem v tom plno výhod, věděla jsem, kolik přesně vypila (byla hubeňour a moje mléko není z nejtučnějších), věděla jsem, kdy přesně bude mít hlad (byla jak hodinky).
Krmení venku bylo docela jednoduché, nemusela jsem shánět místo, kde se vyprsím. MM jsem měla v termotašce. Myslím, že jsem někde četla, že vydrží v pokojové teplotě i 4 hodiny. Já to měla většinou tak 2-3 hodiny. Výlety byly fajn, protože se napila, během cesty si dala jedno mlíko a pak hodně spala, takže výlet byl klidně i na půl dne. Napřed jsem krmila stříkačkou, poté klasickou lahvičkou.
Jinak druhorozený potom sál jako ďas a kojil se normálně.
@anetttta123 Určitě si sežeň laktační poradkyni - kor, když bys chtěla kojit - ještě to nemusí být ztracené. Jsou to strašně fajn baby a poradí ti. A nejlépe ji zavolrj dnes, ať to neodkládáš.
Laktacni poradkyni jsem taky jeste zvazovala, ale zatim jsen nezkoušela, snazila jsem se to zkoušet sama, ale asi mi nic jineho nezbyva, nez ji zkusit. Ten proces odstrikavani, ohrivani, krmeni, umývání všeho, vyvarovani nekolikrat denne.. si nedokazu predstavit dlouhodobě. Ale hlavne to cestování si nedokazu vubec představit
@anetttta123 hele nevahej ani chvili! neni to zadna ostuda ani selhani. ono to proste neni tak snadny, jak to cely vypada a je to prezentovany. vubec neni za co se stydet. me laktacni to kojeni fakt zachranila. a v sestinedeli jsou 3 navstevy hrazene pojistovnou 👍
@anetttta123 Pokud je problém v příští, nezkoušela si kojici kloboučky? Někdo je zavrhuje, ale já kojila syna přes klobouček 3 měsíce úplně v pohodě, jak se naučil a zesílil, tak jsme v klidu přešli na prso. Ten klobouček, by ji mohl i "chutnat", protože je to silikon jako dudlík. A laktační poradkyni určitě k tomu.
Malý byl nedonošený a neměl tolik sílu se prisavat, tak jsem také odsavala. Co si vzít jednu porci odstrikaneho mléka s sebou? Já nakonec klasicky kojila, nabízela jsem prso a pak už nebyl problém. Nezkoušela jsi nějakou laktační poradkyni? Vím jak je náročné odsávat a pak krmit z flašky 😔