Ahoj maminky. Dcera, 2 roky, si asi před měsícem začala kousat nehty. Já sama si je bohužel taky koušu, ale snažím se, aby to u mě neviděla. Navíc jsem si nechala udělat umělé a hodlám v tom pokračovat, aby neměla špatný vzor v mamince. Nechci, aby dopadla stejně jako já, kdy se bude za svoje nehty stydět. Lak na nehty jsem nezkoušela, nevím, jestli by se mi vůbec podařilo jí ho nalakovat. Snažím se ji za to nekárat, spíš odvést pozornost, ale ona zase hned šup s prstem do pusy. Dneska jsem jí zkusila vynadat a plácnout přes ruku, ale začala se vztekat a o to víc dávat ruku do pusy, takže tohle taky nebude správná cesta. Kouše si je třeba v postýlce nebo když sedí v jídelní židli a už je po jídle nebo když se stydí před cizíma. Chci se proto zeptat, jestli s tím nemáte zkušenosti? Je to jen nějaké období, které přejde? Nechá se to opravdu okoukat od rodičů nebo je to známka nějakého psychického problému? Děkuji za názory.
@cinam Děkuji, tohle mě pobavilo 😀 Kéž by radši objevila šťourání v nose 😀
Syn si začal kousat nehty zhruba v tomto věku, od nás to určitě neviděl. Teď mu je tři a třičtvrtě a nehty mu od té doby stále nemusím stříhat 🤷 jako kouše si je teď míň, ale to proto, že objevil šťourání v nose a to ho také dostatečně zaměstnává.