Kolik má spát skoro tříleté dítě po obědě?

teriszek
20. lis 2015

prosím o rady strašně mě zlobí malý se spánkem po obědě spí tak 2 hodiny ale jsou dny kdy nespí vůbec ale i tak večer neusne dřív jak v 11 a ráno už kolem 7 je čilí chce si hrát. Jak mu upravit spánek?? Jsou mu skoro 3 roky. Ještě jeden dotaz máme teď období že když není po jeho jak on chce tak se vzteká,řve a kope kolikrát to fakt bolí. Snažím se ho zabavit ale on většinou je jak hluchý tak ho zavřu do ložnice ať se vyvzteká ale to moc nepomáhá. Třeba situace jdeme ven on nechce násilím ho obleču a když jsme venku je spokojený jakoby nic ale obléknout ho je horor. Prostě jak není po jeho je zle háže s jídlem a někdy i kouše. V lednu má jít do školky a já se bojím těch to jeho výstupů. Co s tím??děkuji moc za rady

verka4d
20. lis 2015

Ahoj,mám čtyři děti,tak snad nějaké zkušenosti mám... 🙂
To chování malého je prakticky běžné a říká se mu období vzdoru. Nejlepší je v tu chvíli nechat ho být a nevšímat si,ono ho to přejde,když zjistí,že si tím pozornost nepřipoutá 🙂 Samozřejmě musí být v bezpečí,když sebou hodí na zem uprostřed přechodu na cestě,tak nejde ho nechat být,že. Školky bych se vůbec nebála,tam jsou na chování dětí zvyklí,určitě si poradí,to je na nich,ne na tobě,oni mají být v tomto ohledu vzdělaní a umět si poradit. A taky,když kluk uvidí ostatní děti,že se tak nechovají,bude mu to hloupé a přestane s tím,neboj.
Ve třech letech už některé děti po obědě prostě nemají potřebu spát. Pokud to vyžaduješ,lehni si třeba na chvilku s ním a přečti mu pohádku,nebo si povídejte,vždyť přece nemusí vyloženě spát,stačí trošku si odpočinout,zklidnit. No a to večerní usínání,my jsme to měli u každého jinak. Některé děti neusly v určitou dobu ani náhodou,tak jsme čekali,až odpadnou samy. Většinou zabrala pohádka,hlazení po vláskách,klidné tiché mluvení. Některé děti potřebují rituály,prostě každý den ve stejnou dobu povečeřet,pohrát si a pak uložit ke spaní a být v tom důslední. Naši nejmladší jsme si po předchozích zkušenostech zvykli po večeři dát do postýlky,rozsvítit malou lampičku,aby se nebála,přivřít dveře a jít. Pokud protestovala,přišli jsme k ní,pohladili jí,v klidu na ni mluvili,ale nevyndavali z postýlky. Opakovalo se to třeba dvakrát,třikrát a ona brzo pochopila,že ji stejně nevyndáme a nepolevíme,že si křikem nic nedobude. po týdnu se naučila usínat v klidu sama.
No jo no,ale každé dítě je jiné a co platí na jedno,u druhého nemá úspěch. Každopádně s věkem se to zlepší.
Tak přeji hodně štěstí,klid a pevné nervy 🙂

pety91
20. lis 2015

Nám se takto , co se týká spánku , chovaly obě děti do asi tak 2,5 roku. Potom už usínaly po 20,30 h a spali až do rána tak do 7 h . Co se týká vztekání tak to bylo nejhorší mezi 3 a 3,5 rokem. Hodně pevných nervů. 😉

mafeska
21. lis 2015

@teriszek asi období vzdoru s tím vztekáním, dcera takle vyváděla kolem třetích narozenin jen s rozdílem že jí to chytalo dost často i venku. z ničeho nic se sekla, stála a když jsem jí čapla za ruku a pomohla jí tak si lehla na zem a řvala víc a víc. Na celé město 😒 musela jsem jí vzít na ruku a odnést v tomhle stavu domů. byla jsem hodně zoufalá, volala jsem kolikrát mojí mamce, ségře at mi poradí co mám dělat.
Naštěstí teda jak nečekaně to příšlo tak to rychle odeznělo a totéž přeji i tobě. Je to fakt o nervy.
Se spaním neporadím, v tomhle je zlatá. po obědě spí jak miminko i čtyři hodiny a mezi 20-21 hod usíná.

pisisvori
21. lis 2015

Jezis me dcera po obede nespala uz v 18m a kdyz usla i na 10min tak vecer sla v 11. To, ze nektere vstava v 8, po O spi 2 hodinya vecer v 7 uz zas je sice asi pro maminku skvele, ale rozhodne ne "normalni" . Nektete deti proste potrebuji spanku malo. Zkusit jedine pravidelnost a nezstoupit, ale kdyz se mu spat nechce tak holt spat nebude😉. Vztekani je obdobi a chce to pevne nervy, hranice a duslednost. Deti tohle zimni obdobi nemaji radi, ja se nedivim oblekani nekolikavrstev je protivne. Dcera tohle delala v 1,5, kdy je rezka domluva, ale ponohla hra... Ukazat hriste, nalakat na joupacky. U oblekani delat s rukou masinku jak jede do tunelu= rukavu atd.

812014
21. lis 2015

dcera má rok a 10 měsíců. vstáváme denně v 5, celý den nespí a usíná mezi 18 a 19 hod. Vzteká se od roku. Dříve mi řvala opravdu hodně a dělala scény zvlášť, když jsem jí nechtěla něco dovolit. Dnes už je to lepší. Pomáhá to, že odvedu pozornost, nebo když nechce něco uklízet, tak jí řeknu, že jí pomůžu a hned přestane. Nejhorší řev a hysterická scéna je při každém oblékání (ať jde jen o punčocháče nebo papučky). Pomáhá mi to, že jsem vnitřně klidná. Dřív jsem při každém řevu stresovala a teď už je mi to tak nějak jedno. Přistupuju k tomu s ledovým klidem. Prostě ji popadnu a obleču i přesto, že se vzpouzí a kope. Jakmile se mi podaří ji oblíct, je najednou ticho. Občas se ještě stává, že ze sebe to oblečení rve a snaží se vyvlíct. Bohužel se jí to i někdy daří a celý kolotoč se opakuje. Ale prostě řeknu, že se oblíct musí, aby jí bylo teplíčko, a znovu trpělivě obleču. Ještě se naštěstí nestalo, že by se vyvlíkala i podruhé 😀 Doufám, že to brzo přestane.

pisisvori
21. lis 2015

@812014 jojo to je přesné ten vnitřní klid a brát to jako že se nic neděje🙂

betelgeuzz
21. lis 2015

@teriszek Starší kolem 2 let už přestávala spát po obědě, dlouho usínala, pak usla, ale měla zase problém usnout večer, musela jsem ležet s ní, usínala dlouho. Jakmile jsem pochopila, že odpolední spánek nepotřebuje, ulevilo se nám oběma. Večer v 8 usnula během 5 minut a ráno spala tak do 7.
S tím vztekáním souhlasím s holkama, zachovat klid, nenechat se vytočit, ale trvat si na svým. A se školkou si nelam hlavu, děti se tam chovají úplně jinak, k učitelce si nedovolí to, co si dovolí k mamince.

bianca_86
28. pro 2015

Dovolím si také otázku k tématu: dcera (2,5 roku) nechce chodit večer spát. Většinou ji uspím kolem půlnoci. Včera v jednu ráno. Ráno vstává kolem deváté a i tak mám problém ji probudit, po obědě nespí, i když si mne rudá, skleněná očička. Už nevím co s ní, chtěla bych aspoň jeden klidný večer s nohama nahoře a jít spát třeba v deset, ale to je snad nemožné. Zkoušela jsem zpívat, pohádku, lehnout si k ní a dělat, že spím, nechat vyřvat, ale nic nefunguje, stejně je stále plná energie a jde spát až kolem půlnoci. Co byste udělaly?

betelgeuzz
28. pro 2015

@bianca_86 Ráno bych budila dřív. Holky chodí spát v 8, ale taky v 6 vstávají.

bianca_86
29. pro 2015

@betelgeuzz jo, to si říkám taky, ale protože chodím spát kolem třetí, tak dobrý úmysl a nastavený budík leží do háje.

strawberr
29. pro 2015

Nevím, u nás se od cca 20 měsíců po obědě nespí, ale chodí spát mezi 17-18.00 a vstává mezi 6-8.00 🙂 . Pro mne osobně je lepší, když jde spát dřív, než aby prudil do 9-10 večer. Mám tak aspoň čas na učení atp 🙂

strawberr
29. pro 2015

Období vzdoru se nám opakuje cca od 1.5 roku - a vždy 1 měsíc prudí, nechce ven, nechce domů, nechce to a tamto... je to na prášky, ale odezní to a na půl roku je klid 😀

kikimaruska
29. pro 2015

synek je od necelých 2,5 roku ve školce. Tam spí cca.12.30-14 hod. Bez problémů, naopak někdy spí déle a učitelky dětičky ještě tak 15-30 minut klidně nechají dospat. Doma spinká mnohem déle, od tech 2-klidně až 4 hodinky, když je třeba unavený, nemocný. Chodí spát ale vždy, kolikrát protestuje, ale jde. Jelikož mi kluci blbli při čtení pohádek a dělali brajgl, tak se naučili na mluvené pohádky, když se zhasne a tak před spaním se jim pustí pohádka. Spí už ve velké posteli, takže zprvu než se naučil utíkal, ale už je to dobré (též jsme učili kvuli školce). Syn má nyní 2 roky a 9 měsíců. Když je doma a druhý den nejde do školky, jde spinkat až kolem 20 hod. Pokud do školky jde a je nutno vstávat v 5.15, chodí oba synové spát na 19 hod. Mladší sice moc usnout nechce, ale druhý den už je to bez problémů, jelikož je to náročné a už je unavený. Pokud náhodou neusne, třeba že jsme po návštěvách atp., je to špatné, je pak mrzutý a je to znát, že si neodpočinul, to pak jde spinkat brzo, klidně v 18 hod už zalehne... 😉