Ahojky, mám dotaz na maminky, které z jakéhokoliv důvodu musí ke kojení ještě dokrmovat umělým mlékem... Jak dlouho Vám to takhle vydrželo? Přestaly jste nakonec s kojením, nebo naopak s příkrmem?
Tak nám to bohužel vydrželo jen 6 týdnů. Vždy jsem nakojila z obou prsou a pak dokrmila UM. Nejdřív stříkačkou a pak už z flašky. Ke konci když malá viděla kozu, tak už řvala....tak jsem to vzdala a byla od 6 týdnů pouze na UM. Byla jsem z toho hodně psychicky špatná, ale spokojené mimi je hlavní, takže nakonec jsme byly spokojené obě 😉
My jsme musely od 7 týdne přikrmovat UM, měla jsme málo mlíka. Po týdnu jsme musely přejít jen na UM, protože malá už vůbec z prsa nechtěla. Takže nám to vydželo týden a od té doby jsme byly na UM, ale malá je moc spokojená, tak jsem ráda 🙂
U nás to tak fungovalo asi 3 měsíce a nakonec jsem se rozkojila a kojíme dodnes. Ani jsem v to nedoufala, spíš jsem počítala s tím že pomalu přejdeme úplně na UM.
u syna jsem musela dokrmovat, ptž kvůli novorozenecké sepsi a pobytu v inkubátoru bylo první přiložení až 10. den po porodu, rozkojení nebylo jednoduché ani pro jednoho, nejdříve jsme dokrmnovali po každém kojení (normálně z flašky) pak už jen dle potřeby, snižovalo se to až na cca 1x denně, ve 2 měsících už byl výhradně kojený a kojení nám vydrželo do 2,5 roku 😅
mmch, jako malé miminko neměl problém střídat flašku a prso, ale při zavádění příkrmů v 6m to byla docela fuška, než se pít z flašky opět naučil 😉
Od narození jsem 14dní čistě kojila, pak mi byl doporučen dokrm jelikož malý nepřibíral a měl infekci v pupíčku, tak jsem nasadila Nutrilon 1.. Následovně mi odmítal prso a chtěl flašku, tak jsem odsávala a dávala z flašky.. Tak nám to vydrželo do 6. týdnů... Pak mi moje mlíko plival, na to už jsem neměla nervy, i tak jsem odsávala čím dál tím míň...... tak jsem se vykašlala na odsávání.. Do 3 dnů bylo mléko pryč... ☹
Od narozeni do 11 mes., pak maly kojeni odmital...kousl a utekl 😉
Tak nám to vydrželo 2 měsíce.Pak malá začala u prsa řvát a kousat mě.To byl jasný signál k tomu,že už prso nechce.Nemělo cenu trápit jí i sebe a tak jsme zůstaly u UM.
U dcery 6 týdnů, u syna 5 měsíců... U každého je to jiné, záleží jak dlouho na to má maminka i miminko nervy 😉
Od narození do 3 měsíců jsem kojila + dokrmovala. Ve třetím měsíci jsem myslela, že už budeme jenom kojit, ale malý začal prso odmítat, úplně se u něho vztekal, křičel. Takže jsem asi 14 dnů odsávala mlíčko s dokrmem UM, protože mlíčka jsem dost neměla. No a od 4. měsíce malý papá už jenom UM a je naprosto spokojený a já taky 🙂
Já dokrmovala od 3. měsíce....ze začátku jen na noc, pak už i jednou za den. Od 6. měsíce papá malá postupně zeleninu, ovoce, maso atd. A samozřejmě mlíčko...UM ráno a večer...A v noci, když se vzbudí, tak stále kojím. A to už bude malé 9. měsíců. Ale teď už ji vylezly 2 zoubky a už někdy i kousne, takže už asi dlouho kojit nebudu ☹
Dokrmovala jsem UM od 2. měsíce a to při každém krmení - 10minut kojení a pak UM- takto nám to vydrželo 8 měsíců, přitom už samozřejmě byly zavedeny ostatní příkrmy - kaše, zelenina, maso, ovoce. Po 8 měsících se mi mléko bohužel ztratilo úplně a s kojením byl konec...
U syna jsem dokrmovala od porodnice, vydrželo nám to cca do 4. měsíce, pak už jen UM, protože moje mlíčko jaksi "došlo". 😢
U dcery jen kojíme.
Syna jsem dokrmovala od dvou týdnů po jeho narození, ale ne po každém kojení. Měli jsme to tak, že celý den pil ode mě a večer před spaním dostal dávku UM, k večeru jsem totiž měla mléka vždycky nejmíň a vůbec nestačilo. Vydrželo nám to do jeho tří měsíců, kdy syn onemocněl, měl kašel a vysoké horečky a z flaštičky se mu pilo lépe než ode mě, neměla jsem sílu ho trápit. Laktaci jsem ani zastavovat nemusela, odezněla sama.
5. mesicu 🙂 Syn zacala dostavat UM uz v porodnici, treti den po porodu jsem stale nemela zadne mleko, uz byl dehydrovany a zacala mu stoupat teplota. Doma to bylo take slozite...UM jsem vysadila, chodila k nam laktacni poradkyne, vse jsem delala "podle pravidel a doporuceni" - masirovani, nahrivani, odsavani od rana do vecera atd, ale bohuzel syn byl stale hladovy a nepribiral. Mam navic velka prsa, takze manipulace nic moc. V tom 5. mesici, syn nakonec rozpoznal ze je lahev jednodussi a rychlejsi 😀 Pak to bylo otazkou par dni.
my jsme to vydrželi cca 2 měsíce, ale Jiřík pak začal příkrmy natolik sabotovat, že jsme museli skončit s kojením - prostě pokud měl prso i lahvičku, tak chtěl jen prso, ale mlíčka bylo málo, tak v podstatě celý den řval hlady, ale lahvičku si prostě nevzal. Přestala jsem kojit, dva dny prořval a lahvičku si vzal vždycky až cca po 6-ti hodinách fakt z nouze a po těch dvou dnech paráda..... naprostá spokojenost... když si vezmu, čím jsme si prošli - neustálý řev, od rána do večera mi jen vysel u prsu, v noci jsme vstávali co 1,5-2h.... a od té doby pije spokojeně UM a je to šťastné a usměvavé mimiko. Kojení je jednoznačně lepší než UM, ale né za cenu celodenního řevu. Co by pak z toho dětství měl, když by ho celé prořval hlady:(
už v porodnici byl po každém kojení dorkm - takhle jsme to měli od porodu do třech měsíců, pak MM došlo úplně a zůstal jen dokrm. Malej už mi u prsu nevydržel, odtrhával se po deseti vteřinách, protože byl hladovej a nic neteklo ☹
4,5 měsíce,pak UM
Kojila jsem 4,5 měsíce a pak na doporučení lékaře začala s UM oba jsme málo vážili.. takhle jsme to, ale vydrželi 2 týdny..☹ malej je s váhou už ok, ale já ne.. Hodně štěstí! 😉
Ráda bych obnovila diskusi a navíc se zeptala, jestli ma nekdo zkusenost s nahrazenim um prikrmy (mrkvicka apod).
ahoj.U syna jsem to takto dělala skoro osm měsíců,malej neměl problém to střídat.Teď mám holčičku a taky občas dokrmuju.ale dokrmovala jsem po každým kojení a teď se to o dost zlepšilo a dokrmuju tak jednou denně.Zatím bez problému