Kdy vám maminky začali lézt? Malému je čerstvě 7 měsíců, už dlouho péruje na kolínkách, ale ještě se k plazení nemá.
A jak mu kdyžtak pomoci? Myslím si že by chtěl protože občas se tak jakoby maličko posune, ale pak to vzdá a šoupe se tu po zemi, myslíte že je to tím že nemáme koberec? Protože mu to na plovoučce dost klouže, nebo má čas?🤔
Syn taky dlouho je péroval. Pomáhají tepláčky s protiskluzovými koleny, dávat miminko bříškem přes svá kolena a nabízet hračky.
No můj syn v pul roce stal 😃 takže někdy do té doby
Muj syn se neplazil, na kolinkach byl mezi 5-6 mesicem, od 7 lezl po kolenou a ted v 9 obchazi nabytek. Znam ale mamky, kde dite v 9m ani nesedi, neleze a je to ok. Ma cas
Jo a mame vsude plovoucku, dite si poradi, az prijde cas. Bud rada, ze mas jeste klid a nemusis za nim utikat
Plazení obvykle předchází lezení, některé děti plazení přeskočí anebo se plazí tak 2 týdny a začnou lézt. Některé u plazení zůstanou a pak si rovnou stoupnou, ale vynechat vývojovou fázi lezení není dobře. Hladká plovoučka opravdu může být problém při tom lezení, že to klouže. Snažila bych se třeba stavět aspoň různé překážky, nechat sítě přelézat přes moje natažené nohy, když zkouší pérovat na kolínkách, tak ho jakoby přidržet v té pozici, aby sebou hned "neplácl" zas na břicho. U nás pérování přišlo kolem půl roku (u dcery možná trošku později) a postupně to prešlo v lezení (neplazil se ani jeden nebo možná tak týden). Neteř ta se naopak hooodně dlouho plazila alá zraněný voják a téměř nelozila.
V 9, 10 a 11 měsících.
Plazit se začal kolem 8 měsíce, lézt až tak v roce, sedět někdy ve 14 měsících. A chodit začal v 16. A měl slabší střed těla.
Syn v 6,5, vubec se neplazil, zaroven si sedl a začal stoupat, chodit na necelem roce. Dcera se na 7 zacala plazit, v 10,5 lezt, pak sedet a na 13 mes chodit. Kazde dite je jine, neni treba pomerovat.
Dcera se neplazila a začala lézt v 7 měsících. Během 8. měsíce začala vstávat, obcházet nábytek a o týden později hned stabilně sedět. Chodit sama v prostoru začala 2 týdny před prvními narozeninami.
Obě děti kolem 7 měsíce. Dcera se napřed měsíc plazila. Syn se plazil kratší dobu, možná týden. V 10,5m dcera přešla na chůzi (asi týden souběžně), syn lezl až do 14m (chodil od 13m).
Dcera se neplazila, začla lezt tak v 8-9 m. Syn složitější, začal se plazit, asymetricky, řešila jsem na fyzio, lozit začal po cvičení tak v 10 měsících. Plazení není správný pohybový vzorec, pokud je symetrické a vede k lezení tak nevadi, ale lezeni by se nemělo preskocit do stoje a chůze, to je špatně a měl by vidět fyzio. Ale v 7 měsících mi to přijde v pohodě že teprve peruje 🙂
Plazení je slepá vyvojova linie. Většina dětí ale se stejně napřed plazi. Nicméně určitě není správne plazení učit a podporovat ho.
Lezení je naopak snad nejdůležitější vývojový stupeň a není zadouci ho přeskočit. I když některé děti ho vynechají. Paní Vallova mi kdysi říkala, že tyhle děti jsou pak často "dys" a mají obecně problém s psaním. Ale samozřejmě to být nemusí.
Nicméně lezení je absolutně nejlepší na propojení obou mozkových hemisfér a posílení svalů, převážně těch kolem páteře, které jsou nejdůležitější ke správnému postavení těla ve stoji..
Lezení průměrně přichází mezi 8-10.mesicem. někdy začnou děti lézt už v půl roce a někdy se naopak rozlezou až v roce. Oboje je normální. 🙂 pokud lezení nepřichází ani v roce, zašla bych na fyzio.
Úplně nesouhlasím s tím, že plazené je k ničemu - mimo jiné je to čas na natrénování nějaké orientace a určení cesty k cíli (hračce). Pokud se dítě plazí střídáním končetin, tak trénuje i to - důležitá věc pak pro lezení. ... Ale pokud se to naučí až při lezení, žádná trága. Jinak obě děti se plazit začali kolem toho půl roku... starší si s tím vystačil další čtyři měsíce, mladší šel do měsíce na kolena a lezl. Starší byl tou dobou v péči fyzioterapeuta, podle něj začít lézt v deseti měsících je na "koncové" hranici normy...
Já bych nepomáhala jemu, ale vám 🙂. Hlavně klid, on si na to přijde! Porovnání nepomůže 🙂. Hrát, motivovat, blbnout a hlavně si to užívat!
Syn v 7 měsících plazení, lezení až kolem roku. Měl slabý střed těla, cvičili jsme Vojtovku. Dcera lezla od 6 měsíců.
Nase mala se neplazila nikdy. Do sesti mesicu perovala a pak se den po sedmem mesici rozlezla a od te doby byla k nezastaveni. Ale je to jedno jestli je to v 7 nebo 9 mesici kazdy se rozleze a kdyz mu chces pomoct dej pred nej oblibenou hrazku ale tak at se nenatahne a treba srolovany rucnik pod brisko at si nemuze lehnout a plazit se….na cviceni jsem videla jak instruktorka vzala rucnik a jakoby dite pres brisko kdyz bylo na 4 za vytuhla a kdyz chtel jit do plazeni tak ho nepustila a musel se dat do lezeni a pak uz sel sam.
u starší - plazení v 11m, lezení začalo až na roce...má teda mírnou hypotonii a ADD, což s tím může souviset, ale jinak je zdravá
Jestli peruje na kolinlach, tak brzy zacne lezt. A ne, pomoct urcite nechce. Prijde si na to sam... koberec, nekoberec.
Asi v 9m se začala plazit. Ve 13 měsících si stoupla, začala obcházet nábytek a až potom začala lozit. Chodíme na fizio snad od 3m, je hlídaná a je naprosto v pořádku. Mohla jsem se stavět na hlavu, aby lozila, ale nepomohlo vůbec nic. Až ji to v hlavě seplo, teprve potom začala a od té doby jede na 4 jak drak. Hlavní je, aby nedávala přednost jedné straně. Vy máte ještě hromadu času. Nad tím bych se absolutně nepozastavovala.
Dcera v 8m a syn (aktuálně) v 11m. Do té doby se ale 3m plazil jak šnek 😂😂. Hned co se naučil lézt začal i rovinou stát a chodit kolem nábytku. Včera mi byl rok a kolem gauče běhá jak blázen 😂
Tak plazeni a lezení je rozdíl. První dcera se neplazila vůbec. Lezla okolo 9 měsíce. A druhá dcera se plazila od 5 měsíce a lezla až v 11 měsících.
Dávala jsem je na břicho, kolem spousty hraček, chtěly si to podat, tak na to přišly sami.
Na plovoucce se líp plazily a po koberci zase líp lezly.