Dámy, mám téměř 20ti měsíční holčičku, je šikovná, všemu rozumí (přines, dones, podej sestřičce...) ale mluvit se jí moc nechce. Dle doktorky už měla v 18ti měsících mluvit aspoň dvouslovně. Ona umí jen slova: mama, tata, baba, dědě, umí zvuky zvířat, hop hop...ale dvouslovně teda vůbec 🙈 kdy se prosím Vaše zlatíčka rozpovídaly? Nějak si to u starší nepamatuji... děkuji 🍀
Většinou děti začínající mluvit mezi 18m až 3 lety. Ale může být i dřív nebo později. Pokud ve 20m všemu rozumí a říká nějaká slova, buď úplně v klidu.
Dcerka mela v 18.m jeste celkem hatmatilku, ale pusu nezavrela a ve 2 letech uz hezky srozumitelbe vypravela v souvetich. Synek pouzival asi 10 az 20 jednoduchych slov az do 3 let, kdy pomalu uz spojoval 2 slova. Mluvit nechtel. Hlavne proto ze mel (a ma) liny jazyk a opožděný vyvoj reci.
Se mnou se do tří let nikdo nebavil, syn nemluvil skoro vůbec, taky max jednotlivá slova a to tomu ještě rozuměla jen blízká rodina... ve třech a půl jsme opakovaně urgovali asi tři pobočky, aby ho vzali (v tu dobu už něco málo povídal) ...k logopedce se syn dostal ve 4 letech, naštěstí se mezitím rozmluvil sám a řešíme jen korekce🙂 Ale bylo to během pár dní to rozmluvení se, chvilku po třetím roce, do té doby sice cosi říkal, ale nikdo tomu nerozuměl 🙂 je teda pravda, že zatímco jsme čekali, tak já se nahlásila do všemožných logo skupin a alespoň jsem si stahovala materiály a trénovala jsem s ním sama... zásadní informace pro logopedie byla, jestli tomu rozumí a je schopný udělat, co chci..už dřív jsem s ním šla na ušní, jestli má v pořádku sluch atp.
@nikishkaaaa jsme na tom stejne, nas ma zachvili 2 roky a je upovidanej, ale je to ta jeho rec, neni mu rozumet..tak netrpelive cekam..nas pan doktor je trochu prisny, myslim, ze to bude hrotit, protoze krapet hrotil na prohlidce v 1,5 letech, ze malej nerekl ani 10 slov..tehda rekl snad jen mama. Vsichni deti kolem nas, zejmena mladsi uz spojuji dve slova..jedina vec je trochu pritez, ze doma slysi 3 jazyky..pujde v 2,5 letech do skolky, tak mi vsichni rikaj, ze se tam s nejvetsi pravdepodobnosti rozmluvi..uvidime..
@nikishkaaaa V 18 měsících je na spojování slov opravdu brzy. Syn na tom byl ve 20 měsících úplně stejně, měl asi 6 slov. Ve 22 měsících začala slova přibývat, ve 2 letech první krátké dvouslovné věty a teď je mu 2,5 a už zvládá první básničky.
Syn má skoro 20M, říká jen baba, hehe a ham. Teď začíná říkat nějaké hatmatilky, nicméně pediatrička s tím vůbec nemá problém, naopak ho na 18M kontrole chválila.
Starší ve 2 letech nemluvil vůbec, ani máma, jen ukazoval a dělal “eee”. Ve 2,5 používal asi 5 slov, rozmluvil se až před 3. narozeninami.
Mladší v 1,5 roce říkal pár slov, od 2 let mluvil ve větách.
Ve dvou a půl letech začal mluvit docela dost. Dvouslovné "věty" začal dávat dohromady před druhými narozeninami. Teď mu jsou 3 roky a 4 měsíce, mluví normálně v souvětích, řekla bych, že dokáže vyjádřit většinu myšlenek, ale dobře mu rozumím jen já, ostatní občas tápou. Co vidím v okolí, tak je takový průměr.
Brzo. Bohu(žel) už tu klapačku nezavřela🤣🤣🤣 buď v klidu, dočkáš se a pak na tohle budeš s láskou vzpomínat 😅
Máme 15 měsíců a umí asi 30 slov . Má dva starší sourozence ,tak ji táhnou . Já na ni taky hooodne mluvím ( pracují v MŠ a mámhruzu že nebude umět mluvit) Věry samoz.nespojuje.
syn těsně po 2. narozeninách, dcera chviličku před (ale třeba měsíc),ve třech letech pak už oba mluvili krásně ve větách a začali s logopedií, protože patlali
@nikishkaaaa dětská říkala ze dvouslovny věty jsou minimum pro dvouletý .. logopedka ze nee, ze pro dva a půl myslím … rozmluvila se až po třetím roce
Všem děkuji 🍀❤️
U nas se to, že syn slova nespojuje, řešilo ve třech letech... (má vyvojovou disfazii).